Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4321 PostWysłany: 16 Paź 2024 18:20 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
tasma napisał(a):
Czyli 2400 EUR to kwota na podróż.

A podróż liczy się od momentu opuszczenia Polski, do powrotu do Polski, prawda?
Mi się zdarza i będzie zdarzało być ponad 2 miesiące non-stop poza granicami kraju i się zastanawiam, czy na te okresy po 60 dniach nie brać dodatkowej polisy na cokolwiek. Bo wiele ubezpieczycieli nazywa podróżą okres do 2 miesięcy. Ale też: nigdy gdy zgłaszałem roszczenia, nie pytano mnie o bilety na wylot czy na powrót.
 Profil Relacje PM off  

#4322 PostWysłany: 16 Paź 2024 20:04 

niebieski
Z tą podróżą - co to dokładnie jest w myśl wspomnianego ubezpieczenia - to przerabiałem to jakiś czas temu: jak wylecę z Polski, wynajem we Włoszech, to wiadomo że OK. Ale jak potem z Włoch polecę do ZEA i tam wynajmę, to... były różne odpowiedzi: czy to jest ta sama podróż czy inna. W myśl niektórych zapisów OWU "ta sama" i wtedy drugi raz ubezpieczenia udziału własnego nie ma - ale po kilkukrotnej wymianie zdań i odpowiedzi beznadziejnej typu: "zobaczymy, jak Pan zgłosi szkodę", to zrezygnowałem, bo... we Włoszech stwierdziłem, że auta nie potrzebuję.
W każdym razie jakoś super-precyzyjnie to zapisane, niestety, nie jest w OWU :(
 Profil Relacje PM off  

#4323 PostWysłany: 16 Paź 2024 20:38 

automatae napisał(a):
A podróż liczy się od momentu opuszczenia Polski, do powrotu do Polski, prawda?

Również tak rozumiem ten dokument w tym zakresie. Dlatego kłopotem dla tego ubezpieczenia są tak długie podróże i rozumiem, że wtedy byłby problem, czy to ze świadczeniem dot. zdrowia, czy wkładu własnego przy wynajmie pojazdu.
Jeśli ktoś ma inne informacje, proszę o nie bądź linki do wątku.

Niektóre roczne ubezpieczenia wkładu własnego na rynku mają dłuższe maksimum, ale jest to tylko kilka dni więcej. Jednak ja analizowałem je w zakresie max. ilości dni jednego wynajmu (i tutaj wydaje mi się że kilka wynajmów w jednej podróży było możliwe i każdy był chroniony).
 Profil Relacje PM off  

#4324 PostWysłany: 17 Paź 2024 09:27 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
Pamiętam, że na którejś karcie miałem w ubezpieczeniu wyraźnie napisane, że za podróż liczy się okres od wylotu do powrotu do Polski. Tam było to uszczegółowione. Ale w niektórych OWU jest to mniej precyzyjnie podane, przy czym ponieważ idee wydają się podobne w tej branży, spodziewałbym się, że w razie konfliktu, sąd stałby po stronie takiego właśnie wyjaśnienia.
Niestety, to w praktyce oznacza, że jeśli ubezpieczyciel się zorientuje, że możliwe że jest się w podróży dłużej, to może to skontrolować i wtedy odmówić wypłaty. Ale jak się nie zorientuje, to pewnie wypłaci.
 Profil Relacje PM off  

#4325 PostWysłany: 17 Paź 2024 11:02 

złoty
Ja nie wiem jak często macie szkody na samochodach z wypożyczalni. Mi się zdarzyło może trzy razy na 200+ wypożyczeń. IMO ryzyko dwóch szkód podczas dwóch kolejnych wypożyczeń to jak wygrać w totka.
Ale jeśli ktoś koniecznie chce być chroniony w 100% i podczas jednej podróży ma dwa wypożyczenia i przy pierwszym zdarzy się szkoda, to trzeba zrobić prosty rachunek 2400 EUR minus wysokość szkody (kwota ta w przybliżeniu powinna być podana przy oddaniu samochodu) i oszacować na ile chronione jest drugie wypożyczenie. Jeśli ochrona udziału własnego jest zbyt małą albo ryzyko zbyt duże to lepiej wtedy wziąć "wyjątkowo" pełne ubezpieczenie w wypożyczalni albo zrobić na szybko nową rezerwacje z takim ubezpieczeniem w ECR czy innym bookingu, gdzie będzie ono dużo tańsze niż w samej wypożyczalni.
Wysokość udziału własnego też się różni w zależności od wypożyczalni. Mając kilka wynajmów podczas jednej podróży można wybierać wypożyczalnie z udziałem na poziomie 1000 EUR a nie 2000. To wszystko kwestia odpowiedniego planowania.

Co do interpretacji podróży to pytałem kiedyś konsultanta i odpowiedział, że oni rozumieją to od wyjazdu z Polski do powrotu do Polski. Oczywiście to tylko słowa. Nie mam tego na piśmie.
3 ludzi lubi ten post.

#4326 PostWysłany: 18 Paź 2024 15:15 

Cześć. Dziękuję za wszystkie wpisy (szczególnie te odnośnie ubezpieczenia), które skłoniły mnie do założenia karty. Od doradcy dostałem informację, że jeśli założę konto w aplikacji PP to dostanę 10 dodatkowych wejść do saloników do tego co mam z tytułu posiadania karty. Zarówno w tym, jak i przyszłym roku.
 Profil Relacje PM off  

#4327 PostWysłany: 18 Paź 2024 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.7%
srebrny
@okazjomaniak do 2 grudnia masz nielimitowane wejścia, a od 3 grudnia właśnie te 10 wejść (to jest uproszczenie, bo o tym już ostatnie kilka stron było).
Do tego Fast Track w Warszawie, Katowicach i Wrocławiu.

#4328 PostWysłany: 18 Paź 2024 23:23 

niebieski
Ten fasttrack w Katowicach to tylko dla posiadacza czy też dzieciaki się łapią?
 Profil Relacje PM off  

#4329 PostWysłany: 18 Paź 2024 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.7%
srebrny
@tamtam
https://www.katowice-airport.com/pl/dla ... fast-track
Do 6 roku życia za darmo, 6-12 za 50 zł, a powyżej 12 lat za 80 zł.
tamtam uważa post za pomocny.

#4330 PostWysłany: 20 Paź 2024 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.3%
srebrny
Żeby odciążyć głowę związaną z limitem wejść do saloników postanowiłem podrążyć temat wyłączenia kosztów leczenia na obszarach które objęte są komunikatem na MSZ który odradza wszystkie podróże. Co się okazuje, na infolinii i później pisemnie uzyskałem pisemną informację, iż:

Cytuj:
wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela z § 1.3.2.31 warunków ubezpieczenia dotyczące podróży zagranicznej podjętej wbrew zaleceniom lub zakazom wydanym przez uprawnione organy administracji publicznej Rzeczpospolitej Polskiej albo organizacje uprawnione do wydawania takich zakazów lub zaleceń nie jest stosowane.

Trochę tradycyjny pkowski bałagan (mamy zastrzeżenie ale go nie stosujemy), ale jest to ważna informacja w świetle wyjazdów do różnych mniej typowych krajów. Pytanie na ile taka informacja pisemna od doradcy jest wiążąca w przypadku kłopotów.
 Profil Relacje PM off  

#4331 PostWysłany: 20 Paź 2024 12:44 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
lukket napisał(a):
Pytanie na ile taka informacja pisemna od doradcy jest wiążąca w przypadku kłopotów.

Mom zdaniem wartość tego jest niska. Jak nie muszą wypłacać odszkodowania to jest wiążąca, a jak muszą to nie jest ;)
 Profil Relacje PM off  

#4332 PostWysłany: 20 Paź 2024 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.3%
srebrny
W razie czego do sądu jak znalazł ;) Ale ile z tym kłopotów to już tylko klient wie.

Swoją drogą znaleźli sobie kurna wiarygodne źródło informacji jakim są rekomendacje MSZ /ironia/.
 Profil Relacje PM off
Mobilek lubi ten post.

#4333 PostWysłany: 21 Paź 2024 21:40 

Ubezpieczenie kosztów ratownictwa do 50 000 zł oznacza, że jadąc na narty i chcąc uniknąć ryzyka np. helikoptera za 20-30 000 euro, trzeba i tak wykupić dodatkowe ubezpieczenie ?
 Profil Relacje PM off  

#4334 PostWysłany: 21 Paź 2024 22:08 

srebrny
dodatkowe z wysoka suma na ratownictwo, np bezpieczny powrot
 Profil Relacje PM off  

#4335 PostWysłany: 22 Paź 2024 00:47 

Właśnie wróciłem samochodem z Francji. Jednak są problemy na bramkach autostradowych z Visa Infinite. Na niektórych karta przechodzi. Ale na kilku miałem problem (i korek Francuzów za mną). VISA Infinite nie przechodziła ani poprzez zbliżenie, ani włożenie do czytnika. Na szczęście miałem debetową MC Citi Handlowy która przeszła przez zbliżenie. Bramka się otworzyła i uciekłem przed Francuzami, którzy burczeli na mnie w kolejce do bramki. Podobnie na niektórych stacjach benzynowych z obsługa bezosobową. Coś ta Francja nam podpadła.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4336 PostWysłany: 22 Paź 2024 09:22 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.7%
niebieski
robespierre napisał(a):
Ubezpieczenie kosztów ratownictwa do 50 000 zł oznacza, że jadąc na narty i chcąc uniknąć ryzyka np. helikoptera za 20-30 000 euro, trzeba i tak wykupić dodatkowe ubezpieczenie ?

O ile dobrze rozumiem zapisy OWU, to transport śmigłowcem nie musi zawsze oznaczać ratownictwa. A zatem byłoby to w zakresie transportu medycznego z miejsca wypadku w ramach kosztów leczenia.
Koszty poszukiwania i ratownictwa (wchodzących w zakres assistance ale z ograniczoną sumą do 50 000 zł ) wg OWU opisane są jako " jeżeli zostaje zgłoszone (przez członków rodziny albo osoby trzecie) zaginięcie Ubezpieczonego, Ubezpieczyciel pokrywa koszty poszukiwań Ubezpieczonego w górach, na lądzie i w wodzie, prowadzonych przez wyspecjalizowane w tym celu jednostki (koszty poszukiwania) oraz pokrywa koszty udzielenia doraźnej pomocy medycznej (koszty ratownictwa)"

Warto przeczytać całość (może coś mi umknęło), w tym wyłączenia, gdyż jazda na nartach może w pewnych sytuacjach być wyłączona z assistance (gdy jest traktowana jak sport ekstremalny albo wyczynowe uprawianie sportu) ale nie musi.
 Profil Relacje PM off
robespierre uważa post za pomocny.

#4337 PostWysłany: 22 Paź 2024 09:25 

niebieski
Markowice10 napisał(a):
Właśnie wróciłem samochodem z Francji. Jednak są problemy na bramkach autostradowych z Visa Infinite.

Natomiast zwykła debetówka PKOBP przechodzi. Bez sensu, no ale tak jest we Francji - natomiast we Włoszech problem nie istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#4338 PostWysłany: 22 Paź 2024 10:06 

Markowice10 napisał(a):
Jednak są problemy na bramkach autostradowych z Visa Infinite….

Stosuj kilka zabezpieczeń przy planowaniu podróży:
1. kilka euro drobnych na autostrady/kibel
2. kilkadziesiąt euro w gotówce na wszelki wypadek/zakup na targu
3. karta w walucie do konta w walucie, gdzie będzie leżała jakaś suma
4. karta wirtualna np w Revolut, którą reaktywujesz/usuwasz po zakończeniu podróży, a płacisz nią za lody i inne drobnostki.

Przepraszam jeśli powtarzam podstawy.

W przypadku Euro, to najbardziej oczywiste i najszybciej się przyda, a jak nie wykorzystasz przy jednym wyjeździe to będzie przygotowane na następny.

O problemach na autostradzie we Francji wiem z tego forum, więc ja bym nie ryzykował podjeżdżając do bramki jedynie z kartą, która innym sprawia problem dokładnie w tej sytuacji.

Ps. Pkt 4 szczególnie dobrze działa we wszystkich miejscach, gdzie jest potencjalnie mniej bezpiecznie niż w domu. Jak płacisz jakąś tam kolorową kartą za loda, nie zwracasz tak uwagi osób dookoła, jak kartą z serii premium. Nawet jak masz ją w telefonie, gdy ktoś stoi obok zobaczy ją przez ten moment.
 Profil Relacje PM off  

#4339 PostWysłany: 22 Paź 2024 10:40 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.7%
niebieski
Jeśli chodzi o punkt 4 wg mnie to niekoniecznie musi być wirtualna a po prostu karta do drobnych płatności np. w rodzaju wielowalutowej, która dodatkowo można czasowo zablokować. Albo dowolna z niskim limitem.
A kredytowa jest przydatna przy większych kwotach, np. opłacić hotel, bo 1000 Euro albo więcej nie każdy nosi w gotówce.
Najlepiej mieć oprócz kredytowej i tej do drobnych płatności jeszcze jakąś w odwodzie.
Oczywiście, gotówkę zdecydowanie warto też mieć, żeby się nie okazało że mamy problem czy wręcz stajemy się niewypłacalni w jakiejś banalnej sytuacji jak właśnie bramki autostradowe czy stragan z owocami. Jestem zdecydowanie zwolennikiem, by starać się płacić kartą ale zabierać ze sobą też trochę gotówki.
 Profil Relacje PM off  

#4340 PostWysłany: 22 Paź 2024 11:08 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
polakpotrafil napisał(a):
Stosuj kilka zabezpieczeń przy planowaniu podróży:
1. kilka euro drobnych na autostrady/kibel
2. kilkadziesiąt euro w gotówce na wszelki wypadek/zakup na targu
3. karta w walucie do konta w walucie, gdzie będzie leżała jakaś suma
4. karta wirtualna np w Revolut, którą reaktywujesz/usuwasz po zakończeniu podróży, a płacisz nią za lody i inne drobnostki.

Przepraszam jeśli powtarzam podstawy.

W przypadku Euro, to najbardziej oczywiste i najszybciej się przyda, a jak nie wykorzystasz przy jednym wyjeździe to będzie przygotowane na następny.

O problemach na autostradzie we Francji wiem z tego forum, więc ja bym nie ryzykował podjeżdżając do bramki jedynie z kartą, która innym sprawia problem dokładnie w tej sytuacji.

Ps. Pkt 4 szczególnie dobrze działa we wszystkich miejscach, gdzie jest potencjalnie mniej bezpiecznie niż w domu. Jak płacisz jakąś tam kolorową kartą za loda, nie zwracasz tak uwagi osób dookoła, jak kartą z serii premium. Nawet jak masz ją w telefonie, gdy ktoś stoi obok zobaczy ją przez ten moment.

1. Mało.
2. Mało, bardziej 200-300 przy dłuższej podróży. Kiedyś pisałem, jak użyłem (chciałem użyć) 3-4 kart różnych systemów do zapłacenia za paliwo w Niemczech; musiała być wyciągnięta gotówka. We Włoszech bardzo ale to bardzo kart nie lubią. Czy to stacje, sklepy, kwatery. Gotówka w sklepie z ciuchami powoduje szeroki uśmiech i rabat 5-20%

Kwestia bezpieczeństwa to temat rzeka i nie ten dział.

Poza tym wyciąganie karty aby kupić za 3 euro loda to już debilizm.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość