Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 20 Lis 2024 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Nie rozumie o co ci dokładnie chodzi? Raz piszesz o organizowaniu transportu tylko niepublicznego a poniżej że masz obawy co do takiego transportu (...)

Tak czy inaczej - moim zdaniem tj. osoby która (w pojedynkę) zwiedziła lokalnymi środkami transportu pół wyspy Sri Lanka to jedno z najlepszych krajów pod tym względem (komunikacja zbiorowa)! Nie dość że śmiesznie tanio, wiele połączeń to jeszcze na dobrą sprawę autobus / bus w miastach sam ciebie znajdzie! Mam na myśli to że jadąc bileciarze (bo jest taka instytucja) sami wypytują / wykrzykują nazwę docelową do idących przechodniów - tym bardziej jak jesteś turystą! Komunikacja koleją także bardzo dobra i tania. Zaś co do dojechania na krótkiej trasie np. w moim wypadku Dambulla - Sigirija czy Haptuale - Lipton's Seat brałem tuk-tuka - rzecz jasna wcześniej zdobywszy informację ile mogę najmniej stargować.

ps. W autobusach jak i pociągach zawsze sporo się dzieje - w zasadzie to można by prawie bez przerwy coś ciekawego nagrywać :D
Dwa moje nagrania z autobusów :P

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jaszon uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#62 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:56 

@7z9 a jak to kwotowo wychodzi ? Przy 4 osobach dalej taniej busem niż samochód z kierowcą czy inne ubery ?

#63 PostWysłany: 23 Lis 2024 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Nie odpowiem ci bo jeździłem jedynie komunikacją taką jaką wymieniłem - sporo przejazdów podczas całego pobytu (11 dniowego). Co do autobusów to parę razy mi się zdarzyło że jak czekałem na jakiś (będąc nieco wcześniej) na przystanku to podchodzili busiarze (prywatni) i pytali gdzie chcę jechać - jak mówiłem że nie jestem zainteresowany to twierdzili że na autobus będzie trzeba... bardzo długo czekać / inne ściemy. Zaczepiali też innych turystów (bez rezultatu). Raz zdarzyło mi się pod słyszeć ile im proponowali to na ogół 3 razy tyle ile autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 24 Lis 2024 13:39 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
ja przy grupie 4 os podrózowałem głownie pick me i uberem, jednak nie ma podejscia do transportu publicznego cenowo
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 06 Gru 2024 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.4%
Taksówki z aplikacji są droższe od transportu publicznego, ale i tak niższe niż w Europie, a więc do udźwignięcia dla Polaka.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Sty 2025 20:42 

HON fly4free
Jeśli chodzi o korzystanie z Ubera / PickMe to w miarę bezproblemowo działa w Colombo i Kandy, ale w mniejszych miejscowościach, choć możliwość przejazdu teoretycznie jest dostępna, nie ma praktycznie szans na realne złapanie kursu. Tak samo iluzoryczne są niby dostępne opcje przejazdu międzymiastowego na dłuższych odcinkach poza może trasą między Colombo (zwłaszcza lotniskiem) a Kandy. Warto to wziąć pod uwagę planując sobie logistykę.

Problemem są zbyt niskie, jak twierdzą lokalsi, stawki w apkach. Przykładowo za trasę Sirigiya - Kandy pokazują 8000-9000 LKR i za tyle nikt nie chce jechać stamtąd, bo w jedną stronę, mimo relatywnie niedużej odległości, to bite ponad 2 h jazdy a jeszcze trzeba wrócić, więc wychodzi pół dnia i podwójne paliwo. Prywatni taksiarze i przewodnicy wołają sobie za to średnio 25000-30000 LKR. Można tylko liczyć na kogoś kto i tak tam jedzie w jedną stronę lub jest to dla kogoś po drodze lub wie, że ma dużą szansę na złapanie kursu powrotnego (dlatego dużo łatwiej z tym na najbardziej popularnej trasie Kolombo <--> Kandy).

Jeśli chodzi o lotnisko w CMB to choć jest dedykowany punkt odbioru dla obu apek i nawet pracownicy pomagający mniej sprawnym pasom zamawiać kursy to NIE BYŁO szans na zamówienie kursu nie do centrum Colombo tylko do bliższej lotniska lokalizacji - po prostu nikt chętny się nie zgłaszał, a nawet jeśli któryś kierowca przyjął zamówienie to szybko je kasował. W takim wypadku trzeba wyjść z lotniska i szukać tuktuka, który pojedzie na mniejszy dystans.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#67 PostWysłany: 09 Sty 2025 20:31 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.4%
Zależy jakiej aplikacji używasz. Ja w różnych rejonach kraju nie miałem problemu ze złapaniem tuk-tuka przez PickMe. Jedyna niedogodność to fakt, że lokalni nie za bardzo ufają wskazaniom GPS w telefonie klienta i prawie zawsze dzwonią dopytać o miejsce oczekiwania pasażera, a bywa że z angielskim jest u nich trudno.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:04 

HON fly4free
Tuk-tuka na krótki dystans prędzej złapiesz, bardziej chodzi o dłuższe przejazdy samochodami i międzymiastowe.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 09 Sty 2025 22:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak czytam, czytam, i wychodzi, że jakiegoś cudu dokonałam jeżdżąc po Sri Lance z użyciem Ubera i PickMe ;)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 09 Sty 2025 23:10 

HON fly4free
Może miałaś szczęście co do lokalizacji / kursów. Opisałem świeże doświadczenia sprzed tygodnia i głównie ze środka wyspy.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 09 Sty 2025 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Może. Chociaż trochę ciężko uwierzyć, że tyle razy przez miesiąc z hakiem ( i drugi w Kolombo) miałam szczęście. Ale to już rok minął, może się pozmieniało.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 09 Sty 2025 23:34 

złoty
Ja w lutym ubiegłego roku miałem dokładnie takie same doświadczenia jak @marek2011. PickMe przydało się do kursu z lotniska prosto do Kandy (i pozwoliło sporo zaoszczędzić w porównaniu z taxi lotniskowym), potem bez problemu w Kandy, ale dalej na trasie (góry i "trójkąt kulturalny") było przydatne już tylko jako punkt odniesienia przy targowaniu z rikszarzami z ulicy, bo kierowców po prostu nie było. Raz nam się udało skorzystać w Nuwara Eliya, poza tym nic.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 30 Cze 2025 10:30 

Loty: 118
Kilometry: 250 094
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Byliśmy na początku czerwca i większość razy korzystaliśmy z prywatnych transportów z miejsc gdzie spaliśmy. Ceny były bardzo dobre, sprawdzaliśmy w aplikacji i były podobne, a nawet raz mniejsze. Raz wzięliśmy z punktu taksówek w Ella, bo miał lepszą cenę. Przejechaliśmy trasę Negombo - Pinnawala - Kendy - Nuwwara Elija potem z Ella do Pasikuda - Sigriya - Negombo. Ogólnie nie było nigdy problemu z ogarnięciem transportu, czasem drogi były trochę męczące, średnia 40km/h.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości