Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4221 PostWysłany: 04 Paź 2024 17:06 

Misiatek napisał(a):
Ja czekam na ruch konkurencji, która wprowadzi coś fajnego, żeby przejąć te tysiące niezadowolonych. Np. 20 darmowych wejść ;)

Pytanie czy się opłaca. Może to być, po prostu, ogólno-rynkowy trend. Nie zdziwię się jak w ślady PKO BP np pójdzie mBank z MCWE..
 Profil Relacje PM off  

#4222 PostWysłany: 04 Paź 2024 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.7%
srebrny
@dominiaz @lluukk @Darek M.
Skanowanie kart pokładowych wraz z Priority Pass ma przecież być na właściciela - nie zeskanują karty PP Kowalskiego pod BP Malinowskiego.
Rozumiem sytuację, gdy bank oferuje darmowe wejście dla właściciela oraz płatne dla gościa i wtedy zeskanowanie BP różnych osób pozwoli bankowi naliczyć prawidłowo 0 za właściciela oraz ok.30 USD za gościa.
Rozumiem również, gdy ktoś chcąc naciągnąć bank poprosi o dwukrotne zeskanowanie na swojej karcie (takiej, która oferuje 0 zł właściciel + dopłata dla gościa), bo bank wykryje przecież, że dwa razy wszedł właściciel do saloniku i pewnie będzie żądał od klienta zwrotu środków.
Jeśli jednak karta ma 4, 10, 20, x wejść ale limitowanych, co za problem, żeby zeskanować BP Kowalskiego i PP Kowalskiego z banku X i wchodzi Kowalski, a następnie BP Kowalskiego, PP Kowalskiego i wchodzi żona, potem jeszcze 2x tak samo tj. BP Kowalskiego i PP Kowalskiego i wchodzi dwójka jego dzieci.
Salonik ściągnął za 4 wejścia, weszły 4 osoby, mogą nawet poprosić o potwierdzenie podpisem czy czymś, żeby być krytym w razie ewentualnej reklamacji klienta.
Nie wiem czy zrozumiale napisałem :lol:

#4223 PostWysłany: 04 Paź 2024 19:02 

srebrny
pogar napisał(a):
Misiatek napisał(a):
Ja czekam na ruch konkurencji, która wprowadzi coś fajnego, żeby przejąć te tysiące niezadowolonych. Np. 20 darmowych wejść ;)

Pytanie czy się opłaca. Może to być, po prostu, ogólno-rynkowy trend. Nie zdziwię się jak w ślady PKO BP np pójdzie mBank z MCWE..

Trudno powiedzieć - MB WE ma dużo wyższe wymagania - zarobki netto 20k to jednak sporo wyższy próg niż 50k zdolności kredytowej.
automatae uważa post za pomocny.

#4224 PostWysłany: 04 Paź 2024 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.6%
niebieski
@Kri$ - to co piszesz jest zrozumiałe natomiast chyba niekoniecznie zgodne z regulaminem PP , a może i samego saloniku. Po takim podwójnym wejściu delikwent robi do banku czy PP reklamacje, że go salonik ściągnął dwa razy i robi się problem, przede wszystkim dla saloniku.

#4225 PostWysłany: 04 Paź 2024 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.2%
złoty
Saloniki mają umowy z PP i tam jasno jest określone, że mają sprawdzać czy BP zgadza się z PP.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4226 PostWysłany: 05 Paź 2024 16:29 

Nie wiem jaka jest statystyka korzystania z PP przez klientów kart black/gold, (którzy się nie łapią na wymagania Private Banking), alezakładam, , że to sobie PKO BP policzył i wyszło mu, że większość jej użytkowników na tym skorzysta. W końcu bankowość to biznes a nie działalność dobroczynna ;-) . Jesli ktoś wyrabia roczny obrót (aby karta się odnowiła bez opłat) , spłaca wszystko w terminie bez odsetkowym, to raczej na takim kliencie bank nie zarabia .

W moim wypadku podróżuję parę razy roku (jedna podróż samemu, pozostałe w 2 osoby). Głównie bezpośredni lot do Turcji lub z 1 hopem (Frankfurt na ogół ; tam akurat lounge jest trudno dostępny i bardzo słaby) Grecja/USA.
Obecnie moja karta zrobiła obrót i próbuję na wykręcić go na drugiej karcie, którą ma moja Partnerka. Ale coś mi się wydaje, że nawet z 98400 na drugiej karcie mogę mieć problem i chyba z tej, dodatkowej, karty zrezygnuję. Więc limit 10 wejść załatwia mi większość podróży i to bez opłat z mojej strony za samą kartę kredytową. Super. A jak lounge będzie słaby (sprawdzam recenzje na mapach google nim skorzystam), to i tak będę wolał kupić posiłek na lotnisku (wspomniane FRA).

Nim wystąpiłem o KK to czekała na mnie na podpisanie umowa na MCWE mBanku. Na chwilę obecną, przy moich potrzebach. nie żałuję wybrania PKO BP Visa Infinite.
 Profil Relacje PM off
polakpotrafil lubi ten post.

#4227 PostWysłany: 05 Paź 2024 19:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem to bardzo dobrze że ukróca się wejścia do saloników, bo w chwili obecnej są tak przepełnione że nie mają absolutnie nic wspólnego z prestiżem. To wygląda bardziej jak walka o karpia w Lidlu niż Buisness Lounge. Coś co staje się zbyt powszechne traci swoją wartość. Inna sprawa że same saloniki są w zdecydowanej większości niewiele warte, bo oprócz pakowanych przekąsek nie ma tam nic sensownego do zjedzenia, a alkohol jest niezdrowy.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#4228 PostWysłany: 05 Paź 2024 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.3%
srebrny
Nic się nie ukróci, bo jak już napisano kilka razy za granicą PP jest wydawane do dużo mniej „prestiżowych” kart w dużej ilości, a oprócz tego jest LK, DP etc etc.

Inna sprawa że ten „prestiż” saloników dostępnych na PP jest wart właśnie te 30€-35€, i w dużej części saloników jest dostępny po prostu za gotówkę, co oznacza że na to wejście stać przeciętnego mieszkańca eurostrefy dużo bardziej niż nas, i stąd też bierze się część gości.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#4229 PostWysłany: 06 Paź 2024 08:47 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
SPLDER napisał(a):
pogar napisał(a):
MB WE ma dużo wyższe wymagania - zarobki netto 20k to jednak sporo wyższy próg niż 50k zdolności kredytowej.

Dobrze wiedzieć. Dla prowadzących działalność gospodarczą zależność jest odwrotna. Przykładowo, w PKO BP, żeby mieć zdolność kredytową w wysokości X muszę zarabiać kwotę Y na umowie o pracę, co miesiąc, przez ostatnie 3 miesiące. A jeśli jestem samozatrudniony, to by dostać tę samą zdolność kredytową, musiałem wykazać dochód z minionych 12 miesięcy na poziomie 35 razy Y.
Czyli inaczej mówiąc, na B2B muszę miesięcznie mieć mniej więcej 3 razy większy dochód (a więc po odjęciu kosztów, po odjęciu ZUSu ale przed podatkiem dochodowym) niż wynagrodzenie netto oczekiwane na UoP.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#4230 PostWysłany: 06 Paź 2024 09:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Wydawałoby się, ze w bankach pracują ludzie, którzy się znają :D a jakoś jak starałem się o kredyt hipoteczny, to z mojego przychodu z budowlanki (ryczałt 5,5%) brali 20% XD bo "na ryczałcie nie ma kosztów, więc nie wiadomo ile Pan wydaje". I na nic moje tłumaczenia, że przecież, oznacza to właśnie to, że mam małe koszty, a duży zysk, skoro opłaca mi się ryczałt zamiast zabawy w branie wszystkiego co się da na fakturę. Mają swoje procedury i nie przeskoczysz.

To był OT, a poniżej odpowiedź od banku na moje pytanie :)

Zamieszczę moje pytanie oraz ich odpowiedź (już po doprecyzowaniu).

A tak się śmialiście, że to są tylko moje interpretacje. Jak widać cześć się sprawdziło, a część nie :D
Teraz muszę się tylko dowiedzieć czy mogę w grudniu wchodzić na plastikowy PP jako nielimitowane wejścia, a dodatkowo zapraszać gości na 10 wejść :D po rejestracji w aplikacji.
Ale chyba wydaje się to logiczne, że okazanie plastikowej karty PP zostanie naliczone jako wejście nielimitowane, a kod z aplikacji jako jedno z 10 wejść.

Cytuj:
W przypadku pytania nr 2 odpowiedziano mi, że chodzi o rejestrację w aplikacji, co jednak jeśli nie zarejestruję się w aplikacji? Czy w takim razie nie będę miał dodatkowych 10 wejść i będę miał jedynie nielimitowane z plastikowej karty PP w okresie do 3 stycznia?
Dzień dobry. Od grudnia mają obowiązywać nowe zasady dla Priority Pass wydanych do kart Visa Infinite. Proszę o wyjaśnienia, które rozwieją moje wątpliwości. Po pierwsze - czy zapis 'Od 1 stycznia 2025 r. limit odświeży się i zyskasz kolejne 10 darmowych wejść' oznacza DODANIE kolejnych 10 wejść do poprzednich niewykorzystanych czy jednak wyzerowanie starych i naliczenie nowych (co przeczyłoby zapisowi zyskania KOLEJNYCH). Po drugie - czym w zdaniu 'Jeśli po 3 grudnia 2024 r. zarejestrujesz się w Priority Pass to do końca roku 2024 r. zyskasz 10 darmowych wejść do wykorzystania' jest określenie 'zarejestrujesz się w PP' - o jaką rejestrację chodzi? Aktywację PP? Rejestracja karty w aplikacji mobilnej? Po trzecie - czy dobrze rozumiem, osoby posiadające obecnie PP i dotychczas korzystające z nielimitowanych wejść będą nadal je miały w okresie 2.12⁠-⁠3.01 zgodnie z zapisem 'Plastikowe karty Priority Pass wydane do 2 grudnia 2024 r. będą działać do 3 stycznia 2025 r. jak dotychczas' - chodzi mi o słowa JAK DOTYCHCZAS, a dotychczas są nielimitowane wejścia. Gdyby chodziło jedynie o formę autoryzacji w saloniku tj.okazanie karty PP wystarczyłby przecież zapis 'plastikowe karty PP pozostaną aktywne do 3 stycznia'. Zakładam, że ewentualne niejasności w treści komunikatu rozstrzygane są na korzyść klienta. Pozdrawiam, Kri$

Cytuj:
Dzień dobry Panie Kri$.
Przekazałam Pana pytania do doprecyzowania.
Otrzymałam następujące informacje:
1. Limit bezpłatnych wejść obowiązuję w roku kalendarzowym i nie przechodzi na kolejny rok.
2. Chodzi o rejestrację karty kredytowej Visa Infinite w aplikacji mobilnej Priority Pass ™ ⁠-⁠ będzie to możliwe od 3 grudnia 2024 r.
3. Klienci posiadający fizyczne karty Priority Pass (wydane przed 3 grudnia 2024 r.) do 3 stycznia 2025 r. mogą korzystać z nielimitowanych wejść dla posiadacza/użytkownika karty.
Wejście do saloniku odbywa się na podstawie fizycznej karty Priority Pass.

Staraliśmy się, aby komunikat był czytelny dla wszystkich klientów. Ewentualne reklamacje co do nowego procesu będziemy rozpatrywać w indywidualny sposób, w trosce o zachowanie dobrych relacji z Panem.
Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem.

Klienci posiadający fizyczne karty Priority Pass (wydane przed 3 grudnia 2024 r.) do 3 stycznia 2025 r. mogą korzystać z nielimitowanych wejść dla posiadacza/użytkownika karty.
Wejście do saloniku odbywa się na podstawie fizycznej karty Priority Pass.
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4231 PostWysłany: 06 Paź 2024 09:34 

złoty
@Kri$ no to masz pisemną podkładkę, gdyby było inaczej niż napisał konsultant to bank uzna Ci reklamację.
Wysłałem takie samo pytanie - zobaczymy co mi odpowiedzą ;)
 Profil Relacje PM off  

#4232 PostWysłany: 06 Paź 2024 10:35 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Kri$ napisał(a):
Wydawałoby się, ze w bankach pracują ludzie, którzy się znają :D a jakoś jak starałem się o kredyt hipoteczny, to z mojego przychodu z budowlanki (ryczałt 5,5%) brali 20% XD bo "na ryczałcie nie ma kosztów, więc nie wiadomo ile Pan wydaje". I na nic moje tłumaczenia, że przecież, oznacza to właśnie to, że mam małe koszty, a duży zysk, skoro opłaca mi się ryczałt zamiast zabawy w branie wszystkiego co się da na fakturę.

No sorry, ale nie dziwię się. Przychód w takiej sytuacji nie mówi nic, szczególnie, że to jest 5.5% więc wielu osobom nie chciałoby się bawić w księgowość, a jak ktoś miałby złe zamiary, to też te 5.5% w ciągu jednego roku można poświęcić. Skąd bank ma wiedzieć czy 90% z tego nie poszło w materiały albo nie musiałeś zapłacić podwykonawcom
 Profil Relacje PM off  

#4233 PostWysłany: 06 Paź 2024 15:47 

srebrny
automatae napisał(a):
Czyli inaczej mówiąc, na B2B muszę miesięcznie mieć mniej więcej 3 razy większy dochód (a więc po odjęciu kosztów, po odjęciu ZUSu ale przed podatkiem dochodowym) niż wynagrodzenie netto oczekiwane na UoP.

W przypadku UoP brana jest kwota wypłacana na rękę, czyli już dochód pomniejszony o zaliczkę na PIT. Gdyby przedsiębiorcy byli traktowani jednakowo to powinien być brany dochód po opodatkowaniu, zatem kwota o której napisałeś jest jednak bliższa dwukrotności.

Co do relacji dochód a zdolność kredytowa to sprawa jest bardziej skomplikowana, bo brane jest pod uwagę szereg innych czynników związanych z kosztami życia - liczba osób na utrzymaniu, miejsce zamieszkania, posiadanie własnego domu/mieszkania, itd, stopy procentowe, a także zalecenia KNF. Obecnie zdolność kredytowa przy tych samych zarobkach jest niższa niż kilka lat temu, co zresztą nie jest dziwne bo koszty życia znacznie wzrosły, podobnie jak wymagania KNF.
Zdolność nie jest łatwa do wyliczenia, ale przy zarobkach 20k na rękę mBank kilka lat temu oferował na kk limity na poziomie 200k.

Prawie wszystkie banki traktują dochody z jednoosobowej działalności gospodarczej jako dochody drugiej kategorii.
automatae lubi ten post.

#4234 PostWysłany: 06 Paź 2024 19:33 

Niestety ta sama sytuacja z degradacją warunków wejść z karty PP , dotyczy również KK Platinum od ING , z bez limitu jest obecnie limit 4 wejścia + 2 dla gości :( , natomiast nie ma informacji czy nowe warunki korzystania z PP dotyczą klientów już posiadających KK i PP na starych zasadach ?
 Profil Relacje PM off  

#4235 PostWysłany: 06 Paź 2024 19:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@George1 w cenniku od 24.09 jest informacja, że dotyczy nowych umów.

@trocha kto ma przychody bez kosztów, ten bierze ryczałt, kto generuje koszty, ten bierze ogólne lub liniowy i to powinni wiedzieć w bankach.

#4236 PostWysłany: 06 Paź 2024 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.2%
złoty
Myślę że banki wiedzą coś więcej niż my, czyli to że łatwo jest nagiąć zasady i podnieść sobie dochody, a później duży odsetek takich klientów kończy z problemami ze spłatą zobowiązań.

Z drugiej strony jest też trochę tak, że regulacje nie nadążają za przepisami i ryczałtem.
 Profil Relacje PM off  

#4237 PostWysłany: 07 Paź 2024 09:11 

niebieski
To jest taka polityka, niestety, a nie że ktoś nie nadąża.
W Polsce od zawsze tak było i tak wciąż jest, że etat jest cacy, bo niby nie zwolnią - a DG jest be, bo to wyzyskiwacz i prywaciarz, samo zło. I na pewno dziś weźmie kredyt a jutro go zdeufraduje w Afganistanie.
 Profil Relacje PM off  

#4238 PostWysłany: 07 Paź 2024 09:31 

@sanchopan nie polityka a twarde dane. Przeterminowane kredyty dla mikrofirm / portfel kredytowy > 18%. To bardzo dużo. Stąd zainteresowanie banków kredytowaniem najmniejszych przedsiębiorców jest niewielkie, delikatnie to ujmując.

Dodatkowo warto wiedzieć, że polski rynek bankowy z bardzo konkurencyjnego stał się rynkiem oligopolistycznym. Walka o klienta ceną w gruncie rzeczy skończyła się. Powyżej zastanawiacie się skąd ograniczenie dotyczące PP (co ciekawe również w ING). I to jest właśnie odpowiedź.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4239 PostWysłany: 07 Paź 2024 10:31 

Loty: 50
Kilometry: 134 797
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Raczej się nie zgadzam. Ilośc telefonów do mnie i do Żony zakończyła się, jak dobitnie stwierdziliśmy, że żadnych kredytów nie potrzebujemy i mają sobie to wbić do swojej bazy.
Nie zmienia to faktu, że jednak co jakiś kwartał się dodzwonią i męczą. Taka ich rola.

Na stronie co rusz pojawia się nowa, wyższa oferta.
Wiem, wiem. To tylko oferta ale poparta historią i dochodami.
;)
 Profil Relacje PM off  

#4240 PostWysłany: 07 Paź 2024 13:34 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.3%
Zabawne. Pół godziny po tym jak dziś przeczytałem ten wątek, zadzwonił mbank z propozycją karty MCWE. Zbieg okoliczności czy jakieś super skuteczne profilowanie?
Widzę że w obecnych warunkach PP w MCWE mBanku nie ma zapisów o limicie wejść, ale muszę doczytać. A żeby nie odchodzić od tematu tego wątku: czy mbankowa MCWE może być dobra alternatywa do PKO BP VI dla podroznika?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości