Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Mediolan
#81 PostWysłany: 27 Maj 2023 15:52 
Awatar użytkownika

niebieski
piwili napisał(a):
Jest jeszcze muzeum techniki w Mediolanie. Całkiem ciekawe.

Pytanie dotyczy poniedziałku, a wtedy to muzeum jest zamknięte.
Sam chciałem polecić Pinacoteca di Brera, ale też zamknięte. Poniedziałek to nie jest dobry dzień na muzea ;)

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#82 PostWysłany: 27 Maj 2023 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 608
Kilometry: 726 332
Krajów: 41 / 19.8%
srebrny
maczala1 napisał(a):
Ja w deszczową pogodę pojechałem zwiedzić San Siro. Wycieczka wolnym tempem razem z dojazdem zajęła kilka godzin. Bardzo miło wspominam.
Jeden stadion i od razu szatnie dwóch klubów zostały zaliczone :)

Dzięki za propozycję, skorzystałem już dzisiaj. Kilka lat temu stadion zwiedzałem lacznie z szatnia, więc dzisiaj meczyk Inter Milan z Atalanta. Wygrali 3:2 ;)

Załącznik:
rsz_120230527_222219.jpg
rsz_120230527_222219.jpg [ 282.15 KiB | Obejrzany 2460 razy ]
maczala1 lubi ten post.

#83 PostWysłany: 03 Gru 2024 11:01 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 9.2%
niebieski
Ruch w tym wątku taki, że pewnie nikt mi nie odpowie albo odpowie za 2 lata. ;) Ale czy ktoś spędzał sylwestra w Mediolanie?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 03 Gru 2024 15:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#85 PostWysłany: 03 Gru 2024 20:54 

niebieski
Ja spedzalem. Jakies 25 lat temu ale chetnie pomoge :)

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 03 Gru 2024 22:34 

niebieski
No to jednak szmat czasu. W każdym razie czy był jakiś oficjalny miejski sylwester?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 03 Gru 2024 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Miasto nie ma pieniędzy na imprezy:
https://www.milanotoday.it/eventi/conce ... -2025.html

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 04 Gru 2024 09:55 

niebieski
O. Świetnie...
A jak tam u nich wygląda 1 stycznia? Sklepy zamknięte, ale gastro działa?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 04 Gru 2024 20:52 

Loty: 106
Kilometry: 229 945
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
-- 04 Gru 2024 19:52 --

O Panie .. to nie Polska. Tam pod drzwiami samego Watykanu nawet w niedzielę od rana wszystko otwarte łącznie z fryzjerem ;)

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Gru 2024 23:46, edytowano w sumie 1 raz
Ciachnięte "politykowanie"
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 05 Gru 2024 18:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Świeże info dotyczące darmowych wstępów w pierwsze niedziele miesiąca.

1. Zamek Sforzów - muzea zamkowe otwierają o 10:00, przy wejściu wydają po prostu darmowe wejściówki, nie trzeba było stać do kasy. Lepiej przyjść w miarę wcześnie, bo jak wychodziliśmy po 12:00 to już była kolejka do wstępu. Wejście na same dziedzińce zamkowe od 7:00, więc gdyby ktoś był przed 10 to może sobie połazić.
Oprócz darmowego wstępu w pierwszą niedzielę, bezpłatnie wejdziemy również w pierwszy i trzeci wtorek miesiąca od 14.00
Oszczędność na bilecie wstępu - 5 EUR.

2. Ostatnia wieczerza - tutaj zasady bardziej skomplikowane, bo trzeba dokonać wcześniejszej rezerwacji, ale się udało :D
- info o dniach darmowego zwiedzania zawsze znajdziemy na stronie https://www.lastsupper.shop/en/special-entry-days/
- "zakup" darmowych biletów możliwy jest od środy poprzedzającej pierwszą niedzielę. Sprzedaż uruchamiana jest w południe (przynajmniej w teorii, bo klikałem odświeżanie i w praktyce dostępność pojawiła się 12:03). Na powyższej stronie będzie widoczna otwarta kłódeczka i będzie można kliknąć
Załącznik:
ostatniaW.PNG
ostatniaW.PNG [ 19.02 KiB | Obejrzany 1349 razy ]

- sprzedaż nie jest bezpośrednio przez stronę i kliknięcie skieruje nas na portal vivaticket. I tutaj pro-tip :!: Jeśli nie macie konta vivaticket, to załóżcie wcześniej. Jeśli już macie, to uzupełnijcie wszystkie możliwe dane. Zwiększacie swoje szanse na szybką transakcję, a z mojej obserwacji wynika, że w kilkanaście minut było pozamiatane.
- zarezerwować można maksymalnie 5 biletów i są one imienne.
- sloty wejściowe są ustawione co 15 minut, więc warto się wcześniej zastanowić, co nam pasuje. Z mojej obserwacji wynika, że najszybciej zniknęły te przed południem - miałem na jeden z takich chrapkę, ale zbyt długie uzupełnianie danych sprawiło, że wypadłem z możliwości rezerwacji i ostatecznie przy drugim podejściu zdobyłem wejście na 13:15.
Uffff 8-)

Samo zwiedzanie też wedle ściśle określonej procedury - wcześniej (15-30 minut przed godziną zwiedzania) trzeba zgłosić się do kasy ze swoją rezerwacją i pokazać dokument tożsamości. Jeśli mamy plecak czy torbę, to zostawiamy w szafce (przysługiwała tylko jedna na nas dwoje). Wejście do wnętrza z malowidłem Leonarda odbywa się skokowo, przez takie "śluzy" (żeby grupy się nie mieszały). Podczas jednego wejścia wchodzi do 35 osób, a miejsca w środku sporo, więc nie ma tutaj ścisku czy przepychania się na sam przód. Po upływie przeznaczonego czasu, obsługa grzecznie acz stanowczo wyprasza do wyjścia. Możemy przejść przez sklepik (i kupić np. wyjątkowo drogi magnes) lub/i skorzystać z toalety (wcześniej nie ma takiej możliwości).

Jak się wam uda, to w kieszeni zostaje 15 EUR na osobę - powodzenia :)

PS Warto zawczasu ściągnąć apkę ze strony, bo co prawda oczywiście da się na miejscu przed wejściem, ale waży to chyba ponad 300 MB. Siedząc już w środku można sobie odpalić i posłuchać co nieco różnych nagrań tematycznych.
marrak lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 30 Gru 2024 19:11 

niebieski
Czy ktoś korzystał z hulajnóg elektrycznych w Mediolanie i może coś polecić? Bolt, coś innego?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 07 Sty 2025 15:48 

niebieski
docent82 napisał(a):
-- 04 Gru 2024 19:52 --

O Panie .. to nie Polska. Tam pod drzwiami samego Watykanu nawet w niedzielę od rana wszystko otwarte łącznie z fryzjerem ;)

No niestety, bardzo się forumowicz pomylił. 1 stycznia zamknięte było praktycznie wszystko. Tylko poszczególne atrakcje turystyczne były otwarte no i jakieś fast foody, przez co kolejki w nich były przeogromne. Nawet 2 stycznia część rzeczy była pozamykana albo otwierała się dużo później niż wg google maps.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 17 Kwi 2025 14:25 

Loty: 20
Kilometry: 30 118
Krajów: 5 / 2.4%
niebieski
Kupując bilety Duomo Milano online jest informacja że są ważne 2 dni od zakupu, ale równocześnie kupuję się je na wybraną godzinę. Czy to oznacza że coś z tego co zawiera bilet: Duomo, tarasy, muzeum i kościół San Gottardo trzeba o wybranej godzinie zacząć zwiedzać? Czy można kupić na 9 rano a pojawić się na wszystko o 14?

#94 PostWysłany: 17 Kwi 2025 14:48 

Bilety nie są ważne 2 dni od zakupu, tylko w dniu wizyty i w dniu następnym.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 17 Kwi 2025 15:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 18 Kwi 2025 09:08 

niebieski
Skoro są ważne 2 dni to w jakim celu trzeba wybrać godzinę w trakcie zakupu?

#96 PostWysłany: 18 Kwi 2025 11:30 

Nie wiem, jak z tym jest w Mediolanie, ale np. we Florencji, kupując bilet łączony np Giotto Pass, też podajesz godzinę zwiedzania i w tym czasie musisz zwiedzić Dzwonnicę Giotta. Na pozostałe miejsca, objęte tym biletem, masz tam 3 dni na zwiedzanie, licząc od dnia zwiedzania Dzwonnicy.

Zakładam, że w Mediolanie jest podobnie. Kwestia do wyjaśnienia, czy możesz zacząć od obojętnie której pozycji z biletu, czy, tak jak we Florencji, od jednej konkretnej. Na stronie nie widzę informacji, że trzeba zacząć od którejś konkretnie. Na stronie katedry we Florencji ta informacja jest jasno podana.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 18 Kwi 2025 12:02 

niebieski
No dokładnie, pytam bo podobnie jest z Rzymem - Koloseum na godzinę a na resztę jest więcej czasu. Natomiast tu w Mediolanie nic nie mogę znaleźć na co te godziny są obowiązkowe a na co nie.

#98 PostWysłany: 18 Kwi 2025 22:52 

niebieski
Pewnie wejście na dach katedry jest na konkretną godzinę. Reszta bez znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 13 Maj 2025 18:51 

Którą miejscowość nad jeziorem Como najbardziej polecacie? Będą miał mniej więcej 2,5 dnia w Mediolanie i planuję wyskoczyć nad jezioro. W grę wchodzi tylko pociąg więc najlepiej będzie chyba zatrzymać się w jednej miejscowości. Póki co chyba Varenna wydaje mi się najlepsza. Można wejść na wzgórze z którego są piękne widoki.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 13 Maj 2025 19:29 

srebrny
Lecco
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości