Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2024 22:29 

Cześć, wiem że temat przewijał się niejako tutaj już kilka razy, natomiast nie znalazłem dokładnie mojego przypadku.

Planuję podróż do USA w 2025, ale już przy wypełanianiu ESTA pojawiły się schody. W 2013 roku dostałem wyrok 500zł grzywny za posiadanie marihuany w bardzo niewielkiej ilości - poniżej 1g.

Zgodnie z tym co widziałem, mimo zatarcia wyroku, nie mogę na formularzu ESTA zaznaczyć 'NIE' przy pytaniu o przestępstwa związane z narkotykami, ponieważ zatarcie nie funkcjonuje w rozumieniu prawa USA. Logicznym krokiem byłoby więc złożyć wniosek o wizę i wytłumaczyć się z wyroku w konsulacie.

Natomiast przeczytałem też, że z wyrokiem, mam właściwie status 'inadmissible', i zanim mógłbym dostać wizę, musiałbym złożyć dość skomplikowany i kosztowny wniosek o uchylenie tego statusu (możliwość tylko dzięki temu, że było to mniej niż 30g). Niestety kolejnym problemem jest to, że aby w ogóle móc złożyć taki wniosek, od wyroku musi minąć 15 lat, co w moim przypadku jeszcze nie zaszło. Takie informacje znalazłem w każdym razie na https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM030204.html

W związku mam parę pytań i może ktoś kto był w podobnej sytuacji będzie w stanie odpowiedzieć:
- czy mimo reguł które wymieniłem powyżej, jest szansa, że gdy złożę wniosek o wizę i wytłumaczę sytuację z konsulacie, podając zaświadczenie o niekaralności, wyciąg z akt i dokumenty potwierdzające moją 'rehabilitację' to konsul przyzna mi wizę? Czy jest w tej kwestii jakikolwiek margines, czy zasady to zasady i nie ma szans?
- czy do złożenia wniosku o uchylenie statusu inadmissible faktycznie musi upłynąć 15 lat?

Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia albo rady to chętnie je przyjmę :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 06 Lis 2024 22:59 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Odważnie.

W świetle polskiego prawa, masz zatartą karę, dostałeś dokument potwierdzający ten stan rzeczy, to jesteś czysty.
Mieszkasz w PL, nie jesteś obywatelem USA.
Tak rozumuję Twoją wypowiedź.
Ale zastrzegam; nie jestem prawnikiem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Lis 2024 23:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Napisz do ambasady/konsulatu z lewego maila zapytanie.
Bo z jednej strony bylo minelo, marihuana w niektorych stanach jest legalna, ale tez nie warto klamac.
Zobacz co odpowiedza.
Naprawde nietypowy problem wiec watpie ze ktos zna odpowiedza. Z innej strony wiele osob klamie w aplikacji ze nie jedzie do pracy a leca I zostaja..
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Lis 2024 23:30 

srebrny
@wladektadek566
Złóż wniosek o wizę i przekonasz się, czy dostaniesz. To jedyne sensowne rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Lis 2024 17:28 

niebieski
wladektadek566 napisał(a):
Zgodnie z tym co widziałem, mimo zatarcia wyroku, nie mogę na formularzu ESTA zaznaczyć 'NIE' przy pytaniu o przestępstwa związane z narkotykami, ponieważ zatarcie nie funkcjonuje w rozumieniu prawa USA.

Nie jestem pewien czy to właściwa interpretacja...
Ja bym na Twoim miejscu zaznaczył "NIE" i zobaczył co się stanie. Wiele nie ryzykujesz.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Lis 2024 17:48 

srebrny
Cytuj:
Wiele nie ryzykujesz.

Jedynie ewentualnie odmowę wjazdu do USA, po wykupieniu biletów i poniesieniu innych kosztów. Ale to przecież drobiazg...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Lis 2024 18:00 

srebrny
-- 07 Lis 2024 16:55 --

LonDynia napisał(a):
Napisz do ambasady/konsulatu z lewego maila zapytanie.
Bo z jednej strony bylo minelo, marihuana w niektorych stanach jest legalna, ale tez nie warto klamac.

W USA panuje dualizm prawny w tym zakresie. Z punktu widzenia prawa federalnego jest nielegalna. Widziałem w którymś programie jak na granicy z Kanadą w trakcie kontroli telefonu u młodego Kanadyjczyka znaleźli zdjęcia jak palił marihuanę w USA ze swoją dziewczyną i na tej podstawie odmówiono mu wjazdu , oprócz tego ZTCP dostał zakaz wjazdu na kilka lat.
Na nic nie zdały się tłumaczenia że to było w Kalifornii i tam jest to dozwolone, pogranicznik stwierdził że to przestępstwo federalne i na tej podstawie odmawia wjazdu.

-- 07 Lis 2024 17:00 --

@ wladektadek566

https://usa-esta.pl/informacje-esta/ubi ... em-karnym/

Czy można podróżować na podstawie ESTA z zatartym wyrokiem skazującym?
Amerykańskie przepisy wizowe i imigracyjne nie uznają ustawy o rehabilitacji przestępców, więc jeśli wyrok skazujący zostanie uznany za wydany w Wielkiej Brytanii lub innym kraju o podobnych ustaleniach dotyczących wyroków skazujących, wnioskodawcy muszą uwzględnić swoje wyroki skazujące w formularzu ESTA tylko wtedy, gdy spowodowały one poważne szkody dla osoby, mienia osoby lub mienia organu rządowego.

Czy można podróżować z wyrokiem skazującym za narkotyki?
Uzyskanie ESTA z nielegalnym wyrokiem skazującym za narkotyki wiązałoby się z odpowiedzią "Nie" na oba pytania dotyczące historii kryminalnej i nielegalnego zażywania narkotyków. Należy jednak wziąć pod uwagę, że odpowiedź "Nie" na naruszenie przepisów związanych z posiadaniem, używaniem lub dystrybucją nielegalnych narkotyków byłaby niezgodna z prawdą, jeśli zostałeś skazany za działania określone w pytaniu dotyczącym nielegalnych narkotyków. Jeśli Twój wniosek o ESTA zostanie odrzucony, nadal możesz ubiegać się o wizę turystyczną B-2 lub wizę biznesową B-1 i mieć możliwość wyjaśnienia okoliczności związanych z wyrokami skazującymi za wcześniejsze posiadanie lub używanie narkotyków.

Czy kiedykolwiek naruszyłeś jakiekolwiek prawo związane z posiadaniem, używaniem lub dystrybucją nielegalnych narkotyków?"

To pytanie jest jaśniejsze, ponieważ pyta konkretnie, czy zostało naruszone prawo związane z posiadaniem, używaniem lub dystrybucją nielegalnych narkotyków. Jednak niektóre niespójności transgraniczne mogą skomplikować odpowiedzi wnioskodawcy. Na przykład legalne używanie substancji kontrolowanej, takiej jak medyczna marihuana w kraju pochodzenia wnioskodawcy, jest nadal uważane za nielegalne używanie substancji zgodnie z prawem federalnym Stanów Zjednoczonych, mimo że kilka stanów zalegalizowało jej używanie. Wnioskodawcy będą musieli ustalić, czy używanie przez nich nielegalnego narkotyku powinno uzasadniać odpowiedź "tak" na to pytanie, co prawdopodobnie spowoduje odmowę ESTA. Ostatecznie, jeśli nie został skazany za przestępstwo związane z narkotykami, odpowiedź na to pytanie dotyczy bardziej uczciwości wnioskodawcy, ponieważ Urząd Celny i Ochrony Granic (CBP) może nie być w stanie zweryfikować naruszenia przepisów dotyczących narkotyków.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:20 
Awatar użytkownika

platynowy
boots napisał(a):
Cytuj:
Wiele nie ryzykujesz.

Jedynie ewentualnie odmowę wjazdu do USA, po wykupieniu biletów i poniesieniu innych kosztów. Ale to przecież drobiazg...
Przeca nic nie musi kupować przed uzyskaniem wizy...
Jedynie koszt wizy, aczkolwiek niebanalny.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:32 

srebrny
Pytanie było o ESTA. Zaznaczy 'nie', dostanie ESTA, a potem nie wjedzie. O tym pisałem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Lis 2024 02:02 

złoty
Pytanie skąd amerykańska kontrola graniczna będzie wiedziała o tym wyroku sprzed lat, skoro w Polsce uległ zatarciu, więc został usunięty z rejestrów. Nawet gdyby mieli wgląd na bieżąco do polskiego rejestru karnego (a nie mają), to by go w nim nie zobaczyli.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Lis 2024 09:32 

srebrny
Zapewne nie będą wiedzieli, natomiast jeśli się dowiedzą może nie skończyć się jedynie na deportacji,l i zakazie wjazdu, bo dojdzie do tego podanie nieprawdy we wniosku ESTA.

#12 PostWysłany: 08 Lis 2024 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
meczko napisał(a):
Pytanie skąd amerykańska kontrola graniczna będzie wiedziała o tym wyroku sprzed lat, skoro w Polsce uległ zatarciu, więc został usunięty z rejestrów. Nawet gdyby mieli wgląd na bieżąco do polskiego rejestru karnego (a nie mają), to by go w nim nie zobaczyli.

w krk nie, ale w pewnych bazach mogą widnieć takie info, np. w bazach policyjnych,
a jak widać ostatnio my państwo poddańcze to bym nie wykluczał * :)

* nie odczytywać tego wpisu jednoznacznie poważnie

#13 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:56 

złoty
W międzynarodowych bazach policyjnych raczej nie umieszcza się skazań na karę grzywny w wysokości stu kilkudziesięciu dolarów. A zatarcie skazania gwarantuje, że w polskich bazach informacji o nim już nie ma.
Oczywiście racją jest to, co pisze @SPLDER - za podanie nieprawdy we wniosku o ESTA jest osobna odpowiedzialność (dokładnie nie wiem jaka).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Lis 2024 13:02 

niebieski
Jak już tak absurdyzujemy, to w razie gdyby cofnęli na granicy (pogranicznik będzie miał dostęp do innych baz niż sysytem rozpatrujący wniosek o ESTA? ;) ) potem pozew do skarbu państwa o zwrot poniesionych kosztów, bo państwo nie dopełniło obowiązków związanych z zatarciem wyroku skazującego. @boots happier?

(Inna sprawa, ze warto uprzednio sprawdzic w rejestrze, czy faktycznie zatarto zgodnie z przepisami, bo liczne były przypadki gdy skazanie „wisiało”, mimo ze już nie powinno)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Lis 2024 13:32 

HON fly4free
Nie namawiam do poświadczania nieprawdy w żadnych wnioskach wizowych itp., ale tę sprawę sprowadzacie już rzeczywiście do absurdu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 08 Lis 2024 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
meczko napisał(a):
W międzynarodowych bazach policyjnych raczej nie umieszcza się skazań na karę grzywny w wysokości stu kilkudziesięciu dolarów. A zatarcie skazania gwarantuje, że w polskich bazach informacji o nim już nie ma.
Oczywiście racją jest to, co pisze @SPLDER - za podanie nieprawdy we wniosku o ESTA jest osobna odpowiedzialność (dokładnie nie wiem jaka).

Co do KRK który ma wlasnie istotne znaczenia dla wielu zawodów owszem, aczkolwiek o innych bazach slyszalem rozne rzeczy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość