Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1528 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna
Autor Wiadomość
#1441 PostWysłany: 13 Wrz 2024 11:19 

niebieski
Z ciekawości - jak to możliwe że opłaca Ci się brać JR pass skoro 8 nocy spędzacie w Kioto? Nie liczyłem nigdy kosztów przejazdu Tokyo-Kioto-Tokyo które u Was pokrywa pass, ale co z resztą? Czy aż tyle czasu oszczędza się dzięki niemu na przejazdach względem zwykłych kolei/metra? Sam plan IMO wydaje się bardzo OK! Po pierwszej wizycie w Japonii sam mam wrażenie że Kioto - poza zaletami per se - stanowi świetną bazę wypadową.
ps. nie byłem ani w Kanazawie ani w Takayamie, ale w grudniu z pewnością będzie tam co najmniej chłodno, jeśli nie po prostu zimno. Nie rozważałeś wycieczki z Kioto do Ise? Świątynie i las w których się znajdują są przepiękne a samo miasteczko spokojne i ma sporo uroku. Mie ma chyba też nieco łagodniejszy klimat, tj. w grudniu może być znacznie cieplej niż np. w Takayamie.
ps.2 tak na szybko sprawdziłem - Tokio-Kioto-Tokio Shinkansen-em kosztuje około 27k yen. JR Pass zwykły dla dorosłego na 14 dni kosztuje 80k yen, więc zostaje 53k yen różnicy. Wszystko w promeniu 150km od Kioto da się sprawnie i bez problemu obskoczyć metrem/kolejami podmiejskimi korzystając ze zwykłych biletów lub z Kintetsu Pass czy Kansai Pass (które chyba obejmują też np. metro w Osace czy Kioto i autobusy, ale to jest do sprawdzenia bo nie jestem pewien).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1442 PostWysłany: 23 Wrz 2024 08:27 

Loty: 179
Kilometry: 541 990
Krajów: 45 / 21.0%
Kansai Railway Pass obejmuje metro w Osace i Kioto, autobusy tylko wybrane. Ale można się na nim dostać do wszystkich lokalizacji, tj. Koya san, Kioto, Himeji czy Nara.
Oczywiście nie działa na JRa, więc podróż trwa trochę dłużej.
Natomiast koszt 3 dniowego passa to 7000 yenów i nie trzeba wykorzystywać go w dniach następujących po sobie. Tylko trzeba pamiętać, że nie działa przez 24godziny od odpalenia, a do końca dnia, w którym został aktywowany.
Działa też na pociąg z KIX do miasta, tylko trzeba dokupić miejscówkę za 520yen. Chociaż nie wiem czy nie jeżdżą też pociągi bez rezerwacji miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#1443 PostWysłany: 03 Paź 2024 01:24 

Loty: 182
Kilometry: 556 641
Krajów: 53 / 24.8%
niebieski
mewho napisał(a):
Uważam podobnie, ale można też z Tokio wybrać się na 1 dzień w okolice Fuji - Kawaguchiko (polecam, ale dłuższy dojazd autobusem) lub Hakone (krótszy dojazd). W inny dzień można wybrać się do Kamakury. Także da się te 4 dni zagospodarować gdyby było to zbyt wiele na samo Tokio.

jak najlepiej dostać sie z Tokio do Kawaguchiko i jak tam na miejscu sie poruszać, chciałbym wjechać kolejką na Kawaguchiko Tenjoyama Park i Arakura Sengen Park Observatory
pociągiem czy autobusem ? nocleg w Tokio mam w pobliżu stacji Akihabara

bo do Kamakury to pocią raczej, a tam na miejscu jak aby zobaczyć buddę Kotoku-in, Tsurugaoka Hachimangu

mój plan jest w skrócie taki
27.10 ląduję na KIX koło 19 i chce pojechać do Nary na nocke
28.10 Nara i po południu gdzieś 17/18 pojechać do Kioto
29.10 Kioto Arashiyama Bamboo Forest, Yasaka Shrine, nijo zamek
30.10 Kioto Fushimi Inari-Taisha, Tō-ji, Kyoto Tower, Muzeum Kolei w Kioto
31 10 Kioto Heian Shrine, dzielnica Gejszy itp
01.11 Kioto zwiedzanie i koło 18 pojechać Shinkansenem do Tokio
02.11 Tokio -Kawaguchiko (sobota)
03.11 Tokio (już doczytałem ze to świeto :( ale i tak niedziela ) więc kręcenie się po Tokio
04.11 Tokio - Kamakury tu mogę zamienić z Kawaguchiko
05.11 Tokio zwiedzanie Asakusa i po południu Shinkansen do Hiroszimy, rozważałem samolot za 350 zł z bagażem rejest ale dojazdy na lotnisko i z lotniska Hiroszimy jakoś mnie zniechęciły)
06.11 Hiroszima z rana Miyajima, Peace Memorial Park i po południu/wieczorem Shinkansen do Osaki
07.11 Osaka -Himeji, być może Kobę ale tam nie bardzo wiem co zwiedzić oprócz china-town, muzeum sake czy The Great Hanshin (wiem, mogłem jeden nocleg w Hiroszimie i z rana ruszć
08.11 Osaka zamek Osaka, Kuromon Ichiba Market, Tsūtenkaku
09.11 Osaka Uniwersal (byłem już w LA i na Florydzie chciałem pokazać synowi i ten ) ew zmiana na inny dzień bo to akurat sobota i mogą być większe tłumy
10.11 Osaka czas na ostatnie zwiedzanie i relaks - 18 na lotnisko bo 22 wylot do domu

żadnych pasów nie kupowałem bo nie wiem czy się opłaca, jedynie kupie bilety na metra 72h w tokio, i dniowe w kioto, no chyba ze jest jeszcz jakaś inna opcja
noclegi mam z możliwością odwołania ale czasu mało wiec bardzo przesiane, wiem ze dobrze by było z Hiroszimy po drodze zaliczyć Himeji ale nie chce z walizką tam latać, rozważałem nadać bagaż w Tokio do Osaki przez Yamato ale za dużo kombinacji chyba :?
Co myślicie o takim planie ? Oczywiście miejsc wszystkich nie wpisałem bo wyjdzie jak wyjdzie na co czasu wystarczy a punktów na mapie sporo ;)

#1444 PostWysłany: 07 Paź 2024 17:13 
Awatar użytkownika

Ise ciekawa opcja dzieki!

JR Pass w kalkulatorze na wsztystkie wyjazdy nawet z Kioto wyszlo 100.000
 Profil Relacje PM off  

#1445 PostWysłany: 07 Paź 2024 18:15 

platynowy
misiakrp napisał(a):

jak najlepiej dostać sie z Tokio do Kawaguchiko

Pociągiem.

misiakrp napisał(a):

i jak tam na miejscu sie poruszać,

Spacerować.

misiakrp napisał(a):

chciałbym wjechać kolejką na Kawaguchiko Tenjoyama Park
i Arakura Sengen Park Observatory

Również można wejść, nie trzeba wjeżdżać.
 Profil Relacje PM off  

#1446 PostWysłany: 08 Paź 2024 11:54 

niebieski
Maciej Friedel napisał(a):
Ise ciekawa opcja dzieki!

JR Pass w kalkulatorze na wsztystkie wyjazdy nawet z Kioto wyszlo 100.000

Dlatego IMO JR Pass nie ma ekonimicznego uzasadnienia w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#1447 PostWysłany: 09 Paź 2024 11:31 
Awatar użytkownika

ma bo za 2 tygodnie place 80.000 a kalkulator za wyjazdy pokazuje mi prawie 100.000
 Profil Relacje PM off  

#1448 PostWysłany: 09 Paź 2024 14:45 

niebieski
Jaki kalkulator? Pisałem o cenach biletów, można je znaleźć w necie bez żadnego kalkulatora. Np. na stronie navitime. Chyba,że wpisujesz do niego każdy wyjazd z Kioto jakimiś ekspresami czy Shinkansenem (jeśli one w ogóle na tych relacjach jeżdżą, do Ise na pewno nie).
 Profil Relacje PM off  

#1449 PostWysłany: 13 Paź 2024 17:19 

niebieski
Maciej Friedel napisał(a):
ma bo za 2 tygodnie place 80.000 a kalkulator za wyjazdy pokazuje mi prawie 100.000

tylko do shinkansenów np. Nozomi i tak musisz dopłacić

#1450 PostWysłany: 19 Paź 2024 18:06 

Plan zwieedzania

25.11 godz. 19.40 - Przylot do Tokio

26.11 - 30.11 - Tokio i wieczorem 30.11. transport do Hakone

30.11 wieczór – 02.12 wieczór- przejazd z Hakone do Kioto

02.12 wieczór – 08.12 – Kioto i stamtąd jeden dzień Osaka, jeden dzień Nara. Noclegi w Kioto – powroty wieczorem z tych miast okolicznych.

08.12 -09.12 – przejazd do Hiroszimy rano – zwiedzanie Hiroszimy (muzeum) i nocleg w Miyajima.

09.12 – Himeji z samego rana i po zwiedzaniu transport do Kinosaki

09.-11.12 – Kinosaki

11.12 – 12.12 - powrót do miasta które nam się spodoba, może Kioto, może Osaka

12.12 – rano pociąg do Tokio

13.12. 23.50 powrót do Polski

Taki plan typowy, bez jakiegoś spięcia żeby zobaczyć jak najwięcej. Czy może uważacie , że odpoczynek w Kinosaki zmienić na coś innego, nie wiem fajniejszego? To Hakone zastanawiam się, czego można się spodziewać na przełomie listopada i grudnia, czy może odpuścić i kierować się z Tokio np. do Nikko?

Nie kupuje JR pass. Zamierzam kupować lokalne passy kilkudniowe na transport.
Mam pytanie o Suica card – rozumiem, że to tylko prepaid który właściwie daje mi tylko wygodę i nic więcej?
Niestety nie mam telefonu z eSIM – zamierzam zamówić sobie na cały wyjazd adapter wifi https://www.japan-wireless.com/ wiem, że może nie jest to najpopularniejsza opcja ale chyba działa to ok?

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#1451 PostWysłany: 26 Paź 2024 21:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja powoli próbuję ogarnąć pomysł na Japonię rodzinnie, lipiec ale być może zahaczając o końcówkę czerwca 25. Widziałem przez chwilę przyzwoite ceny z Budapesztu Chińczykiem z lotem do Tokio i powrotem z Kyoto (lub na odwrót), ale jest jeszcze sporo czasu i liczę że coś arabskiego da jakąś promkę z PL lub Turek ogarnie temat :) No a ostateczną deską ratunku pozostaje lot przez Seul korzystając z wojny cenowej w BUD.

Kod:
1  ✈ Tokio (2 noce)
2  Tokio (Akhibara - anime, Asakusa: Sensō-ji)
3  Tokio - Hakone (1 nocleg w ryokanie z onsenem, modlitwa do wszystkich lokalnych bogów o choć chwilę widoczności na Fuji)
4  Hakone - Tokio (2 noce)
5  Tokio (Harajuku: Meiji Jingu, Shibuya)
6  Tokio - Miyakojima (4 noce, modlitwa do wszystkich lokalnych bogów o brak tajfunu w tym czasie)
7  Miyakojima
8  Miyakojima
9  Miyakojima
10 Miyakojima - Kyoto (3 noce)
11 Kyoto (Gion i świątynie: Arashiyama Bamboo Grove, Fushimi Inari Taisha)
12 Kyoto + Nara (Tōdai-jici i jelonki)
13 Kyoto - Osaka (1 ostatnia noc, Dotonbori na wieczór)
14 Osaka ✈

Zamiast Hakone rozważam Nikko, zamiast Miyakojimy Ishigaki (ale plaże na M. wydają się znacznie lepsze).

Plażing musi być, niestety w lipcu akceptowalna pogoda w Azji jest z tego co kojarzę na Perhentianach (dotarcie trochę czasochłonne - 2 loty i prom), Samui/Koh Phangan (jak na Tajlandię to meh), Nha Trang (z tego co widzę to najgorsze co Wietnam ma do zaoferowania) i Bali (tu jest super, ale byliśmy niedawno, z Japonii daleko z drogim dolotem), więc taka Miyakojima chyba wychodzi najlepiej nawet biorąc pod uwagę dolot ANA z TYO/OSA i ceny na miejscu (dodatkowo jen ostatnio leci w dół, jestem w szoku jak się zrobiło no może nie tanio, ale akceptowalnie).

Ma sens?
 Profil Relacje PM off  

#1452 PostWysłany: 28 Paź 2024 08:11 

niebieski
ryncco napisał(a):
Plan zwieedzania

25.11 godz. 19.40 - Przylot do Tokio

26.11 - 30.11 - Tokio i wieczorem 30.11. transport do Hakone

30.11 wieczór – 02.12 wieczór- przejazd z Hakone do Kioto

02.12 wieczór – 08.12 – Kioto i stamtąd jeden dzień Osaka, jeden dzień Nara. Noclegi w Kioto – powroty wieczorem z tych miast okolicznych.

08.12 -09.12 – przejazd do Hiroszimy rano – zwiedzanie Hiroszimy (muzeum) i nocleg w Miyajima.

09.12 – Himeji z samego rana i po zwiedzaniu transport do Kinosaki

09.-11.12 – Kinosaki

11.12 – 12.12 - powrót do miasta które nam się spodoba, może Kioto, może Osaka

12.12 – rano pociąg do Tokio

13.12. 23.50 powrót do Polski

Taki plan typowy, bez jakiegoś spięcia żeby zobaczyć jak najwięcej. Czy może uważacie , że odpoczynek w Kinosaki zmienić na coś innego, nie wiem fajniejszego? To Hakone zastanawiam się, czego można się spodziewać na przełomie listopada i grudnia, czy może odpuścić i kierować się z Tokio np. do Nikko?

Nie kupuje JR pass. Zamierzam kupować lokalne passy kilkudniowe na transport.
Mam pytanie o Suica card – rozumiem, że to tylko prepaid który właściwie daje mi tylko wygodę i nic więcej?
Niestety nie mam telefonu z eSIM – zamierzam zamówić sobie na cały wyjazd adapter wifi https://www.japan-wireless.com/ wiem, że może nie jest to najpopularniejsza opcja ale chyba działa to ok?

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

W kwestii kart typu Suica - daje wygodę, ale ona jest nie do przecenienia. Szukanie wciąż monet lub niskich nominałów papierowych jest wkurząjące.

Druga uwaga - loty Osaka-Tokio bywają b. tanie, tańsze od pociągów.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#1453 PostWysłany: 17 Lis 2024 22:54 

niebieski
yanas napisał(a):

W kwestii kart typu Suica - daje wygodę, ale ona jest nie do przecenienia. Szukanie wciąż monet lub niskich nominałów papierowych jest wkurząjące.

Druga uwaga - loty Osaka-Tokio bywają b. tanie, tańsze od pociągów.

Dlaczego szukanie monet ? karty można doładować nawet 10 000 jenów, wydaje resztę

odnośnie lotów, wychodzi trochę taniej bo ok 350 zł za lot, ale policzysz dojazd do lotniska i z lotniska który jest droższy, do tego czas gdzie musisz być wcześniej, wybrałem shinkansen za 390 zł 2,5h i jesteś na miejscu

#1454 PostWysłany: 18 Lis 2024 08:58 

niebieski
No właśnie kartę możesz doładować, monet musisz szukać jeśli nie masz karty i kupujesz pojedyncze bilety w automatach.
 Profil Relacje PM off  

#1455 PostWysłany: 18 Lis 2024 10:30 

Loty: 33
Kilometry: 122 452
Krajów: 21 / 9.8%
W kwestii lotów to pozwolę sobie zauważyć, że lot Tokio-Osaka można kupić za nieco więcej niż 100 pln (być może zależy od sezonu, ja szukałam lotów na jesień). Bagaż rejestrowany w Peachu kosztował 60 pln. Dojazd z Tokio na Naritę to koszt: bilet dobowy w Tokio +1200 JPY, dojazd zabrał nieco ponad godzinę. I szok, powiadam szok: automatyczne kioski do odprawy oraz zdania bagażu + przejście security na lotnisku Narita zabrały w sumie max 30 minut.

To mój pierwszy raz w Japonii i serio... Nadal mi się buzia cieszy na myśl, jak to jest dobrze zorganizowane :).
 Profil Relacje PM off
yanas lubi ten post.

#1456 PostWysłany: 19 Lis 2024 14:54 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
W marcu 2025 wybieramy się pierwszy raz do Japonii.
Wstępnie opracowałem taki plan:
Dzień - gdzie/co:
1- wylot z PL
2- Tokio
3- Tokio
4- Pociągiem do Odawary, wypożyczenie samochodu i do Hakone
5- Hakone
6- przejazd pociągiem z Hakone (a właściwie z Odawary) do Kioto
7- Kioto
8- Kioto (Nara?)
9- przejazd pociągiem z Kioto do Osaki
10- Osaka
11- przejazd pociągiem z Osaki do Hiroszimy
12- Hiroszima
13- przelot samolotem z Hiroszimy do Tokio (taniej niż pociąg)
14- Tokio (Kamakura?)
15- Tokio
16- wylot do PL
Jak oceniacie?
 Profil Relacje PM off  

#1457 PostWysłany: 19 Lis 2024 15:04 

niebieski
Przejazd pociągiem z Kioto do Osaki zajmuje około godziny kolejką podmiejską/metrem. Ten dzień (dziewiąty na Twojej liście) sugerowałbym spędzić raczej w Kioto, niż w Osace. Ciekawą opcją może być prom (nocny?) z Osaki do Kitakyushu i cofnięcie się do Hiroshimy, ale to jako ciekawostkę Ci tylko wrzucam.
ps. już to komuś na forum sugerowałem wcześniej - rozważ zamiast Hiroshimy (trochę przedraża logistykę, mimo atrakcyjności miasta) zrobienie takiej kolejności - Tokio-Kioto-Osaka-Nara-Ise-Nagoja-Tokio. Ise jest kapitalne, Ise Jingū robi ogromne wrażenie (okolica jest przepiękna), przejazd do Nagoi jest niedrogi i dość sprawny a sama Nagoja ma swoje ciekawe atrakcje, np. świetne muzeum Toyoty w starej fabryce.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#1458 PostWysłany: 19 Lis 2024 16:30 
Awatar użytkownika

Polecam uwzględnienie Kamakury i Nara z twoich nawiasów, absolutne highlighty całej wycieczki
 Profil Relacje PM off  

#1459 PostWysłany: 19 Lis 2024 16:45 

niebieski
Fafikdog napisał(a):
W marcu 2025 wybieramy się pierwszy raz do Japonii.
Wstępnie opracowałem taki plan:
Dzień - gdzie/co:
1- wylot z PL
2- Tokio
3- Tokio
4- Pociągiem do Odawary, wypożyczenie samochodu i do Hakone
5- Hakone
6- przejazd pociągiem z Hakone (a właściwie z Odawary) do Kioto
7- Kioto
8- Kioto (Nara?)
9- przejazd pociągiem z Kioto do Osaki
10- Osaka
11- przejazd pociągiem z Osaki do Hiroszimy
12- Hiroszima
13- przelot samolotem z Hiroszimy do Tokio (taniej niż pociąg)
14- Tokio (Kamakura?)
15- Tokio
16- wylot do PL
Jak oceniacie?

Olej Hiroszimę. Spędź więcej czasu w Kyoto i odwiedź Nare.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1460 PostWysłany: 19 Lis 2024 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
@Fafikdog Na Osace bym się nie skupiał w tak krótkim czasie. To wielka metropolia i atrakcje są porozrzucane na ogromnym terenie. W tym przypadku bardziej wartościowe będzie złażenie Nary, niż Osakę. Alternatywnie możesz pojechać z Kioto do Himeji ze stopem w Kobe.

W przyszłym roku ma być Expo 2025 w Osace. Możesz wtedy wybrać się ponownie i skupić się na Narze i Osace. Na pewno będzie mega dużo odwiedzających. Mówi się o tym, że będą bezpośrednie loty z WAW do KIX.
Fafikdog lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1528 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości