Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lut 2024 01:13 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 12.1%
złoty
Ktoś testował taką opcję? Za ile (realnie) można próbować zrobić taką trasę biorąc taxi z lotniska?

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 26 Lut 2024 10:43 
Awatar użytkownika

złoty
Mi pierwszy z brzegu taksówkarz w VF (mieście) krzyknął 60$ za całą grupę, zeszliśmy do 30$ i za tyle dojechaliśmy do granicy.

Z VFA (lotniska) do miasta cena jest (niemal) sztywno 30$ za grupę, ale już z powrotem bez problemu można dojechać za 15$. Można też pewnie wyjść po prostu na drogę z złapać kogokolwiek do miasta.

Ceny wyżej są, jakie chciało mi się uzyskać, a nie najniższe możliwe - pewnie da się taniej.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Lut 2024 11:16 
Awatar użytkownika

złoty
Mało prawdopodobne niższe ceny, chyba że ktoś pojedynczo i znajdzie jeszcze innego pasażera, dla 4 osób 30$ to standard z lotniska na granicę, a jest to spory kawałek
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Lut 2024 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 12.1%
złoty
Super, Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że 30$ to sztywna stawka z lotniska na granicę z Zambią ale chcieliśmy oszacować za ile da się z lotniska dotrzeć na granicę z Bostwaną. Jesteśmy na miejscu w wersji weekendowej, zależy nam na czasie i najchętniej wzielibyśmy taxi bezpośrednio z lotniska aby tracić jak nejmniej czasu na negocjacje i przesiadki
oskiboski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Lut 2024 14:17 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli mogę zaproponować, spróbuj np. 45$ za lotnisko-Kazungula za grupę. Myślę, że to wykonalne. Taksówkarz z lotniska i tak podrzuci Was swoim znajomym, którzy jeżdżą do granicy, i im przekaże - gdzieś w tę okolicę: https://maps.app.goo.gl/m1bz2hrSry2PYn6n7

A jeśli nie chce Ci się zbytnio tracić czasu, to 60$ imho powinno na pewno wystarczyć.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 05 Mar 2024 20:28 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
I 60$ wystarczyło - nasz gość zgodził się od razu więc pewnie przepłaciliśmy (ale mieliśmy wyścig z czasem by zdążyć na wieczorny rejs po Chobe i udało się :) )
kameander lubi ten post.

#7 PostWysłany: 11 Sty 2026 16:23 

niebieski
czytam oba watki o dojezdzie z VFA ale mam watpliwosci czy dobrze rozumiem szczegoly tej operacji ;) :

1. przez przejazd (VFA airport - Kazungula) nalezy rozumiec przejazd bezposrednio przez park w Zimbabwe do granicy Kazungula bezposrednio z Botswana /nie przez Zambie/? bo na google maps dziwnie to "przejscie" wyglada, nie jest przez most jak wszyscy opisuja jadac z Zambii tylko po prostu na ladzie.
2. czy taksowka dojezdza tylko do granicy czy zabrala was bezposrednio do Kasane?
3. czy jest w stanie zabrac 5 os plus bagaz,?
4. rozumiem ze faktycznie akceptuja USD, nie trzeba nic wymieniac?
5. jak czasowo trzeba byc, do ktorej godziny jest czynna granica?

Edit i jeszcze jedno - czy taksowki sa jakos oznaczone?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sty 2026 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 25.1%
złoty
Ja umawiałem przez Whatsapp taxi z granicy w okolicy Kasane na lotnisko VFA za 40$. Przejść musiałem sam i tam dojechałem inną taksówką.
Uwaga: Na granicy grasują małpy, kradnące sprzedawany towar przez localsów
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Sty 2026 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 129 075
Krajów: 18 / 8.7%
A gdzie w ogóle chcesz dojechać?
Granica most jest w Kazunguli między Zambią a Botswaną

W Kazunguli między Zimbabwe a Botswana jest normalna drogowa granica - Jak zawsze strona Zimbabwe jest specyficzna (choć mniej specyficzna niż ta w Victoria Falls między Zimbabwe a Zambią),

Ja akurat jechałem z drugiej strony od Kasane z Botswany do Victoria Falls przez granicę w Kazunguli. I zrobiliśmy to jedną taksówką z tym samym kierowcą.
Miałem wrażenie, że łatwiej chyba osobom z Botswany przechodzi się granicę niż osobom z Zimbabwe, bo z nimi nie udało się dogadać na taki deal.

Samochód którym jechałem wział czwórkę z nas plus kierowca plus "opiekunka" z agencji przez którą załatwiliśmy sobie przejazd (mimo, że wyszedł mniej więcej tyle samo co sama taksówka - niestety już nie pamiętam ile) więc spokojnie da się znaleźć transport dla 5 osób plus bagaż - wiele taksówek po obu stronach granicy to były minivany.

Wszędzie dało się zapłacić w USD choć w Botswanie zazwyczaj bardziej opłacało w Pulach (no i w sklepach nie sprawdzałem czy da się w USD)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
palomino uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 12 Sty 2026 11:37 

niebieski
@rllDNL plan jest taki zeby z VFA airport dotrzec najszybciej i najprosciej do KASANE. Wodospad bedziemy eksplorowac na powrocie wiec nie musimy go ogladac po samym przylocie.
Z googla wynika ze ta ladowa granica jest najsensowniejsza opcja bo przekracza sie jedna a nie dwie :) ale to afryka, wiec zwykle warto zapytac.

Z czego wynika ta "specyficznosc" ? czy w Zimbabwe opozniaja odprawe zeby wymusic lapowki? czy chodzi o problem z przejazdem taksowki w ta strone ? Czy o cos innego? :)
@Darek M. malpy rozmiar makak czy pawian? %)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Sty 2026 15:28 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Przejeżdzałem granicę Zimbabwe - Zambia kilka razy i za każdym razem szło dość sprawnie, ale różnie można trafić. Most jest wąski więc jak jedzie kolumna ciężarówek z przeciwnej strony to można sobie trochę poczekać. Lepiej mieć rozsądny zapas czasowy jak gdzieś musisz dojechać na konkretną godzinę (np. na samolot). Nie odniosłem wrażenia, że ktoś coś opóźniał albo chciał "w łapę" chociaż nasz kierowca jakieś tam drobne urzędnikowi raz czy drugi dawał ;)

Ogólnie folklor jest tam mocny :) Kolorowo i ciekawie :)

Udanego wyjazdu!
palomino lubi ten post.

#12 PostWysłany: 12 Sty 2026 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 129 075
Krajów: 18 / 8.7%
Nie, nie chodzi o łapówki raczej o to, że osoby które tam siedziały i sprawdzały dokumenty wyglądały na przypadkowe, zero mundurów (ale za to np. koszulka ze złotym napisem GUCCI ;) ) Ogólnie budynki i granice Zimbabwe wyglądają mniej stabilnie i bardziej przypadkowo niż stoiska ze sprzedażą choinek na parkingu pod supermarketem.

Ja miałem przejazd z firmy z Kasane z którą byliśmy też na game drivach i się sprawdzili potem tak samo z przejazdem do victoria falls (gdzie musieliśmy być na konkretną godzinę ze względu na rafting)
Niestety nie pamiętam ceny - a automatyczne kasowanie wiadomości na whatsappie nie pomogło.
Numer whatsapp:
+267 72 997 062
 Profil Relacje PM off
palomino lubi ten post.
palomino uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 15 Sty 2026 03:56 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 97 / 46.9%
złoty
@rllDNL 1/3 albo i połowa granic tak wygląda w Afryce :P

W listopadzie 2025 granica Botswana -> Zimbabwe zajęła dobre 30-40 min. przy znikomym ruchu (1 os. przed nami), ale to ze względu na konieczność załatwienia papierów wjazdowych wypożyczonym autem. Powrót bardzo sprawny i najdłużej zajęło wyciąganie klapek i ich dezynfekcja na wjeździe do Botswany :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości