Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Mar 2024 16:26 
Awatar użytkownika

muz napisał(a):
Ja mam lot w połowie kwietnia, jak coś też dam znać :)

Na razie na plus, że mimo kupna biletów przez OTA można normalnie załadować swój lot w ich apce. Wybrać specjalne posiłki czy zmieniać miejsca za free. Niebo a ziemia względem takiego Air China.

Mi dzisiaj zmienili lot o 40min z Delhi do Paryża, przez 2 godziny dzwoniłem na różne oddziały infolinii air india (WB, Niemcy, Francja), za każdym razem dostawałem odmowę zmiany na Wiedeń lub Warszawę, najśmieszniejsze że zawsze podawali inne uzasadnienie przy kolejnym telefonie (xd), ale najczęściej mówili:
1. że nie mogą zmienić kraju przylotu z Francji na inny kraj
2. wszelkie zmiany za darmo są dostępne dopiero od zmian rozkładowych powyżej 1h (czasem mówili że powyżej 2h).
Bilet mam kupiony u nich bezpośrednio a nie przez OTA.
Napisałem do nich jeszcze na Twitterze, nie mam jeszcze odpowiedzi, ale zgaduje że nic tam innego nie powiedzą.
 Profil Relacje PM off
muz uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 02 Mar 2024 16:29 

HON fly4free
No ale o co masz pretensje?
Zmiana niewielka, a ty chcesz robić rerouting za free.
OK, niektóre linie czasem na to idą, ale jeśli - to wyłącznie dobra wola zwykle czy ponadprzeciętna elastyczność, a nie realizacja "prawa" paxa.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#23 PostWysłany: 02 Mar 2024 16:49 
Awatar użytkownika

Żadnych pretensji nie mam (nawet oczekiwań nie miałem, tym bardziej nie uważam, że to jakieś moje "prawo" xd), ale jednak były historie z innymi liniami, gdzie za 5min zmiany ludzie sobie przekładali wylot z Milanu na Warszawę. Jedynie dziele się informacją (o którą inni się pytali też), a jako że miałem zmianę to spróbowałem i tyle (zawsze fajnie jednak lecieć z bliżej niż z Paryża, a jako że się nie udało to nic). Teraz przynajmniej będzie info na forum odnośnie elastyczności air india w tych kwestiach, bo przedtem nic nie było ;).

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 05 Mar 2024 22:55, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Mar 2024 18:46 

Loty: 123
Kilometry: 315 716
Krajów: 35 / 16.4%
Ok ja też miałem kilka zmian w lotach korekty typu 5-15 min na lotach powrotnych + na locie tam skrócenie czasu przesiadki o ponad 2,5h (co akurat jest dla mnie zmiana na plus)

Skontaktowałem się z nimi na czacie, żeby zobaczyć czy cokolwiek jest możliwe do zmiany. Agent powiedział, że ewentualne zmiany możliwe jedynie na tym "dotkniętym" odcinku i mogę zmienić datę wylotu na +/- 3 dni od pierwotnej daty wylotu. Zmiana lotniska wylotu niemożliwa, zmiana lotów na przyklad na innego członka star alliance także nie.

Rezerwacje robiłem przez OTA.

Generalnie żałuję, że ta dłuższa zmiana nie była na locie powrotnym bo mam tam nockę w Wiedniu przed lotem do Wawy. Ciekaw jestem czy byłaby szansa podmienić miejsca przesiadki przy tym samym miejscu docelowym. Ale jeszcze 1,5 miesiąca do lotu zobaczymy czy coś się zmieni w trakcie.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Maj 2024 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Loty w eko na trasie VIE-DEL-BKK, HKG-DEL-LHR.

DEL-BKK na arbuzie 320, pozostałe loty na drimkach.

Drimki ok. 10-letnie, mocno rozklekotane, popsute stoliki, niedziałające ekrany, porozdzierane materiały. Nawet z zewnątrz te ich samoloty są totalnie upieprzone. Ale za to od cholery miejsca na nogi - rewelacja! A320 DEL-BKK był w porównaniu bardzo męczący i niewygodny.
Jedzenie niesmaczne, napoje w tym alkoholowe do oporu, nie żałują, choć wino podobnie podłe jak jedzenie, ale szkocka łyżka pewnie taka jak wszędzie. Obsluga bardzo w porządku, loty punktualne. Transfer w DEL bez problemów. Lotnisko jest całkiem spoko i czyste. Przed security na transferze można pobrać bilecik na internet. Automat działa fatalnie - trzeba spokojnie czekać aż przemieli i w końcu wypluje papierek. Na security zaczyna się polowanie na elektroniczne papierosy. Prawie co drugi pax wywalał. Mi też kazali wyrzucić, choć takowego nie posiadałem. ? Woda przechodzi bez żadnego problemu.
Ciekawa trasa DEL-LHR nad Karakorum, Azją centralną, Kazachstanem, onucowem.

Generalnie pomimo wszystkich niedociągnięć polecam, bo na longu w biedaklasie ta ilość przestrzeni jest na wagę złota.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
12 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 21 Maj 2024 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Leciałem w ubiegłym tygodniu identyczne trasy.
Potwierdzam to co pisał przedmówca - miejsca na nogi w 788 dużo, siedzenia się solidnie odchylają
Rozrywka na 3 lotach działała (marnie) tylko na 1.

Wypełnienie samolotu wysokie, sporo dzieci na pokładzie - jak ktoś ma słaby sen to niech weźmie stopery do uszu.

Mnie jedzenie smakowało, ale ja ogólnie lubię hinduskie jedzenie.

Alkohol dostępny tylko podczas serwisu, jak poszedłem później na tył samolotu to odmówiono mi.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
nelson 1974 uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 02 Cze 2024 16:39 

nelson 1974 napisał(a):
Ktoś leciał ostatnio z Air India do Nepalu? Mam stop w Delhi w drodze do KTM, około 11h i nie chce mi się siedzieć na lotnisku. Wiza tranzytowa będzie potrzebna?

@nelson 1974 ja miałam lecieć Wiedeń- Katmandu ze stopem w Delhi 12h, ale jak pisałam wyżej- odwołali lot 8 mcy wcześniej. oddali tylko 2/3 kwoty i zamknęli sprawę, pomógł dopiero chargeback z banku.

Z tego co się zorientowałam potrzebna jest wiza tranzytowa na Delhi, są dostępne też takie na krótszy okres.
Teraz mamy na szczęście bez stopa zaklepane :D
 Profil Relacje PM off
nelson 1974 lubi ten post.
nelson 1974 uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 25 Gru 2024 16:07 

HON fly4free
Informacja dla osób odlatujących Air India z Mumbaju (BOM) lotami krajowymi: jeśli ktoś ma *G Air India daje zaproszenie do Adani Business Lounge, bo nie posiada tam własnej poczekalni. Do wejścia wystarczy BP, ale jeśli ktoś chce zaprosić gościa, trzeba podejść do check-in i odebrać dla niego papierowe zaproszenie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 10 Sty 2025 23:33 

HON fly4free
O AI mówi się dużo żle, tymczasem linia robi całkiem spore i sensowne postępy produktowe. Ostatnio leciałem trzy razy na trasach krajowych i regionalnych w nowej klasie ekonomicznej premium, raz maszyną Vistary (obecnie część AI) i dwa razy własnymi samolotami AI - A320neo z nową kabiną C, Y+ i Y.
Krótkie spostrzeżenia poniżej:
1. Klasa ekonomiczna premium ma osobą kabinę oddzieloną ściankami i zasłonami od biznesu i klasy ekonomicznej, samoloty czyste, wnętrza sprawiają przyjemne wrażenie
2. Fotele w układzie 3-3 są nieco wygodniejsze od Y: mają porządne regulowane zagłówki, większy stopień odchylenia i większą przestrzeń na nogi, super jest zwłaszcza pierwszy rząd za biznesem, ale nie ma blokady środkowego miejsca. Pasażerowie premium mogą korzystać z łazienki biznesowej.
3. Bilet w Y+ daje priorytetową odprawę i boarding, nie daje wstępu do poczekalni biznesowych jeśli ktoś nie ma statusu. W przypadku *G dostaje się zaproszenie do poczekalni kontraktowych lub ma się oczywiście wejście do własnych AI/*A.
4. Serwis na pokładzie jest lepszy od Y - jest drukowane menu z wyborem zwykle trzech dań na ciepło, posiłki są z pogranicza Y i C, częściowo serwowane na porcelanie. Na trasach krajowych nie ma alkoholi. Przed startem lub zaraz po dostaje się też butelkę wody oraz ręczniczki odświeżające.
5. CC ekstremalnie grzeczna
6. Różnice w cenach biletów między Y/Y+ zwłaszcza na trasach krajowych są najczęściej niewielkie - przy zakupie z wyprzedzeniem klasa premium zwykle kosztuje 100-150 zł więcej i IMO warto to dopłacić zwłaszcza na dluższych lotach (krajówki w Indiach to nierzadko loty nawet 3-4 h)
7. W przypadku biletu w Y i w razie dostępności miejsc AI oferuje tanie upy do Y+, koszt od ok. 80 zł za segment
8. Premium w najtańszej opcji jest bookowane zwykle do E - warto pamiętać, że niektóre programy FFP nie dają mil za tę klasę, w pozostałych jest zwykle 50%. Ponieważ produkt jest nowy, mam wrażenie, że nie we wszystkich FFP nastąpił odpowiedni update w tym zakresie.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 11 Sty 2025 03:38 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 630
Kilometry: 1 378 334
Krajów: 76 / 35.5%
Moce przerobowe Air India i know how Vistary czyli SQ jeszcze trochę i może coś z tego będzie :)

#31 PostWysłany: 05 Lut 2025 23:47 
Awatar użytkownika

złoty
Niby człowiek niewiele oczekuje, a i tak jest pod wrażeniem. Wkrótce lecę AI z Kopenhagi. Ponieważ będę z osobą starszą, która nie jest aż takim piechurem jakim bywała, nie chce zaczynać od drałowania tam i nazad po lotnisku - więc sprawdziłem, jako gwiezdne złotko, do jakiego saloniku mogę się udać. Szczególnie że po wyjściu SAS z sojuszu jest bałagan.

Na stronie piszą o Aviatorze. Co jest dziwne, bo jest on bardzo daleko od strefy non-Schengen. Ale może poszli w ślady Lotu. Pytam więc przyjaznego czatbota na stronie, czy na pewno. Ten odpowiada - nie wiem, nie znam się, pytaj Whatsappa. Pytam tamże, a tutaj halucynacje na pełnym gazie - najpierw ściana tekstu opisująca terminal a potem pięknie opisany salonik "maharadża". Który nie istnieje.

Spoko, użyłem formularza kontaktowego. Po trzech dniach dostałem odpowiedź na pytanie czy dane na stronie są prawidłowe;
Cytuj:
As a Star Alliance Gold member, you and your fellow traveler are indeed eligible to access the designated Star Alliance lounges at the airport. These lounges provide a comfortable and relaxing environment before your flight.

To clarify, the lounges are typically located after passport control, allowing you to access them once you’ve completed your check-in and security procedures.

Ponieważ miałem okazję być na lotnisku i w dodatku korzystać dzisiaj z saloniku opisanego na ich stronie - to dowiedziałem się że rzeczywiście informacja jest błędna i linia korzysta z Lounge w tej części terminala z którego odlatują.

Jak tu nie wierzyć w stereotypy o tym pięknym kraju i jego mieszkańcach :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 26 Lut 2025 16:58 
Awatar użytkownika

złoty
Sorki za post pod postem, ale nastąpił ciąg dalszy.

Jutro mam lot. Air India ładnie przypomniała mi o odprawie online. Super, myślę sobie, będę mógł wstać odprawiony pół godziny później. Wchodzę do apki i zaskoczenie.
Odprawa będzie otwarta za 12 godzin z hakiem.
Image
Lot jest za 12 godzin z hakiem...
Aż się chce skomentować - ale to nieładnie pisać stereotypami :D
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Lut 2025 17:45 

HON fly4free
Sprawdź przez stronę: robiłem dobrych kilka razy ostatnio odprawy na różne indyjskie krajówki i zawsze bez problemu dało się: chyba że przy wylocie ex IXZ są jakieś restrykcje i trzeba zrobić tradycyjną odprawę na lotnisku
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#34 PostWysłany: 27 Lut 2025 03:17 
Awatar użytkownika

złoty
Strona w ogóle nie rozpoznawała rezerwacji - trzeba było dostać papierek na lotnisku. Swoją drogą, tylko na pierwszy lot, pozostałe dwa są "pełnym" Air India - też się nie da przez apkę czy stronę i trzeba będzie jutro na lotnisku...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 15 Lut 2026 21:33 
Awatar użytkownika

Podbijam pytanie. Zmiana rozkłdowa, jak elastyczna jest Air India.? Czy w gre wchodzi zamiana Dubai na Doha lub Stambuł ?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 30 Cze 2026 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 228 494
Krajów: 34 / 15.9%
Czołem,
czy ktoś próbował już walczyć u nich o odszkodowanie? Ja na VIE-DEL-BKK zaliczyłem obsuwę pierwszego odcinka a w konsekwencji przełożenie drugiego na kolejny lot i ponad trzy godziny później na mecie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości