Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wulkany błotne
#1 PostWysłany: 14 Lut 2019 20:46 

Loty: 107
Kilometry: 171 391
Krajów: 29 / 14.0%
Okolice Baku są obfite w wulkany błotne. Które z tych wulkanów błotnych (nazwa / lokalizacja na mapie etc.) warto konkretnie zobaczyć?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Wulkany błotne
#2 PostWysłany: 14 Lut 2019 21:37 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 24.2%
złoty
W Gobustanie są ciekawe i łatwo osiągalne - jakakolwiek taksówka z miasta tam pojedzie.

#3 PostWysłany: 24 Lis 2019 11:32 

Loty: 107
Kilometry: 171 391
Krajów: 29 / 14.0%
Rozeznałem temat. Są dwa miejsca atrakcyjne pod względem wulkanów błotnych.

https://goo.gl/maps/9vdDjLyoRqA6NysM9
Do tego miejsca dojeżdżają wszyscy turyści, jest to standardowa oferta dojazdu po wzięciu taksówki. Warto spędzić tu trochę czasu (np. godzinę) wcześniej dogadując to z taksówkarzem, żeby was nie popędzał.

https://goo.gl/maps/2ufzaiuryHBUV7JTA
Drugie miejsce, dwa pola "aktywne wulkanicznie". Mało kto tutaj dociera, mało kto o tym wie. Podczas trekingu widzieliśmy tutaj tylko jeden pojazd. Podejrzewam, że taksiarz za odpowiednią stawkę normalnie tu pojedzie.

Na pierwsze wulkany zabraliśmy się ze znajomymi turystami, którzy robili klasyczny program (wulkany, petroglify, muzeum) i zostaliśmy na miejscu na spokojnie. Na drugie wulkany zrobiliśmy treking, pi razy drzwi na skróty zgodnie z mapą i rzeźbą terenu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Cze 2022 15:28 

jaki koszt taksówki z baku do pierwszej atrakcji i czy warto?

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 10 Cze 2022 18:11, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Paź 2022 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
voy napisał(a):
Do tego miejsca dojeżdżają wszyscy turyści, jest to standardowa oferta dojazdu po wzięciu taksówki. Warto spędzić tu trochę czasu (np. godzinę) wcześniej dogadując to z taksówkarzem, żeby was nie popędzał.

Owszem, tylko jest jeden problem - zwykłą taksówką nie dojedziesz w to miejsce po świeżych opadach deszczu. Przynajmniej nasz taksówkarz odmówił tam przejazdu, nawet gdy chcieliśmy dopłacić z Qobustanu.
Maldini76 napisał(a):
jaki koszt taksówki z baku do pierwszej atrakcji i czy warto?

My wytargowaliśmy 45 manatów do Qobustanu więc "obok".
 Profil Relacje PM off
marcin.krakow lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Sty 2023 21:46 

Z mojego doświadczenia mogę potwierdzić, że najciekawsze wulkany są w w tej okolicy: https://goo.gl/maps/9vdDjLyoRqA6NysM9
Faktycznie, normalna taksówka raczej tam nie pojedzie. Nas zahaczył gość z mercedesem na obrzeżach Baku jak czekaliśmy na autobus i zaproponował park archeologiczny i wulkany. Objazd po wulkanach polegał na tym, że zadzwonił po swojego kolegę ze starą ładą....
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lut 2023 18:06 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
Do wulkanów można dojechać własnym autem asfaltową drogą nie ma potrzeby korzystać z naganiaczy w ładach . Wystarczy jechać 19km za wjazdem do parku petroglifów. Obecnie pojawiły się już tablice informacyjne pokazujące kierunek i odległość.
W czerwcu ich nie było. Trwa tam budowa prawdopodobnie muzeum z kładkami tak by pod wulkany można było przejść suchą stopą. Na chwile obecna daleko do końca prac ale w dalszej perspektywie zapewne zaczną pobierać kasę za wstęp.
Gadekk lubi ten post.
Washington uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 09 Mar 2023 10:03 
Awatar użytkownika

złoty
W którym miejscu trzeba wysiąść z busa 195 w qobustanie ? jedzie się do końca czy trzeba wysiąść wcześniej, widzę że bus podjeżdża na stację kolejową i potem jedzie jeszcze dalej ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Cze 2023 23:05 

niebieski
Przyłączam się do pytania @kostek966 :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Cze 2023 09:04 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
Screenshot_2023-06-04-09-57-46-97_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x378.jpg
Screenshot_2023-06-04-09-57-46-97_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x378.jpg [ 29.34 KiB | Obejrzany 1757 razy ]

Wysiadłem gdzie zaznaczyłem na czerwono, myślę że przystanek później też można, przy przystanku stała jedna taxi i zapytałem młodego kierowcę, okazało się że nie zna żadnego języka po za swoim ojczystym, więc pokazałem mu zdjęcia petroglifow, a wulkan to chyba we wszystkich językach brzmi podobnie więc nie było problemu, za 30 zabrał nas, przy czym przy wulkanach budują kładki, więc pewnie będą bilety wstępu i nie będzie można podejść bezpośrednio i nabrać sobie błota do butelki
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 05 Cze 2023 10:49 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Wulkanów błotnych jest sporo w różnych lokalizacjach, tu 39.9979290943376, 49.41330819461403 nic się nie buduje (dane na koniec maja) ani wstęp nie zapowiada się na ograniczony ;) Ale dojazd autem osobowym tylko gdy jest sucho, inaczej może być ciężko
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 05 Cze 2023 15:01 
Awatar użytkownika

złoty
Oczywiście wulkanów jest tam wiele, co najlepiej widać z samolotu, jednak na miejscu ze względu na czas trzeba coś wybrać, a wybrał za nas nasz kierowca twierdząc, że te są większe od innych, jechaliśmy dość długo ale cały czas drogą asfaltową, widać było że nową i skoro tam buduje się budynek i ścieżki to coś w tym chyba jest ?
Załącznik:
IMG_20230605_155638_copy_254x149.jpg
IMG_20230605_155638_copy_254x149.jpg [ 24.21 KiB | Obejrzany 1694 razy ]

Być może będzie to miejsce do którego będą dojeżdżać zorganizowane grupy, na szczęście jak ktoś będzie chciał wybrać bardziej "dzikie" miejsca to będzie można zwiedzać indywidualnie
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Lut 2024 21:30 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.4%
niebieski
voy napisał(a):
Rozeznałem temat. Są dwa miejsca atrakcyjne pod względem wulkanów błotnych.

Zaliczyliśmy dzisiaj to miejsce. Przejazd z Baku taksówką za 60 manatów. Nie targowaliśmy się, być może dałoby się jeszcze coś urwać, ale dla nas na 3 osoby to była uczciwa cena. Tym bardziej, że auto nowe i zadbane.

Trzeba jechać około 9km bez asfaltu. Droga słaba, ale kierowca dal rade. Na skrzyżowaniu przy rozjeździe na wulkany vs muzeum masa starych ład. Wszyscy oczywiście twierdzili, że taksówką zwykła nie dojedzie. I faktycznie, gdyby było po deszczu, to mogłaby to być prawda. Ale, że było sucho i dość chłodno, to wolnym tempem się dało.

ImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#14 PostWysłany: 21 Kwi 2024 01:39 

Loty: 89
Kilometry: 162 612
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Informacje z tego miesiąca.
Centrum narodowe dotyczące wulkanów błotnych jest już prawie na ukończeniu, dojazd asfaltową drogą kilkanaście kilometrów za petroglifami i tutaj uwaga po drodze jest kilka znaków z napisem "Radar" ;)
W związku z niedostępnością wyżej opisanego miejsca pojechałem na inne tutaj omawiane, czyli te za miejscowością Qarakosa.

Zresztą w samym Baku też są wulkany błotne, można je znaleźć przez Mapy Google.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Kwi 2024 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Byłem wczoraj. Więc tak aktualne info.
W bliskiej odległości od Petroglifów są wulkany ale raczej robią to jako komercję.
W odległości 13km od petroglifów jest miejsce gdzie wulkanów jest sporo. Są aktywne. Nawet ludzie się czasami kąpią. Obok jest takie mini jeziorko i nie każdy o nim wie bo dojeżdżając do wulkanów myślą że to już koniec. Lokalni taksówkarze wiedzą.

Za transport zapłaciliśmy w 3 osoby 40 manatów. Bez poganiania czasowego.
Dojazd z Baku intuicyjny dwoma autobusami na podstawie wskazówek Google Maps.
Autobus 125 za 0,5 manata i później już innym autobusem nr 195 za 0,8 azn. Drugi tylko gotówką. Pierwszy na kartę. Droga powrotna to samo.

Kierowca się nami zainteresował i zadzwonił dla nas po taxi na miejscu. Cena rozsądna. Kierowca taxi oprowadził nas na parku Qubostan pokazując i tłumacząc peteoglify a później jazda do wulkanów.
To na serio fajna wycieczka. Szkoda wynajmować auto na taki wypad.

Image

Image
Image
Image
Image
Image
8 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 21 Kwi 2024 18:31 

niebieski
Popatrz na mapę i potem napisz co jest w bliskiej odległości od petroglifów. W bliskiej odległości jest miejsce "niekomercyjne", 14 km. Kompleks jest 21 km od petroglifów, więc jest dalej.
Zależy kto co lubi. Jak chcesz popatrzeć tylko na wulkan błotny, to możesz też to zrobić kawałek za naszą granicą w Ukrainie.
Ja jestem bardzo ciekaw co będzie w tym kompleksie, jak będą przedstawione te procesy geologiczne itd. Wydaje mi się, że będzie to unikatowa placówka.

By nie rozmywać tematu napiszę, że na lotnisku przeszły mi w podręcznym 2 butelki 0,5 litra wypełnione błotem z wulkanów. Pan na skanerze zapytał czy to błoto z wulkanów, powiedziałem że tak, uśmiechnął się i puścił mnie z tym.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Kwi 2024 19:25 
Awatar użytkownika

srebrny
To zależy chyba kto co lubi. Ja wolę naturę niż podziwianie dla turystów przygotowanych wystaw. Dla przykładu muzeum petroglifów to dla mnie nuda.
Przejście po skałach i oglądanie ich tam to już zupełnie ciekawsze zajęcie. No ale to nie wątek o petroglifach.

Co do odległości to może inna perspektywa jest po wertepach a inna po asfalcie co do odległości.
Zresztą nie ma co się przegadywania które bliższe a które dalsze, bo to zupełnie bez znaczenia w tej konkretnej sytuacji.
piwili lubi ten post.

#18 PostWysłany: 21 Kwi 2024 21:10 

niebieski
Zwróciłem po prostu uwagę na to, że ktoś bez zweryfikowania podanych przez Ciebie informacji pojechałby w zupełnie inne miejsce.
Ja też wolę geologię obserwować in situ, ale chociaż jedna tablica informacyjna była by OK, żeby przybliżyć tematykę, żeby to była taka mała lekcja geologii.
Bo jest coś, ludzie to podziwiają i fotografują to i się z tym, a tak naprawdę mało kto wie jak to powstało, czy co to jest.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Kwi 2024 21:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Pozwolę sobie zakończyć cytatem ale za to trochę podróżniczym. I nie ma co z tym walczyć. Ludzie są różni :)

„Przez całe życie słyszałem wiele tekstów typu:
– Człowiek się uczy na błędach.
– Co nie zabije to wzmocni.
– Podróże kształcą.
To wszystko nieprawda. (…) znam ludzi, którzy potrafią 10 lat walić głową w ścianę i ciągle są zdziwieni, że ich głowa boli, a ściana stoi. Także człowiek się uczy na błędach wtedy, kiedy wie, że je popełnia. Podróże kształcą? Tak, ale tylko wykształconych ludzi. Ludzie jadą do Egiptu, stoją pod piramidami i mówią:
– Patrz jaka niska, wyższa się wydawała.
I to jest koniec refleksji na temat 3 tysięcy lat historii. Jadą do Meksyku i na pytanie ‘Jak było?’ mówią:
– Meksyk jak Meksyk, ciepło było.
No i co nie zabije to wzmocni, to nieprawda. Co nie zabije to, nie zabije, wcale nie musi wzmacniać. Potrafi sponiewierać i zostać na całe życie.” - Jacek Walkiewicz

#20 PostWysłany: 19 Maj 2024 21:55 

Loty: 214
Kilometry: 332 629
Krajów: 66 / 31.9%
złoty
KKL napisał(a):
Wszyscy oczywiście twierdzili, że taksówką zwykła nie dojedzie. I faktycznie, gdyby było po deszczu, to mogłaby to być prawda.

Nie polecam pojechania po deszczu, stara łada ledwo przejechała a błota nie miałem chyba tylko w oczach bo zamykałem jak robił nią drifty z otwartymi szybami :roll:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości