Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lis 2012 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Mateusz napisał(a):
Cześć,

Korzystając z ostatniej promocji Saudi Arabian Airlines kupiłem bilety na grudzień. W locie do Jakarty mam stopover aż 22 godziny. Przylatuję 23, odlot 21 dnia następnego. Czy będę musiał ten czas spędzić na lotnisku? Ogólnie boję się o problemy, gdyż podróżuję z dziewczyną. W opisie promocji na stronie autorzy pisali, że wiza przy tranzycie nie jest wymagana. Jednak niepokoi mnie ten temat na tripadvisorze: http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic- ... vince.html

Proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam
M.

bez wizy do AS? No co ty, zapomniej, przecież tam o ile się nie myle w ogole ciężko wjechać - musisz mieć niezłe plecy. No chyba że coś sie zmieniło, ale nie wygląda na to: http://www.rijad.polemb.net/?document=37

z samym tranzytem (nie wychodzisz poza strefe) raczej nie bedzie problemu, ale to trzeba sprawdzic na stronie lotniska - nie chce wprowadzic w blad.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 04 Lis 2012 20:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Mateusz napisał(a):
Ja tam nie chcę wjeżdżać. Mam przesiadkę na jednym bilecie. Z tym że jest ona długa i boje się problemów.

dla mnie "Czy będę musiał ten czas spędzić na lotnisku?" = "czy nie mógłbym wyjść zamiast siedzieć na lotnisku" ;) :)

jeśli linia dała ci bilet z takim czasem przesiadki, to raczej nie powinno być problemów
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lis 2012 21:19 

niebieski
Gość, który tam się wypowiada ma loty na dwóch biletach, a to zmienia postać rzeczy. Moi znajomi spędzili tam 12 godzin bez żadnych problemów. Jeśli wszystko masz na jednym bilecie powinno być OK
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lis 2012 21:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Też jestem zdania, że nic Ci tam nie grozi.
Może oprócz zanudzenia się na śmierć - strefa odlotów to prostokąt pozbawiony atrakcji - 1 czy 2 bary, może być sporo leżących albo spacerujących w białych bądź barwnych prześcieradłach ;-)
Gniazda sieciowe znalazłem 2, ale bez adaptera ani rusz.
W łazience mycie nóg w umywalce w standardzie, ekrany informujące o lotach mogą pokazywać coś sensownego lub nie - w moim przypadku lot miałem "on time" nawet w 2h po planowym czasie odlotu.
Ale co się dziwić - wszak to lotnisko w pobliżu Mekki - tysiące pielgrzymów przybywają codziennie i ogólnie panuje nastrój "nawiedzenia i dezinformacji".
Bramki są w formie schodów w dół. zanim pojawi się numer gate na ekranie, zapowiedzą to po arabsku i wiara się ruszy.
Riyadh sprawia moim zdaniem zdecydowanie lepsze wrażenie.

Aby się nie stresować, zapytaj dla pewności w Saudiairlines - odpowiadają na e-mail dość szybko.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lis 2012 22:11 

niebieski
Z tego co piszą w podanym przez Ciebie linku to powrotu szukać nie będziesz musial bo w ogole nie wpuszcza Cie do samolotu. Chora akcja.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lis 2012 22:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie stresuj się, zapytaj mailowo.

Najprawdopodobniej skierują Cię zaraz po przybyciu do strefy transferowej - ominiesz przyloty i po krótkiej kontroli bezpieczeństwa od razu wylądujesz w hali odlotów.
Jak tylko wejdziesz do budynku, spytaj o "transfer" - prawdopodobnie będzie tam stał pracownik, który pokaże Ci schody na górę po lewej stronie (prosto jest do hali przylotów, tam zobaczysz wielu gości w prześcieradłach - nie idź tam, chwilę postój i popytaj zaraz za drzwiami lotniska).
Zwykle ten człowiek sam pyta każdego cudzoziemca bez prześcieradła, dokąd leci i w przypadku transferu zaraz wskazuje schody (lub windę) na górę. Paszport i bilety sprawdzają - niestety nie wiem, czy mają jakieś udziwnienia z czasem transferu w przypadku przejścia bezpośrednio do odlotów, ale bardzo wątpię, dla pewności zapytaj w Saudiairlines.

Moim zdaniem nie będzie problemu, możesz też się spodziewać gorącego posiłku na lotnisku w formie pakietu podobnego do podawanego on board, zapakowanego z zbiorczy kartonik.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:33 
Awatar użytkownika

srebrny
jobi napisał(a):
Moim zdaniem nie będzie problemu, możesz też się spodziewać gorącego posiłku na lotnisku w formie pakietu podobnego do podawanego on board, zapakowanego z zbiorczy kartonik.

Jobi, rozwiniesz mysl? To jakas dodatkowa atrakcja Saudi Airlines?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:57 

Zadzwoń do ambasady w arabii saudyjskiej, gdzieś widziałem, chyba na stronie ambasady w Usa że jest możliwość uzyskania wiz tranzytowych dla pobytów 18-72 h

#9 PostWysłany: 05 Lis 2012 00:12 

niebieski
Hej,
tez zastanawiam sie nad tymi kwestiami. Mam 7 oraz 10 godzinne przesiadki w drodze na/z Sri Lanke. Wszystko poiwnno byc ok, poniewaz jest to mniej niz 18h, jednak chcialbym miec dodatkowe zabezpieczenie w przypadku opoznienia/odwolania lotu itp. Jak bedziesz mial jakies odpowiedzi na wyslane maile to daj znac.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lis 2012 19:09 

niebieski
Moze warto sprawdzic info u kilku pośredników. Dostales juz odpowiedz z ambasady i od Saudi Airlines? Wyglada na to, że moja sytuacja na papierze i wyglada calkiem ok ale Ty mozesz miec problem, jesli stanowisko posrednika potwierdzi sie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Lis 2012 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
czyli innymi slowy wszyscy olali twoje pytanie o >18h i skupili się na tym, co oczywiste. Oby mieli racje - ja sugeruje poszukać innych informacji, nie tylko od delty. Oby było ok
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lis 2012 23:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Mateusz napisał(a):
Kolejna odp.
Cytuj:
Szanowny Panie
Arabia Saudyjska jest krajem objetym obowiązkiem wizowym, zatem nie będzie mógł Pan opuscic lotniska. W celu upewnienia się sugeruję kontakt z ambasadą saudyjską w Warszawie.
Konsul RP

Linie lotnicze:
Cytuj:
Dear customer
Greetings,

Regarding your connection flight , I would like to inform you, As a transit passenger you will not go through immigration, so no need for a transit visa upon arrives to Saudi.

You will be welcome at the transit waiting area ,its located before the immigration.

Thank you for choosing Saudi Airlines.

Jak dla mnie wszystko jest jasne i potwierdza to, o czym pisałem wcześniej.
Zaraz po wejściu do budynku lotniska ujrzysz pracownika wypytującego "transit?", który skieruje Cię schodami do góry.
Tam czeka Cię prowizoryczna kontrola bezpieczeństwa, potem rzut oka na bilet pana wpuszczającego do hali odlotów (nie jest to żadne immigration).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lis 2012 23:58 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
jobi napisał(a):
Mateusz napisał(a):
Kolejna odp.
Cytuj:
Szanowny Panie
Arabia Saudyjska jest krajem objetym obowiązkiem wizowym, zatem nie będzie mógł Pan opuscic lotniska. W celu upewnienia się sugeruję kontakt z ambasadą saudyjską w Warszawie.
Konsul RP

Linie lotnicze:
Cytuj:
Dear customer
Greetings,

Regarding your connection flight , I would like to inform you, As a transit passenger you will not go through immigration, so no need for a transit visa upon arrives to Saudi.

You will be welcome at the transit waiting area ,its located before the immigration.

Thank you for choosing Saudi Airlines.

Jak dla mnie wszystko jest jasne i potwierdza to, o czym pisałem wcześniej.
Zaraz po wejściu do budynku lotniska ujrzysz pracownika wypytującego "transit?", który skieruje Cię schodami do góry.
Tam czeka Cię prowizoryczna kontrola bezpieczeństwa, potem rzut oka na bilet pana wpuszczającego do hali odlotów (nie jest to żadne immigration).

Mimo zachęcających komentarzy proponuję być mimo wszystko bardzo ostrożnym, i podwójnie się upewnić. W internecie można znaleźć informacje od osób, które nie zostały wpuszczone na pokład ze względu na zbyt długi czas przesiadki, np:
http://www.complaintsboard.com/complaints/refused-c452657.html

#14 PostWysłany: 06 Lis 2012 14:28 

srebrny
Spróbuj zadzwonić do biura linii, najlepiej do właściwego dla portu wylotu.
Powinni wyjaśnić co należy w tej sytuacji zrobić.
Jeśli udzielą satysfakcjonującej odpowiedzi, poproś o potwierdzenie mailowe, tak aby rozwiać ew. wątpliwości przy stanowisku check-in. Najlepiej upewnij się ponadto w innym źródle, np. ambasadzie, może mają jakieś święto/dni wolne i nie odbierają?

#15 PostWysłany: 06 Lis 2012 14:38 

niebieski
W tym linku, który podałeś, jest napisane, że wiza tranzytowa jest bezpłatna. Czy jej wyrobienie jest trudne?

#16 PostWysłany: 06 Lis 2012 14:44 

niebieski
Ok, rozumiem. W takim razie patowa sytuacja...

#17 PostWysłany: 06 Lis 2012 15:13 

srebrny
Mateusz napisał(a):
Dodzwoniłem się do ambasady.
Pani powiedziała że:
- tranzyt do 18 godzin - nie mamy prawa wyjść z lotniska
- powyżej 18 godzin, to ona nie wie, ale wymagany jest kontakt z przewoźnikiem, bo to on teoretycznie powinien nam zapewnić hotel, ale z drugiej strony jeżeli lecę z dziewczyną, to ona nie może opuścić strefy tranzytowej i tu klops...
- mówiła, że o takich sytuacjach, że komuś anulowali bilet etc. nie słyszała

Tak, z tym, że tu nie było mowy o anulowaniu biletu, a prawdopodobnie o odmowie wejścia na pokład z powodu niedopełnienia przez pasażera obowiązku posiadania wymaganych dokumentów, itd. To czy linia lotnicza powinna zapewnić hotel, wizę, itp. zależy od regulaminu linii lotniczej.
Dla przykładu w qatar airways zasady wydają się być następujące:
http://www.qatarairways.com/vn/en/transit-accommodation.page.
Jednakże po dokładniejszym zbadaniu sprawy, okazuje się, że interpretacja pierwszego warunku jest taka, że hotel należy się jeśli w tygodniowym rozkładzie lotów, nie ma połączenia z oczekiwaniem, krótszym niż 8 godzin, a jeśli ktoś wybrał połączenie z dłuższą przesiadką, było to jego indywidualna decyzja...

#18 PostWysłany: 06 Lis 2012 16:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem na ile moja odpowiedź Ci pomoże ale kiedyś na pewnym forum podróżniczym ktoś kupił bilety na trasie multicity z wylotem z Mediolanu liniami Saudi Airlines. Następnie ta osoba kupiła sobie dolot z Warszawy LOTem. Po jakimś czasie Saudi zrobili zmiany w rozkładzie w wyniku czego ten jej składak posypał się. Napisała wiadomość do przewoźnika w Arabii Saudyjskiej ale tam jej nie pomogli. Zdecydowała się napisać do biura w Mediolanie i okazało się, że Saudi Airlines kupili jej nowy lot LOTem do Mediolanu aby mogła skorzystać z lotu SA. Oczywiście sprawa nie była taka prosta, że wysłała dwa maile i po problemie. Trochę czasu zajęło jej pozytywne zakończenie sprawy.
Wniosek: napisałbym do biura w Mediolanie, że masz obawy związane z 18h przesiadką i prosisz o przebukowanie na lot z Paryża tymi liniami.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Lis 2012 10:30 

niebieski
Kontaktowałem się z pośrednikiem WizaCenter w sprawie tranzytówki. Pan powiedział, iż teoretycznie można wizę wyrobić ale nie jest to polecane. W przypadku tranzytu na lotnisku, gdzie istanieje ryzyko pozostania w Arabii dłużej niz 18h linie lotnicze powinny starać się o wize tranzytową w naszym imieniu. Czasami tego nie robią i w przypadku przekroczenia 18h o kilka godzin zatrzymują pasażerów na lotnisku aby czekali na najblizsze połączenie. To są zalecenia dotyczące tranzytówek, które WizaCenter otrzymało ostatnio od ambasady AS w Warszawie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 07 Lis 2012 20:48 

niebieski
Koles powiedzial, iż generalnie nie powinno byc problemów jesli okaze sie ze zamiast dozwolonego czasu bedziemy musieli poczekac 1-2h dluzej. Jesli linie nie zapewniom nam wizy(a powinny), zatrzymaja nas na lotnisku czyli nie pozwola z niego wychodzic (o czym wiemy) i tak bedziemy musieli poczekac na swoj lot. Powiedzial, ze dokladnie jak to wyglada w praktyce nie wie ale nie slyszal aby ktos mialz tego powodu problemy w AS.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości