Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ludzie na Sri Lance
#1 PostWysłany: 23 Cze 2024 23:28 

Szybkie pytanie do użytkowników, którzy byli w Indiach i na Sri Lance i mają porównanie. Czy ludzie na Sri Lance są tak samo nastawieni na oszukiwanie na każdym kroku turysty, nieuprzejmi i napastliwi jak w Indiach? Byłem ostatnio w Indiach i przez obywateli tego kraju to był najgorszy wyjazd w moim życiu. Zastanawiam się nad Sri Lanką, ale jeśli tam jest podobnie to wolę zaoszczędzić nerwów, czasu i pieniędzy. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 24 Cze 2024 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 40 / 19.3%
srebrny
Z 14 azjatyckich krajów w których byłem, ludzie na Sri Lance byli najbardziej uprzejmi i pozytywnie nastawieni do turystów. Tylko raz w Colombo, spotkałem się z napastliwością przez podstawionego przez sklep dla turystów człowieka, który zaciągał ludzi na wystawę kamieni szlachetnych, będącą w rzeczywistości owym sklepem. Taka już "magia" dużych miast i mocno turystycznych miejsc. O Indiach też nic złego powiedzieć nie mogę. Może w zatłoczonych, turystycznych miejscach nikt wielkiego entuzjazmu nie wykazywał, ale wystarczyło wyjechać nieco na obrzeża miasta, przejść się po miejscowym bazarze, żeby doświadczyć szczerej euforii ludzi, którym ktoś z Europy przyszedł zrobić zdjęcie.
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Cze 2024 06:42 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Tak jak napisano powyżej. Ja także nie spotkałem się na Sri Lance w odróżnieniu do Indii z "napastliwością". Oczywiście jakieś wyjątki można by znaleźć ale całościowo Sri wychodzi do wielu innych azjatyckich krajów nie najgorzej ;) . Po za tym zależy też o jaki region w Indiach porównujesz. Byłem w kilku stanach i zdecydowanie Radżastan był pod tym względem dominujący.
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.

#4 PostWysłany: 24 Cze 2024 11:09 

niebieski
Podzielam wyżej zamieszczone opinie Kolegów. Z miesięcznego pobytu na Sri Lance mam jak najbardziej pozytywne doświadczenie, to takie Indie w wersji light. Ludzie są w porządku.
Co do Indii to faktycznie bywają dokuczliwe, zwłaszcza tam gdzie jest gęsto od turystów. Tak specyfik tego kraju. W Indiach byłem 5x i pewnie jeszcze tam pojadę bo fascynujące miejsce. Sam mógłbym przytoczyć sporo anegdot jak mnie próbowali (czasami skutecznie) zrobić w konia. Problem polega, że jak zaczniesz się tym spinać, to faktycznie wyjazd może zamienić się w piekiełko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Cze 2024 12:40 

No właśnie się spiąłem i uciekłem na Goa, tam już było w porządku, ale to i tak nie zmieniło całokształtu, nie chciałbym nigdy tam wrócić.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Cze 2024 12:50 

niebieski
Byłem na Goa kilka razy, podobnie w Kerali, jak i w innych miejscach w Indiach.
Jak cos, to przeszkadzają mi wszędobylskie śmieci, a nie ludzie (choć akurat Goa i Kerala jak na indysjkie warunki są czyste).
Natomiast Sri Lankę uważam za bardzo przyjazną dla turystów, ludzie są chetni do pomocy i jakiejś natarczywości nie doświadczyłem (no może w Colombo, o czym koledzy już wyżej pisali)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Cze 2024 13:04 

złoty
Wydaje mi się, że jeżeli negatywnie odbierałeś ludzi w Indiach, to również na Sri Lance możesz mieć z tym problem.

Sri Lanka to faktycznie takie "Indie light", bo pewnie ze względu na większa koncentrację turystów na mniejszym obszarze usługi dla turystów są lepiej zorganizowane. Miejscowi pracujący w branży nauczyli się w większości, że więcej zyskają uśmiechem i uprzejmością niż natarczywością. Ale to nie znaczy, że nie ma naganiaczy na różne usługi czy wręcz naciągaczy. Naganiaczom wystarczy grzecznie, ale stanowczo podziękować. Przy czym ja w tym roku (luty 2024) miałem jeszcze na nich dodatkowego "haka", bo ze względu na mocno słowiańską fizjonomię zawsze startowali do mnie po rosyjsku, a ja na to grzecznie po angielsku, że nie jesteśmy Rosjanami i nie lubimy Rosjan z powodu tego, co robią w Ukrainie. Z reguły to wywoływało zmieszanie, "sorry sir" i szybki wycof :-)
Kilka razy na Sri Lance trafiła nam się też próba scamu czy po prostu wciągnięcia do jakiegoś sklepu zaczynająca się od ściemy "nie poznajesz mnie? pracuję w twoim hotelu", wykorzystująca to, że trudniej nam zapamiętać miejscowe twarze. Ale nie zdarzyła się ani razu sytuacja, którą odebrałbym jako jakoś uciążliwą czy przykrą.

W Indiach czasem trafiali się bardziej upierdliwi naganiacze, ale na 7 wyjazdów do Indii w różne regiony pamiętam takie przypadki jako zdecydowaną mniejszość, ot taki czasem trafiający się koloryt lokalny.

W jednym i drugim kraju bardzo dobrze wspominam wiele spotkań z przygodnie spotkanymi ludźmi - w pociągu, autobusie, na ulicy, czasem zupełnie przypadkowymi, czasem prowadzącymi biznesy typu hotele czy restauracje. Dzięki powszechnej znajomości angielskiego pod tym kątem było dużo lepiej niż w Chinach czy Indonezji. Z perspektywy wielu wyjazdów do Indii zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że na każdym kroku próbowali nas oszukiwać. Miałem wrażenie, że w zdecydowanej większości spotykam po prostu ludzi uczciwie pracujących na swoje utrzymanie. Podczas ostatnich dwóch naszych wyjazdów do Indii wręcz częściej nam się zdarzało, że jak ktoś się mylił przy wydawaniu reszty, to na swoją niekorzyść (zaskakująco dużo ludzi ma tam na bakier nawet z prostą matematyką). W indyjskich Himalajach często nocowaliśmy i jedliśmy kilka dni w jednym miejscu i właściciel podliczał nas na koniec. Zawsze albo zgadzało się co do rupii albo coś pomijał, nie było prób doliczenia. W takich sytuacjach zawsze zwracaliśmy uwagę i dopłacaliśmy różnicę.

Najwięcej prób naciągnięcia zdarzało nam się zawsze w przypadku rikszarzy czy taksiarzy (rzadziej, bo rzadziej korzystaliśmy). Ale na nich jest od kilku lat prosta metoda - Uber i podobne aplikacje. Na Sri Lance najbardziej rozpowszechnione jest PickMe, przy czym w wielu miejscach nie ma współpracujących z nim kierowców, ale zawsze da się wycenić trasę. Zasada jest prosta - do 150% stawki z PickMe to uczciwa cena, 200% jest zawyżona, ale w granicach tolerancji jak nie ma alternatywy, powyżej 200% trzeba założyć, że próbują nas naciągnąć.
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości