Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Paź 2024 14:57 
Awatar użytkownika

• Polska lub dojazd do czegoś typu Wiedeń/Budapeszt jeśli cenowo by się to opłacało

Dokąd
  • Pierwszy wyjazd do Azji Południowo Wschodniej, chcielibyśmy 50% poplażować i 50% zobaczyć coś ciekawego

Data wylotu
  • 01.09.2025

Data powrotu
  • 30.09.2025

Długość pobytu
  • 10-14dni

Bagaż
  • Mały bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Widziałem fajne loty z Krakowa ale niestety już po ptakach z AirArabia, aktualnie 2600-2800/pax z Wiednia/Budapesztu

Dodatkowe informacje
  • Ostatni wyjazd z pomocą forumowiczów do Kenii czarterem w ostatniej chwili bardzo nam się udał, szukamy miejsca na pierwszy raz do Azji, czytałem na forum, że na Filipinach poza "rajem" jest trochę nudno, może wywiąże się jakaś ciekawa dyskusja co do destynacji.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 29 Paź 2024 15:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Odpalasz dział Azja i szukasz po kolej kraje.
Czytasz co można tam zrobić
Robisz listę
Sprawdzasz potem pogodę
I voilla

LUB

Kupuje się przewodnika : https://bezdroza.pl/ksiazki/southeast-a ... c#format/d

Czyta się go
Odpalasz potem vlogów i masz kolejne propozycje

Ostatnio edytowany przez Zeus, 29 Paź 2024 15:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Paź 2024 15:08 
Awatar użytkownika

Myślę, że wszystko rozbije się o cenę lotu, idealnie byłoby poniżej 2000/pax
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Paź 2024 16:33 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Stwierdzenie "nudno na Filipinach poza rajskimi plażami" należy traktować z poprawką na indywidualne podejście osoby, która tak stwierdza. Jeden po 2-3 dniach w mieście pełnym zabytków stwierdzi, że jest nudno (bo ile można zwiedzać muzea, świątynie i pałace) a drugi po tygodniowym pobycie w takim mieście wyjedzie z uczuciem niedosytu.
Poczytaj także i o wspomnianych "nudnych" Filipinach i oceń, czy tego typu atrakcji wystarczy Ci na 3 dni, czy tydzień to by było zbyt mało i podobnie w każdym innym przypadku. Aczkolwiek w w porównaniu do Tajlandii, gdzie jest zarówno ciekawa przyroda, plaże, zabytki jak i kuchnia, to Filipiny takiego wachlarza tych atrakcji raczej nie zapewnią, co nie znaczy że są nudne. Nikt jak Ty nie wie, co lubisz i w jakie masz granice przesytu.
Obecnie zniechęcające mogą być ceny biletów a zatem w takiej sytuacji zrobiłbym listę krajów i wariantów podróży i szukał - jeśli nie ten, to inny. Oczywiście z uwzględnieniem klimatu i pory deszczowej. Co do pogody, to teoretycznie we wrześniu w Tajlandii jest okres pory wilgotnej (deszczowej), natomiast w Indonezji wręcz przeciwnie. Skoro nigdy nie byłeś w tej części Azji, to zarówno Indonezja, Filipiny czy Tajlandia będą ciekawe. Szukaj różnych wariantów, np. dla tak oczywistego kierunku jak Tajlandia nie szukaj tylko do Bangkoku i z powrotem ale przylot do Bangkoku, tam zwiedzanie a powrót z Krabi, Phuket albo nawet z Singapuru (gdzie warto spędzić chociaż 2-3 dni - notabene ciekawie porównać Bangkok i Singapur i ocenić, co Ci bardziej odpowiada) czy z Kuala Lumpur.

Ogólnie - kombinuj, analizuj pogodę, warianty lotów, szukaj okazji a gdy znajdziesz, to kupuj i leć.

Natomiast poniżej 2000/osobę z wylotem z kraju na jednym bilecie, zwłaszcza z rozsądnymi przesiadkami byłoby moim zdaniem obecnie bardzo dobrą okazją - to nie czasy przedpandemiczne, gdy wielu kręciło nosem na powrotny bilet 1700/osobę do Bangkoku, gdyż celowali w poziom 1300-1400. :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 30 Paź 2024 10:01 

niebieski
Moim zdaniem Filipiny mają jeden z najbardziej kapryśnych klimatów, że napiszę tak najdelikatniej ;) Jeśli trafisz na ulewy i wichury gnące palmy w pół to nie poplażujesz.

Na pierwszy raz w Azji szukałbym Tajlandii ewentualnie Indonezji. Bangkok lub Jakartę trafisz w jakiejś promce, bo czasu jeszcze ho, ho. Ewentualanie Phuket jakimś czarterem. Sprawdzaj Finnaira bo mają często nienajgorsze ceny do Tajlandii, choć nie jakieś super promocyjne. Z drugiej strony jak sam się przeczołgasz z dolotami czy dojazdami, to radość z wyjazdu potrafi przygasnąć.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Paź 2024 11:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Wrzesień na Filipinach to czas tajfunów, odradzam.
Tajlandia ma wszystko, przyrodę, plaże, zabytki, genialną kuchnię i jest łatwa w obsłudze jak na pierwszy raz w Azji SE ale wrzesień to może być kiepski okres na plażowanie bo teoretycznie pora deszczowa. Filipiny mają podłą kuchnię ale piękne plaże.
Indonezja jest super i ma wszystko, podobnie jak Tajlandia, kuchnia gorsza i wrzesień to dobry okres ale kraj gigantyczny.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Nie no. Za dobry Rendang to bym dużo oddał.

Indonezja duża. Jakarta, potem do Yogyi na światynie...Bromo z Madakaripurą...Ijen...i prom na mityczne Bali:)

Czasu jak marasu jak to mówią. Do września na pewno się coś trafi w dobrej cenie.

#8 PostWysłany: 31 Paź 2024 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 360 141
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
polecam Indonezję i Malezję :D sam byłem w tym roku na przełomie VIII i IX. Jeśli Tajlandia, to nie północna (chyba że nie przeszkadza Wam ściana deszczu) - w Bangkoku mimo (teoretycznie) pory deszczowej było gorąco, ale nie padało - tzn może 20 minut ;) (no ale w Indonezji było dużo bardziej sucho - zero zaduchu)

A i jak coś - obiegowa opinia głosi, że Indonezja na pierwszy raz po Azji jest trudna. Nieprawda :D

Co do biletów: (do BKK) brałem ze Sztokholmu, by LH/OS za 2000 pln (kupiłem w grudniu '23). Z Wiednia/Budapesztu często się trafia na ten okres za ca 2300-2500. Poza tym wewnętrzne za ok. 1200 zł (polecam kupować wcześniej, bo potem wychodzą dużo więcej - ja swoje kupowałem w maju)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lis 2024 10:33 
Awatar użytkownika

Po lekturze i vlogach narazie zdecydowaliśmy się (też ze względów finansowych, wydaje się najtaniej) na Tajlandię. Krótkotrwałe opady będą nawet ciekawym urozmaiceniem. No to teraz czekamy na jakieś bilety.
Aktualnie AirArabia ma kiepskie ceny >3000, Finnair ok. 2800, Qatar 3200
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lis 2024 11:28 
Awatar użytkownika

platynowy
3maj kciuki aby byly krótkotrwałe.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#11 PostWysłany: 03 Lis 2024 15:25 

HON fly4free
sandalwood napisał(a):
Po lekturze i vlogach narazie zdecydowaliśmy się (też ze względów finansowych, wydaje się najtaniej) na Tajlandię. Krótkotrwałe opady będą nawet ciekawym urozmaiceniem. No to teraz czekamy na jakieś bilety.
Aktualnie AirArabia ma kiepskie ceny >3000, Finnair ok. 2800, Qatar 3200

Na takim Bali i generalnie w Indonezji jest jednak w tej chwili IMO taniej niż w Tajlandii, która choć nadal relatywnie atrakcyjna cenowo, to jednak zauważalnie podrożała w ciągu ostatnich lat. A we wrześniu pogoda pod równikiem dużo bardziej korzystna niż nad. Pora deszczowa w SEA nie jest może ogólnie super uciążliwa, ale pod warunkiem, że nie trafi się akurat pechowo na jakiś armagedon - wtedy może lać ciurkiem kilka dni pod rząd.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lis 2024 15:52 

srebrny
Powiem nawet, że jest znacznie taniej.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Lis 2024 17:14 
Awatar użytkownika

Znalazłem BUD-BKK z przesiadka VIE (na 1 bilecie wszystko) za 2100 w dwie strony 1-15 września, ogólnie wrześniowe daty. Co ciekawe z VIE cena dużo gorsza. Ja ten temat odpuszczam, bo wyjeżdżamy raz w roku i doszliśmy do wniosku ze albo zaliczymy Tajlandię w grudniu, ale poczaimy się na Indonezję we wrześniu, żeby skorzystać z miejsca na 100% a nie martwić się deszczami, mniejszymi czy większymi.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-11-13 o 16.11.25_Easy-Resize.com.jpg
Zrzut ekranu 2024-11-13 o 16.11.25_Easy-Resize.com.jpg [ 187.28 KiB | Obejrzany 3483 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 360 141
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
sandalwood napisał(a):
Co ciekawe z VIE cena dużo gorsza. Ja ten temat odpuszczam, bo wyjeżdżamy raz w roku i doszliśmy do wniosku ze albo zaliczymy Tajlandię w grudniu, ale poczaimy się na Indonezję we wrześniu

A kto Wam zabrania polecieć z Bangkoku do Indonezji? ;) będzie (raczej) taniej niż bezpośredni lot z Europy do Indonezji. Wtedy macie Indonezję + zwiedzanie Bangkoku

A to że z VIE cena jest dużo gorsza, wcale nie jest dziwne. Na tego typu trasach lot bezpośredni najczęściej jest droższy od lotu z przesiadką, właśnie przez swoją bezpośredniość i to, że teoretycznie takie połączenie jest wygodniejsze

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:41 
Awatar użytkownika

-- 20 Lis 2024 09:41 --

Szymon2020 napisał(a):
sandalwood napisał(a):
Co ciekawe z VIE cena dużo gorsza. Ja ten temat odpuszczam, bo wyjeżdżamy raz w roku i doszliśmy do wniosku ze albo zaliczymy Tajlandię w grudniu, ale poczaimy się na Indonezję we wrześniu

A kto Wam zabrania polecieć z Bangkoku do Indonezji? ;) będzie (raczej) taniej niż bezpośredni lot z Europy do Indonezji. Wtedy macie Indonezję + zwiedzanie Bangkoku

A to że z VIE cena jest dużo gorsza, wcale nie jest dziwne. Na tego typu trasach lot bezpośredni najczęściej jest droższy od lotu z przesiadką, właśnie przez swoją bezpośredniość i to, że teoretycznie takie połączenie jest wygodniejsze

Na ten moment taki składak wychodzi w okolicach 2900-3000zł, nie jest to zła cena, ale dużo czasu stracimy na połączenia, dlatego czekam na Scoota, który z tego co śledziłem też da się trafić z Berlina z przesiadką w Singapurze w okolicach tej kwoty

-- 20 Lis 2024 09:41 --

Szymon2020 napisał(a):
sandalwood napisał(a):

Na ten moment taki składak wychodzi w okolicach 2900-3000zł, nie jest to zła cena, ale dużo czasu stracimy na połączenia, dlatego czekam na Scoota, który z tego co śledziłem też da się trafić z Berlina z przesiadką w Singapurze w okolicach tej kwoty
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Lis 2024 10:38 

niebieski
Mi udało się kupić bilet poniżej 2000 zł do Indii, z przesiadką w Abu Zabi na marzec 2025
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Lis 2024 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 322 366
Krajów: 28 / 13.1%
HON fly4free
Jeśli wybór padnie na Tajlandię to polecam Koh Samui, statystycznie jest tam chyba najlepsza pogoda we wrześniu (porównując do reszty kraju). Podczas mojego pobytu nie spadła kropla deszczu, znajomym też się udała pogoda w kolejnym roku. Do tego prawie brak turystów w tym okresie co dobrze wpływa na ceny hoteli. Żeby nie tracić czasu możecie kupić nocne połączenie z Bangkoku autobus+katamaran+bus pod hotel na wyspie za jakieś 1500 THB od Lomprayah. IMO najlepiej zdecydować na miejscu jak zobaczycie jaka pogoda jest w rejonie i wtedy kupić bilet w konkretne miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Lis 2024 17:22 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
sandalwood napisał(a):
dlatego czekam na Scoota, który z tego co śledziłem też da się trafić z Berlina z przesiadką w Singapurze w okolicach tej kwoty

Ohhh...kiedyś to trafiłem za 800zł...piękne czasy. Najgorzsy lot w życiu<3

Ja jeszcze leciałem bezpośrednio do Singapuru. A teraz co któraś rotacja ma stopa w ATH. Uważaj na to.

A możesz też szukać z ATH...dolot do ATH tani.

#19 PostWysłany: 30 Lis 2024 18:39 
Awatar użytkownika

Narazie, jako że wyjazd jest już w 4 os, zdecydowaliśmy się na BUD-BKK na 18 dni za 2090 z OS. A co dalej, to pomyślimy ;)

Co raz bardziej przekonuję się do opcji BKK + Ko Samui i okolice + Chiang Rai. Budżet nie pozwoliłby na loty wew. w Indonezji, które są dość drogie, a lecieć do Indonezji, żeby siedzieć na jednej wyspie wydaje mi się trochę "marnowaniem" kierunku.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Lis 2024 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 322 366
Krajów: 28 / 13.1%
HON fly4free
Nie chce nikomu mówić gdzie i kiedy ma latać, bo sam często latam w porach niesprzyjających, ale Chiang Rai (północ Tajlandii) to niezbyt dobry pomysł we wrześniu. Większość miejsc może być trudna do odwiedzenia ze względu na lawiny błotne, mgły i powodzie. IMO zaplanuj sobie pierwsze dni np. na Bangkok, Koh Samui i okolice, a później zobaczysz gdzie jest dobra pogoda. Te regiony łatwo się zwiedza i spokojnie będziesz mógł zmienić plany.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości