Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Singapur Lufthansa
#1 PostWysłany: 12 Paź 2012 09:38 

Czy aktualna cena 2335 zł do Singapuru Lufthansą to dobra cena ? Czy można w tej cenie kupić Singapur poza Lufthansą (z Warszawy).
Czy ktoś może polecić jakąś fajna trasę z Singapuru na kilka dni - Malezja, Indonezja ?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Singapur Lufthansa
#2 PostWysłany: 12 Paź 2012 09:56 

niebieski
3 miesiące temu Lufa miała ten lot za 2000 z groszami. Czy duzo czy nie to nie wiem :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Singapur Lufthansa
#3 PostWysłany: 12 Paź 2012 10:06 

Tak, to bardzo dobra cena.
W lipcu byla podobna promocja, bilet z WAW kosztowal 2180. Wiem bo kupilem. Teraz jest 150 PLN drozej, to zadna roznica, wiec na pewno warto i nie ozekiwalbym ze bedzie taniej.

#4 PostWysłany: 12 Paź 2012 11:00 

Hansel, czy leciałeś A 380 ? Czy Lufthansa ma bardziej "upchane" fotele w A380 niż w innych liniach (np. w Air France) ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Paź 2012 11:27 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja leciałem Lufthansą A380, a kolega Singapore Airlines i z tego, co mi mówił, to wynika, że w Lufie jest bardziej upchane.

#6 PostWysłany: 12 Paź 2012 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
wiktorhs napisał(a):
Hansel, czy leciałeś A 380 ? Czy Lufthansa ma bardziej "upchane" fotele w A380 niż w innych liniach (np. w Air France) ?

Przez sekunde nawet nie narzekalem na komfort w A380 LH a nie jestem mikrusem ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Paź 2012 11:51 

Do Singapuru dopiero bede lecial, a A380 nie mialem okazji jeszcze leciec wiec nie wiem.
Nie sadze jednak zeby roznice w ilosci miejsca byly istotne, konfiguracje maja podobne.

#8 PostWysłany: 12 Paź 2012 11:54 

Loty: 379
Kilometry: 759 148
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
SQ ma bardzo niewygodne siedzenia w ekonomicznej w A380 i 773. W A380 LH nie leciałem, ale siedzenia w innych maszynach LH są znacznie wygodniejsze niż to coś w SQ. Miejsce na nogi ma juz mniejsze znaczenie (choć pomiędzy A380 i B773 SQ, a A340 LH różnicy nie odczułem).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Paź 2012 12:23 

Jeszcze wracając do wątku (w tym kierunku świata biegły nie jestem)

Na początku marca chcę lecieć do Bangkoku lub Singapuru.
Czy jest szansa na niższą cenę niż te 2300 z KTW czy KRK ?
Niby teraz jest promocja LH do Singapuru za 2300 zł (nie zależy mi na A380) a z drugiej strony taka kwota jest codziennie AirBerlin z Krakowa.
Czekać? do marca jeszcze trochę czasu i może Lutfthansa coś obniży lub AirBelin da jakiś voucher...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Paź 2012 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
beskidnikniski napisał(a):
Jeszcze wracając do wątku (w tym kierunku świata biegły nie jestem)

Na początku marca chcę lecieć do Bangkoku lub Singapuru.
Czy jest szansa na niższą cenę niż te 2300 z KTW czy KRK ?
Niby teraz jest promocja LH do Singapuru za 2300 zł (nie zależy mi na A380) a z drugiej strony taka kwota jest codziennie AirBerlin z Krakowa.
Czekać? do marca jeszcze trochę czasu i może Lutfthansa coś obniży lub AirBelin da jakiś voucher...

Mozesz tez sie przygladnac przesiadkom. W przypadku LH sa bardzo wygodne, przy AB chyba dochodzi jeszcze jedna.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Paź 2012 14:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 954 097
Krajów: 60 / 28.0%
@wiktorhs
Byłem w tym roku w Malezji - napisz ile mniej więcej dni, to spróbuję coś zaproponować.

#12 PostWysłany: 12 Paź 2012 14:58 

Loty: 426
Kilometry: 508 862
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
rob_sad napisał(a):
SQ ma bardzo niewygodne siedzenia w ekonomicznej w A380 i 773. W A380 LH nie leciałem, ale siedzenia w innych maszynach LH są znacznie wygodniejsze niż to coś w SQ. Miejsce na nogi ma juz mniejsze znaczenie (choć pomiędzy A380 i B773 SQ, a A340 LH różnicy nie odczułem).

Wg Seatguru A380:
LH:
pitch: 31.0"
width: 17.0"
SQ:
pitch: 32.0"
width: 19.0"
Subiektywnie A380 w SQ: szału nie ma, siedzi się dobrze, ale nie odczułem żadnej specjalnej różnicy w komforcie siedzenia między innymi samolotami, którymi latałem wcześniej na trasach > 8 godzin. (Głównie Lufa i Cathay).
PS1. Drągalem nie jestem ...
PS2. Leciałem tylko na górnym pokładzie.
Wniosek: Dopłacałem specjalnie ok. 200 zł (od osoby,w porównaniu do konkurencyjnych ofert w danej chwili) aby przelecieć się A380 (LOT- codesharing z SQ do Singapuru, via Zurich). I jako ciekawostka przyrodnicza (raz w życiu) można na taką ofertę się skusić. Ale jeśli chcesz dopłacić więcej oczekując większego komfortu podróży - to nie warto.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Paź 2012 16:17 

Kashpir napisał(a):
@wiktorhs
Byłem w tym roku w Malezji - napisz ile mniej więcej dni, to spróbuję coś zaproponować.

4-5 dni
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Paź 2012 17:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 954 097
Krajów: 60 / 28.0%
Na 4-5 dni można pokusić się np. o taki plan: autobus z Singapuru do Melaki w Malezji (ok. 4 godziny jazdy), miasta wpisanego na listę światowego dziedzictwa Unesco. Potem autobus do Kuala Lumpur. 1-2 dni na Melakę, 2-3 dni na Kuala Lumpur i ewentualnie okolice. Powrót do Singapuru najszybciej i w miarę tanio liniami Air Asia, które na tej trasie mają kilkanaście połączeń dziennie. Oczywiście można tą trasę pokonać również autobusem a nawet pociągiem.

Powyższe to w miarę tania opcja miejska. Jeżeli może być drożej i jesteś skłonny zapłacić za dwa loty to polecam np. lot do Kuching w malezyjskiej części Borneo (znowu Air Asia). Bardzo fajne miasto, stara chińska dzielnica, świetne jedzenie, w okolicy m.in. park narodowy Bako i rezerwat gdzie można zobaczyć kwitnące raflezje.

Jeżeli w grę wchodzi również opcja plażowa to Air Asia lata z Singapuru również na wyspy Langkawi i Penang. Główne miasto tej drugiej wyspy - George Town - także znajduje się na liście światowego dziedzictwa Unesco. Langkawi to z kolei wyspa wolnocłowa (dla nas oznaczało to tańsze piwo :-)), nastawiona głównie na zagranicznych turystów, przez co ceny noclegów nieco wyższe niż w innych regionach Malezji.

#15 PostWysłany: 14 Paź 2012 02:48 

Zgadzam się co do planu na Malezje. Oczywiście jak na 4-5 dni ( ja jak tam lecę to raczej 4-6 tygodni siedzę). Do wyboru dodam jeszcze wyspę Tioman piękne plaże, dżungla , nurkowanie.
Z Singapuru autobusem miejskim przez most i granice do Johor Bahru i dalej bus do Mersing i prom na Tioman. ( można od razu z Singapuru bus do Mersing wziąść ale to droższa opcja w Malezji wszystko tańsze). Może być jeszcze przelet z Johor Bahru na wschodnie Borneo i nurkowanie Sipadan,Mabul jedne z piekniejszych raf na świecie. Rekiny , żółwie itd nawet nie trzeba nurkować tylko z pomostu nad rafą można się położyć, opalać i podziwiać.
Z Johor Bahru latają tanie linie Air Asia i inne, sporo tańszych lotów po regionie niż z Changi Int. w Singapurze. Miasta dzieli tylko most i zwykłe autobusy miejskie przez niego przejeżdżają. Trzeba mieć paszport i pieczątkę na „moście” :) na granicy wbijają ale można sobie jeździć tam i z powrotem nawet codziennie na zakupy. Sam tak robiłem jak siedziałem u znajomych w Singapurze.
Z tym że tam z celnikami to nie ma żadnej dyskusji to nie Polacy, że jak się pogada to może się uda i puszczą- nie ma szans. Jak np. pisze że można mieć 0,5 litry wódki to 0,5 a nie 0,7 ( sam słone cło za takie coś płaciłem i to grzecznie żeby mandatu jeszcze nie dostać). Inne normy mają na granicy na lotnisku inne na moście z Malezją inne na promach z Indonezją. Papierosy jak przylatywałem z Europy to mogłem mieć karton (200szt.) a na moście z Malezji to tylko paczkę a i to się chyba zmieniło jak byłem rok później to już nawet paczki nie wolno było przywieźć z Malezji. Puścił mnie celnik bo miałem otwartą i z pół już wypalone ale chłopaka obok zatrzymali i płacił cło za 2 paczki. Nie wolno przywozić np. gumy do żucia kara 1000 SGD. A już na pewno ani grama marihuany, heroiny czy innych narkotyków bo wieszają. I to od razu . Byłem kiedyś ( 4-5 lat temu) na święta Bożego Narodzenia i „opłatku” w naszej ambasadzie w Singapurze i głośna była sprawa jednego Hiszpana. Przyleciał w sobotę miał przy sobie jakieś narkotyki i w poniedziałek już wisiał. Do ambasady Hiszpanii poszła jakaś nota w sobotę odebrała sekretarka ale koperty nie otwarła, jak w poniedziałek przyszedł ambasador i otworzył już było po wyroku. Trzeba po prostu respektować ich prawo i wtedy nie ma żadnych problemów, a miasto jest super i bezpieczne i czyste itd. Nie wolno jeść ani pić w metrze i jest czyściutko.
Wracając do tematu i pytania to 4-5 dni to w samym Singapurze super można spędzić. Plan mały na Malezję już jest wyżej. A było jeszcze pytanie o Indonezję na 4-5 dni ( tam tydzień to na jedną wyspę to mało :) i naprawdę rewelacja. Każdy znajdzie wiele super miejsc dla siebie.
Z Singapuru na 4-5 dni to akurat prom na wyspę Batam ok 45-60 min. się płynie na południe.
Promów pełno wypływają z Tanah Merah koło lotniska Changi i z Harbourfront koło rekreacyjnej wyspy Sentosa ( też wartej odwiedzenia w Singapurze).
Sama wyspa Batam to taki przedsmak Indonezji i w większości to kurorty , plaże, rozrywka i wypoczynek dla pracujących w Singapurze. Cenowo Singapur a Indonezja to przepaść.
Wizę na granicy wbijają bez problemu za niewielką opłatą.
W sumie na Batam to można poimprezować ze 3 dni czy jak ja „sylwestra” w jakimś fajnym resorcie za nieduże pieniądze spędzić i dalej ruszać na inne wyspy. Jest lotnisko i lokalne połączenia przez Jakarte lub weselsza i ciekawsza opcja prom na Sumatrę np. do Dumai.
Ok 10-12 godzin na wzburzonym morzu, prom skacze jak piłeczka , ludzi 200-400 a może 800 nikt tego nie liczy ale zabierają wszystkich , nikt w porcie nie zostanie jak chce płynąć. Siedzi się wszędzie nawet na dachu promu, połowa pasażerów „choroba morska” itd. … i ja jedyny biały na pokładzie:) wesoła podróż. Na Sumatrze super, dziko i naturalnie . Można się plątać po wielu okolicach i „białego” przez tydzień nie spotkać. Dymiące wulkany, dzikie słonie , kwiaty raflezji, nietoperze giganty, super kawa itd. Tubylcy rewelacja jak się „biały” w jakimś miasteczku czy wiosce pojawiał to palcami na mnie pokazywali i gościli super. Do domów, szkół zapraszali i nawet na wesele muzułmańskie mnie z ulicy zawołali. Oczywiście nie można się pchać tam gdzie jakieś przewodniki polecają, żeby turystów za wielu nie było. Tzn można ale taka Wyspa Jawa i Yogyakarta, Borobudur czy Bali i Kuta to całkiem inna Indonezja , zresztą na kolejnych wyspach znowu coś innego. Jak pisałem na początku każdy super miejsce dla siebie znajdzie. Gorąco polecam.

Jeszcze szybko wrócę do innego wątku z tematu. Trasę Frankfurt - Singapur leciałem i Lufthansą B 747 i SQ B777. To jak niebo a ziemia w szczególności przy lotach ponad 10 godz. W 747 Lufthansy ciasno ( a raczej mały jestem), rozrywek zero tzn jakieś słuchawki dają i jeden telewizor pod sufitem dla wszystkich ale i tak tylko mały symbol samolotu i trasa na nim przez paręnaście godzin jest wyświetlana i nic więcej. Do SIN leciałem parę lat temu i niby jakąś muzykę dało się w słuchawkach włączyć . W tamtym roku leciałem do Hong Kongu i Bangkoku to nawet ta muzyka nie działała albo tylko jedna stacja i zero wyboru , TV dalej pod sufitem jeden dla wszystkich nic w nim nie ma.
W SQ B777 to inna bajka, miejsca między fotelami więcej , każdy ma własny monitor w siedzeniu przed sobą i full wybór filmy, muzyka , gry itd.
A najważniejsze dla mnie na tak długich trasach to serwis pokładowy. W Lufthansie stewardesy po starcie rozdają obiadokolację pozbierają resztki i idą spać. Jest niby info że jak ktoś coś chce to można podejść do kuchni i sobie wziąć jakiś sok czy wodę. I fakt jak się pójdzie do kuchenki to coś tam do picia stoi ale wielkiego wyboru nie ma . Jedna stewardesa tam niby siedzi lub drzemie w sumie można ja budzić i prosić o coś innego. Ale najgorsze jest to że zanim się przedostaniesz do tego picia to musisz z 5 osób wkoło siebie obudzić żeby wyjść i przejść.
W SQ stewardesy przez cały lot chodzą po pokładzie i są pod ręką. Jak nie śpisz i tylko się uśmiechniesz już są przy tobie i wszystko w sekundę ci podadzą, picie wszelakie , jakieś orzeszki lub ciastko czy chociażby wilgotny ręcznik , żeby się odświeżyć.

Trochę się rozpisałem ale sobota wieczór mam czas. :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Paź 2012 10:02 

"Haltern", tylko z Tobą w podróż.....:).
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Paź 2012 19:33 

witam wszystkich
Również chciałbym się wybrać do Azji PD w styczniu/lutym
Jestem z Poznania więc interesują mnie lotniska POZ/BER/WAW/Wroc
będę bardzo wdzięczny za jakieś namiary na tanie połączenia
już koniec października a tu cisza w eterze - co się dzieje w tym roku???

tomasz.kubicki@o2.pl
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Paź 2012 00:09 

niebieski
Haltern napisał(a):
Jeszcze szybko wrócę do innego wątku z tematu. Trasę Frankfurt - Singapur leciałem i Lufthansą B 747 i SQ B777. To jak niebo a ziemia w szczególności przy lotach ponad 10 godz. W 747 Lufthansy ciasno ( a raczej mały jestem), rozrywek zero tzn jakieś słuchawki dają i jeden telewizor pod sufitem dla wszystkich ale i tak tylko mały symbol samolotu i trasa na nim przez paręnaście godzin jest wyświetlana i nic więcej. Do SIN leciałem parę lat temu i niby jakąś muzykę dało się w słuchawkach włączyć . W tamtym roku leciałem do Hong Kongu i Bangkoku to nawet ta muzyka nie działała albo tylko jedna stacja i zero wyboru , TV dalej pod sufitem jeden dla wszystkich nic w nim nie ma.
W SQ B777 to inna bajka, miejsca między fotelami więcej , każdy ma własny monitor w siedzeniu przed sobą i full wybór filmy, muzyka , gry itd.
A najważniejsze dla mnie na tak długich trasach to serwis pokładowy. W Lufthansie stewardesy po starcie rozdają obiadokolację pozbierają resztki i idą spać. Jest niby info że jak ktoś coś chce to można podejść do kuchni i sobie wziąć jakiś sok czy wodę. I fakt jak się pójdzie do kuchenki to coś tam do picia stoi ale wielkiego wyboru nie ma . Jedna stewardesa tam niby siedzi lub drzemie w sumie można ja budzić i prosić o coś innego. Ale najgorsze jest to że zanim się przedostaniesz do tego picia to musisz z 5 osób wkoło siebie obudzić żeby wyjść i przejść.
W SQ stewardesy przez cały lot chodzą po pokładzie i są pod ręką. Jak nie śpisz i tylko się uśmiechniesz już są przy tobie i wszystko w sekundę ci podadzą, picie wszelakie , jakieś orzeszki lub ciastko czy chociażby wilgotny ręcznik , żeby się odświeżyć.

Dziwne. Leciałem w maju z USA do Europy lufą na pokładzie A330. Każdy miał swój telewizorek, jedzenie do wyboru do koloru, jakieś napoje też itd. Siedziałem naprzeciw stewardessy nie spała ani sekundę, całą noc z nią przegadałem :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Paź 2012 13:51 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Haltern napisał(a):
Z tym że tam z celnikami to nie ma żadnej dyskusji to nie Polacy, że jak się pogada to może się uda i puszczą- nie ma szans. Jak np. pisze że można mieć 0,5 litry wódki to 0,5 a nie 0,7 ( sam słone cło za takie coś płaciłem i to grzecznie żeby mandatu jeszcze nie dostać). Inne normy mają na granicy na lotnisku inne na moście z Malezją inne na promach z Indonezją. Papierosy jak przylatywałem z Europy to mogłem mieć karton (200szt.) a na moście z Malezji to tylko paczkę a i to się chyba zmieniło jak byłem rok później to już nawet paczki nie wolno było przywieźć z Malezji. Puścił mnie celnik bo miałem otwartą i z pół już wypalone ale chłopaka obok zatrzymali i płacił cło za 2 paczki.

Tak, jak pisze Haltern, inne są normy przy przylocie do Singapuru, a inne przy wjeździe z Malezji - dużo bardziej rygorystyczne w tym drugim przypadku. Jadąc z Malezji można rzeczywiście mieć tylko jedną paczkę papierosów na własny użytek (czyli otwartą) i żadnego alkoholu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości