Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 04 Lut 2024 10:13 
Awatar użytkownika

piotr900610 napisał(a):
zajci napisał(a):
Właśnie zostawiłem auto na wolnym parkingu w Maria Ellend. Na wjeździe do miasta nie zauważyłem żadnych informacji o płatnej strefie parkowania. Obok stały auta z węgier, słowacji i czech. Dojazd do lotniska to 2 przystanki, około 10 minut. Do zakupu biletów użyłem aplikacji „OBB Tickets” + karta kredytowa (ja użyłem karty Revolut). Koszt dla 2 dorosłych + dziecko 5 lat = 5,40 euro za wszystkich. Pociąg jeździ co 60 minut.

Ważne: w oczekiwaniu na pociąg rozmawiałem z mieszkańcem, który powiedział że od 1.03.2024 lub 01.04.2024 mają rozszerzyć strefę parkowania o te miasteczko. Czyli najbezpieczniej będzie wybrać kolejne: Haslau an der Donau lub Regelsbrunn.

Zrobiłem dokładnie tak samo w lipcu i mam zamiar zrobić pojutrze, szkoda, że znowu to rozszerzają...

Ja również wypróbowałem tego nowego miejsca, pokazanego na google maps przez kolegę "zajci". Samochód pozostawiony na tydzień - zero problemów. Bardzo spokojne miejsce. Oprócz mojego stały jeszcze samochody z RO, CZ i biała Kia na katowickich rejestracjach (pozdrawiam forumowicza jeśli to czyta). Stacja pociągu S7 do lotniska 200 m od samochodu. Moja porada na zakup biletu. Używając app OBB Tickets za bilet zapłaciłem 3,90 EUR, najtańsza opcja (dziwne). Kupując już na powrót na lotnisku ale w automacie zapłaciłem 2 EUR (2x taniej niż przez app). Wybór należy do Was ;-)
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#122 PostWysłany: 07 Lut 2024 16:29 

Ja dalej analizuję zostawienie samochodu na ponad miesiąc z rodziną (dwójką małych dzieci, wózek i te sprawy...).

I wróciłem do rozważania zostawienia samochodu na P&R w Wiedniu i dostania się komunikacją do S7 i na lotnisko, przebitka jest znaczna względem parkingów na lotnisku...

Pytanie:
Czy ktoś z Was korzystał z Parktigera w ramach P&R np. Heiligenstadt lub Donaumarina?

Przebitka jest znaczna na miesiąc zostawienia samochodu:
P&R Parktiger - 75 albo 80 EUR
Najtańszy parking przy lotnisku z dojazdem (Mazur Parking) - 164 EUR

Zostawienia w jakiejś bardziej odległej miejscowości i niepewnym parkingu trochę się obawiam (trochę długi okres pozostawienia samochodu)

Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami w tym zakresie.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 12 Lut 2024 20:36 

papierki2 napisał(a):
piotr900610 napisał(a):
zajci napisał(a):
Właśnie zostawiłem auto na wolnym parkingu w Maria Ellend. Na wjeździe do miasta nie zauważyłem żadnych informacji o płatnej strefie parkowania. Obok stały auta z węgier, słowacji i czech. Dojazd do lotniska to 2 przystanki, około 10 minut. Do zakupu biletów użyłem aplikacji „OBB Tickets” + karta kredytowa (ja użyłem karty Revolut). Koszt dla 2 dorosłych + dziecko 5 lat = 5,40 euro za wszystkich. Pociąg jeździ co 60 minut.

Ważne: w oczekiwaniu na pociąg rozmawiałem z mieszkańcem, który powiedział że od 1.03.2024 lub 01.04.2024 mają rozszerzyć strefę parkowania o te miasteczko. Czyli najbezpieczniej będzie wybrać kolejne: Haslau an der Donau lub Regelsbrunn.

Zrobiłem dokładnie tak samo w lipcu i mam zamiar zrobić pojutrze, szkoda, że znowu to rozszerzają...

Ja również wypróbowałem tego nowego miejsca, pokazanego na google maps przez kolegę "zajci". Samochód pozostawiony na tydzień - zero problemów. Bardzo spokojne miejsce. Oprócz mojego stały jeszcze samochody z RO, CZ i biała Kia na katowickich rejestracjach (pozdrawiam forumowicza jeśli to czyta). Stacja pociągu S7 do lotniska 200 m od samochodu. Moja porada na zakup biletu. Używając app OBB Tickets za bilet zapłaciłem 3,90 EUR, najtańsza opcja (dziwne). Kupując już na powrót na lotnisku ale w automacie zapłaciłem 2 EUR (2x taniej niż przez app). Wybór należy do Was ;-)

To była moja biała KIA :) Pozdrawiam. Ja zostawiłem na 10 dni.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 14 Kwi 2024 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 521 914
Krajów: 64 / 30.9%
srebrny
Ktoś parkował po 1.03 lub 1.04? Gdzie teraz jest najbliższa miejscówka ? :)

#125 PostWysłany: 14 Kwi 2024 10:20 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Krajów: 48 / 23.2%
Zbanowany
https://maps.app.goo.gl/V1RF6rbXdhFnCSWHA
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 14 Kwi 2024 10:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Rozumiem że po 1.03 czy tam po 1.04 nic się nie zmieniło i strefa nie jest poszerzona?

#127 PostWysłany: 16 Kwi 2024 00:35 

podbijam temat. musze zostawić auto na 19 dni :/
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 16 Kwi 2024 07:27 

Loty: 272
Kilometry: 530 365
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
Bitte parken Sie für Reisen nicht in den Straßen unserer Gemeinde. Diesbezüglich gibt es bereits großen Unmut.

Abgesehen davon soll in den nächsten Wochen und Monaten in unserer Gemeinde flächendeckend Glasfaser verlegt werden, weswegen überall kurzfristig Grabungsarbeiten durchgeführt werden können.

To jest odpowiedź od Burmistrza Gminy Haslau-Maria Ellend, chyba nie parę, a więcej tych samochodów na zagranicznych blachach tam stoi regularnie :D Ja lecę w przyszły poniedziałek i zostawię auto na P+R, 25 euro za tydzień to cena jak w Krakowie.
 Profil Relacje PM off
Marco Manno lubi ten post.

#129 PostWysłany: 16 Kwi 2024 07:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli na weekend mogę zostawić. ?

#130 PostWysłany: 23 Kwi 2024 18:49 
Awatar użytkownika

Rockriderr napisał(a):
Bitte parken Sie für Reisen nicht in den Straßen unserer Gemeinde. Diesbezüglich gibt es bereits großen Unmut.

Abgesehen davon soll in den nächsten Wochen und Monaten in unserer Gemeinde flächendeckend Glasfaser verlegt werden, weswegen überall kurzfristig Grabungsarbeiten durchgeführt werden können.

To jest odpowiedź od Burmistrza Gminy Haslau-Maria Ellend, chyba nie parę, a więcej tych samochodów na zagranicznych blachach tam stoi regularnie :D Ja lecę w przyszły poniedziałek i zostawię auto na P+R, 25 euro za tydzień to cena jak w Krakowie.

ten parking P+R trzeba rezerwować ma jakąś str www?
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 23 Kwi 2024 22:06 

Loty: 272
Kilometry: 530 365
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
Jest dwóch operatorów, ja rezerwowalem przez app.repark.at P+R Donaumarina (Parktiger) - 48 euro za 2 tygodnie.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 27 Maj 2024 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 169 762
Krajów: 28 / 13.5%
niebieski
Ktoś parkował po 01.04.24 gdzieś w strefach podmiejskich? potrzebuje samochód zostawić na 9 dni... Lecąc samemu parking sporo mi podbija koszt wyjazdu.. :)
Sew uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 17 Cze 2024 11:38 

Witam, podłączam się pod temat - czy ktoś może parkował w ostatnim czasie w miejscowościach na trasie pociągu i może coś powiedzieć czy te strefy weszły w życie i jak to wygląda?
dzięki
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 25 Cze 2024 13:03 

niebieski
Witam.
Nawiązuje do pytania powyżej. Jest jakaś obecnie opcja na bezpłatny parking w okolicy lotniska.
Znalazłem najtaniej na ParkTiger ale wychodzi 50 euro za 6 dni
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 25 Lip 2024 07:37 

Loty: 250
Kilometry: 471 279
Krajów: 54 / 26.1%
niebieski
Potwierdzam, że parking na ulicy w Maria-Ellend dalej jest darmowy (staliśmy 10 dni) ?

#136 PostWysłany: 16 Sie 2024 13:11 

Witam
Potrzebuję parking na 13 dni (4 osoby dorosłe), chyba najtaniej to Mazur z darmowym transferem.
Czy na dojazd do parkingu Mazur przy VIE od strony Mikulova trzeba mieć austriacką naklejkę ekologiczną, czy wystarczy winieta?
Google mnie co prawda przekonuje, że przez Znojmo i Jaroslavice lub Laa an der Thaya mógłbym uniknąć winiety austrijackiej, ale wtedy mam przejazd prze Wiedeń, więc na pewno wymagana naklejka ekologiczna.
Z Legnicy do Wiednia w ogóle jest nieciekawy dojazd :(
Trochę się obawiam zostawić samochód w Maria-Ellend na 13 dni...
Znalazłem jeszcze https://www.park-and-fly.at/en/preise/ za 65 EUR/13 dni, ale 15,50 EUR za transfer lotniskowy w jedną stronę daje razem 96 EUR, czyli prawie to samo, co Mazur, a dalej.
Czy jest może jakiś inny, tańszy niż Mazur parking z transferem na VIE?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 30 Sie 2024 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 185 024
Krajów: 19 / 9.2%
Ja mogę wrzucić update z wczoraj. Aktualnie pociąg nie jeździ do Marie Ellend. Parkowaliśmy w cichej uliczce bez problemów - zero mandatu, blokady czy cokolwiek, przez ponad 2 tygodnie, solidnym autem i dość dużym ;) Kilka fur na zagranicznych blachach było ale niezbyt dużo. Gdyby ktoś się obawiał (acz nie ma czego, mega ciche i spokojne miasteczko) to jest obok płatny parking bez dowozu na lotnisko, było dużo miejsc, chyba 6 euro za dobę. Płatne w aplikacji. Dojechaliśmy w jedną stronę stopem ale można wsiąść w autobus do Fischamend (1 przystanek do dworca) i jedną stację pociągiem, który zatrzymuje się na lotnisku;) a powrót ten sam sposób. Nie udało mi się ustalić czemu pociąg już tam nie jeździ ale od 13.08 do wczoraj nie jeździł niestety. Końcowa stacja pociągu to Fischamend. Cały dojazd z lotniska zajął mi ok. 20 minut (samej jazdy to 3 minuty + 45 minut) ale miałam dość szybko pociąg - normalnie jeździ co 30 min. Bilety można kupić w maszynie zarówno na lotnisku jak i potem na przystanku.
Odnośnie Mazura, polecam zarezerwować wcześniej. Ja chciałam tam zostawić samochód i nie było miejsc. Uber z oporami ale chciał przyjechać (koszt. 28 euro z Marie więc też do rozważenia jak macie 4 płatników).
 Profil Relacje PM off
trunks lubi ten post.
trunks uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 04 Wrz 2024 12:01 

Parkował ktoś ostatnio za darmo na Marie Ellend? Planujemy lecieć na weekend i zostawić auto sb-pn ale w sobotę musielibyśmy koło 2-3 w nocy dostać się na lotnisko a chyba pociągi nie jeżdżą o tej godzinie ? Uber wychodzi 24 euro już teraz, więc w środku nocy będzie jeszcze drożej. Zastanawiam się na opłacalnością tej opcji względem zostawienia auta gdzieś na parkingu płatnym przy lotnisku ?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 04 Wrz 2024 16:49 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
Archeo napisał(a):
Witam
Potrzebuję parking na 13 dni (4 osoby dorosłe), chyba najtaniej to Mazur z darmowym transferem.
Czy na dojazd do parkingu Mazur przy VIE od strony Mikulova trzeba mieć austriacką naklejkę ekologiczną, czy wystarczy winieta?
Google mnie co prawda przekonuje, że przez Znojmo i Jaroslavice lub Laa an der Thaya mógłbym uniknąć winiety austrijackiej, ale wtedy mam przejazd prze Wiedeń, więc na pewno wymagana naklejka ekologiczna.
Z Legnicy do Wiednia w ogóle jest nieciekawy dojazd :(
Trochę się obawiam zostawić samochód w Maria-Ellend na 13 dni...
Znalazłem jeszcze https://www.park-and-fly.at/en/preise/ za 65 EUR/13 dni, ale 15,50 EUR za transfer lotniskowy w jedną stronę daje razem 96 EUR, czyli prawie to samo, co Mazur, a dalej.
Czy jest może jakiś inny, tańszy niż Mazur parking z transferem na VIE?
Pozdrawiam

W Austrii nie trzeba mieć żadnych naklejek ekologicznych, w tym do wjazdu do miasta. Wszystkie strony które je oferują to robienie ludzi w balona. Tak naprawdę tylko samochody ciężarowe potrzebują takie.

Co do parkingu, to ze swojej strony polecam też Mazur parkplatz, maksymalnie na autobus czekałem może 3min, miejsc nie brakowało to zaparkowania.
2 ludzi lubi ten post.

#140 PostWysłany: 14 Wrz 2024 13:36 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Jaki parking polecacie na tygodniowy postój? W sensownej cenie ( do ok 40-50 EUR). Nie chcę zostawiać samochodu w jakimś niepewnym miejscu tylko dlatego, że za darmo.

Zastanawiam się też nad parkingiem P&R (no. Edberg) - testował ktoś takie rozwiązanie? Coś polecacie z sensownym dojazdem publicznym do lotniska?
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości