Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

czy warto jechac do marsylii
zdecydowanie warto 27%  27%  [ 4 ]
mozna jechac jak nie masz innej opcji 20%  20%  [ 3 ]
niekoniecznie 13%  13%  [ 2 ]
dajze spokoj, nie ma po co 13%  13%  [ 2 ]
nie mam zdania 27%  27%  [ 4 ]
Razem głosów : 15
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 01 Maj 2024 17:35 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 555 892
Krajów: 66 / 31.9%
HON fly4free
Kolejna nazwijmy to nieścisłość w mapach Googla we Francji. Autobus 78 do Cassis odjeżdża dokładnie z miejsca zaznaczonego na zrzucie i GM pokazuje tam przystanek i odjazdy 78 ale nie wiadomo dlaczego wyznaczając trasę do Cassis z jakiegoś punktu w Marsylii pokazuje tak jakby odjeżdżał z głównej ulicy Bd Baille
Autobus jeździ co godzina czasem co pół. Koszt 3,40 OW, bilet u kierowcy, płatność kartą. Na powrocie polecam wsiadać na pierwszym przystanku. Na drugim czy trzecim przystanku kierowca, nie wiadomo dlaczego, nie zatrzymał się mimo że stali na nim ludzie i machali.
Załącznik:
przystanek.jpg
przystanek.jpg [ 137.56 KiB | Obejrzany 1685 razy ]

Okolica:
Załącznik:
IMG_2790.jpeg
IMG_2790.jpeg [ 346.63 KiB | Obejrzany 1665 razy ]
Załącznik:
IMG_2791.jpeg
IMG_2791.jpeg [ 338.59 KiB | Obejrzany 1665 razy ]
Załącznik:
IMG_2792.jpeg
IMG_2792.jpeg [ 298.1 KiB | Obejrzany 1665 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#42 PostWysłany: 24 Wrz 2024 11:26 
Awatar użytkownika

srebrny
trek na Calanques z Cassis jest wymagający? można iść w japonkach czy lepiej mieć choćby sportowe buty?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 24 Wrz 2024 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
Japonki nadają się co najwyżej pod prysznic, a nie do chodzenia gdziekolwiek;-)
FUX lubi ten post.

#44 PostWysłany: 24 Wrz 2024 11:53 

Loty: 20
Kilometry: 30 118
Krajów: 5 / 2.4%
niebieski
Zdziwiłbyś się ile osób w japonkach widziałem schodzących na Praia da Ursa (Sintra) :D

#45 PostWysłany: 24 Wrz 2024 15:24 

złoty
Chodzę tylko w japonkach, o ile jest ciepło. Z tyłu głowy niestety mam paranoję, że mogą się zerwać i będę w głębokiej xxx.
Czas zacząć nosić jakieś rezerwowe w plecaczku.
Ale, jak najbardziej Calanques, z Cassis, wytrzymały i jak dla mnie było spoko.
Spacer od Av. des calanques do Pointe de la Cacau, z kąpaniem w Calanque de port pin (polecam).
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 10 Paź 2024 13:58 
Awatar użytkownika

srebrny
na najładniejszą calanque (d'en-Vau) absolutnie się nie da dojść w japonkach i w ogóle to nie taka banalna trasa
na tą wcześniejszą (Port Pin) może się da w japonkach dojść ale w sumie też bym nie polecał (ja szedłem w 'adidasach' i było ok)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 13 Kwi 2025 22:02 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 21.3%
niebieski
Tak wygląda zejście do Port- Pin:
Image

Nawet jak ścieżka jest z łagodnym podejściem, to wyłożona jest ostrymi kamieniami:
Image

Zdecydowanie odradzam japonki. Ja byłam w adidasach i ponownie wybrałabym buty z grubszą podeszwą.

Warto dodać, że autobus L78 jest następcą M8. Jedzie tą samą trasą widokową. Odjazd (jak wyżej ktoś wkleił mapkę) z Av. de Toulon. Ludzie przychodzą wcześniej i ustawia się kolejka. Jak ja jechałam, to wszyscy się zmieścili ale po drodze autobus się już nie zatrzymał na przystankach. Z Cassis odjeżdżałam z pierwszego przystanku (Gendarmerie) i ta sama historia. Bilet 3,50 euro, można kupić u kierowcy. Cassis, jak już pisano, warto.

A z Marsyli pojechałam jeszcze do Arles i bardzo mi się podobało. Taka spokojna odskocznia, gdzie można podziwiać rzymską architekturę. Bilet łączony na 6 obiektów i 4 muzea 19 euro, na 4 obiekty i 1 muzeum 15e. Ja wzięłam ten i tak po prawdzie, to weszłabym na wszystkie, bo tylko w jednym skanowali bilety. Odwiedziłam amfiteatr, teatr, krypty i łaźnie. Poza amfitetrem, no i może teatrem, to trzeba dużej wyobraźni. W muzeum żadnym nie byłam. Bilet kupiony w ten sam dzień na dworcu 19,20 euro na moją godzinę. Później były kilka euro tańsze. Pewnie można to ogarnąć wcześniej.
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 19 Sty 2026 22:46 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
Parę wskazówek ode mnie jak chodzi o atrakcje Marsylii i okolic.
Podzielę się tym co sam zaliczyłem
Jednostka Marsylska - dla mnie bomba. Niewiele jest obiektów mieszkalnych tego typu, które można zwiedzać w środku. Tutaj mamy możliwość zobaczyć lobby przy recepcji, trzecie i czwarte piętro oraz większą część dachu. Nie wiem po jakiego grzyba wymagają od turystów wpisania się do księgi wizyt przy recepcji ale nikt tych danych nie weryfikuje więc można wpisać co bądź. Jak się tam dostać? Polecam pieszo z centrum. Na mapy.cz jest zaznaczony szlak, podpisany jako GR Pays 2013. Idąc od starego portu przechodzimy przez wzgórze z bazyliką Notre Dame, Plażę du Prado a następnie zrywmy się ze szlaku w Parku Borely (gdzie można spotkać oswojone nutrie).
Załącznik:
nutria.jpg
nutria.jpg [ 155.73 KiB | Obejrzany 253 razy ]

Załącznik:
korbuzjer.jpg
korbuzjer.jpg [ 177.4 KiB | Obejrzany 253 razy ]

Załącznik:
korytarz.jpg
korytarz.jpg [ 51.82 KiB | Obejrzany 253 razy ]

Załącznik:
dach.jpg
dach.jpg [ 33.47 KiB | Obejrzany 253 razy ]

Fiordy, zwane calanquami.
Do Cassis dojedziemy pociągiem za 8,40€ a następnie ze stacji spacerem dojdziemy w pół godziny do centrum miasteczka. Jest niby autobus ale akurat jak byłem w niedzielę to kursował co godzinę. W centrum są dostępne źródełka z wodą i darmowe WC - ważne rzeczy przed wyruszeniem na fiordy. Same kalanki robią mega wrażenie a ścieżki są bardzo malownicze. Trochę nieprzyjemnie robi się podczas deszczu bo skały po których prowadzi ścieżka stają się bardzo śliskie. Z drugiej strony za to, przy złej pogodzie i wzburzonym morzu klimat robi się niezwykły i sprawia wrażenie grozy. Ciekawym miejscem jest punkt podpisany na czeskich mapach jako "Trou Souffleur" (Otwór wydmuchowy). Dziurka o średnicy 1cm przez którą wydobywa się powietrze pompowane przez fale morskie od dołu. Przy dużych falach robiło to bardzo duże wrażenie. Ciśnienie powietrza z tej dziurki było porównywalne do kompresora.
Załącznik:
fiordy.jpg
fiordy.jpg [ 293.81 KiB | Obejrzany 253 razy ]

Załącznik:
fiordy2.jpg
fiordy2.jpg [ 115.42 KiB | Obejrzany 253 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 19 Sty 2026 23:11 

złoty
Widząc zdjęcie tej nutrii na pierwszy rzut oka stwierdziłem, że ktoś postanowił w wątku jako atrakcję podać obserwację słynnych marsylskich szczurów :D
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości