Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4301 PostWysłany: 14 Paź 2024 12:57 

niebieski
Ja mam niby włączoną, ale... przez długi czas miałem "stan nieustalony", tzn. ani nie była włączona ani nie była wyłączona. Włączyłem za namową i informacją Doradcy, że może to pomoże na brak możliwości płacenia za francuskie autostrady: nawet włożenie karty do czytnika nie pomagało. Natomiast np. we Włoszech nigdy nie było problemu.
3D włączyłem i tak zostało, chociaż na francuskich autostradach nic to nie zmieniło. Dziwne.
 Profil Relacje PM off  

#4302 PostWysłany: 14 Paź 2024 13:23 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
FUX napisał(a):
A masz włączona weryfikację 3D?

a jakie to ma znaczenie? 3DS to jest zabazpieczenie "od d*py strony". Jak ktoś chce oszukać, to skorzysta z metody która tego nie obsługuje niezależnie od tego czy karta ma to włączone czy nie
 Profil Relacje PM off  

#4303 PostWysłany: 14 Paź 2024 14:32 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
niebieski
Czy aby? Przy płatnościach w necie, gdzie wklepujesz kartę, oczekuje podania weryfikacji SMS oraz PINu karty.
 Profil Relacje PM off  

#4304 PostWysłany: 14 Paź 2024 16:47 
Awatar użytkownika

złoty
Amazon zaczął tego wymagać?
 Profil Relacje PM off  

#4305 PostWysłany: 14 Paź 2024 17:05 

trocha napisał(a):
FUX napisał(a):

a jakie to ma znaczenie? 3DS to jest zabazpieczenie "od d*py strony". Jak ktoś chce oszukać, to skorzysta z metody która tego nie obsługuje niezależnie od tego czy karta ma to włączone czy nie
3ds akurat bardziej chroni sprzedawcę względem banku/sieci niż konsumenta
 Profil Relacje PM off  

#4306 PostWysłany: 14 Paź 2024 18:09 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
Ja mam wszędzie tego typu weryfikacje włączone (mając wiele różnych kart), ale to nie jest tak, że ona za każdym razem się uruchamia. Poszczególne banki mają swoje własne zabezpieczenia. Np. jak uznają, że transakcja jest podejrzana, to ją blokują i jest automatycznie odrzucana po czym w aplikacji pojawia się informacja, że została zablokowana i pytają, czy chcę odblokować kartę i spróbować ponownie, obiecując że drugi raz nie zablokują. Czasem tak jest nawet przy płatności w kasie w sklepie - ostatnio mi tak zablokowało na lotnisku w Seulu, a np. wcześniej w sklepiku z pamiątkami w małej mieścinie na południu Francji. I trzeba wtedy przepraszać, odblokowywać i próbować ponownie.

W praktyce banki blokują mi karty kilka razy w miesiącu. I przyznam, że zawsze mnie to irytowało, aż do momentu gdy ktoś wykradł dane jednej z kart i dzięki temu że przy trzeciej transakcji poszła blokada, to nic nie straciłem (jedna sama się zwróciła, bo była tylko weryfikacją, a drugą błyskawicznie odzyskałem kontaktując się ze sprzedawcą, którego znalazłem przez Internet). Teraz już milej patrze na te wszystkie blokady, które mi banki zakładają.
Dodam, że zgłaszanie, że się gdzieś wyjeżdża, wcale zbytnio nie pomaga. W PKO BP mi powiedzieli, że jak zgłoszę, to mogą mi wyłączyć wszelkie blokady, bez podziału geograficznego, co oznacza że nie mogę powiedzieć: "lecę do Indii, nie blokujcie operacji z Indii w listopadzie". Mogę powiedzieć "niczego nie blokujcie" i wtedy w razie jakiegokolwiek oszustwa oni za nic nie odpowiadają, bo kazałem im nie pilnować czy karty są dobrze używane.
 Profil Relacje PM off  

#4307 PostWysłany: 15 Paź 2024 07:55 

niebieski
Robus napisał(a):
trocha napisał(a):
FUX napisał(a):

3ds akurat bardziej chroni sprzedawcę względem banku/sieci niż konsumenta

Odważnie. Możesz rozwinąć?
 Profil Relacje PM off  

#4308 PostWysłany: 15 Paź 2024 09:44 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
@FUX Strona na której jest 3ds sprawdza czy rzeczywisty właściciel chce zapłacić kartą. ale jak ktoś ma dane czyjejś karty to raczej nie skorzysta ze strony z zaimplementowanym 3ds tylko z innej gdzie nie będzie miał tego problemu
 Profil Relacje PM off  

#4309 PostWysłany: 15 Paź 2024 11:35 

niebieski
No to jesteś w jakiś sposób zabezpieczony.
;)
 Profil Relacje PM off  

#4310 PostWysłany: 15 Paź 2024 12:34 

niebieski
Pytanie od osób co ostatnio wyrabiały MC Platinium.
To jest możliwe tylko z kontem PKO?

Posiadam Inteligo, na którym w sumie nic się nie dzieje i tam nie widzę opcji wyrobienia.
 Profil Relacje PM off  

#4311 PostWysłany: 15 Paź 2024 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.4%
niebieski
Żeby wyrobić kartę nie potrzebujesz konta w PKO. Ja mam kartę z tego banku, a konta nie
 Profil Relacje PM off  

#4312 PostWysłany: 15 Paź 2024 14:37 

Doładowałem sobie zen blikiem z konta KK Visa infinite, w szczegółach operacji jest jako "Zakup - kod mobilny". Spodziewać się opłaty?

@FUX

Krótkie podsumowanie z ChatGPT, bo nie mam czasu szukać teraz w zapisach umów:
Czy uzycie 3ds zmienia odpowiedzialnosc sprzedawcy wobec visy?
Tak, użycie mechanizmu 3D Secure (3DS) może zmieniać odpowiedzialność sprzedawcy wobec organizacji kart płatniczych, takich jak Visa, w kontekście tzw. chargebacków (czyli zwrotów obciążeniowych). Przejście na 3D Secure może przenieść odpowiedzialność za oszustwa związane z nieautoryzowanymi transakcjami z sprzedawcy na bank wydający kartę (tzw. liability shift). Oznacza to, że w przypadku, gdy płatność zostanie autoryzowana przy użyciu 3D Secure, a później zostanie zgłoszona jako oszustwo, odpowiedzialność za tę transakcję przechodzi na instytucję finansową wydającą kartę, a nie na sprzedawcę.
 Profil Relacje PM off  

#4313 PostWysłany: 16 Paź 2024 01:03 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.7%
srebrny
W Luton znalazłem auto w Europcar przez pośrednika GotRentalCars i jest tam napisane jak poniżej.
Czy jeśli karta PKO Visa Infinite ma ubezpieczenie wkładu własnego do 2400€ czyli ok. £2000, to mogę swobodnie pożyczać, bo 2000>1900, czy jednak chodzi o 2x1900?
Oczywiście są wypożyczalnie z "ZERO EXCESS PACK", ale całość kosztuje 2x tyle.
Cytuj:
Insurances :
Collision Damage Waiver with a deductible of £1900
Theft Protection with a deductible of £1900

#4314 PostWysłany: 16 Paź 2024 09:54 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
Kri$ napisał(a):
W Luton znalazłem auto w Europcar przez pośrednika GotRentalCars i jest tam napisane jak poniżej.
Czy jeśli karta PKO Visa Infinite ma ubezpieczenie wkładu własnego do 2400€ czyli ok. £2000, to mogę swobodnie pożyczać, bo 2000>1900, czy jednak chodzi o 2x1900?
Oczywiście są wypożyczalnie z "ZERO EXCESS PACK", ale całość kosztuje 2x tyle.
Cytuj:
Insurances :
Collision Damage Waiver with a deductible of £1900
Theft Protection with a deductible of £1900

Ja by ocenił, że można swobodnie pożyczać, licząc się z tym, że w razie czego te 1900 GBP trzeba będzie zapłacić i poczekać na zwrot od ubezpieczyciela.
Natomiast czy jest możliwe, że zdarzy się i kolizja i kradzież i przez to policzą dwa razy? To chyba mało realne, szczególnie że zakładałbym, że po kolizji auto od razu bierze ubezpieczyciel. A jak złodziej zrobi kolizję po kradzieży, to chyba nie powinno być to na głowie tego, co wypożyczał, bo już mu policzą za kradzież.
 Profil Relacje PM off  

#4315 PostWysłany: 16 Paź 2024 10:50 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.7%
niebieski
A jak to by było w przypadku, gdy mamy kolizję i uszkadzamy wypożyczony samochód, który nie nadaje się do jazdy. Zgłaszamy to i dostajemy kolejny samochód (bo taki przypadek przewiduje umowa wynajmu), żeby móc kontynuować jazdę (czyli zmiana pojazdu). Następnie ten drugi pojazd zostaje skradziony. Wtedy mamy dwie niezależne szkody: kolizja i kradzież.
Czy taki scenariusz jest możliwy? Uważam, że tak. Czy bardzo prawdopodobny? Może i niezbyt ale zależy od okresu najmu (wypożyczenie na 2 dni to raczej niewielkie prawdopodobieństwo a na 3 tygodnie większe) i okoliczności sprzyjających, tj. gdzie jeździmy i gdzie parkujemy.
Niemniej, zdaje sobie sprawę, że można to skwitować słowami typu: jeśli ktoś ma pecha to
- niech siedzi w domu,
- wynajmie samochód z kierowcą,
- jeździ taksówką,
- wybierze objazd z biurem podróży.
Albo " kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana" czy "do odważnych świat należy".
 Profil Relacje PM off  

#4316 PostWysłany: 16 Paź 2024 11:04 

złoty
@Przemm zmiana pojazdu, to nie wręczenie nowych kluczyków, dostajesz nową umowę na inny pojazd więc masz "kolejny" wynajem.
 Profil Relacje PM off
automatae uważa post za pomocny.

#4317 PostWysłany: 16 Paź 2024 11:50 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.7%
niebieski
@lluukk

Zgadza się, że to nie ogranicza się do odebrania nowych kluczyków, bo trzeba chociażby pokwitować odbiór nowego i przekazanie poprzedniego samochodu. Jeśli jesteś zatem pewien, że oznacza to zakończenie poprzedniej umowy i zawarcie nowej - to masz rację. Wtedy zaczynają obowiązać warunki nowej umowy z jej klauzami, zasadami i stawkami. Teoretycznie w nowej umowie nie musi być nawet udziału własnego albo mogą być zupełnie inne stawki. Przecież to nowa umowa.
Miałem raz przypadek wymiany samochodu z powodu usterki ale już dawno i nie ja byłem stroną umowy najmu a spółka, której klientem był mój pracodawca, a zatem sytuacja nie była tożsama.
 Profil Relacje PM off  

#4318 PostWysłany: 16 Paź 2024 12:22 

niebieski
lluukk napisał(a):
@Przemm zmiana pojazdu, to nie wręczenie nowych kluczyków, dostajesz nową umowę na inny pojazd więc masz "kolejny" wynajem.
Niekoniecznie. Może być też aneks do umowy z danymi nowego samochodu i jest ta sama umowa.
 Profil Relacje PM off  

#4319 PostWysłany: 16 Paź 2024 15:58 

Kilka razy wymieniałem auto i były do niego nowe dokumenty do podpisania.
Chyba najszybszą akcją była wymiana na dokładnie taki sam model ale chociaż dopisali na wcześniej umowie nowy nr rejestracyjny z datą i się przy tym podpisaliśmy (auto typu matiz, lokalna wypożyczalnia w Grecji, don’t care).
 Profil Relacje PM off
automatae uważa post za pomocny.

#4320 PostWysłany: 16 Paź 2024 18:02 

złoty
Nie do końca rozumiem jaki sens mają Wasze dywagacje. Poniżej fragment OWU
Kod:
§ 9.2 Suma ubezpieczenia
Suma ubezpieczenia określona w „Tabeli nr 3 zakresy ubezpieczenia i sumy ubezpieczenia/gwarancyjne” (Załącznik nr 6 do OWU), odnosi się do
każdego Ubezpieczonego w danym Okresie ochrony i jest odnawiana wraz z rozpoczęciem kolejnego Okresu ochrony w związku z nową Podróżą
zagraniczną.

Czyli 2400 EUR to kwota na podróż. Tutaj nie będzie miało znaczenia czy kradzież z posta @Kri$ nastąpi na nowej umowie z wypożyczalnią czy starej bo wrócą i tak maksymalnie 2400 EUR. Tyle w sumie ubezpieczyciel wypłaci .
Zupełnie inną kwestią jest czy wypożyczalnia może w takiej sytuacji obciążyć dwa razy, podczas niby tego samego wynajmu. Ale tutaj trzeba by przeanalizować umowę wypożyczenia.
piwili lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości