Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sie 2024 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Taka ciekawostka. ;) Z WAW +1000 PLN.

Załącznik:
lax.png
lax.png [ 34.09 KiB | Obejrzany 3823 razy ]

Podobna sytuacja z Toronto

Załącznik:
yyz.png
yyz.png [ 31.35 KiB | Obejrzany 3773 razy ]

EWR w fajnej cenie..

Załącznik:
ewr.png
ewr.png [ 33.38 KiB | Obejrzany 3765 razy ]

edit: zmieniłem trochę tytuł.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 09 Sie 2024 11:53 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Tak (tzn. dużo drożej ze stolicy) jest dość często, przynajmniej jeżeli chodzi o loty do USA.
Wydaje się logiczne, że trzeba więcej zapłacić za lot bezpośredni.
Szkoda, że tak nie jest w przypadku innych kierunków.

#3 PostWysłany: 09 Sie 2024 11:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Oczywiście, że jest to logicznie, ale rożnica na LAX czy YYZ to ponad 1k PLN. ;) A EWR jest w połowie bezpośredni :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sie 2024 12:04 

niebieski
Dziwna jest ta wasza logika. O ile jeszcze w przypadku tej samej trasy (porównanie lotu z przesiadką i bez na tej samej trasie) to różnica kosztów dla linii lotniczej może nie jest duża i tu można powiedzieć, że faktycznie możliwość wyciągnięcia większej kasy za bardziej komfortowy i szybszy sposób dostania się ma uzasadnienie.
Tu absolutnie nie jest logiczne. Mamy lot i dokładamy do niego dodatkowy odcinek. Linia ma większe koszty - właśnie za ten dodatkowy odcinek - samolot, paliwo, obsługa. Bilet na trasie do WAW, który ja wykorzystam, mogliby sprzedać komuś innemu. Więc dla mnie nie jest logiczne, że mając większe koszty linia mi sprzedaje bilet taniej. I to dużo taniej. Ja rozumiem, ze na tym rynku to tak działa (akurat mi pasuje bo lecę z dolotem do WAW), ale na pewno nie jest to logiczne.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sie 2024 12:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przekonałeś mnie. Moja pierwsza myśl, że to nie do końca zamierzona promocja LO, jest aktualna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Sie 2024 14:33 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
wujekp napisał(a):
Linia ma większe koszty - właśnie za ten dodatkowy odcinek - samolot, paliwo, obsługa. Bilet na trasie do WAW, który ja wykorzystam, mogliby sprzedać komuś innemu. Więc dla mnie nie jest logiczne, że mając większe koszty linia mi sprzedaje bilet taniej. I to dużo taniej.

Jakie większe koszty? Gdyby specjalnie dla Ciebie podstawili samolot, to tak. Ale ten leci z Gdańska czy Krakowa do W-wy niezależnie czy z Tobą czy bez, czy też z innym pasażerem (który także w większości przypadków dolatuje na Okęcie aby stamtąd lecieć dalej).
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 10 Sie 2024 14:34 

srebrny
wujekp napisał(a):
Dziwna jest ta wasza logika. O ile jeszcze w przypadku tej samej trasy (porównanie lotu z przesiadką i bez na tej samej trasie) to różnica kosztów dla linii lotniczej może nie jest duża i tu można powiedzieć, że faktycznie możliwość wyciągnięcia większej kasy za bardziej komfortowy i szybszy sposób dostania się ma uzasadnienie.
Tu absolutnie nie jest logiczne. Mamy lot i dokładamy do niego dodatkowy odcinek. Linia ma większe koszty - właśnie za ten dodatkowy odcinek - samolot, paliwo, obsługa. Bilet na trasie do WAW, który ja wykorzystam, mogliby sprzedać komuś innemu. Więc dla mnie nie jest logiczne, że mając większe koszty linia mi sprzedaje bilet taniej. I to dużo taniej. Ja rozumiem, ze na tym rynku to tak działa (akurat mi pasuje bo lecę z dolotem do WAW), ale na pewno nie jest to logiczne.

Jest bardzo logiczne. Pasażer z dużego ośrodka, z którego jest wysoki popyt zapłaci te 2-3 stówy, a na pożądanej trasie nawet 1000 zł więcej. Z regionów i miejsc, gdzie popyt jest niższy, trzeba podróżnika zachęcić do lotu, np. ceną. Logika linii jest taka: ten, kto musi polecieć z WAW i tak dopłaci te kilkaset złotych, a my chcemy przyciągnąć pasażera z regionu, który do tej pory nie lata albo robi to okazjonalnie. Pomijam kwestie dopłat samorządów czy umów z lotniskami na nowo otwartych połączeniach/bazach.
Sudoku lubi ten post.

#8 PostWysłany: 10 Sie 2024 17:42 

Zbanowany
Zakładając Arek że masz rację to szkoda że Lufthansa nie wychodzi z tego założenia jeżeli chodzi o polskie regiony... z Berlina do MRU jest ok 3 k taniej niż z WRO czy POZ
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sie 2024 18:31 

srebrny
Ale to jest tan sam mechanizm. Polacy zachłysnęli się lataniem, stać nas na nie i nie muszą nas aż tak przekonywać dodatkowymi promocjami. Niemiec, Francuz, Szwajcar lata od kilku dekad i MRU czy inne SEZ nie robi na nim wrażenia. Dlatego z hubów w stylu FRA, ZRH, CDG, MXP, MAD, BRU masz regularnie atrakcyjne (jak na dzisiejsze czasy) promocje i ceny, a z PL duuużo rzadziej. Z drugiej strony takich Węgrów, Rumunów, Litwinów, Łotyszy linie ciągle karmią promocjami, bo chcą ich nauczyć częstszego latania. Wystarczy porównać, ile ciekawych cen pojawia się bezpośrednio z PL i ile z innych części Europy.

#10 PostWysłany: 10 Sie 2024 18:35 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
@Arekkk troche dziwne tłumaczenie wedlug mnie. Bo Skandynawia jest nauczona latania wedlug mnie a non stop jak widzę promo w eko/biz cokokwiek to ARN/OSL/CPH i to nie z okazji wejscia norse po prostu. Z PL turkish rzuci przeciętne ceny i się ludzie zabijają..

#11 PostWysłany: 10 Sie 2024 18:43 

srebrny
^ Tak jak napisałem w poście wyżej - są nauczeni i latanie im "spowszedniało", więc trzeba pobudzić popyt cenami. Plus Skandynawia i zachód Europy to jest cenniejszy klient do przewiezienia - kupi więcej dodatkowych usług, wyda więcej na miejscu (niektóre kraje w ramach promocji turystyki dopłacają liniom za zwożenie turystów).

A przeciętny Polak uchachany BKK z WAW za 2800 weźmie z pocałowaniem ręki i jeszcze się będzie chwalił, że wyrwał okazję.

#12 PostWysłany: 10 Sie 2024 19:33 

niebieski
Sudoku napisał(a):
wujekp napisał(a):
Linia ma większe koszty - właśnie za ten dodatkowy odcinek - samolot, paliwo, obsługa. Bilet na trasie do WAW, który ja wykorzystam, mogliby sprzedać komuś innemu. Więc dla mnie nie jest logiczne, że mając większe koszty linia mi sprzedaje bilet taniej. I to dużo taniej.

Jakie większe koszty? Gdyby specjalnie dla Ciebie podstawili samolot, to tak. Ale ten leci z Gdańska czy Krakowa do W-wy niezależnie czy z Tobą czy bez, czy też z innym pasażerem (który także w większości przypadków dolatuje na Okęcie aby stamtąd lecieć dalej).

Na tej zasadzie, to żaden pasażer nie generuje kosztów :lol:
Bo samolot i tak leci.
I nie musicie mnie przekonywać, że biznesowo ma to sens. Tak jak białas dostanie wyższą cenę niż lokals na jakimś bazarze w "egzotycznym kraju". Ale to że ta cena jest wyższa to nie jest logiczne, tylko "uzasadnione". No dobra, ale to akademicka dyskusja.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sie 2024 19:49 

srebrny
ceny biletow to nie 2+2, w zasadzie kazdy placi inaczej za to samo, a lecac z przesiadka placisz mniej, bo kazdy woli bezposrednio
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Sie 2024 20:03 

niebieski
Ale to nie jest ten przypadek. Gdybyśmy porównywali WAW-LAX bezpośrednio i np. WAW-FRA-LAX - to tak jak mówisz.
Ale tu mówimy o porównaniu WAW-LAX i KRK-WAW-LAX, gdzie dłuższa trasa jest tańsza.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Sie 2024 20:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
A w ogolnym rozrachunku to
I tak klasa ekonomiczna nie przynosi praktycznie żadnego zysku. Jest po to by zapłacić koszta typu wypłaty/paliwo a prawdziwą kasę zarabia się pod pokładem i za kotarką :)
Polecam na YT krótki dokument :How airlines makes money.
wujekp lubi ten post.

#16 PostWysłany: 10 Sie 2024 20:13 

niebieski
I to jest prawdopodobnie klucz do zrozumienia. :idea:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sie 2024 21:01 

Zbanowany
Coś się nie zgadza bo ostatnio czytałem art in70 % zysków to jest klasa Eco bo tego lata najwięcej
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Sie 2024 21:30 

srebrny
wujekp napisał(a):
Ale to nie jest ten przypadek. Gdybyśmy porównywali WAW-LAX bezpośrednio i np. WAW-FRA-LAX - to tak jak mówisz.
Ale tu mówimy o porównaniu WAW-LAX i KRK-WAW-LAX, gdzie dłuższa trasa jest tańsza.

ale to nie taxi zeby liczyc kilometry. cena biletu to nie wypadkowa kosztow, tylko tyle ile klient chce zaplacic. a przecietny pax wiecej zaplaci za lot bezposredni niz przesiadkowy.

podobnie jak ceny biznesu nikt nie wylicza na podstawie tego ile foteli eco by weszlo zamiast
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#19 PostWysłany: 10 Sie 2024 23:48 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
wujekp napisał(a):

To jest ten przypadek, tylko robisz porównanie z pominięciem całego kontekstu, skupiając się tylko na dwóch lotach. Wziąłeś WAW-LAX I KRK-WAW-LAX ale to nie są jedyne loty na tej trasie. Klient w WAW jest gotowy zapłacić za ten lot X. A klient w Krakowie niekoniecznie musi chcieć zapłacić więcej, bo jak i tak ma mieć przesiadkę to może polecieć inną linią, z przesiadką w innym miejscu i wchodzi konkurencja i walka na inne argumenty (cena). Lecąc gdziekolwiek płacisz za produkt którym jest np. bezpośredni lot, a nie za wylatane paliwo
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Sie 2024 00:16 

srebrny
oskiboski napisał(a):
A w ogolnym rozrachunku to
I tak klasa ekonomiczna nie przynosi praktycznie żadnego zysku. Jest po to by zapłacić koszta typu wypłaty/paliwo a prawdziwą kasę zarabia się pod pokładem i za kotarką :)
Polecam na YT krótki dokument :How airlines makes money.

powaznie ? az tak zle ? to jak to jest, full economy w tanim w eksploatacji dreamlinerze nie jest w stanie wygenerowac zysku na trasie np. WAW-EWR/JFK ?
(btw. Amerykanie placa za bilety wiecej niz Polacy, tj. RT WAW-JFK jest tansze niz RT JFK-WAW)
jakos ciezko w to uwierzyc... chociaz jesli dobrze kojarze to jak Lot skasowal Hanoi z Okecia wlasnie bylo to tlumaczone tym, ze klasa biznes byla praktycznie pusta.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Retuos oraz 6 gości