Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 976 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 06 Gru 2024 19:58 

niebieski
Z pozytywną decyzją ESTA? (tą pierwszą) Ciekawi mnie poziom dogłębnego sprawdzania tych ESTA. Może to miejska legenda, że przez zatajenie jakiegoś drobnego incydentu sprzed 20 lat cofają człowieka po wylądowaniu w US.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#822 PostWysłany: 06 Gru 2024 20:02 

niebieski
Nie wiem, ale cytując dr House: wszyscy kłamią. Nie sądzę, że każdemu służby wierzą na słowo i nikt tego nie weryfikuje. Oczywiście to moje domysły bo nie wiem jak wygląda wymiana informacji służby - linie lotnicze.

#823 PostWysłany: 06 Gru 2024 20:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jednemu może się udać a drugiemu nie.
Jeden poleci i zje kawałek pizzy za 1 USD w NYC a drugi pierogi ruskie.

IMO masz 2 opcje, ryzykować ze się uda lub szybko zapisać się na spotkanie w konsulacie o wizę.
 Profil Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.

#824 PostWysłany: 06 Gru 2024 20:27 

Ale czy dobrze rozumiem, że pobyt z 6 miesięcy wydłużył jej się do 5 lat? Jeśli tak to nie nazwałbym tego drobnym incydentem.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#825 PostWysłany: 07 Gru 2024 09:38 

niebieski
To było prawie 20 lat temu, gdy miała 16 lat i była to decyzja jej matki, z którą tam w USA przebywała.

Dla tego wątku tutaj większe znaczenie ma raczej to , jaka jest PRAKTYKA URZĘDNICZA w porcie przylotu-dlatego pytam. Mam wrażenie,(choć mogę się mylić), że nadajemy zbyt dużą rangę tym rekordom w bazach wjazdowych USA i nadmiernie oceniamy srogosc tego systemu.

Przy tej skali milionów osób podróżujących do USA na ESTA z krajów ruchu bezwizowego chciałbym wierzyć , że wahadło weryfikacji jest raczej w tą stronę przechylone , że wątpliwe przypadki z punktu widzenia jak mojej koleżanki są weryfikowane rozmową na miejscu w porcie przylotu niż , masowymi odrzucaniami tych zgód jeszcze w momencie autoryzacji przy odprawie np. w Wawie czy cofanie na bramce już np. w NY.

W zeszłym roku inna znajoma w podobnej sytuacji (odmowy wizy 20 lat temu, zaznaczyła w ESTA że takiej odmowy jakoby nie było). Na bramce w Dallas system ją wyhaczył, zaprowadzona została do smutnego pokoju i smutny urzędnik zadał jej kilka pytań i przepuścił dalej. Przecież w większości tych naszych wątpliwości TUTAJ i przypadków z dyskwalifikujących historii wizowych z przeszłości, to weryfikacja na zdrowy rozsądek jest na naszą korzyść - urzędnik rozmawia, widzi , że ma do czynienia z typowym turystą /biznesmenem (a nie Januszem do pracy nielegalnej) <mówimy o historiach użytkowników tego forum>

Ale do brzegu; pytanie o Wasze doświadczenia , czy możemy się pokusić o ocenę skali tych najbardziej krzywdzących odmów (w porcie wylotu jeszcze, czy zawrotki np. z NY.) czy z drugiej strony - przepuszczania do USA po rozmowie z urzędnikiem.
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 08 Gru 2024 18:30 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
palomino napisał(a):
Tam gdzieś w formularzu jest pytanie o nr wizy i czy była wydawana i dalej cię nie powinno przepuścić nawet jakbyś chciał wyrobić.

Przed chwilą wypełniałem wniosek o ESTĘ dla Mojej a potem jeszcze raz przeczytałem te posty i trochę się zdziwiłem - gdzie miałaś takie pytanie? Nie zauważyłem takiego, nawet otworzyłem jeszcze raz aplikację mającą status "pending", żeby sprawdzić czy niczego nie przeoczyłem... Może takie pytanie pojawia się, gdy nie zaznaczamy "transit"?
 Profil Relacje PM off  

#827 PostWysłany: 09 Gru 2024 22:26 

niebieski
Z tego co pamiętam mi wyskoczylo, albo jak wpisałam nr paszportu, do którego była przypisana Visa albo nr visy i mnie nie przepuściło. To było jakiś czas temu więc mogł to być po prostu nr paszportu e na pewno mi system to zlapal
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#828 PostWysłany: 10 Gru 2024 01:20 

Loty: 188
Kilometry: 413 651
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
Aramise napisał(a):
Taka historia z ESTA: (Wypełniałem dla koleżanki)

W części 5 pkt. 8 jest pytanie o niezgodny z prawem wydłużony pobyt w przeszłości w USA. TAK/NIE

Koleżanka była na wizie turystycznej w 2002 w USA. Mogła być maksymalnie 6 miesięcy ciągiem w tym 10-letnim okresie wizy , a wydłużyło się do 5 lat (jako 18letnia dziewczyna).

Zażyczyła sobie zaznaczyć NIE. ('nie było przekroczenia')

Dostała ESTA (2 godziny był procedowany wniosek).

Niedługo po, Zaczęły ją gryźć wyrzuty sumienia i obawy, że cofną ją w NY jak wyląduje, bo urzędnik będzie miał jakoby wgląd w te historyczne dane i będzie zarzut że skłamała. Zażyczyła sobie więc zmianę na TAK (pkt 8. "przekroczony pobyt")

Wypełniłem nowy wniosek i zmieniłem na TAK .

Po 12 minutach wróciło "Brak autoryzacji na wjazd do USA".

Jak sądzicie, gdyby nie zmieniała, to urzędnik by jej to przekroczenie pobytu w 2002 wyciągnął na granicy i cofnął do kraju?

Mnie za jabłko które zapomniałem wyrzucic do kosza , przetrzymali 1,5h w JFK , oczekiwanie na odprowadzenie do pokoju, zanim przylazł jakiś typ kolejne 30 minut, wywrówcenie do góry nogami całego bagażu, a tu panna próbuje oszukać system i wbić się do USA 'po złamaniu żelaznych zasad' które polegają na nie przekraczaniu terminu wizy.

6 miesięcy a 5 lat :D:D:D:D: jaja sobie robisz ;-)
serio ?

PS: nie ma znaczenia czy było to 1, 5 - 20 czy 50 lat temu. w USA jakbyś wiedział nie ma czegoś takiego jak przedawniene wyroku/złamanie prawa.

Niech weżmie matke ze sobą - że to była matkiwina 20 lat temu :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
vasil uważa post za pomocny.

#829 PostWysłany: 10 Gru 2024 04:23 
Awatar użytkownika

Loty: 866
Kilometry: 1 631 520
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
Powiedziałem sobie kiedyś że dopóki muszę zapłacić kilkaset złotych i umawiać się z konsulem na rozmowę dlaczego chcę lecieć do USA ( wchodziły tylko względy turystyczne) dopóty tam nie polecę. Weszła ESTA i przez ostatnie dwa lata byłem w USA 10x bezproblemowo bo zawsze turystycznie zgodnie w wymogami. I teraz czytając takie wpisy że ktoś coś albo może , wydawało mi się , przez przypadek , za dzieciaka.....teraz problemy z wjazdem? Tak , nie dziwię się że jak ktoś skłamie we wniosku ma potem na miejscu problemy.
Kilkukrotnie już ktoś napisał ...wypełnij wniosek zgodnie z prawdą.

Przecież już kolejny raz doświadczeni tu podróżnicy piszą że w problematycznych sytuacjach jednak odżałować parę zł i odwiedzić konsulat aplikując o wizę i wytłumaczyć co i jak w przypadku odmowy w systemie ESTA.
Przecież nikt tu na forum nie zagwarantuję jak będzie przy skłamaniu we wniosku i potem przy imigration w USA jakie dane mają o nas w systemie.

#830 PostWysłany: 10 Gru 2024 08:18 

niebieski
Co do tego co widzi Imigration to zapraszam na stronę ESTA gdzie można przejrzeć historię wjazdów i wyjazdów z USA. Niestety możemy podglądnać tylko 10 lat wstecz, ale jest tam wszystko.
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#831 PostWysłany: 10 Gru 2024 09:47 

złoty
Ogólnie w USA, za przekroczenie terminu wyjazdu od 180 dni do roku czasu obowiązuje zakaz wjazdu na trzy lata a przekroczenie terminu wyjazdu o rok i więcej skutkuje banem na dziesięć lat.
Ciekawe jak to wygląda dla przekroczenia terminu poniżej 180 dni?
Cytuj:
The “Three-Year Bar.” Under INA § 212(a)(9)(B)(i)(I) noncitizens who, beginning on April 1,
1997, (a) are unlawfully present in the United States for a continuous period of more than 180
days but less than one year, (b) then voluntarily depart the United States before any
immigration proceedings commence, and (c) subsequently apply for admission to the United
States, are inadmissible for a period of three years from the date of departure.
The “Ten-Year Bar.” Under INA § 212(a)(9)(B)(i)(II) noncitizens who, beginning on April 1,
1997, (a) are unlawfully present in the United States for a continuous period of one year or
more, (b) leave the United States voluntarily or by deportation/removal, and (c) then apply for
admission to the United States, are inadmissible for a period of ten years from the date of
departure or removal.

Tu jest trochę więcej informacji: https://www.uscis.gov/laws-and-policy/other-resources/unlawful-presence-and-inadmissibility
Między innymi: Minors: Noncitizens under age 18 do not accrue unlawful presence.
Ale, co się dzieje w dniu uzyskania pełnoletności?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#832 PostWysłany: 17 Gru 2024 20:31 

Cześć,
15 grudnia 2024 wzięłam ślub cywilny.
18 stycznia 2025 wylatuję do USA z Warszawy przez Frankfurt.
Paszport, bilety oraz ESTA mam na nazwisko panieńskie.
Wiem teoretycznie, że paszport jest ważny 120 dni po zmianie nazwiska. Chciałabym potwierdzenia tych informacji, czy faktycznie tak jest?
Czy nie będę miała problemu w Polsce oraz w Niemczech problemu z przekroczeniem granicy i dostaniem się do samolotu do USA?
Czy straż graniczna w Niemczech nie sprawdzi, że mam inne nazwisko?
I pytanie kolejne, czy przed wyjazdem wyrabiać nowy Dowód Osobisty czy nie ma to żadnego związku, bo tutaj teoretycznie mam 30 dni na zawnioskowanie o nowy dowód.
 Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 17 Gru 2024 21:19 

srebrny
Skąd straż graniczna w Niemczech będzie wiedziała o zmianie twojego stanu cywilnego? Lecisz w sukni z welonem?

Za gov.pl: W jakich przypadkach składasz wniosek
Złóż wniosek o dowód osobisty jak najszybciej, jeśli:
masz ukończone 18 lat,
zmieniły się dane osobowe w twoim obecnym dowodzie, na przykład nazwisko (dowód z nieaktualnymi danymi zostanie unieważniony po upływie 120 dni od dnia zarejestrowania zmiany danych w rejestrze PESEL),
zmienił się twój wygląd, na przykład po operacji plastycznej, co utrudnia albo uniemożliwia rozpoznanie cię,
twój obecny dowód zagubił się, został zniszczony lub skradziony (najpierw jednak zgłoś utratę lub uszkodzenie swojego dowodu osobistego),
certyfikaty w twoim dowodzie zostały unieważnione.Twój stary dowód będzie ważny jeszcze 4 miesiące od ślubu, a paszport 6 miesięcy (więc spokojnie możesz wyjechać w podróż poślubną za granicę na starych dokumentach- tylko pamiętaj, by bilety i hotel zarezerwować jeszcze na swoje stare dane).
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#834 PostWysłany: 17 Gru 2024 21:54 

Dziękuję za odpowiedź.

katka256 napisał(a):
Skąd straż graniczna w Niemczech będzie wiedziała o zmianie twojego stanu cywilnego? Lecisz w sukni z welonem?

Właśnie może dlatego, że dużo analizuję, to pomyślałam o tym, że paszport jest sprawdzany podczas kontroli granicznej w jakiejś bazie online. Nie znalazłam nigdzie w Internecie informacji, że nie jest. Żyjemy w dobie gdzie ilość baz danych jest ogromna, a dostęp do nich szybki.
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 18 Gru 2024 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy dobrze rozumiem skoro Irak został usunięty 20 października 2023 z listy państw sponsorujących terroryzm to osoby, które były w Iraku po tej dacie są ponownie włączone do programu bezwizowego?
 Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 18 Gru 2024 12:45 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
MaciejMaciej11 napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź.

katka256 napisał(a):

Właśnie może dlatego, że dużo analizuję, to pomyślałam o tym, że paszport jest sprawdzany podczas kontroli granicznej w jakiejś bazie online. Nie znalazłam nigdzie w Internecie informacji, że nie jest. Żyjemy w dobie gdzie ilość baz danych jest ogromna, a dostęp do nich szybki.

@MaciejMaciej11
A wystąpienia teraz o nowy paszport nie bierzesz pod uwagę? Do wyjazdu masz równe 4 tygodnie ale nieco świąt i wolnych dni po drodze. Jednak wielu osobom udawało się bez żadnych ponagleń, w normalnym trybie, odebrać paszport po ok. 2 tygodniach od złożenia wniosku. Nie twierdzę, że to najlepsze rozwiązanie ale i tak - jak rozumiem - masz w planach wymianę paszportu?
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 18 Gru 2024 16:26 

złoty
Kacper Szymanski napisał(a):
Czy dobrze rozumiem skoro Irak został usunięty 20 października 2023 z listy państw sponsorujących terroryzm to osoby, które były w Iraku po tej dacie są ponownie włączone do programu bezwizowego?

Wygląda na to, że nie:
https://travel.state.gov/content/travel ... ogram.html

To nie jest automatyczne, lista wyłączająca z programu bezwizowego chyba nie w 100% pokrywa się z listą państw sponsorujących terroryzm. W każdym razie ma odrębną podstawę prawną.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#838 PostWysłany: 26 Gru 2024 11:42 

Loty: 46
Kilometry: 117 135
Krajów: 24 / 11.2%
Witam wszystkich. Kiedyś podróżowałem do Portoryko i wyrobiłem sobie wizę na 10 lat, to było zanim znieśli obowiązek wizowy dla Polaków.
Niedługo lecę na Hawaje , na innym paszporcie więc wypełniłem wniosek ESTA. Moje loty to GDA-AMS-JFK-HNL.
Teraz się zastanawiam, a nie do końca pamiętam co trzeba było wpisywać we wniosku, czy ESTA jest na całe Stany Zjednoczone, czy jeśli mam po drodze tranzyt przez nowy Jork , to są oddzielne wnioski ? Domyślam się , że pytanie głupie , ale wolę się upewnić ?
Przy okazji wszystkiego dobrego na Nowy Rok dla forumowiczów!
 Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 26 Gru 2024 11:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jest na całe Stany plus niektóre zamorskie terytoria. Nie dotyczy marzeń nowy Stanów Pomarańczowego przyszłego Prezydenta.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#840 PostWysłany: 09 Sty 2025 20:04 

Przemm napisał(a):
A wystąpienia teraz o nowy paszport nie bierzesz pod uwagę? Do wyjazdu masz równe 4 tygodnie ale nieco świąt i wolnych dni po drodze. Jednak wielu osobom udawało się bez żadnych ponagleń, w normalnym trybie, odebrać paszport po ok. 2 tygodniach od złożenia wniosku. Nie twierdzę, że to najlepsze rozwiązanie ale i tak - jak rozumiem - masz w planach wymianę paszportu?

Bilety były już kupione. Po powrocie wyrobię.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 976 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości