Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Kwi 2024 19:24 

Loty: 91
Kilometry: 165 412
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Płaciłem gotówką. Generalnie dużo rzeczy rejestrują.
Policja ma telefony i tablety z kamerami, na tychże urządzeniach rejestrują wykroczenia, bądź pokazują Ci filmik z tego co kamera drogowa zarejestrowała. Policjant miał do munduru przypięty rejestrator z kamerą. Nawet ręczny alkomat miał kamerę i wyświetlacz!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 19 Maj 2024 21:51 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
Polecam CarhireBaku - auto podstawione pod drzwi lotniska i stamtąd odebrane, depozyt raczej gotówka bo pomimo rezerwacji przez booking i informacji o KK to pan nie wiedział o czym ja mówię - chciał 200 AZN/100 EUR/115 USD - zwrot w jakiej walucie się chce. Przed zdaniem sprawdzenie wykroczeń drogowych i rzut okiem na auto w ciemnościach. Całość procedur 2x po 5 minut. Auto to jakiś mały Chevrolet o kształcie pudełka, już nawet nie pamiętam w cenie ~100 zł za dobę.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 28 Sie 2024 19:52 
Awatar użytkownika

Cześć ,
Będę w Az pod koniec września. Plan jest taki, że 5-6 dni poza Baku w trasie samochodem. Pytanie czy auta typu SUV z przednim napędem dadzą radę czy jednak szukać 4x4 ? W wymiemionych wczesniej wypożyczalniach dużo jest wlasnie takich aut (nawet pod kategorią 4x4)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Sie 2024 04:59 

niebieski
Dadzą radę nawet na górskich drogach. Właśnie jeżdżę tam Kia Sportage.
 Profil Relacje PM off
mordamorda lubi ten post.

#25 PostWysłany: 01 Wrz 2024 09:40 
Awatar użytkownika

Dzięki. A jakich map używacie do nawigacji ? Google mapy daja radę czy lepiej uzyc innych - maps.me, waze ?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Wrz 2024 12:42 

niebieski
Jest tan pełno fotoradarów na głównych drogach, Waze pokazuje prawie wszystkie.
Na prowincji z mojego doświadczenia najwięcej bocznych dróg jest w mapy.cz, ale ten program słabo się sprawdza jako nawigacja samochodowa - potrafi wytyczyć skrót po takiej drodze, że dookoła jest dużo szybciej.

To raczej off-top, powonno trafić do nowego wątku?
 Profil Relacje PM off
mordamorda lubi ten post.

#27 PostWysłany: 23 Mar 2026 14:28 
Awatar użytkownika

złoty
Dołączam do @Pecel87. Właściwe to niby wziąłem Surprice via jakiś pośrednik, ale na koniec okazało się, że to Carhire. Rezerwacja zgubiła im się ponoć w systemie, więc na początku trochę dzwonienia, ale niewiele później przywieźli wspomniane pudełko (Spark) na lotnisko. Dużo objaśnień na wstępie co i jak, zwłaszcza by jeździć na Waze, itd. Przy oddaniu dopłata za mandat (10 manatów) + opłata manipulacyjna (20), ale tak było w zasadach. Do tego dopłata za mycie - też zgodnie z zasadami, ale zwyczajnie nie mieliśmy na to czasu. Ogólnie sympatyczna ekipa, choć widać w tym wszystkim element chaosu, który nie każdemu może podpasować.
Kashpir lubi ten post.

#28 PostWysłany: 09 Kwi 2026 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
ajast napisał(a):
Mam takie same doświadczenia, szukałem łady 4x4, bez skutku. Zarezerwowałem przez Vip Cars w lokalnej wypożyczalni Karavan Rent. Jak się to sprawdzi zobaczymy we wrześniu kiedy tam lecimy.

Cześć, wygrzebałem Twój post z czeluści forum. Jak wrażenia, opisz proszę.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Maj 2026 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Ostrzeżenie przed AZRENT.AZ piszę na gorąco. Dostaliśmy 16-letnią Toyotę Land Cruiser, po potężnym wypadku (skąd wiem napiszę potem) której świeciła się kontrolka silnika, i informacja o tym że jest włączony reduktor i bieg dolny H4L. Po około 200 km zaczęły dochodzić bardzo głośne stuki z przodu samochodu i gwałtownie spadła siła hamowania. Dojechaliśmy do hotelu i został wezwany mechanik.

Okazało się że przednie lewe koło jest przykręcone na jednej z sześciu śrub. Gdyby się urwało przednie lewe koło, przy prędkości około 80 90 na godzinę... każdy może sobie wyobrazić. To przelało czarę goryczy.

To że samochód jest stary widziałem. To że zaczęły się włączać kontrolki awarii zauważyłem w czasie drogi. To że za wyjątkiem silnika skrzyni biegów klimatyzacji nic mi nie działało zauważyłem w czasie drogi. Ale to że jedno koło było przykręcone na jedną śrubę to już jest czyste skurwysyństwo. Ostrzegam i odradzam.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Cze 2026 22:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 622
Kilometry: 950 383
Krajów: 60 / 28.0%
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Baku GYD.

Pośrednik: carflexi

Wypożyczalnia: Aznur

Samochód: miałem rezerwację na Skodę Rapid w automacie lub podobny. Dostałem darmowy upgrade i Toyotę Corollę. Opcja paliwowa full-full, nieograniczony przebieg, podstawowe ubezpieczenie.
Cena: równowartość 98,50 euro za 4 dni w czerwcu; zaliczka 8,96 EUR płacona w momencie rezerwacji, reszta przy odbiorze w wysokości 176 AZN.

Odbiór samochodu: Odbieraliśmy samochód w godzinach nocnych po przylocie z Warszawy. Osoba z Aznur skontaktowala się wcześniej przez WhatsApp z prośbą o nr lotu, zdjęcie prawa jazdy i paszportu. Po przylocie Eldar wysłał jeszcze swoje zdjęcie, żeby można go było rozpoznać po wyjściu do hali przylotów. Poszliśmy do naszego samochodu na parkingu i tam podpisałem papiery na wynajem. Depozyt 250 AZN i zonk – po raz pierwszy w historii karta kredytowa mBanku nie zadziałała mi przy depozycie :shock: Ponowiłem próbę i ponownie nieskutecznie. Ostatecznie użyłem karty kredytowej ING i tutaj bezproblemowo. Dopłata za wynajem kartą Kantoru Aliora – bezproblemowo. Eldar dał nam wszystkie wskazówki dot. jazdy, radarów, nawigacji (polecają Waze), parkowania w Baku (w strefie płatnego parkowania możliwe wyłącznie z aplikacją AzParking) oraz co zrobić w przypadku uszkodzenia samochodu czy wypadku (call our lawyer 8-) ). Opłaca zdalnie parking, żeby można było wyjechać na bramkach. Prosi też by nakręcić samemu film i wysłać na WA, co też robię.
Corolla bardzo przyjemna. Miała niecałe 35 tys. km przebiegu, my dołożyliśmy 800 ( trasa lotnisko – Yanardag - Gobustan – Yismaili – Gabala – Szeki – lotnisko).

Kilka słów o prowadzeniu samochodu w Azebejdżanie: kierowcy prowadzą jak popaprańcy, dla mnie było gorzej niż w zachodniej Gruzji – wszyscy chcą cisnąć (w tym stare Łady również :lol: ) nie zwracając większej uwagi na innych użytkowników drogi i ich bezpieczeństwo. Co jednak ciekawe w Baku wszyscy karnie zatrzymują się już na żółtym świetle. Poza Baku światła pojawiają się rzadziej. Jest mnóstwo radarów (przed niektórymi nie ma było znaków ostrzegawczych) i sporo policji. Uwaga na ronda: o ile się zorientowałem nie ma jednej zasady jak u nas tzn. w Azerbejdżanie na części rond pierwszeństwo mają wjeżdżający z głównej drogi – są oczywiście znaki, więc trzeba uważnie śledzić. Jak już przedmówcy pisali – odradzam wjazd do Baku jeśli nie musimy, są tam momentami gigantyczne korki, a Azerowie niecierpliwi wciskają się wszędzie jak mogą, więc o jakieś zarysowania łatwo. No i dodatkowo trzeba płacić za parkingi.
EDIT: jeszcze jedna rzecz - im dalej od Baku tym bardziej trzeba uważać na zwierzęta (krowy, owce, kozy, osły) na drodze.

Paliwo: nam powiedzieli, żeby tankować benzynę 95 na stacjach Socar lub Azpetrol – nie wiem czy inne potrafią chrzcić paliwo, ale na wszelki wypadek robiliśmy zgodnie z zaleceniem. Cena bezołowiowej 95 - 1,60 AZN za litr co obecnie oznacza ok. 3,45 zł za litr (jak ktoś będzie czytał w przyszłości to cena w Polsce ograniczona ustawowo wynosi 5,98 zł za litr). Ceny chyba ustawowe, bo wszędzie widziałem taką samą.

Zwrot samochodu: Wracamy na parking przy lotnisku - nikogo z wypożyczalni wtedy tam nie ma, znowu mamy nakręcić film i wysłać na WA wraz z lokalizacją samochodu. Kluczyki zostawiamy w schowku i idziemy do terminala. Eldar pisze, że dzień później sprawdzi jakąś centralną bazę czy nie złapaliśmy mandatów. Niestety mamy jeden za prędkość – jechałem 84 km/h przy ograniczeniu do 70 km/h. Wszystko udokumentowane zdjęciami i szczegółami gdzie i kiedy. Mandat 10 AZN, opłata administracyjna wypożyczalni 20 AZN. Ściągnięte z karty kredytowej, reszta depozytu odblokowana po kilku dniach.

Podsumowanie: Można było nieco taniej, ale Aznura wybrałem, bo u różnych pośredników miał najlepsze oceny. I ja również oceniam bardzo dobrze – samochód w porządku, obsługa sprawna, nie wciskali ubezpieczenia, nie było żadnej ściemy z jakimiś wymyślonymi uszkodzeniami, pożyteczny instruktaż. Polecam.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości