Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#1421 PostWysłany: 02 Wrz 2024 16:30 

srebrny
@Icek2024 2225 CZK to jest w taryfie tzw. międzynarodowej. Bilet jest w pełni zwrotny, pozwala jechać dowolnym pociągiem na trasie ale kosztuje niczym samolot i jego cena służy straszeniu klientów przy kasie.
Bilet na stronie PKP Intercity w tej cenie jest całkowicie bezzwrotny. Wersja czeska na dwa bilety jest 18 złotych droższa ale w razie co pozwala odzyskać dużą część z zapłaconej kwoty. Zrobisz jak zechcesz. Na pewno jesteś teraz dobrze poinformowany teoretycznie.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1422 PostWysłany: 02 Wrz 2024 16:40 

I to jest bardzo cenna uwaga. Nie zwróciłem na ten fakt uwagi. Tym bardziej, że lecę CA spoza Unii, więc "w razie wu", różnie może być z odszkodowaniem, kosztami itd.
Koszt zwrotu biletu to 3 EUR. Do ceny biletu trzeba jednak jeszcze dodać 2 oddzielne rezerwacje po 77 koron, czyli w sumie ok. 25 PLN.
 Profil Relacje PM off  

#1423 PostWysłany: 02 Wrz 2024 17:29 

srebrny
@Icek2024 Przyjrzyj się dokładnie. W wariancie na dwa bilety rezerwacje są już w cenie biletu. Miejscówki musiałbyś dokupić przy tym za dwa tysiące koron.
 Profil Relacje PM off  

#1424 PostWysłany: 02 Wrz 2024 19:01 

No bo to jest dla nie czarna magia :D
Założyłem, że skoro jest do wyboru opcja rezerwacji, po której rozwinięciu wyskakuje 77 koron, to że tyle kosztuje. Ale faktycznie, po wybraniu zamówienia biletu, pokazuje, że rezerwacja darmowa... W Indiach miałem mniej problemów, bo od strzała kupiłem bilety na pociąg.

Dlaczego w ogóle jest osobna pozycja do biletu, a osobna do rezerwacji, podobnie jak w Austrii? Po co sam bilet? Albo po co sama rezerwacja? W Austrii to widzę, że można właśnie kupić samą rezerwację. ....Z resztą nawet na ten pociąg Wiedeń - Bohumin można kupić sama rezerwację za 77 koron, gdzie przyznaje konkretne miejsce w konkretnym wagonie. Bez biletu? A jeśli kupię sam bilet, to też mam miejsce przydzielone? Totalnie nie wiem, o co tu chodzi

Załączniki:
Screenshot 2024-09-02 at 18-55-22 Your journey ČD.png
Screenshot 2024-09-02 at 18-55-22 Your journey ČD.png [ 36.93 KiB | Obejrzany 1124 razy ]
Screenshot 2024-09-02 at 18-54-01 Outbound journey ČD.png
Screenshot 2024-09-02 at 18-54-01 Outbound journey ČD.png [ 48.75 KiB | Obejrzany 1124 razy ]
Screenshot 2024-09-02 at 18-53-13 Your journey ČD.png
Screenshot 2024-09-02 at 18-53-13 Your journey ČD.png [ 21.57 KiB | Obejrzany 1124 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1425 PostWysłany: 02 Wrz 2024 20:00 

srebrny
@Icek2024 Żeby ci jeszcze bardziej namącić w głowie :lol: to napiszę, że wynika to z tego, że niektóre bilety mają w sobie automatycznie miejscówki, a inne już nie.
Ponadto zarówno w Czechach i Austrii możesz kupić samą rezerwację miejsca do już wcześniej kupionego biletu bez obowiązkowej rezerwacji miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#1426 PostWysłany: 02 Wrz 2024 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Na PKP się nie znam za bardzo, ale Austrię i Czechy w tym roku zrobiłem na własnych kołach i w przeciwieństwie to wcześniejszych wyjazdów, tym razem postanowiłem skorzystać z możliwości wykupienia elektronicznych winiet. Oczywiście zgodnie z prawem Murphy'ego... walnąłem się w numerze rejestracyjnym. Przy czym jakoś tak zaczęło mi coś świtać....na ostatnim postoju w PL przed Czechami. W afekcie nabyłem więc drugą winietę z poprawnym numerem. A już później na spokojnie wieczorem w hotelu nieco dokładniej dokonałem zakupu na Austrię. Doczytując - że z racji zakupu przez internet mogę zwrócić błędną winietę, bez podawania powodu. Obcięli za jeden dzień, który byl już zaczęty.
Wtedy postanowiłem poczytać o tej czeskiej i okazało się, że sfrajerzyłem, że można było bezpłatnie dokonać jedne zmiany, max 2 znaki w numerze rejestracyjnym. Ale ale, jest też opcja zwrotu. Formularz do wypełnienia, kilka opcji do wybrania, ale z logicznych "numer rejestracyjny samochodu jest niepoprawny". Wysłałem i po ładnych kilku dniach dostałem... odmowę. Że nie dostarczyłem urzędowego, przetłumaczonego poświadczenia, że nie istnieje auto zarejestrowane pod podanym numerem rejestracyjnym. Zapachniało komuną ;-) Pomijając, że raczej żaden urząd mi takiego zaświadczenia nie wyda, pomijając kwestię tłumaczenia z norweskiego, gdyby wydali.... to... mam mocne przekonanie, że pod błędnie wpisanym numerem jak najbardziej jest zarejestrowany jakiś samochód ;-)
Kończą dygresję - jeśli ktoś myśli że kupowanie biletu na PKP (w kontekście Czech i Austrii, o czym była mowa w kilku poprzednich postach), to zrezygnowanie z kolei i udanie się "inną drogą" nie gwarantuje, że będzie łatwiej. Lub taniej ;-)

Natomiast za zakup winiet jest bardzo prosty i przejrzysty. Ot, trzeba pamiętać nr rejestracyjny swojego auta, i wtedy bez komplikacji :D
Ale to jak z PKP, najprostszy przypadek nie uwidacznia skomplikowania procesu ;-)

#1427 PostWysłany: 02 Wrz 2024 20:54 

KL_user napisał(a):
@Icek2024 Żeby ci jeszcze bardziej namącić w głowie :lol: to napiszę, że wynika to z tego, że niektóre bilety mają w sobie automatycznie miejscówki, a inne już nie.
Ponadto zarówno w Czechach i Austrii możesz kupić samą rezerwację miejsca do już wcześniej kupionego biletu bez obowiązkowej rezerwacji miejsca.

Czyli ten pociąg Wiedeń - Bohumin ma automatyczną miejscówkę? To oznacza, że kupując z darmową rezerwacją przydzieli mi losowo konkretne miejsce siedzące? Jesteś pewien?
A po co dodatkowa opcja rezerwacji, którą można kupić, nawet nie mając biletu? A można, bo próbowałem i przyznało mi konkretne miejsce i przepuściło do płatności kartą. Można nawet na tym etapie samemu wybrać numer wagonu i miejsca. Co mi da sama rezerwacja miejsca, jak nie mam biletu?
 Profil Relacje PM off  

#1428 PostWysłany: 02 Wrz 2024 21:56 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
Krajów: 37 / 17.3%
W Czechach przy darmowej miejscówce można sobie wybrać gdzie się chce siedzieć :P

A co do samodzielnych rezerwacji. To jest opcja dla ludzi, którzy posiadają bilet sieciowy typu Interrail czy FIP (międzynarodowe porozumienia dające zniżki pracownikom kolei zagranicą). Czyli np. ktoś może podróżować cały dzień gdzie mu się marzy po Europie, ale wymagana jest rezerwacja miejsca na dany pociąg w Polsce.

Rezerwacje same nigdy nie działają i nie mają sensu bez biletów :D
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1429 PostWysłany: 02 Wrz 2024 22:52 

No to wiele tłumaczy, po co odrębne rezerwacje i ma to jakiś sens. Jeśli chodzi o darmową rezerwację, to po Twoim poście spróbowałem jeszcze raz wpisać numer wagonu na etapie zamawiania biletu w polu rezerwacji, ale tym razem nr 348, czyli taki, jaki mi przydzieliło, gdy próbowałem kupić samą rezerwację. I faktycznie, przeszło. Wcześniej wbijałem numery normalne tj. 2 albo 3 i mi wywalało, że wyprzedane albo że się nie da, już nie pamiętam.
Dziwny system. Brak mapy miejsc. Jak miałem wpaść na to, że numer wagonu to 348??? :D :D
 Profil Relacje PM off  

#1430 PostWysłany: 02 Wrz 2024 23:24 

srebrny
@Icek2024 Tutaj mogłeś się dowiedzieć https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php ... 3&rok=2024 i nawet zobaczyć swoje miejsce na schemacie. Pociągi w komunikacji krajowej mają numery typu 1, 2, 3, 11, 12, 13. Natomiast międzynarodowe w tej części świata prowadzone przez koleje państwowe mają numeracje trzycyfrowe. To jest taka zaszłość z czasów gdy nie było jeszcze Internetu, rezerwacje robiono telefonicznie i po numerze wagonu można było rozpoznać pociąg.
 Profil Relacje PM off

#1431 PostWysłany: 08 Wrz 2024 15:55 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
-- 08 Wrz 2024 13:54 --

Zaczyna się 3......letnia przebudowa PKP trasy Sosnowiec-Tychy dziś pierwsza wtopa :
https://tvn24.pl/polska/katowice-koniec ... -st8076416
warto wziąć to pod uwagę jadąc na inne lotniska - szczególnie WAW , KRK czy w najminiejszym stopniu KTW / bo linia AP jezdzi czasowo i cenowo ...bezkonkurencyjnie ...
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#1432 PostWysłany: 13 Wrz 2024 09:54 

Loty: 18
Kilometry: 27 839
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Co jadę PKP IC to jakieś przygody w moim wagonie to znów się podzielę:
wczoraj jechałem z Wroc i na którejś z pierwszych stacji wsiadł pan z 2 rowerami. Miał bilet na miejsce rowerowe i na dodatkowy bagaż. Oczywiście trafił na służbistę i dostał odpowiedź, że tak jechać nie może :D Musiał dokupić 2. bilet rowerowy, 3 wagony dalej i tam przestawić drugi rower. Gdzie chce usiąść mógł sobie wybrać :D
Gdzieś po godzinie służbista wrócił z wydrukowanym regulaminem pkp że w ogóle nie można podróżować z 2 rowerami i następnym razem to w ogóle mogą biednego pasażera nie wpuścić!
Reakcje pasażerów były bezcenne, ja bym się na miejscu tego służbisty spalił ze wstydu.
2 ludzi lubi ten post.
szyderca87 uważa post za pomocny.

#1433 PostWysłany: 13 Wrz 2024 10:58 

srebrny
Zapewniam Cię, że on jest z siebie dumny. Ostatnio dyskutowałem ze znajomym dziennikarzem, że w czasach, gdy każdy pasażer jest na wagę złota, w Polsce stosowne organy wciąż robią wszystko, żeby go do tego transportu publicznego zniechęcić, a potem żalą się, jaki to odpływ pasażerów. Człowiek ma wrażenie, że te kłody rzuca mu się pod nogi za karę, że nie pojechał samochodem, jak każdy normalny burak. I dziennikarz mówi, że jego drażni spora część miłośników, którzy z dumą powtarzają te wszystkie regulacje. Na miejscu tego konduktora postąpiliby tak samo, uważając że to wina pasażera, bo nie zna regulaminu na pamięć.
 Profil Relacje PM off  

#1434 PostWysłany: 13 Wrz 2024 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Z regulaminem to przesada, ale w kwestii drugiego biletu spójrzcie na to z innej strony.

Skoro miejsca na rowery są przypisane do miejsc siedzących, a ktoś będzie przewoził dwa rowery z jednym miejscem siedzącym, to miejsc na rowery może po prostu zabraknąć. Wsiadam z biletem na rower, miejsca zajęte i co wtedy?

#1435 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:02 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Byłem świadkiem podobnej sytuacji w ostatnią niedzielę, ale z osobą niepełnosprawną. Po peronie idą kobieta i mężczyzna trzymające pod ramię niepełnoprawnego mężczyznę, na oko z jakimś porażeniem. Powłóczył nogami, sam by kroku nie zrobił. Wchodzą w trójkę do wagonu i zatrzymuje ich konduktor. Mówi, że tak nie mogą jechać, że zawoła kierownika pociągu, który podejmie decyzję. Kierownik podszedł, trochę czasu porozmawiali i w końcu pozwolił im jechać.

Chodziło o to, że osoba niepełnosprawna ruchowo według regulaminu może jechać pociągiem, ale na wózku inwalidzkim. Teraz szukam takiego punktu w regulaminie i coś nie mogę tego namierzyć, za dużo tego tam jest. Najlepsze, że ci ludzi mają wózek w domu dla tego mężczyzny, ale nie wiedzieli, że jest potrzebny, więc kupili mu normalny bilet

I chyba z tym jest problem, że jest za dużo wykluczeń, wyłączeń odsyłających do regulaminu, którego nikt nie czyta, a sam proces kupowania biletu tego wszystkiego nie uwzględnia

Spróbujcie kupić bilet z rowerem w pociągu IC, nie ma informacji, że można wieźć tylko jeden. Klikasz przy zakupie, że bierzesz jeden rower i kolejnego nie możesz kliknąć. A mogłaby pojawiać się informacja, że jeden podróżny może wziąć jeden rower. Facet tego nie wiedział i kliknął duży bagaż jako drugi rower.
Załącznik:
e-IC2-Internetowa-rezerwacja-miejsc (1).png
e-IC2-Internetowa-rezerwacja-miejsc (1).png [ 18.68 KiB | Obejrzany 776 razy ]

Tak samo z osobą niepełnosprawną. Ci ludzie nie kupili specjalnego miejsca, bo pewnie sobie myśleli, że jak jadą w dwie osoby, to ogarną tą trzecią sami.

Ten pociąg, to był nowy Pesa Dart

edit
w PolRegio jest stosowna informacja, że jeden pasażer, wiezie jeden rower. Nie ma wtedy wątpliwości

Ostatnio edytowany przez wersus79, 13 Wrz 2024 14:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1436 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Fanem PKP i ich regulaminów nie jestem, ale skoro nie można dodać drugiego roweru to jednak powinna powstać jakaś refleksja u pasażera :)

#1437 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:24 

srebrny
wersus79 napisał(a):
Mówi, że tak nie mogą jechać, że zawoła kierownika pociągu, który podejmie decyzję. Kierownik podszedł, trochę czasu porozmawiali i w końcu pozwolił im jechać.
Aż zaniemówiłem w obliczu takiej łaski wielkiego pana. :lol: Skoro podróżowali wspólnie to w czym problem? Podróżny miał zapewnioną właściwą opiekę.

wersus79 napisał(a):
Najlepsze, że ci ludzi mają wózek w domu dla tego mężczyzny, ale nie wiedzieli, że jest potrzebny, więc kupili mu normalny bilet
Pasażer kupuje droższy bilet, nie prosi o pomoc i dostaje od kolejarza łopatą po plecach.

Co do roweru to w tym drugim powinien odkręcić koło, kierownicę złożyć i przekręcić o 90 stopni i całość okręcić jakąś ciemną folią. Wtedy to nie jest już rower tylko duży bagaż.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1438 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:29 

srebrny
KL_user napisał(a):
Aż zaniemówiłem w obliczu takiej łaski wielkiego pana.

A mógł zabić...

Qba85 napisał(a):
Fanem PKP i ich regulaminów nie jestem, ale skoro nie można dodać drugiego roweru to jednak powinna powstać jakaś refleksja u pasażera :)

Nie no, pewnie że tak. Ale takie problemy powinno się rozwiązywać. Bo do samochodu dwa rowery przypnie. Więc następnym razem nie będzie nikomu robił łaski, że prawomyślnie wybrał pociąg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1439 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:50 

srebrny
@obibok Sam byłem kiedyś świadkiem żenującej sceny na dworcu w Grudziądzu. Do kasy biletowej Arrivy podszedł niepełnosprawny mężczyzna (sam się bardzo powoli poruszał, miał dwie kule czy coś w tym stylu). Kasjerka jak go zobaczyła to stwierdziła, że nie sprzeda mu biletu bo nie zgłosił asysty dla niepełnosprawnego. On nalegał, a ona, że wzywa Policję bo on się rzekomo awanturuje. Mundurowi przyjechali i rzeczowo ocenili sytuację. Kasjerce ku jej niezadowoleniu nakazali sprzedać bilet, a panu towarzyszyli w drodze na peron i do pociągu. Podsumowując powiedzeniem z naszej branży, są ludzie i są kasowniki.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1440 PostWysłany: 13 Wrz 2024 15:35 

srebrny
Ja ostatnio jechałem z Iławy do Warszawy i pan z niedowładem dzwonił po zamówioną asystę, żeby mu pomogli wynieść hulajnogę. To nie były łatwe rozmowy.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości