Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 24 Paź 2012 23:57 

niebieski
piotrek_ napisał(a):
Osobiście chciałem kupić tylko bilety do NY, mimo że promocje ogarnąłem w miarę wcześnie, kilka minut po wpisie na fb to mi się ich nabyć nie udało. Miałem je w koszyku, kiedy kliknąłem na przejście do płatności, cofnęło mnie znowu do wyboru odcinków i ceny były już wyższe, później szukałem w innych terminach, ale nie trafiłem już na nic za 170 zł i zrezygnowałem.

Gratulacje dla tych, którym się powiodło.

Jak się promo znlazło na Fejsie to już był koniec promocji, a nie początek :D
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#942 PostWysłany: 24 Paź 2012 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Aktualne kody pod numerem 997 na hasło Alitalia.

Jakby ktoś szukał, tutaj są formularze skarg na przewoźników lotniczych również w wersji włoskiej http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... dex_pl.htm.

#943 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:06 

monikaaaa7 napisał(a):
moze zamiast wstawiania jakichs głupich obrazkow to bys odpowiedzial i wskazal mi moja glupote bo nie wiem o co chodzi

to juz sie nigdy nie dowiesz. Usnij teraz w blogiej nieswiadomosci

#944 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:17 

HON fly4free
A ja powiem tak.
Sprawa nie jest oczywista i jasna jak niektórzy to usiłuja przedstawić, są rózne argumenty które przemawiają za racją każdej ze stron, aczkolwiek sam przychylam się do stanowiska, że do zawarcia umowy doszło i bilety (wszystkie) powinny byc honorowane.

Natomiast z praktycznego punktu widzenia, o ile przewoźnik nie zmieni jeszcze zdania, osoby z zerowymi biletami będa musiały wejśc w spór sądowy a to są koszta i czas; do tego problemty transgraniczne itd. Do tego decyzja sądów tez nie jest wcale oczywista i absolutnie nie dałbym sobie ręki uciąc , że będzie taka czy inna. Organizacje konsumenckie , ULC-e, PE tu nic realnie nie pomogą.

W konsekwencji zdecydowana część pasażerów sobie odpuści, część jest już zadowolona bo dostanie swoje (co najwyżej tylko niektóre, te opłacone) bilety, a na polu zostaną najbardziej uparte jednostki, które będą miesiącami albo latami czekały na ostateczne zakończenie procedury. Być może, ale tylko byc może dla nich pozytywne. Jeśli jednak nie, to zamiast bilansu zerowego beda miały mocno ujemny bo przeprowadzenie procesu w kilku instancjach na prawde może byc kosztowne.

Nakrzyczenie na pania Kasie z biura w Warszawie, albo panią laurę z infolinii tez nic nie da bo obie panie nie sa decyzyjne.

Tak szczerze, a sam i miałem bilety i OK i AZ i inne, nie wszystko sie udało, niektóre rzeczy wyszły, inne nie, gromadziłbym energię na następny deal, który wczesniej czy później będzie.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 25 Paź 2012 00:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:19 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Ja się załapałem na loty w ramach jednej podróży:

1. WAW - FCO
2. FCO - GVA
3. GVA - FCO
4. FCO - JFK
5. JFK - FCO
6. FCO - VCE

Z rezerwacji 0 EUR wypadł mi dolot do WAWy:
7. VCE - WAW, z tym że jest to AirOne, na którym nawet mam już boarding pass :-)

Odnośnie dzisiejszego komunikatu. Znacie jakie szczegóły, jak te rezerwacje będą
przywracane. Na Alitalia mam info po PNR, że rezerwacja jest anulowana, natomiast na
Saudia Airlines jest info Confirmed, ale statud Void. Jak to dalej będzie realizowane?

#946 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:35 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
marek2011 napisał(a):
Organizacje konsumenckie , ULC-e, PE tu nic realnie nie pomogą.

dzwoniłem na infolinię ULC w poniedziałek, pani przez telefon powiedziała mi że:
-to czy przewoźnik, ma prawo anulować bilet było/jest zapisane w regulaminie (przecież każdy cztał regulamin po Japońsku;) )
-złożenie skargi do ulc nic nie da
-skargę można złożyć, u rzecznika praw konsumenckich oraz można założyć sprawę w sądzie.

tyle ja się dowiedziałem
reszta może dzwonić do ulc i dopytywać

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#947 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:49 

Cytat z komentarza na głównej:
Cytuj:
tomasz :

ludzie, w ogole prawa nie znacie…

0 euro = darmo = koniecznosc zaplacenia podatku vat od wartosci rynkowej uslugi/rzeczy ktora ktos inny oferuje za 0 zl (czyli vat od rynkowej wartosci biletu europa-usa)

0,1 euro = nie darmo = koniecznosc zaplacenia podatku od wartosci sprzedanej uslugi/rzeczy, czyli 0,1 euro.

jak mysliscie, czemu firmy telekomunikacyjne daja telefony za 1 zl, a nie za darmo?

pozdrawiam

Jest w tym sens... Chyba jednak nici z tych za 0, szkoda bo miałem Stambuł (mogliby kazać dopłacić tego centa ;) ).

PS. Skończcie pisać o tych sądach, bo wszyscy wiemy, że nikt tam nie pójdzie, a czytanie o tym jest już nudne.
 Profil Relacje PM off  

#948 PostWysłany: 25 Paź 2012 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 40 220
Krajów: 11 / 5.1%
Umowa kupna-sprzedaży (ang. sales agreement) - zgodnie z art. 535 Kodeksu cywilnego, "przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę".

i propnuje zastanowić się nad uzywaniem niektórych zwrotów np. zapłacił 0 zł -> dobre :D
 Profil Relacje PM off  

#949 PostWysłany: 25 Paź 2012 01:48 

zgadzam sie z powyzszymi dwoma postami.... nie da sie cos kupic za cene 0 zl. bo takiej ceny nie ma :)
sam wiem wlasnie z doswiadczenia jak kiedys pracowalem w pewnej firmie i jedna z naszych uslug swiadczylismy za darmo, jednak do umowy i do faktury zawsze wpisywalismy cene za usluge - 1 zl. + vat i cena wtedy z oplaceniem podatku wychodzila 1,22 zl :)
No chyba, ze usluga wykonywana jest GRATIS, ale w tym przypadku nikt raczej nie obiecywal biletu GRATIS, bynajmniej ja nigdzie tam z takim slowem sie nie spotkalem.

Poza tym.... Nie wierze, ze taka firma jak ALITALIA nie miala dobrych prawnikow ani doradcow, ktorzy pewnie tygodniami przygotowywali te oferte:) wszystko pewnie jest zgodne z prawem.

To nie jest socjalizm, natomaist w kapitalizmie nie ma nic za darmo :)

Co wiecej.... ALITALIA zrobila sobie super darmowa reklame na caly swiat!! wlasnie.. za darmo i GRATIS!!!
Mowia teraz o nich wszyscy, a przeciez chyba o to w biznesie chodzi...:) pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 25 Paź 2012 01:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale mi reklama :D Jak ktoś poleci za 100zł do NY, to nie poleci z nimi znowu za 2000 :D
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 25 Paź 2012 02:03 

ale przynajmniej z ciekawosci bedzie juz odwiedzal ich strone, zapozna sie z jej dzialaniem, a i moze jeszcze cos u nich zabukuje :)
Poza tym wystarczy spojrzec na kontrowersyjne i dosc regularne wypowiedzi szefa RYANAIR i jak widac przynosi efekt, a wiec niewazne co mowia, byle by mowili....

Mysle zatem, ze akcja ALITALI jak najabrdziej przemyslana i jakis efekt pewnie przyniesie.
 Profil Relacje PM off  

#952 PostWysłany: 25 Paź 2012 02:17 
Awatar użytkownika

niebieski
A tak między nami, rozumiem, jeśli cena biletu na Alitalii wynosiłaby 0zł, ale ona wynosiła np. 24000jenów i została opłacona kodem zniżkowym. Więc cena na początku była.

Tak samo jak w promocjach np. wimdu spałem w Pradze za darmo, bo kod zniżkowy (np. 50 euro) pokrył cenę pierwotną w serwisie (np. 45euro).
 Profil Relacje PM off  

#953 PostWysłany: 25 Paź 2012 03:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Nawet na bilecie masz cenę (w jenach) i jedynie jako kwota do zapłaty to 0 zł. Do sprzedaży więc doszło, a problem konieczności sprzedaży za "1 zł+vat" to tylko polski wynalazek fiskalny wynikający z lokalnych przepisów w kraju. Obawiam się, że jedyna droga tej firmy to rychłe wypompowanie kapitału i - za kilka tygodni/miesięcy - ogłoszenie bankructwa. Na dobrą sprawę, jeśli już teoretyzujemy o przepisach, ktoś może zgłosić oszustwo do prokuratury - alitalia sprzedawała bilety, system działał, portale typu f4f promowały ważny kod zniżkowy, ludzie dostali bilety za darmo. A tu nagle okazuje się, że zostali "nabrani". Myślę, że osób z biletami jest tak dużo, że niejeden prawnik (w cudzysłowie czy bez) będzie w sprawie tych biletów walczył, co mądrzejsi, jeśli coś uzyskają, nie będą się chwalić, bo im więcej osób poleci za 0€, tym większe prawdopodobieństwo, że lada dzień nie poleci nikt (oczywiście to też teoria, bo nie wiadomo, ile naprawdę wyniosłyby te straty i jak by to zachwiało firmą).
 Profil Relacje PM off
KTR2015 lubi ten post.
annapanowicz uważa post za pomocny.

#954 PostWysłany: 25 Paź 2012 07:33 
Awatar użytkownika

Loty: 943
Kilometry: 1 184 217
Krajów: 104 / 48.6%
niebieski
Wszystko fajnie, ale skoro w Ryanie są przykładowo vouchery na 20 zł to kupując loty RT za 2 zł, 8 zł czy nawet 18 zł po wpisaniu numeru vouchera też wychodzi ZERO i jakoś lecimy/dokonujemy transakcji...

#955 PostWysłany: 25 Paź 2012 07:54 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
dostał już ktoś bilet ponownie ?

#956 PostWysłany: 25 Paź 2012 08:39 
Awatar użytkownika

ja nie mam, ale wieczorem kasa zniknęła z konta
 Profil Relacje PM off  

#957 PostWysłany: 25 Paź 2012 08:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Co znaczy zniknęła?
Widnieje jako zablokowana czy została już zaksięgowana?

Mi na jednej karcie widnieje jako blokada a na drugiej nic nie ma.

#958 PostWysłany: 25 Paź 2012 08:48 

Dokładnie, w Ryanie można lecieć za zero i uznają, a w Alitalii już jest problem z VATem tak? Śmiechu warte.
Oczywiście gratuluję tym którym udało się kupić, chociaż był to oczywiście ogromny fart bo nikt nie przypuszczał że przewoźnik zachowa się w ten sposób.
Zastanawia mnie jednak czy Ci którym jednak udało się i polecą za 0,01 E również tak ochoczo by wykrzykiwali że to uczciwy deal i wyzywali resztę od cwaniaków, gdy by Alitalia uznała ludziom bilety za 0 E, a nie uznała za 0,01 E. Ale fakt, to tylko gdybanie.
Proszę się nie dziwić ludziom którym nie uznano biletów że czują się oszukani, w końcu wszyscy zawarliśmy umowę z przewoźnikiem na tych samych warunkach. Jeśli ktoś odpuszcza i akceptuje warunki to ok, ale sam nie mam zamiaru tak szybko się poddawać. Jestem tylko zwykłym obywatelem i nigdy nie wdałem się w żaden spór z jakąkolwiek firmą, a tym bardziej z tak dużą i posiadającą na pewno świetnych prawników. Jednak dopóki uznam że mogę coś na tym zyskać i nie stracić będę domagał się swojego biletu, bądź odszkodowania.

#959 PostWysłany: 25 Paź 2012 09:00 
Awatar użytkownika

kerad85 napisał(a):
Co znaczy zniknęła?
Widnieje jako zablokowana czy została już zaksięgowana?

Mi na jednej karcie widnieje jako blokada a na drugiej nic nie ma.

wcześniej jak kupiłam bilety to nawet blokada się nie pojawiła, nic. a wczoraj wieczorem sprawdzam kartę, kasy nie ma, blokady nie ma, zaksięgowania nie ma ;) ale jeśli chodzi o tą kartę to informacja o zaksięgowaniu zwykle pojawia mi się po kilku dniach, więc to nic nowego, no ale transakcja bez blokady to nowość. 80 zł od razu mam w rubryce do "spłaty" karty kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 25 Paź 2012 09:09 

niebieski
czy ktoś sie doczekał ze jego bilet za > 0,01E stał sie z powrotem ważny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości