Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Cze 2024 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 374 705
Krajów: 68 / 31.8%
platynowy
myślę że o ile nie wygląda to tak że siedzisz tam pół roku i co 15 dni wyjazd z Chin na chwilę (tak jak swego czasu tajskie visa run ;) ) to powinno normalnie działać

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 30 Cze 2024 15:01 

Dzień dobry.
Jestem w trakcie planowania urlopu na Filipinach.
Mam do wyboru przelot z przesiadką w Pekinie lub w Chengdou.
Podobno w Pekinie jest możliwość uzyskania 24 godzinnej wizy i wyjście na miasto. Czy w Chengdou też jest taka możliwość?
Moje pytanie jest następujące na jednym bilecie mam postój w Pekinie tylko 6 godzin i to jest za mało czasu, żeby wyjść i coś pozwiedzać ale jeśli kupiłbym bilet do Pekinu i drugi bilet wylot z Pekinu na drugi dzień to czy też mógłbym otrzymać tą wizę? Tyle, że wtedy musiałbym odebrać bagaż i nadać go drugi raz przy wylocie?
Czy są jakieś problemy z otrzymaniem tej 24 godzinnej wizy na lotnisku w Pekinie? Ile to kosztuje?
Z góry dziękuję za przydatne informacje.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Cze 2024 15:21 

Co za informacja. Elegancko. Czyli rozumiem, że normalnie przylatuje do Pekinu pokazuje, że mam następny lot do 15 dni, wypełniam jakiś formularz i otrzymuję wizę na lotnisku i to wszystko? Trzeba mieć jakieś zdjęcia czy potwierdzone rezerwacje hoteli czy coś?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 04 Lip 2024 15:24 

Loty: 113
Kilometry: 193 226
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
A ktoś się orientuje czy przyjeżdżając pociągiem z HK do Shenzen/Kantonu też będzie możliwość wbicia na tej wizie?

Czy jednak trzeba będzie wziąć ferry, żeby tam dostać wizę?

Ostatnio edytowany przez pawel_92, 04 Lip 2024 15:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Lip 2024 15:36 

złoty
Można wjechać dowolnym przejściem granicznym.

http://pl.china-embassy.gov.cn/pol/lqfw ... 441268.htm

Cytuj:
7. Pytanie: czy polityka bezwizowa obowiązuje w przypadku wjazdu na terytorium Chin drogą inną, niż lotnicza?

Odpowiedź: jednostronna polityka bezwizowa obowiązuje we wszystkich portach morskich, lądowych i lotniczych otwartych dla cudzoziemców (o ile przepisy ustawowe, wykonawcze lub porozumienia dwustronne nie stanowią inaczej).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
pawel_92 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 02 Sie 2024 23:28 

Pytanie odnośnie międzylądowań na jednym bilecie.

Potencjalny wylot mam równo po 15 dniach (przylot 11.09, wylot 25.09), ale... Na bilecie mam międzylądowanie w Kantonie (przylot 21:30, ale wylot z niego już 16tego dnia o 00:50). Jak to jest traktowane?
Na infolinii odnośnie wiz powiedzieli jedynie, że czas liczy się od kontroli celnej do kontroli celnej.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Sie 2024 23:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Trzeba będzie przekroczyć granicę ASAp po wylądowaniu, zeby po 24 być na strefie airside
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Sie 2024 07:10 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Co się stanie jak ktoś przekroczy limit? Np będzie opóźnienie lotu w przypadku 2 posty wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Sie 2024 13:26 

Zeus napisał(a):
Trzeba będzie przekroczyć granicę ASAp po wylądowaniu, zeby po 24 być na strefie airside

Teoretycznie mam na to 2,5h, więc nie powinno być problemu. Rozumiem też, że przy skanowaniu paszportu przed wejściem na pokład nie będę już w systemie, jako osoba, która za długo przebywa w Chinach ;)? Podbijam też pytanie kolegi - co, jeśli tak :)?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 03 Sie 2024 13:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie powinno, chociaż jak trafisz na służbistę który policzy dni a nie godziny, może być ciężko.

Myślę ze przy opóznienie lotu nie powinno być problemu ale przy własnym "przedłużeniu" to mogą być albo ustna informacja lub kara finansowa za każdy dzień jak to się praktykuje w Azji.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Sie 2024 15:45 

Jeśli myślę głupio, to powiedzcie od razu :)

Czy zabezpieczeniem nie byłaby po wejściu na lotnisko próba dostania wizy tranzytowej? W Pekinie pewnie mógłby być z tym problem, ale w Kantonie, już chyba nie?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Sie 2024 22:21 

srebrny
-- 03 Sie 2024 21:18 --

firmapoland napisał(a):
Co za informacja. Elegancko. Czyli rozumiem, że normalnie przylatuje do Pekinu pokazuje, że mam następny lot do 15 dni, wypełniam jakiś formularz i otrzymuję wizę na lotnisku i to wszystko? Trzeba mieć jakieś zdjęcia czy potwierdzone rezerwacje hoteli czy coś?

Nie jest nic wymagane, ale polski MSZ "zaleca, aby w trakcie podróży mieć ze sobą zaproszenie, rezerwację lotu i hotelu oraz inne dokumenty, które mogą potwierdzić cel wizyty w Chinach."

-- 03 Sie 2024 21:21 --

piotrkr napisał(a):
Co się stanie jak ktoś przekroczy limit? Np będzie opóźnienie lotu w przypadku 2 posty wyżej.

Za przekroczenie dozwolonych dni pobytu jest kara 500 CNY za każdy dzień
 Profil Relacje PM off
rosicky uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 09 Sie 2024 07:38 
Awatar użytkownika

Loty: 1436
Kilometry: 2 965 075
Krajów: 127 / 59.4%
platynowy
Właśnie byłem w Chinach na nowych zasadach (sierpień 2024).
Leciałem AirChina do Pekinu, checkin on-line niedostępny, trzeba wziąć paszport i pokazać w okienku. Ani słowa i pytania o długości pobytu przy checkin.
Po wylądowaniu trzeba wypełnić prosty kwitek, gdzie wyraźnie należy zaznaczyć datę wylotu z Chin i numer lotu. Jest jedna kolejka do nowych okienek bez rozgraniczeń na rodzaje pobytu (jak to było przed 1 lipca)
W okienku zero gadania, być może właśnie pogranicznik sprawdza czy zadeklarowaliśmy powrót w 15 dni ale nie kazali pokazywać wydruków biletów.
I to tyle, Chiny stoją otworem...

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 30 Sie 2024 20:59 

niebieski
Mam pytanie.
Planuję loty do Macao liniami Air China z przesiadką w Pekinie. Moim celem nie jest jednak Macao lecz Tajwan, do którego mam zamiar lecieć po kilku dniach spędzonych w Macao/Hongkongu na osobnym bilecie. Powrót również Air China znowu z Macao z przesiadką w Pekinie. Problem polega na tym, iż cały wyjazd ma potrwać około 20 dni. Czy będzie z tym jakikolwiek problem? Poza tymi przesiadkami w Pekinie w ogóle nie planuję pobytu w kontynentalnych Chinach. Skoro jednak Chiny traktują Tajwan jako swoją "zbuntowaną" prowincję to czy mój 20 dniowy pobyt najpierw w Macao/Hongkongu, potem na Tajwanie, a potem z powrotem w Macao nie będzie traktowany jako złamanie warunków 14 dniowego pobytu?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 30 Sie 2024 21:13 

Loty: 513
Kilometry: 961 676
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
Tajwan, Makao oraz Hongkong mają swoje oddzielne przepisy wjazdowe. W ramach przepisów chińskich wylot/przejazd do Hongkongu, Makao i Tajwanu jest traktowany jako wyjazd za granicę. Co oznacza, że wizyta np. w Makao zeruje licznik 15 dni. Jeśli w ramach przesiadki nie będziesz opuszczał lotniska w Pekinie, to w ogóle nie dostaniesz chińskiej wizy.
 Profil Relacje PM off
Chris Peen uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 23 Paź 2024 13:38 

W sobotę 2 listopada lecę na 6 dni do Chin i jak to zwykle bywa, okazało się, że mój paszport wygasa pod koniec stycznia'25. Mając na myśli ruch bezwizowy, w ogóle nie pomyślałam o sprawdzeniu paszportu... Informacje z różnych stron oraz z samego konsulatu w Chinach są dość sprzeczne, twierdzą że paszport musi pokryć czas wyjazdu, a czasem wspominają o 6 miesiącach ważności.

Nowego paszportu nie zdąże wyrobić, a tymczasowy będzie potrzebował wizy, której również tak szybko nie załatwie.

Jak wyglądają kontrole na ten moment? Czy jeśli mam plan podróży od a do z, z rezerwacjami hoteli oraz lotem powrotnym (oba loty Qatar), to może jakoś przejdę kontrole? Czy lepiej odwołać cały wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Paź 2024 13:47 

platynowy
Zeus napisał(a):
Według timatic

Chiny

When in transit, passports and other documents accepted for entry must be valid for a minimum of 3 months from the arrival date.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 23 Paź 2024 15:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak jesteś z dużego miasta, to DZIS idziesz do dział paszportowego (niektóre są otwarte do 18) i wyrabiasz paszport. Spora szanse ze do 31/10 będziesz mieć nowy.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#39 PostWysłany: 23 Paź 2024 17:00 

Mieszkam za granicą, mogę szybko załatwić tymczasowy, ale na paszport biometryczny czeka się ponad miesiąc.

Na stronie wizowej, chyba najbardziej wiarygodnego źródła, znalazłam coś takiego w Q&A. Nie wiem na ile to by starczy do argumentacji przy ewentualnym trudnym urzędniku na kontroli.
https://bio.visaforchina.cn/MAN3_EN/tongzhigonggao/187900100801073152.html

Q4: Are there requirements for the type and validity of entry documents?
A4: Foreigners must hold valid ordinary passports with a validity period meeting their travel needs in China. Travel documents other than ordinary passports, such as travel certificates or temporary/emergency documents, are not eligible for visa exemption.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 25 Lis 2024 10:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Chiny wydłużają pobyt bezwizowy z 14 do 30 dni.

https://travel-dealz.de/news/china-30-tage-visumfrei/
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości