Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 01 Mar 2024 17:49 
Awatar użytkownika

mały pro tip dla osób, które lecą na Sri Lankę trochę poleżeć na plaży,
odradzam wschodnie wybrzeże, straszny syf, od Trincomale do Pottuvil,
na południu macie piękne plaże np. na wschód od Tangalle jest Rekawa,
na której możecie podglądać żółwie wodne składające jaja

odradzam też wizytę w Yala National Park w porze wilgotnej, specjalnie wybraliśmy ten park,
bo można zobaczyć tam lamparty, ale poza tym nic szczególnego tam nie ma :)
te same zwierzęta co tam widzieliśmy można zobaczyć przy drodze jeżdżąc skuterkiem
od organizatora safari w mailu dostaliśmy informację, że właśnie tutaj jest 95% szans na zobaczenie lamparta,
na jakiej podstawie podaje takie info nie mam pojęcia :D niestety my byliśmy w tych 5%
 Profil Relacje PM off
LukasPi lubi ten post.

Tani weekend w Wilnie 😍🍺 Loty i noc w hotelu za jedyne 299 PLN ✈️🛌 Tani weekend w Wilnie 😍🍺 Loty i noc w hotelu za jedyne 299 PLN ✈️🛌
Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕ Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕
#82 PostWysłany: 02 Mar 2024 16:44 

złoty
Jeśli chodzi o lamparta to myśmy w Wilpattu widzieli i to nie gdzieś na horyzoncie tylko całkiem niedaleko.

Wogóle spoko był ten park - mało ludzi i spokojnie. Ale to w covidzie było, więc też to mogło być przyczyną.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 07 Paź 2024 20:29 

Z chęcią się wypowiem na temat surfingu. Świeży trip z września Tuk Tukiem.

Miejscówki jakie polecam Weligama, Hiriketiya, Mirissa każda z tych miejsc na swój klimat. Byliśmy w tych miejscach przed sezonem więc spoty puste :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 08 Paź 2024 08:37 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.3%
niebieski
m4tt napisał(a):
mały pro tip dla osób, które lecą na Sri Lankę trochę poleżeć na plaży, odradzam wschodnie wybrzeże, straszny syf, od Trincomale do Pottuvil

Na pewno nie wszystkie" plaże na wschodnim wybrzeżu to syf. Np. pasikuda beach ciężko nazwać "syficzną".
Napisz po prostu jakich konkretnie miejsc/plaż omijać, a nie rzucasz ogólnikiem - w stylu "X to syf".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#85 PostWysłany: 14 Paź 2024 03:43 

niebieski
piokow9 napisał(a):
Dzięki Jaszon za odpowiedź! Ja niestety nie miałem tyle czasu i byłem zmuszony zrobić speedrun i odpuściłem Anuradhapure.
Garść informacji na gorąco, bo cały czas jestem na miejscu.
W Dambulii wylądowałem około 16 i szybko poszedłem zobaczyć Dambulla Cave Temple. Podrzucił mnie tam tuktukowiec zaprzyjaźniony z hotelem, za darmo, podobno w ramach noclegu. Takie promocje lubię. Pamiętajcie, że kasy są otwarte do 18. Wróciłem trochę na nogach, a trochę autobusem złapanym na stopa.
Następny dzień był wymagający:
- Sigiria, Pidurangala i Polannaruwa od 7:30 do 18.
Z racji napiętego grafiku musiałem się posiłkować TukTukiem. Całodniowa wycieczka TukTukiem wyniosła mnie 13 000 LKR. Na ulicy znalazłem jeszcze gościa który zgodził się na 12 000, ale wybrałem droższa opcja, bo to ten facet z wcześniejszego dnia, miał spora wiedzę i jakoś dobrze mi się z nim rozmawiało.
Ogólnie wydaje mi się, że przepłaciłem, nie ma co porównywać tego do kosztu busów - ale jak ktoś jest pod ścianą z czasem to to jest jakiś rozwiązanie. Wszystkie 3 miejsca bardzo, bardzo gorąco polecam.
Kolejny dzień to:
- Ritigala i Safari w parku Minneriya (a dokładniek Hurulu Ekopark - tam aktualnie znajdowanie Słonie które sobie wędrują z miejsca na miejsce)

Tu już na spokojnie - z rana polecam pojechać busem za jakieś grosze do Habarany. W Habaranie teoretycznie można wziąć busa który wysadzi nas na wysokości ritigali jadąc na zachód od skrzyżowania. Ale nadal do samego kompleksu ruin jest spokojnie godzina marszu - można to oczywiście zrobić, tylko warto się przygotować. Ja poszedłem na łatwiznę - w Habaranie wziąłem tuktuka, do ritigali i z powrotem - udało się wytargać z 3500 na 3000. Znów - wydaje mi się, że przepłaciłem ale chwilę pochodziłem po skrzyżowaniu i nikt nie chciał mnie taniej zawieść.
Co do Ritigali - miejscówka już dawno nie jest "dziewicza" i dzika. Normalnie jest kasa biletowa, wejściówka to kilka tysięcy LKR. Ale moim zdaniem warto. Byłem sam na szlaku, był klimat Indiana Jonesa.
Safari - pokręciłem się chwilę po Jeepach na skrzyżowaniu w Habaranie i wynegocjowałem wycieczkę za 7000 LKR za Jeepa + 3000 bilet wejścia do parku. To chyba niezła cena. Jedna uwaga: jak zwykle, wycieczki z hosteli i organizowane przez właścicieli pokojów są dużo droższe - mi host zaproponował to samo w cenie 14 000 łącznie więc warto poszukać samemu.
Safari jak Safari - jak ktoś już byl na czymś takim to nie robi wrażenia. Fakt, sporo słoni, podchodzą blisko i się nie boją. Z innej zwierzyny - małpy, coś w rodzaju bawola (czarny taki, sorry za bycie ignorantem) i sporo fajnego ptactwa.
Kolejny dzień - z rana podroz do Kandy. Busik to koszt 283 LKR, choć Pan na początku stwierdził, że 500. Dopiero po moim proteście wydrukował paragon i zgarnął 300 rupii.

Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Czy ten tuktuk podwiezie bliżej samego kompleksu Ritigala, niż wspomniany busik?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 14 Lip 2025 10:06 
Awatar użytkownika

Opdowiedź po roku, ale może komuś się przyda.
Tak, tuk tuk podwozi pod samą Ritigale, pod samą kasę biletową.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 14 Lip 2025 10:15, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości