Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lip 2024 22:42 

Cześć, który to już raz proszę Was, drodzy podróżnicy o poradę.
Chcemy się wybrać rodzinnie 2+1 (2 lata) na 3 tygodnie do Azji południowo wschodniej.
Cel - jedzenie I odpoczywanie.
Ważne, podróż z dzieckiem, chcemy uniknąć zbyt wielu speed boatów I lotów samolotem.

1 dzień - wylot z Waw do Singapuru
2 dzień Singapur
3 dzień Singapur
4 dzień Singapur
5 dzień Singapur
6. Dzień lot z SIN do Langakwi
7. Dzień Langakwi
8. Dzień Langakwi
9. Dzień Langakwi
10. Langakwi
11. Langakwi
12. Langakwi
13. LAangakwi
14 Speed boat do Koh.Lipe
15. Koh.lipe na 5 dni
Powrót

Bardzo chciałbym odwiedzić Koh Lipe, a prom z Langakwi wydaję się dobrym pomysłem (krótka podróż)
Nie zależy nam na Snorkelingu, bardziej przyroda, jedzenie, chill. Nie lubimy tłumu.
Zastanawiam się czy coś tutaj dodać, żeby nie skomplikować planu np. George Town?

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 08 Lip 2024 11:21 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 511 592
Krajów: 63 / 29.4%
srebrny
Hmm... mnie to się wydaje ze z dzieckiem te ponad 4 dni w samym Singapurze to sporo, ale wiadomo ze to zależy jakie kto ma pref erencje.
Byłem z dzieckiem (4 lata) na Koh Lipę i na Langkawi, wg mnie lepiej w Tajlandii. Na Langkawi jakieś atrakcje dodatkowe są, nie powiem. Na Koh Lipę tylko plaża, choć na serio rajska :).

Zobacz może czy w Twoim terminie nie ma jakiś tani lotów po Azji, bo czasami są one na serio tanie (50-100zł).

#3 PostWysłany: 08 Lip 2024 17:21 

DAD napisał(a):
Hmm... mnie to się wydaje ze z dzieckiem te ponad 4 dni w samym Singapurze to sporo, ale wiadomo ze to zależy jakie kto ma pref erencje.
Byłem z dzieckiem (4 lata) na Koh Lipę i na Langkawi, wg mnie lepiej w Tajlandii. Na Langkawi jakieś atrakcje dodatkowe są, nie powiem. Na Koh Lipę tylko plaża, choć na serio rajska :).

Zobacz może czy w Twoim terminie nie ma jakiś tani lotów po Azji, bo czasami są one na serio tanie (50-100zł).

Te 4 dni w Singapurze będą też całkiem kosztowne :D
Ja z kolei byłem 8 dni na Koh Lancie w tym roku. Naprawdę polecam, ale tym ciągnie mnie w nowe miejsca, nowe wyspy. Chociaż jak patrzę na ceny noclegów to faktycznie Tajlandia wypada bardziej atrakcyjnie niż Langkawk. Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić Pivota I wybrać Bali, odpadną loty I speed boaty, chociaż czytam, że poruszanie się po Bali nie należy do przyjemnych.

Ile czasu spędziłeś na Koh Lipe?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lip 2024 17:36 
Awatar użytkownika

srebrny
4 dni na Koh Lipę tylko,. No ale przez trochę ponad 3 tygodnie było wystarczajaco intensywnie, ze nie wiem czy nie za bardzo.
Chiang Mai
Chiang Rai
Bangkok
Koh Lipe
Langkawi
Singapur
Angkor Wat
Phuket

Mnie się nudzi siedzieć na jednej plaży. Stad takie zmiany. No i jeszcze jak juz tak daleko się wybrałem to żal nie zobaczyć przy okazji czegoś więcej.
Trzeba pamiętać ze autor ma 2 letnie dziecko i tez muszą o tym myślec.
Co do lotów w samym Singapurze to racja, nie pomyślałem o tym aspekcie.

Ja chyba bym na miejscu autora aż tak sztywno się nie trzymał planu, skoro można tez na miejscu być bardziej elastycznym. Bo jeśli po trzech dniach na Langkawi mu się znudzi, to po co czekać cały tydzień na wyjazd. Akurat w tej części świata można być bardziej elastycznym, bo możliwości są jakby bardziej dostępne.

#5 PostWysłany: 08 Lip 2024 19:46 
Awatar użytkownika

złoty
Singapur jak najbardziej godny polecenia, spokojnie 3,4 dni jest co robić, a jedzenie niedrogie i świetne,
Lankawi bym opuścił, a jeśli już koniecznie to max 3 dni,
nie wiem jakie obiekcje macie do Singapuru, fakt że hotele nie są tanie, ale atrakcje super
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lip 2024 21:33 
Awatar użytkownika

srebrny
No co Ty, Sinagapur jest super. Raczej chodziło o to ze 4 dni + "dwa dni".

#7 PostWysłany: 09 Lip 2024 11:08 

Abstahując od kosztów noclegu, to jest całkiem ciekawy lot Qatarem za 3300 PLN Do Singapuru. Można dorzucić Air Asia i poleciec na Bali. Trudna decyzja, bo wpadło mi w oko jeszcze Koh Chang
Dzięki panowie, odpuściłem Langkawi już na 100%
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Lip 2024 15:34 
Awatar użytkownika

złoty
Jak Bali to jednak speed boat na gili gili i labuan bajo, bo samo Bali jednak rozczarowuje, chociaż objeżdżając wyspę zobaczy się kilka fajnych miejsc,
A przy okazji możesz opisać co fajnego było na koh lipę ?, będę zimą w Tajlandii i nie mogę się zdecydować gdzie wylądować, może 2 miejsca po 4 dni ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Lip 2024 15:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Oj, odważnie.
Po prostu trzeba wiedzieć gdzie i czego szukać.
A swoją drogą, pełna zgoda, Gilis plus Labuan Bajo/Komodo są świetnym dopełnieniem na dłuższy pobyt w tych okolicach.

kostek966 napisał(a):
...bo samo Bali jednak rozczarowuje...
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 09 Lip 2024 15:47 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Byliśmy z 3 letnim dzieckiem w tamtym roku. 4dni Singapur + po niecałym tygodniu Langkawi i Tajlandia (Khao Lak). Wszędzie było ok pod względem pobytu z dzieckiem, choć wiadomo tutaj rok różnicy robi sporo (na plus i na minus :P). Jeżeli myślicie o okolicach Bali, to ja chyba bardziej bym celował w Nusa Lembongan bo jednak krótsza przeprawa łódką, a nie wiadomo jak dziecko to zniesie (chyba, że już to macie przećwiczone)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lip 2024 18:35 
Awatar użytkownika

złoty
@jaco027, no niestety, po tym czego się przeciętny turysta spodziewa czytając przeważnie pobieżnie o Bali to trochę jednak rozczarowuje, np plaża w kucie, czy np wychwalany przez niektórych ubud, który był dla mnie połączeniem tłoku, hałasu i spalin, ale oczywiście wnętrze wyspy z krajobrazami, jaskiniami z wodospadami itd jak najbardziej do zobaczenia, wolałem zdecydowanie powolny tryb życia na gili i brak skuterów, czy jeszcze naturalność labuan bajo bez mas Chińczyków,
Ale oczywiście każdy lubi co innego i co innego mu się podoba, w tym cały urok ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lip 2024 19:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Jasne. Mass tourism zabija Bali. Do tego lokalny rząd zabijąla tourism wogole lawina debilnych pomysłów i koncepcji.
Ale daj znać, podpowiem gdzie nastepnym razem się udać aby było fajnie i na luzie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Lip 2024 22:59 

kostek966 napisał(a):
Jak Bali to jednak speed boat na gili gili i labuan bajo, bo samo Bali jednak rozczarowuje, chociaż objeżdżając wyspę zobaczy się kilka fajnych miejsc,
A przy okazji możesz opisać co fajnego było na koh lipę ?, będę zimą w Tajlandii i nie mogę się zdecydować gdzie wylądować, może 2 miejsca po 4 dni ?

Ja byłem na Koh Lanta przez 8 dni i 5 dni na Krabi podczas swojego pobytu na początku tego roku, no i na północy (Chiang Mai i Chiang Rai), które bardzo polecam jak ktoś lubi trekingi i świątynie. Wat Pa Lad Forest Temple - must see.
Lanta, bardzo spokojna, idealne miejsce na pobyt z dzieckiem, mieszkaliśmy w Pimalai Resort i to było najlepsza rzecz na tej wyspie, ale gdyby nie dziecko to wybór byłby inny. Jedzenie smakowało mi bardziej w Krabi czy chociażby na północy.
Krabi na island hopping idealne, ale to pewnie wiesz. Samo Ao Nang, w którym mieszkaliśmy - porażka.

Z tego co się orientuje na Koh Lipe to nie ma nic poza rajskimi plażami :)
Chętnie też poczytam o polecajkach na Tajskie wyspy, o Koh Chang nie ma za wielu informacji na forum. W grudniu, kiedy planowałem pierwotnie podróż, Koh Samui to środek pory deszczowej.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 10 Lip 2024 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Krajów: 26 / 12.2%
Jak byś wybierał się w Singapurze do zoo z dzieciakami to polecam dopłacić za dodatkową atrakcję "Breakfast in the Wild", później cały dzień w zoo i na wieczór Night Safari.
dudu lubi ten post.

#15 PostWysłany: 10 Lip 2024 11:26 

Wszyscy polecają Singpore i zupełnie to rozumiem patrząc jak wiele ma do zaoferowania. Loty tez są tam tańsze, niż chociaż by do Bangkoku (patrzę na QR i Turkish z uwagi na korzystne loty, jednak podróż z dzieckiem to wyzwanie).
Singapore wygrywa z Bangkokiem również z faktu, że w tym drugim byłem już kilka razy.
Niestety Singpore wiąże się z tym, że jeżeli chciałbym udać się na Tajskie wyspy np. Koh Chang czy inna poza Phuket, lecieć przez Bangkok.
Dlatego pomyślałem, Singapore + Langkawi i to zawsze 2 loty mnie (z Singaporu i drugi raz w drodzę powrotnej).

Jednak większość wskazuje wyższość wysp Tajskich od Langakwi. Oczywiście jeszcze piękna Indonezja, ale w grudniu to zawsze ryzyko deszczu, czyli większej ilości komarów, czyli potencjalna denga :D
Jak zjeść ciasto i mieć ciastko :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości