Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4701 PostWysłany: 11 Gru 2024 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mówię o Ryanairze w kontekscie tego co pisał Sudoku, że ich nie będzie to obchodzić. Biegunka i inne "zwykłe" choroby w przypadku PKO są jak najbardziej zasadne.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4702 PostWysłany: 11 Gru 2024 12:43 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Nie dzieliłbym chorób na zwykłe i niezwykłe czy egzotyczne, bo "zwykła" infekcja połączona z gorączką powiedzmy 39 C, do tego ze znacznym osłabieniem (co zrozumiałe) nie jest niczym niezwykłym. A angina? Toz to nic niezwykłego, od lat występuje i czasem kogoś dopada. Nie musi być niezwykłą malaria czy jakaś tropikalna gorączka.
 Profil Relacje PM off  

#4703 PostWysłany: 11 Gru 2024 13:26 

grondo napisał(a):
Ja mówię o Ryanairze w kontekscie tego co pisał Sudoku, że ich nie będzie to obchodzić. Biegunka i inne "zwykłe" choroby w przypadku PKO są jak najbardziej zasadne.

Aaa ok, to przepraszam :) myślałem, że pisałeś to w kontekście PKO.
 Profil Relacje PM off
grondo lubi ten post.

#4704 PostWysłany: 11 Gru 2024 14:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@Przemm - ja nie chcę dzielić chorób :) Jeszcze raz spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi. Ryanair według mojej wiedzy oleje nas jeżeli powiemy, że mamy np. biegunkę i wtedy no show certificate z Ryanair dla PKO się przyda (gdzie powinniśmy spokojnie uzyskać odszkodowanie)

#4705 PostWysłany: 11 Gru 2024 14:49 

złoty
Sudoku napisał(a):
grondo napisał(a):
Zwykle podstawą jest wysłanie informacji to przewoźnika/hotelu/biura podróży i anulowanie rzeczy zakupionych. Są wyjątki typu Ryanair, ale on wystawi później zaświadczenie i potwierdzi, że nie można anulować u niego nic (jakby ktoś chciał być super kryty, to może do nich zagadać na chacie i dostać standardowa odpowiedź, żeby przewoźnik został "poinformowany")

Zły przykład, bo akurat Ryanair znacznie przychylniej niż wiele linii tradycyjnych podchodzi do zwrotów w przypadku choroby.

Pewnik anulowania rezerwacji i zwrot to śmierć osoby podróżującej czy najbliższego członka rodziny :!:
W przypadku choroby jaka by ona nie była na 99% odeślą do skorzystania z ubezpieczenia np do KK PKO BP.
Tak jest co najmniej od kilku lat.
Zapewne z powodu, że np "Polak potrafi" i był ten powód nadużywany jako przyczyna starania się no zwrot kasy za zbyt pochopnie kupione bilety lotnicze
 Profil Relacje PM off  

#4706 PostWysłany: 11 Gru 2024 16:03 

Wszyscy dotąd pisali o uzyskaniu odpowiedniej zdolności kredytowe dla uzyskania Visa Infinite PKO BP. A czy ktoś spotkał się z przypadkiem rozwiązania przez PKO BP umowy o VI, w przypadku obniżenia zdolności kredytowej klienta - posiadacza VI? Nie chodzi mi przy tym o brak środków na spłatę kredytu karty ale o spadek stałych dochodów, zmianę miejsca dochodów itp. (Pytam hipotetycznie, bo mnie nie dotyczy :) )
 Profil Relacje PM off  

#4707 PostWysłany: 11 Gru 2024 16:13 

złoty
@Markowice10 o każdej takiej zmianie zapewne zgodnie z umową jaką się podpisuje jest obowiązek poinformowania o tym banku. Bank ma prawo obniżyć limit bądź wypowiedzieć umowę kredytu w sytuacji zmiany zdolności kredytowej klienta.
 Profil Relacje PM off  

#4708 PostWysłany: 11 Gru 2024 18:10 

Posiadacz karty ma obowiązek dostarczenia na żądanie PKO Banku Polskiego SA informacji i dokumentów niezbędnych do oceny zdolności
kredytowej w okresie obowiązywania umowy. (§ 18 ust. 2 Regulaminu wydawania i używania karty kredytowej PKO BP SA). Więc zawiadamiamy bank o zmianie dochodów i miejscu dochodów wyłącznie na żądanie banku. Co nie zmienia mojego pytania, czy PKO BP odbiera karty VI, przy regularnych spłatach kredytu, przy obniżeniu zdolności kredytowej. Sprawa dość istotna w II połowie roku, kiedy wpada się w wyższe zaliczki na PIT i do ręki dostajemy sporo mniej netto.
 Profil Relacje PM off  

#4709 PostWysłany: 11 Gru 2024 18:35 

złoty
II próg podatkowy ma się nijak do zdolności kredytowej

PKO BP może sprawdzać w BIK posiadacza KK Infinite, ale praktycznie nie ma to wpływu na zerwanie umowy o KK.

Co innego, gdy wykorzystasz przyznany limit do KK Infinite i go w wyznaczonym terminie lub z odsetkami nie spłacisz.
 Profil Relacje PM off  

#4710 PostWysłany: 11 Gru 2024 22:20 

lukaszlew7777 napisał(a):
grondo napisał(a):

Aaa ok, to przepraszam :) myślałem, że pisałeś to w kontekście PKO.

Mam bardzo dobre doświadczenia z Ryanairem i odszkodowaniem z Infinity.
Otóż Ryanair na czacie wystawia bezpłatnie dokument, w którym potwierdza, że się nie stawiłeś i nie przysługuje ci żaden zwrot.

Z innymi liniami, w tym renomowanymi, już tak prosto nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#4711 PostWysłany: 11 Gru 2024 23:11 

niebieski
Ktoś uzyskał zaświadczenie o nieodbytym locie od wizzaira / w zasadzie: potwierdzenie od przewoźnika, że nie otrzymała Pan zwrotu za bilety?
W jaki sposób?

Kwota niewielka, ale...
U mnie ciągle pod górkę - zgłoszenie telefoniczne 13.11, brak maila, 18.11 się przypominam, brak maila, kolejny raz się przypominam 23.11 i tu już Pani przeprasza i mail przychodzi od razu.
Wysłane zaświadczenie od lekarza, że nie można lecieć, konieczność leżenia, plus pozostałe dokumenty z listy.
Parę dni temu odpowiedź, że mam wysłać dodatkowo:
dokumentacja medyczna z procesu leczenia czyli karta wizyty z diagnozą począwszy od pierwszej wizyt u lekarza
potwierdzenie od przewoźnika, że nie otrzymała Pan zwrotu za bilety.

Dziś kolejny mail, że nie dosłałem powyższego i że zamykają sprawę....
 Profil Relacje PM off  

#4712 PostWysłany: 12 Gru 2024 07:21 

Loty: 167
Kilometry: 299 995
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
perednica napisał(a):
Ktoś uzyskał zaświadczenie o nieodbytym locie od wizzaira / w zasadzie: potwierdzenie od przewoźnika, że nie otrzymała Pan zwrotu za bilety?
W jaki sposób?

Kwota niewielka, ale...
U mnie ciągle pod górkę - zgłoszenie telefoniczne 13.11, brak maila, 18.11 się przypominam, brak maila, kolejny raz się przypominam 23.11 i tu już Pani przeprasza i mail przychodzi od razu.
Wysłane zaświadczenie od lekarza, że nie można lecieć, konieczność leżenia, plus pozostałe dokumenty z listy.
Parę dni temu odpowiedź, że mam wysłać dodatkowo:
dokumentacja medyczna z procesu leczenia czyli karta wizyty z diagnozą począwszy od pierwszej wizyt u lekarza
potwierdzenie od przewoźnika, że nie otrzymała Pan zwrotu za bilety.

Dziś kolejny mail, że nie dosłałem powyższego i że zamykają sprawę....
Od wizzaira przez formularz reklamacyjny - po kilku dniach dostaniesz odpowiedź że w ciagu 30 dni przygotują dokument, pierwszy raz czekałem kilka dni( nie odwołałem lotu,po prostu nie pojechałem na lotnisko bo leżałem z gorączką), przy następnym razie czekałem już pełne 30 dni tu odwołałem lot dzień przed wyjazdem.

Co do lekarza to podobna sytuacja - miałem napisane wyraźnie „z powodu występujących objawów chorobowych nie zalecane są podróże lotnicze w dniach od… do…” zaświadczenie wystawione dzień przed podróżą. PKO poprosiło o historię choroby z dnia kiedy się zgłosiłem po pomoc i z dnia kiedy wystawiono zaświadczenie… to był ten sam dzień :) nie brałem historii choroby z rejestracji tylko zaświadczenie od tego samego lekarza, opisał ładnie że lot groził uszkodzeniem uszu ze względu na zmiany ciśnień, miałem ostre zapalenie zatok i przytkane uszy. Lekarz się oburzył i stwierdził że poszedł by z nimi do sądu bo to na co choruje to moja prywatna sprawa a oni powinni respektować wyraźne zaświadczenie że nie zaleca się podróży lotniczej. Przy pierwszym locie odwołanym rok temu również podważyli zaświadczenie mimo że lekarz napisał że nie mogę lecieć samolotem i zostało mi wypisane zwolnienie lekarskie L4 co również w teorii powinno wyczerpać temat a musiałem iść po kolejne zaświadczenie.

Myślę że taka rola Mondial które obsługuje te roszczenia, aby jak najwięcej z nich podważyć i uwalić, a nóż klient odpuści i nie będzie mu się chciało szarpać szczególnie jak kwota niewielka.

Korzystałem w ciągu trzech lat dwa razy z odwołania podróży - oba zakończone sukcesem z dodatkowymi pytaniami i dosyłaniem dokumentów. Dodatkowo raz miałem szkodę na wynajętym samochodzie ( zwrot bezproblemowy ) i raz zwrot kosztów ze względu na odwołany, opóźniony lot i tu część kosztów podważyli - zwrócili np za monstera którego zechcialem wypić na lotnisku wylotu żeby podnieść sobie jeszcze bardziej ciśnienie ale odrzucili dodatkowe koszty parkingu w Polsce który przedłużył się o kolejny dzień i obiad jaki zjadłem po wylądowaniu.

Ogólnie bardzo dobre ubezpiecznie
 Profil Relacje PM off
perednica lubi ten post.
perednica uważa post za pomocny.

#4713 PostWysłany: 12 Gru 2024 07:54 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Wymaganie od Mondiala więcej informacji dotyczących leczenia, karty choroby oznacza, że chcą przetwarzać dane osobowe szczególnej kategorii. Jeśli by to przekraczało niezbędny wymagany zakres (bo wystarczyłoby zaświadczenie wystawione przez lekarza), to można niekoniecznie do sądu ale np. zgłosić to do UODO. Używam trybu warunkowego, bo trudno ocenić na podstawie krótkiego opisu, czy złamali przepisy RODO ale mogło do tego dojść.
 Profil Relacje PM off
perednica lubi ten post.
perednica uważa post za pomocny.

#4714 PostWysłany: 12 Gru 2024 09:11 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Markowice10 napisał(a):
Posiadacz karty ma obowiązek dostarczenia na żądanie PKO Banku Polskiego SA informacji i dokumentów niezbędnych do oceny zdolności
kredytowej w okresie obowiązywania umowy. (§ 18 ust. 2 Regulaminu wydawania i używania karty kredytowej PKO BP SA). Więc zawiadamiamy bank o zmianie dochodów i miejscu dochodów wyłącznie na żądanie banku. Co nie zmienia mojego pytania, czy PKO BP odbiera karty VI, przy regularnych spłatach kredytu, przy obniżeniu zdolności kredytowej. Sprawa dość istotna w II połowie roku, kiedy wpada się w wyższe zaliczki na PIT i do ręki dostajemy sporo mniej netto.

Odważne stwierdzenie.
Wyższy podatek masz od nadwyżki po przekroczeniu pierwszego.

https://www.e-pity.pl/skala-podatkowa/

:mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#4715 PostWysłany: 12 Gru 2024 09:55 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
No tak, ale w efekcie miesięczne wynagrodzenie netto w końcówce roku może być wtedy niższe niż na początku
 Profil Relacje PM off  

#4716 PostWysłany: 12 Gru 2024 10:32 

srebrny
Markowice10 napisał(a):
czy PKO BP odbiera karty VI, przy regularnych spłatach kredytu, przy obniżeniu zdolności kredytowej. Sprawa dość istotna w II połowie roku, kiedy wpada się w wyższe zaliczki na PIT i do ręki dostajemy sporo mniej netto.

Przecież oceniając zdolność kredytową bank ma świadomość jakie stawki podatkowe występują w PL i zapewne jest to brane przy wyliczaniu zdolności. Jak już masz kartę to nikt nie będzie badał Twojej zdolności w kolejnych latach, spokojnie. Wiesz ile pracy by ich to kosztowało, zupełnie nieuzasadniony koszt.
 Profil Relacje PM off  

#4717 PostWysłany: 12 Gru 2024 10:46 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
niebieski
trocha napisał(a):
No tak, ale w efekcie miesięczne wynagrodzenie netto w końcówce roku może być wtedy niższe niż na początku

Tak?
A jak to policzono?

120 brutto daje ca. 110/rok netto
120+np. 20=140. 110 netto + 14 netto=124/rok netto

To gdzie jest mniej przy II progu podatkowym?????
 Profil Relacje PM off  

#4718 PostWysłany: 12 Gru 2024 10:57 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
trocha napisał(a):

Pisałem o miesięcznym, nie rocznym, banki zazwyczaj chcą średnie zarobki z ostatnich x misięcy, a nie roczne - nie wiem czy to ma znaczenie, ja raczej próbując pokazać, że zarabiam dużo próbowałbym to robić na początku roku w takiej sytuacji. Bank teoretycznie wie jakie są progi, ale nie wiem czy tak to przeliczają
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#4719 PostWysłany: 12 Gru 2024 11:44 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Przecież niektórzy nawet nie mają konta w PKO. Ja np. nie mam regularnych wpływów wynagrodzenia na to konto. To raczej działa na zasadzie że póki spłacasz na czas to nikt się nie czepia.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 12 Gru 2024 12:54, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4720 PostWysłany: 12 Gru 2024 13:43 

złoty
trocha napisał(a):
trocha napisał(a):

Pisałem o miesięcznym, nie rocznym, banki zazwyczaj chcą średnie zarobki z ostatnich x misięcy, a nie roczne - nie wiem czy to ma znaczenie, ja raczej próbując pokazać, że zarabiam dużo próbowałbym to robić na początku roku w takiej sytuacji. Bank teoretycznie wie jakie są progi, ale nie wiem czy tak to przeliczają

Zamiast mieszać czy kontynuować warto się zainteresować i poczytać
Kod:
Zasada jest prosta – im więcej miesięcznie zarabiasz, tym szansa na pozyskanie finansowania będzie większa. Oczywiście istotny jest stosunek kosztów do zarobków – jeżeli posiadasz wiele zobowiązań, o pozytywne rozpatrzenie wniosku może być trudniej.

Kontynuujecie wątek, tylko dlatego że ktoś w ogóle nie wie jak wyliczana jest zdolność kredytowa.

Ostatnio edytowany przez dg72, 13 Gru 2024 09:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości