Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#7541 PostWysłany: 01 Mar 2024 13:36 

srebrny
W marcu znów dostępna opcja tańszego zakupu mil:
https://www.miles-and-more.com/de/pl/ea ... offer.html
Warunki:
During the promotional period from 1. to 31.3.2024, Miles & More members will earn at least 30% miles extra with each bundle.
Any Miles & More member can purchase a bundle. Once purchased, a bundle cannot be refunded.
Miles & More members can purchase one bundle per transaction.
Members can earn up to 250,000 miles through Bundle&Go in a single calendar year.
The miles earned with the bundle will be credited to your Miles & More account within five working days.
The Hotels & Cars bonus, the privileges on Avis rentals and the Priority Pass reduction can each only be claimed once per bundle purchase and cannot be combined with any other offers or benefits.
The Hotels & Cars bonus and the Priority Pass reduction can each only be claimed once. The privileges on Avis rentals are limited to five rentals.
All purchase charges and relevant processing fees imposed by Points.com Inc. will be shown on your credit card statement as “Bundles by PTS - M&M”.
1
Costs: EUR 250, USD 280, CAD 380, SFR 240, GBP 220.
2
Costs: EUR 1,000, USD 1,120, CAD 1,500, SFR 960, GBP 880.
3
Costs: EUR 1,750, USD 1,960, CAD 2,630, SFR 1,680, GBP 1,540.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.
Chupacabra uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#7542 PostWysłany: 01 Mar 2024 15:34 

niebieski
bonifacy napisał(a):

EDIT:
Od kiedy Seul ma takie dopłaty? W Y+ była taka różnica? Econamoy wciąż za 172zł

Bo to chyba jest naciągana promocja. W stawkach niepromocyjnych dla Y+ (105k mil) dopłaty wynoszą 432.72 zł
 Profil Relacje PM off  

#7543 PostWysłany: 01 Mar 2024 18:16 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Czyli kupno po 5,8 gr za mile w najlepszym przypadku jak dobrze liczę.
 Profil Relacje PM off  

#7544 PostWysłany: 01 Mar 2024 18:51 

HON fly4free
55 k mil to ok 2600 (okazja vs standardowa stawka), różnica w podatkach 775 na niekorzyść okazji milowej to cały czas i tak jest ponad 1800 zeta taniej niż standardowo. Inna sprawa jak się to ma to zwykłych taryf - np. ex BUD LO sprzedaje ICN Y+ w podobnej cenie to kosztów biletu milowego w okazji - oczywiście zostaje dolot do BUD, ale za to z samego biletu wpadają mile (generalnie 100%+) + kredyt do statusu w tym czy innym FFP więc sumarycznie opłacalność pewnie może wyjść bardzo podobna lub nawet większa w przypadku biletu za cash.
 Profil Relacje PM off  

#7545 PostWysłany: 01 Mar 2024 21:09 

Jestem nowy w temacie. Jak to jest z dostępnością biletów w promocjach milowych? Parę godzin po północy były już dostępne nowe promocje. Chciałem sprawdzić Seul w biznesie za 70 tys. mil. Przeklikałem się przez cały kalendarz i ani jednego dnia od 1 kwietnia do 31 maja nie było dostępności. Wszędzie tylko premium economy za 50 tys. mil.

Czy te promocje często są tak oszukane? Co to za promocja, która praktycznie od samego początku nie ma dostępności? Sprawdzałem o godzinie 2 w nocy - już pojawiły się te promocje. Wątpię żeby od razu wszystko wykupiono w minuty.

Staram się zorientować czy warto zacząć bawić się w zbieranie mil w inne sposoby niż latanie. Np. rezerwowanie hoteli przez points.com zamiast booking.com - gdzie jest trochę drożej, ale wpadają mile. Różnica w cenie przelicza się na około 4 gr/mila dopłaty do tego żeby dostać mile oprócz samej rezerwacji hotelu. Przy takim przeliczniku bilet w business za 70 tys. mil do Korei to 2800 zł plus podatki - to atrakcyjna cena. Ale to będzie miało sens tylko jeśli te bilety faktycznie da się w tych promocjach milowych kupić, bo w standardowej stawce milowej robi się już tak sobie.
 Profil Relacje PM off  

#7546 PostWysłany: 01 Mar 2024 21:36 
Awatar użytkownika

złoty
Tak to jest z promocjami milowymi, czasami dostępność jest minimalna lub nie ma jej wcale. Na pewno nie ma co zbierać mil pod jakieś konkretne promocje, raczej w tym przypadku trzeba brać co jest. Z kierunków, które ja obserwowałem, najczęściej biznesu i economy nie było (prawie) w ogóle, a było sporo PE. Jest jeszcze najmilszy poniedziałek.

Celowe przestawianie się na jakieś portale dla mil nie ma moim zdaniem sensu, można je zbierać przy okazji i tak gdzieś kupując, gdzie jest to oferowane.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7547 PostWysłany: 01 Mar 2024 21:55 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
@marek2011
Możesz przybliżyć temat cen ok. 2700 zł za Y+
Jakie warianty trzeba szukać?
 Profil Relacje PM off  

#7548 PostWysłany: 01 Mar 2024 22:04 

HON fly4free
@Darek M.: ICN masz poniżej 3,9 k (wybrane daty) czyli tyle co mniej więcej wychodzi bilet w promocjach milowych licząc spalenie 50 k mil + 1200 zeta dopłaty (razem ok. 3,6+ k)
 Profil Relacje PM off  

#7549 PostWysłany: 01 Mar 2024 23:04 

@ncn dzięki za info. A czy w najmilszych poniedziałkach zdarza się long-haulowy biznes? W obecnym poniedziałku biznes jest tylko po Europie.

To co mnie najbardziej interesuje to biznes na dłuższych trasach. Co do kierunków to jestem otwarty na wiele i chętnie podróżuję oportunistycznie, więc model, w którym „biorę co jest akurat w promocji” jest dla mnie ok. Ale jeśli ten model wygląda „nie da się kupić tego co jest w promocji” to trochę traci to sens :)

Co do zmiany miejsca gdzie kupuję hotele, dla punktów. Jeśli będę wiedział, że faktycznie będę mógł wykorzystać te punkty i ile ich wydam na lot, to mogę zmienić. Zamiast ten sam hotel kupić na Bookingu za 5000 zł mogę go kupić na Points.com za 5400 zł dostając dodatkowo 10 000 mil. Rachunek jest prosty: dopłacam 400 zł za mile, kupując je w cenie 4 gr/mila. Jeśli będę w stanie polecieć za 70 tys. mil (2800 zł) + 2500 zł podatków = realnie za 5300 zł w biznesie do Korei to jest to dla mnie w porządku cena. Ale już 140 tys. mil (5600 zł) + 2500 zł podatków = 8000 zł przestaje mieć sens, bo za 9000 zł często można kupić normalny bilet bez czajenia się na to kiedy akurat będzie coś w promocji milowej.

Stąd zanim zacznę jakoś szczególnie aktywnie działać w celu zbierania mil (przeniesienie karty do Pekao, rezerwowanie hoteli na Points.com), chcę zorientować się czy to ma sens i czy faktycznie będę mógł w takich cenach (milowych) kupować loty. Przy promocjach z tego miesiąca dostępność long haul w biznesie u Lufthansy przynajmniej jakaś jest (jestem elastyczny terminowo, więc coś wybiorę), ale akurat mają tylko kierunki na zachód. Na wschód jest tylko od LOT, ale tam promocja jest udawana :(
 Profil Relacje PM off  

#7550 PostWysłany: 01 Mar 2024 23:27 
Awatar użytkownika

złoty
Kiedyś się trafiały long-haule w biznesie w najmilszym, ale z tego co kojarzę, to od dłuższego czasu już takich nie ma.

Jak jesteś w stanie uciułać chociaż te 25/35K na longa z najmilszego w eco, to można się zacząć bawić. Jeśli wyceniasz zdobycie mili na 4 gr/sztuka, to nie ma sensu, bo taka jest aktualnie szacowana jej wartość, więc będziesz "na zero", a musisz zaangażować czas.

Jeśli piszesz o LH, to zwróć uwagę na dopłaty, znacznie wyższe niż w LO.
 Profil Relacje PM off  

#7551 PostWysłany: 01 Mar 2024 23:39 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Dla normalnych posiadaczy kk uzbieranie mil na lot po Europie będzie super atrakcją, dla bardziej obrotnych lot do New York, Chicago lub Seulu z Wawy będzie fajną nagrodą. Na loty w biznesie po całym świecie raczej nie ma co liczyć w obecnych czasach

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7552 PostWysłany: 02 Mar 2024 00:31 

Liczę, że kartą Pekao powinienem uzbierać 60 tys. mil rocznie za darmo, tzn. po prostu korzystając z kk i nie ponosząc dodatkowych kosztów związanych z gromadzeniem mil.

Szukam sposobów na dozbieranie większych ilości mil z innych źródeł. Np. rocznie wydaję na Booking 20 tys. zł na hotele i przerzucając się na Points.com wydałbym 22 tys. zł (wybór hoteli mniejszy, ale powiedzmy, że dałbym radę z tym żyć), czyli o 2000 zł więcej, ale w zamian dostanę 50 tys. mil. Jeśli za takich 50 tys. mil + podatki polecę w promocji milowej w biznesie do US to dla mnie ten przelicznik 4 gr/mila ma sens.

Jeśli znacie miejsca tańsze niż 4 gr/mila to chętnie poczytam!

Nie szukam okazji do polatania za mile w economy. Moje plecy plus bezsenność nawet we własnym łóżku źle znoszą long-haule w economy i chciałbym użyć mil do polatania w biznesie w long haul. Upgrade za mile chyba nie ma sensu, bo z rozsądnie wycenionego economy (L) upgrade do biznes to 90 tys. one-way do Azji. Więc naturalnie zacząłem patrzeć na te promocje milowe gdzie za 70 tys. mil plus taxy jest long-haul.

Jeśli znacie inne miejsca/sposoby gdzie można w niższej cenie niż 4 gr/mila zdobyć większe ilości mil, to też bardzo chętnie poczytam!

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#7553 PostWysłany: 02 Mar 2024 01:18 

Loty: 416
Kilometry: 575 382
Krajów: 41 / 19.2%
niebieski
@Bartek popatrz jeszcze na RocketMiles.
 Profil Relacje PM off  

#7554 PostWysłany: 02 Mar 2024 12:49 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Na Rocketmiles chyba nie ma już M&M, przynajmniej ja nie widzę.
Za około 6gr za mile można kupić mile M&M, 130k za około 1900 usd
 Profil Relacje PM off  

#7555 PostWysłany: 02 Mar 2024 13:24 

Przez Rocketmiles można wrzucić punkty do Heathrow Rewards, a stamtąd przekonwertować już do Miles & More. Sprawdzone w praktyce.
 Profil Relacje PM off
wojtol lubi ten post.

#7556 PostWysłany: 02 Mar 2024 14:08 
Awatar użytkownika

Bartek napisał(a):
Szukam sposobów na dozbieranie większych ilości mil z innych źródeł. Np. rocznie wydaję na Booking 20 tys. zł na hotele

Za rezerwacje na Booking.com też dają mile ale owszem na Points tych mil jest więcej ale ceny na Points czasem powalają i są raczej mało elastyczni w przypadku odwołania.

#7557 PostWysłany: 03 Mar 2024 12:10 

andywaw napisał(a):
Bartek napisał(a):
Szukam sposobów na dozbieranie większych ilości mil z innych źródeł. Np. rocznie wydaję na Booking 20 tys. zł na hotele

Za rezerwacje na Booking.com też dają mile ale owszem na Points tych mil jest więcej ale ceny na Points czasem powalają i są raczej mało elastyczni w przypadku odwołania.

Dwa sposoby na szybkie dozbieranie to zakup kart podarunkowych przez payback albo zakładkę earn online z aplikacji miles and more. Bardzo często jest oferta 10 mil za euro, a następnie kartę podarunkowa możesz wykorzystać w sklepie który też daje mile za zakupy, co w skrajnych przypadkach daje nawet 15-20 mil za euro. Minusem jest to że ograniczona ilość sklepów przyjmuje te karty podarunkowe więc zrób analizę czy będziesz w stanie potem te karty wydać sensownie (u mnie skończyło się na dużych zakupach w popularnym odzieżowym sklepie online gdzie nie dają żadnych mil). Ps mieszkam 3/4 roku za granicą, w PL może się to pewnie różnić w detalach
 Profil Relacje PM off  

#7558 PostWysłany: 03 Mar 2024 17:35 

W polskim Miles and More nie widzę zupełnie zakupów online. Przez Payback w teorii dało by radę, ale nie wyobrażam sobie w ten sposób uzbierać takich ilości mil żeby wystarczyło na bilety. 70 tys. mil to 490 tys. punktów payback. Takie Allegro via payback to obecnie z dodatkowym kuponem 1P za 1 zł, czyli trzeba kupić kart podarunkowych za pół miliona złotych :)
 Profil Relacje PM off  

#7559 PostWysłany: 03 Mar 2024 20:56 

Bartek napisał(a):
W polskim Miles and More nie widzę zupełnie zakupów online. Przez Payback w teorii dało by radę, ale nie wyobrażam sobie w ten sposób uzbierać takich ilości mil żeby wystarczyło na bilety. 70 tys. mil to 490 tys. punktów payback. Takie Allegro via payback to obecnie z dodatkowym kuponem 1P za 1 zł, czyli trzeba kupić kart podarunkowych za pół miliona złotych :)

Możesz zobaczyć tutaj: https://www.miles-and-more.com/de/de/ea ... tform.html
Niemiecka strona, ale może z polskiego IP przekieruje cię na polski odpowiednik (o ile istnieje)
 Profil Relacje PM off  

#7560 PostWysłany: 04 Mar 2024 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 276 461
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Nowy NajMilszy

Sprzedaż biletów: od 4 marca do 16 marca 2024
Podróż: od 5 marca do 24 marca 2024

z/do Warszawy: Amsterdam, Billund, Bruksela, Bukareszt, Bydgoszcz, Erywań, Gdańsk, Genewa, Hamburg, Katowice, Lublana, Mediolan, Newark, Skopje, Stambuł, Sztokhlom, Wilno
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości