Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Wrz 2024 12:19 
Awatar użytkownika

Witam, czy są tu osoby, które mają większą rodzinę i regularnie latają na dalsze wakacje (zwłaszcza ferie...) ? Może ktoś podzieli się wskazówkami? Polujecie na lasty, wynajmujecie apartamenty zamiast hotelu? W biurach podróży wyjazdy na Mauritius, do Tajlandii, Dominikany (z przesiadkami, tylko śniadania) itp zaczynają się od 25-30 tysięcy dla takiej grupy.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2024 12:44 

niebieski
Najczęściej latamy w piątkę rezerwuję z reguły apartamenty, czasem pokój w hotelu a zdarza się i w pensjonacie . Wszystko zależy od lokalizacji, dostępności i cen. Do tego często samochód na lotnisku, dzięki czemu niższe ceny transportu. Tak dalekich destynacji jak piszesz nie robiłem, ale Emiraty Izrael Maroko Madera czy Kanary już tak. Z reguły rezerwowane wcześniej nawet pół roku, większy wybór. W zależności od cen na miejscu czasem gotujemy a czasem jedzonko w lokalnych barach (najlepiej dla tubylców) czy restauracjach, czasami mix. Ferie z reguły są najciekawsze, wybieramy raczej ciepłe kierunki, które w tym czasie są super do zwiedzania. Po jutrze pierwszy raz lecimy 2x5 osób, zobaczymy jak wyjdzie
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#3 PostWysłany: 16 Wrz 2024 12:48 
Awatar użytkownika

Dzięki bardzo! A jak się Emiraty nadają na ferie? Nie jest tam za drogo?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
pomorzanka napisał(a):
czy są tu osoby, które mają większą rodzinę

Ja mam 1 żonę i 3 dzieci
pomorzanka napisał(a):
regularnie latają na dalsze wakacje (zwłaszcza ferie...) ?

Regularnie dalej w ferie, bo w lato mozna zajechać na kołach + jak choć jedno dziecko jest w podstawówce i w górę to do takich ferii rzeczywiście jesteśmy przywiązani. Z końcem szkoly średniej chyba najstarsze zluzuje bo to obciach ze starymi jechać i woli poszwendać się ze znajomymi ale jak wjeżdża na tapetę jakaś riwiera majów to nawet najbardziej krnąbrny nastolatek pojedzie
pomorzanka napisał(a):
Polujecie na lasty, wynajmujecie apartamenty zamiast hotelu?

Jeździmy w 3 zaprzyjaźnione rodziny; jakieś mieszkania obok siebie albo duże domy, nie lubimy hoteli. Bilety lotnicze ze znacznym wyprzedzeniem, z dila najczęściej żeby terminowo sie zgadzał z małopolskimi feriami, jak trzeba to możemy startować z BER czy FRA..
pomorzanka napisał(a):
W biurach podróży wyjazdy na Mauritius, do Tajlandii, Dominikany (z przesiadkami, tylko śniadania) itp zaczynają się od 25-30 tysięcy dla takiej grupy.

Nie podchodzę do biur, nie wchodzę nawet na stronę tam, kiedyś patrzylem ale przestałem, bo jest naprawdę znikoma liczba hoteli gdzie do 1 suity dadzą wpakować 2 dużych człowieków i 3 małych.. tylko macie tu 2 pokoje.. @pomorzanka nasze ostatnie Cuncun z Frankfurtu na 2,5 tygodnia za dojazd do fra, loty, poruszanie sie na miejscu, apartament, auto na 3 dni, rowery dla calej 5tki na 2 tygodnie, żarcie, plaże cenoty i tacosy i lody do po... , gifty do domu wyszły 24ooo zl

Ostatnio edytowany przez tom971, 16 Wrz 2024 15:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:20 

HON fly4free
Oferty biur podróży to nie są oferty "egzotycznych wakacji". Przepalanie pieniędzy tylko po to, żeby siedzieć na "takiej samej" plaży, ale w innej części świata, jest totalną stratą pieniędzy (imho). Oczywiście w przypadku 5 osób jest się na granicy logistycznej np. wynajmu typowego auta. Jeśli chce się aktywnie coś zobaczyć, to ogarnięcie samemu wyjdzie o wiele taniej niż jakikolwiek pośrednik. No i nie jest się zdanym na narzucony z góry program. Przede wszystkim trzeba więc sobie zadać pytanie, czego się oczekuje od takiego wyjazdu. Bo jeśli plażowania, to uważam, że spokojnie można to zrobić gdzieś w Europie, jadąc własnym autem... ewentualnie samolotem na którąś z wysp na Morzu Śródziemnym (do wyboru, do koloru ich jest...), bo Kanary też uważam już za zbędnie kosztowne (jeszcze raz - w kontekście "plażowania"). Warto skalować zasięg eksploracji z możliwościami, percepcją dzieci. Mnóstwo rodziców targa swoje małe dzieci na "krańce świata" myśląc, że nie wiadomo jaką "edukację" im robią. A dzieci, tak do wieku szkolnego, NIC nie będą pamiętać, jakieś kalki obrazów czy zdarzeń. Zaś na miejscu najbardziej cieszyć je będzie np. lokalny plac zabaw, a nie jakaś niesamowita katedra czy muzeum. Lepienie bałwana ze śniegu, a nie Grand Canyon tuż obok...
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:28 
Awatar użytkownika

Dzieci mam w wieku 6, 10 i 14 lat i dotąd nie byliśmy razem poza UE (byłam z mężem zimą w Tajlandii bez dzieci). Jak dla mnie plaża jest dobra na 1-2 dni, ale nie po się leci wiele godzin, żeby tydzień dupę smażyć. Zastanawiam się nad jakimś kierunkiem, który byłby w miarę "cywilizowany", łatwy do samodzielnego ogarnięcia, a przy tym nie bardzo drogi. Wpadł mi w oko Mauritius, ale tam cyklony zimą straszą.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:42 
Awatar użytkownika

srebrny
pomorzanka napisał(a):

Wg mnie nie, sztuczne miasto i tyle, nic tam nie ma.

Wezcie sobie kupcie loty do Johanesburga 27 Luty - 10 marca np. sa za 11k dla waszej piatki, wypozyczcie auto i pojedzcie sobie nim na Safari - w RPA ceny na prawde niskie i Kruger bardzo tani w porównaniu do innych Safari czy tez Zoo w Londynie :lol:
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#8 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:59 

Latamy i wyjeżdżamy reguralnie z większą ilością dzieci. Podróżowaliśmy z żoną jeszcze przed posiadaniem dzieci i nie widzę powodu, aby posiadanie dzieci było w czymś problemem. Daje za to dużo radości i powody do kolejnych przygód. Tak jak ktoś wyżej napisał z mniejszymi dziećmi podróżuje się wolniej i niewiele mogą pamiętać - trzeba czasem znaleźć jakiś plac zabaw, park rozrywki. itp. ale nigdy nie było to jedynym celem naszej podróży.
Wydaje mi się, że raczej pomyśl na co Ty jesteś gotowa a dzieci nie powinny być przeszkodą. W kwestii planowania, okazji cenowych to też nie widzę wielkiej różnicy - jedynie w przypadku infantów może być trochę niuansów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2024 15:47 

niebieski
LonDynia napisał(a):
pomorzanka napisał(a):

Wezcie sobie kupcie loty do Johanesburga 27 Luty - 10 marca np. sa za 11k dla waszej piatki, wypozyczcie auto i pojedzcie sobie nim na Safari - w RPA ceny na prawde niskie i Kruger bardzo tani w porównaniu do innych Safari czy tez Zoo w Londynie :lol:

No dobra, ale jeszcze pozostaje kwestia bezpieczeństwa.
To akurat lekko ryzykowny kierunek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2024 16:21 

niebieski
pomorzanka napisał(a):

Ceny porównywalne z naszymi, dodatkowo bardzo tanio można spędzić czas na pustyni kupując taki wypad przez Groupon. Jak się dobrze poszuka można sobie pozwolić na odrobinę luksusu np hotel 5 gwiazdkowy za 500 PLN 4 os noc. Nie ukrywam był to jeden z droższych wyjazdów ale nie ze względu na ceny, tylko ilości ciekawych atrakcji z których można skorzystać

Odnośnie wyjazdów z dziećmi właśnie taki sposób spędzania czasu razem pozwala na poznawanie ich bliżej, dostrzeganie jak się zmieniają i jakie są. W codziennym zabieganiu te rzeczy nam umykają. Mój sposób organizacji takich wyjazdów czyli intensywnie z dużą ilością zwiedzania i małą leniuchowania powoduje, że nawet te moje już niektóre dorosłe "maluchy" nie mogą się doczekać wypadu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 16 Wrz 2024 16:31 

Zbanowany
niebieski
Poluj na tani lot, w ferie powinno coś się znaleźć za ok. 2500-2600 zł np. na Dominikanę.
Później szukaj w niemieckich biurach podróży samego hotelu, na 2 tygodnie to koszt 3-3,5 tys. EUR za całą piątkę w wersji z all. Oczywiście można znacznie taniej tylko ze śniadaniami lub HB, nawet od 1000-1500 EUR.
Transport z/na lotnisko mam nadzieję sami ogarniecie.

I cały wyjazd masz co najmniej 30% tańszy niż w polskim biurze podróży (a przy okazji całe dwa tygodnie).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Wrz 2024 16:50 
Awatar użytkownika

srebrny
rydzo napisał(a):
LonDynia napisał(a):
pomorzanka napisał(a):

A co jest ryzykowne w wypadzie do RPA? - zwlaszcza robiac bezposredni wypad z lotniska do Krugera - platna autostrada cala droge - jedynie czego sie mozna obawiac to ze dziecko drzwi/szybe otworzy przy lwie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Wrz 2024 19:23 

niebieski
LonDynia napisał(a):
pomorzanka napisał(a):
LonDynia napisał(a):
"Wg mnie nie, sztuczne miasto i tyle, nic tam nie ma.

Jak rozumiem piszesz o Dubaju, Emiraty to nieco więcej. Twierdzenie, że nic tam nie ma to chyba na postawie pobytu na lotnisku. Wiadomo kwestia gustu co się komu podoba ale ten rejon na tydzień ma potencjał. Od najnowocześnieszych budynków, niesamowitych meczetów przez pustytnię po targi wielbłądów. Naprawdę ciężko się tam nudzić. Decyzję o kierunku najlepiej podjąć po zapoznaniu się z tym co dany kraj oferuje.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Wrz 2024 22:29 

niebieski
LonDynia napisał(a):
rydzo napisał(a):
LonDynia napisał(a):
pomorzanka napisał(a):

A co jest ryzykowne w wypadzie do RPA? - zwlaszcza robiac bezposredni wypad z lotniska do Krugera - platna autostrada cala droge - jedynie czego sie mozna obawiac to ze dziecko drzwi/szybe otworzy przy lwie.

Temat zaczął się od Dubaju, kwestia bezpieczeństwa. I nagle już porady jak to w RPA będzie identycznie.
Kruger Park jest niby bezpieczny ale w kraju gdzie jest duża przestępczość i bezrobocie (obecnie 33 procent!) oni głupi nie są i wiedzą gdzie można dorwać bogatych turystów.
No i czasami można mieć pecha.
https://www.iol.co.za/pretoria-news/new ... 304961771c
Jeśli ktoś nie ma doświadczenia w niektórych kierunkach to nie polecajmy tak bez grama krytyki. Bo RPA to nie jest kraj gdzie się idzie na spacer z aparatem i nigdzie krzywdy nie zrobią. Jest lepiej niż 25 lat temu ale po covidzie sytuacja znowu gorsza.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości