Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Lis 2024 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.2%
złoty
Ja miałem to samo przy rezerwacji za punkty w Hiltonie na Malediwach. Za wydatki na miejscu naliczyły się punkty tak jakby się płaciło za wyjazd i finalnie rachunek punktowy był niższy niż wynikało to z zasady 440k za 5 nocy.

Myślę że o to chodzi od początku, ale trzeba tutaj zaliczyć jeszcze wszystkie promocje, które obniżają wydatki i finalnie kasy wydanej na miejscu mogło być mniej niż 1600 USD
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 08 Lis 2024 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.4%
niebieski
@Bulusia , ogólnie to możesz sobie zwiedzić "prawdziwe" Malediwy, a na koniec odpocząć sobie w takim resorcie.

e: napisałem głupotę sugerującą, że korzyść punktowa wygląda jakby ktoś policzył ekwiwalent USD za całość wyjazdu i od tego naliczył punkty, ale się wycofuję, źle zrozumiałem słowa poprzednika.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Lis 2024 15:43 
Awatar użytkownika

złoty
Bulusia napisał(a):
Niewiele rozumiem z tych Waszych wyliczeń, ale z przyjemnością włożę kij w mrowisko w nieco innej sprawie. :D Otóż z opisu hotelu wynika, że to jest zamknięte getto na prywatnej wyspie na którą można tylko dotrzeć zamówionym wcześniej speedboatem. Co więc tam można robić żeby poza pieczątką w paszporcie wiedzieć, że się było na Malediwach? Czy można tam zobaczyć jak lokalsi żyją? Co myślą o Mohamedzie Muizzu? Czy popierają PNC? I tak dalej - to co ważne na miejscu.

Hmmm, a ja myslalem, ze w dzisiejszym ''bardzo szybkim swiecie'' nicnierobienie zaczyna miec jedna z najwyzszych wartosci. Wiec, tam mozesz nic nie robic, bo w wiekszoci przypadkow po to wlasnie sie leci na Malediwy. Nie sa one jakos super ciekawe jesli chodzi o kulture, natomiast sa perfekcyjne do niecnierobienia w idealnych do tego warunkach.....
4 ludzi lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:00 

niebieski
Rozumiem i szanuję Twój punkt widzenia. Mnie nicnierobienie doprowadza do rozstroju nerwowego :lol: zwłaszcza w upale. Byłem w ponad 100 państwach i zawsze najważniejszą częścią tych wyjazdów były spotkania z lokalsami, odwiedziny w ich domach, spelunach w których się żywią, rozmowy o polityce, przeglądanie miejscowych gazet. Wtedy wiem, że naprawdę gdzieś byłem, a nie jak mój dobry kolega, który po powrocie z Dubaju pytał się mnie jaka tam w ogóle jest waluta :shock: :shock: :D
 Profil Relacje PM off
Biko lubi ten post.

#25 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
z tymi gazetami to trochę podpłynąłeś

@moderacja

Przenieście część do hilton dyskusja ogólna
a część do tego działu czym jest podróżowanie
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Pełna zgoda od #1383 do ogólnego tematu Hiltona.
@cekace Zanim zaatakujesz interlokutora słowami "od czapy" sprawdź za co dostałeś punkty. Bo na pewno nie za wydanie 200-400pln. Tylko dodatkowo jakieś promo, albo co bardziej prawdopodobne np co 10 noc pow. 60 . Może zapodaj po prostu zrzut z kont dot. tego pobytu I wtedy zobaczymy....
Ps. Ja też co "10" noc dostaje punkty "od czapy" jak to nazywasz.

Ostatnio edytowany przez jaco027 08 Lis 2024 16:30, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#27 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:27 

niebieski
Wcale nie. W większości krajów są anglojęzyczne wydania gazet. A jak nie, to zawsze znalazłem kogoś kto tłumaczył lokalne pisemka.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Lis 2024 23:52 

niebieski
Flyguy napisał(a):
Myślę, że ta dyskusja nie ma zbytniego sensu. Ponad 100 krajow i w większości anglojęzyczne gazety.... Szanuje Twoje zdanie.
To żeby zmieścić się w ramach tematu, pobyt 2022, stawka 85k pkt za dobe + 5 doba gratis. Up z racji golda do pokoju na dolnej kondygnacji z bezpośrednim wyjściem na plażę. Wstawka z czekolada, orzeszkami, winem plus codziennie 2× 1.5 woda. Orzeszki uzupełniane codziennie ?

Dostrzegam ironię, ale jest zupełnie nie na miejscu. Niemal w każdym europejskim kraju wychodzą anglojęzyczne gazety, to już jest ponad 40 państw. Plus część Afryki, Oceania i Ameryka Północna. Jeśli uznamy, że 70 to jest większość ze stu, to potwierdzam raz jeszcze: ponad sto krajów (dokładnie 107) i w większości anglojęzyczne gazety. Poza tym wiele gazet ma swoje strony internetowe, a przeglądarka tłumaczy przecież online. Czytanie gazet to część mojej pracy zawodowej, więc raczej dokładnie znam temat.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Lis 2024 00:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Czytać gazetę online to sobie można w domu :) a w Polsce jaka gazeta ukazuje się po angielsku, tak żebym mógł sobie na ulicy poprzeglądać? 8-)
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#30 PostWysłany: 09 Lis 2024 11:14 

niebieski
Oczywiście, że można w domu. A co to zmienia w kontekście dostępu do lokalnych informacji? A w Polsce polecam Warsaw Voice na przykład.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 09 Lis 2024 18:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale to jest gdzieś na papierze? No i ten Warsaw Voice to jest skierowany do obcokrajowców bardziej a nie zwykłych Polaków, to jak ten biedny turysta ma poczuć polski klimat, jak nie może sobie poczytać dawki dziennego populizmu albo choćby o babci trzymającej kredens w najpopularniejszej polskiej gazecie, sprofilowanej pod przeciętny polski gust?

Ale skoro w Polsce nie ma takiego, to może gdzieś w byłym bloku wschodnim jakiś popularny anglojęzyczny tytuł ukazujący się na papierze? Tak żebym sobie wszedł do kiosku i kupił albo komuś przez ramię w metrze poczytał? Z góry założyliśmy 40 państw w Europie to z tej połowy raczej łatwo będzie coś znaleźć.

I skoro online jednak można to możemy sobie poczytać online w resorcie na Malediwach i poczuć, że naprawdę jesteśmy w tym kraju 8-)
 Profil Relacje PM off
machoony lubi ten post.

#32 PostWysłany: 09 Lis 2024 18:54 

niebieski
Ale przecież z zasady anglojęzyczne wydawnictwa są dla obcokrajowców :shock: Po co lokalsowi gazeta po angielsku jak ma w swoim języku?? Ale mnie właśnie o to chodzi - rządowy czy pozarządowy przekaz, który mogę później na miejscu skonfrontować z tym co widzę. Bo chcę wiedzieć. Ani przez to nie jestem lepszy ani gorszy od tych co w resorcie leżą do góry palnikiem i do końca się nie orientują w jakim właściwie są państwie. Każdy ma inaczej i bez sensu jest o tym dyskutować. Z reguły w anglojęzycznych gazetach nie przeczytasz o babci trzymającej kredens, ale o sukcesach rządu - co stanowi świetny pretekst do rozmowy z lokalsem. Dla mnie bardzo interesujące - dla Ciebie nie musi. A Warsaw Voice kupisz w Empiku ;)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 09 Lis 2024 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
@Bulusia , no ale właśnie o to mi chodzi. Jak to się dzieje, że jesteś na miejscu i przeglądasz te "miejscowe gazety", tak jakby te anglojęzyczne były na każdym kroku? No i skoro jednak wolisz Internet to przecież częściej się korzysta z portali informacyjnych, czemu nie napisałeś o przeglądaniu miejscowych portali, tylko akurat gazet. Jakie są kryteria doboru? Też chciałbym być prawdziwym podróżnikiem.

Cytuj:
Wcale nie. W większości krajów są anglojęzyczne wydania gazet. A jak nie, to zawsze znalazłem kogoś kto tłumaczył lokalne pisemka.

Padło też takie nielogiczne zdanie w kontekście tego co piszesz. Po co ktoś miałby Ci tłumaczyć lokalne pisemka, skoro i tak przeglądasz gazety online i jak sam wspominasz, masz tam opcję tłumacza?

W części państw nawet nie pogadasz po angielsku, a jak pogadasz to znaczy, że jakiś wykształciuch i reprezentant elit społecznych, to co on tam wie o przeciętnym życiu? Zamiast nauczyć się lokalnego języka, choćby powszechniej znanego przez ludzi (rosyjski w Gruzji czy Azerbejdżanie), przeczytać lokalną gazetę i pogadać z prawdziwymi lokalsami, to jadą tacy i chłoną jakąś zniekształconą, ekspatyczną wizję danego kraju. Rosyjski trochę znam, ani przez to nie jestem lepszy ani gorszy od tych co czytają angielskie gazety, gadają z miejscowymi tylko po angielsku i do końca się nie orientują jak się żyje w danym państwie 8-) Po angielsku w Baku to sobie pogadasz co ciekawego w Mediolanie można kupić, a nie co w kraju się dzieje. Naprawdę, co można w takich krajach robić bez znajomości powszechnie rozumianego lokalnie języka... 8-)

No i nie widzę tego Warsaw Voice w empiku. Nie widzę nawet śladu informacji o tej gazecie, jakoby ją w ogóle tam sprzedawali, teraz czy kiedyś.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 10 Lis 2024 19:04 
Awatar użytkownika

srebrny
jaco027 napisał(a):
@cekace Zanim zaatakujesz interlokutora słowami "od czapy" sprawdź za co dostałeś punkty. Bo na pewno nie za wydanie 200-400pln. Tylko dodatkowo jakieś promo, albo co bardziej prawdopodobne np co 10 noc pow. 60 . Może zapodaj po prostu zrzut z kont dot. tego pobytu I wtedy zobaczymy....
Ps. Ja też co "10" noc dostaje punkty "od czapy" jak to nazywasz.

@jaco027
Oczywiście, że od czapy, bo komentowałeś konkretny pobyt nie znając założeń rezerwacji, promocji, stanu konta rezerwujacego...
Tą kwotę mogłeś podać w temacie - "jak naliczane są podstawę punkty w programie HH" wtedy ta kwota nie byłaby od czapy...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Lis 2024 19:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Doubletree w Krakowie kicha. Oni teraz mają nieogarnięta i dość niekompetentną obsługę, a poza tym w dlugi weekend tłum dziki

Mimo, że w mailu z potwierdzeniem mam wymienione zasady korzystania z salonu jakaś supervisorka (chyba) twierdzi że to nie oni tylko Hilton (sic!) i nie przysługuje mi voucher zamieńmy bo zrobiłem rezerwację po dacie zamknięcia EL.

To oznacza że dla nowych rezerwacji jest jak u Kononowicza
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#36 PostWysłany: 10 Lis 2024 19:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@pabien
Pisz do HH, że nie zostało to zrealizowane, pomimo zapisów w mailu, wpadną jakieś punkty.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Lis 2024 20:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Taki jest plan, muszę tylko jeszcze jedną próbę podjąć
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

#38 PostWysłany: 11 Lis 2024 09:44 
Awatar użytkownika

platynowy
@cekace a właśnie ze nie "od czapy" bo podałem przykład ile kasy kosztuje aby zarobić 32k pkt. Jak kolega piszę, że wydał znacznie mniej, a dostał tyle ile dostał, to albo bylo extra super promo, których i tak nie można wyciagna więcej niż kilka k pkt przy jednym pobycie. Promo 10k co 10 noc. Albo jakiś błąd. Kolega może się pochwali jak te 32k pkt się poskładało, może nie.
Natomiast Ty sam coś od czapy piszesz o ponad 10k pkt za zwykelgo DT KRK. Jelsi nie spałeś tam z 10 nocy, a wydale tylko na pobyt jednodniowy, to nie ma szans na takie rozliczenie. Tak jak pisałem pokaż folio i zobaczymy za co są punkciki...
Ja Ci mogę kilka przykładów ze swojego konta zaserwować, abyś w końcu przestał się czepiać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 05 Gru 2024 09:54 

niebieski
Jak ktoś by chciał trochę pkt natrzaskac za skargę to polecam Hilton Belfast.
Obsługa wogole nie sprząta stołów w Executive Lounge ani w sali śniadaniowej.
Na śniadanie jest tylko 5 rzeczy: Jajecznica z proszku, bekon, pomidory smażone, pieczarki smażone, fasolka
Warzyw wogole nie ma.
Obsługa bardzo nie ogarnięta i nie pomocna.
Na pytanie czy można cos z karty zamówić to ze tak.
Gdzie jest karta? Nie wiemy :)
Porobiłem zdjęcia i opisałem sytuacje - wpadło 30k compensation.
2 ludzi lubi ten post.
cekace uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości