Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 04 Paź 2012 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
flyier napisał(a):
Hey,
Czy byłby ktoś chętny kupić mi bilet za 30000 mil i za jaką cenę?
Czekam na info tylko dziś.
Pozdrawiam serdecznie.
F

Ja mógłbym Ci kupić. Ale ponawiam pytanie Marisa, ile oferujesz? :)
W razie co, jestem pod mailem gregggor.pl@gmail.com

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#782 PostWysłany: 04 Paź 2012 11:09 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Temat handlu milami proszę zamieszczać w odpowiednim dziale.
 Profil Relacje PM off  

#783 PostWysłany: 10 Paź 2012 08:40 

kibek napisał(a):
To zapytam jako nowicjusz jak się lata z milami ?
Chciałbym wykorzystać jak najlepiej swoje 50 000 mil ?

Obecnie mozna poleciec lotem do Nowego Jorku z Warszawy za 25000 mil w klasie ekonomicznej lub za 50000 mil w klasie biznes; oplaty to w obu przypadkach tyklo 123 €!
 Profil Relacje PM off  

#784 PostWysłany: 10 Paź 2012 14:23 

Loty: 88
Kilometry: 263 674
Krajów: 23 / 10.8%
paisak napisał(a):
Obecnie mozna poleciec lotem do Nowego Jorku z Warszawy za 25000 mil w klasie ekonomicznej lub za 50000 mil w klasie biznes; oplaty to w obu przypadkach tyklo 123 €!

Mogę zapytać w jakim terminie znalazłeś te przeloty do NY za 25 tys? Bo mi wyszukiwarka znajduje tylko od 50 tys. w górę za Economy...
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 10 Paź 2012 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
chyba tylko opcja numer 2 może się opłacić, bo wszystkie inne to lot na 1-2dni...

#786 PostWysłany: 14 Paź 2012 15:02 

Jako nowicjuszka mam kilka pytań w jaki sposób uzyskać mile w programie Miles & More za moje i męża wrześniowe podróże. Dodam, że przeczytałam informacje ze strony M&M ale nie jestem pewna czy dobrze je interpretuję. Liczę więc na pomoc doświadczonych forumowiczów :)

Problem jest dość skomplikowany, więc opiszę całą sytuację. Nie mamy stałej karty uczestnictwa a o przystąpieniu do programu pomyśleliśmy dopiero po powrocie.
Bilety rezerwowaliśmy w lutym 2012 na wrzesień tego roku przez jeden z polskich portali do rezerwacji lotniczych. Za całość (lot dla 2 osób: KTW-FRA; FRA-SFO; SFO-HNL oraz HNL-DEN; DEN-MUC; MUC-KTW) odpowiedzialne były linie United Airlines, ale dwa pierwsze loty były operowane przez Lufthanse a ostatni miał być operowany przez LOT.
Przed wylotem zlikwidowano połączenie DEN-MUC i zastąpione je nam dwoma lotami DEN-IAD i IAD-MUC (oba UA).
W trakcie powrotu jeden z lotów był opóźniony i tym samym przylecieliśmy do MUC zbyt późno by zdążyć na lot MUC-KTW. Na lotnisku Lufthansa wydała nam nowe bilety powrotne MUC-DUS i DUS-KTW.
Posiadam oryginały boarding pass oraz bilety elektroniczne. Przelecieliśmy sporo mil, wykonaliśmy po 8 lotów i chcielibyśmy poprawnie wszystko zgłosić tak by uzyskać kartę M&M z naliczonymi wszystkimi milami.

Teraz kilka pytań:
1) Rozumiem, że powinnam zgłosić loty rzeczywiście wykonane - ale podawać numer/kod lotu który był operowany (w tym wypadku LH) czy codeshare number UA?
2) Stworzyliśmy na stronie M&M konta z tymczasowymi numerami kart M&M. Pytanie czy możemy zbierać mile na jednym koncie (któregoś z nas) czy każde z nas musi gromadzić mile osobno?
3) W międzyczasie zmieniłam nazwisko i konto założyłam już na aktualne - na biletach i boarding pass natomiast widnieje moje panieńskie nazwisko. Czy powinnam załączyć również kopię aktu małżeństwa czy nie stanowi żadnego problemu fakt innych nazwisk konto/bilet? A może żeby nie komplikować zgłosić całość na konto męża (o ile odp na pyt 2 jest twierdząca)?
4) Gdzie wysłać dokumenty? Całość do centrum w Niemczech czy podzielić i loty operowane przez LH wysłać do Warszawy a przez UA do Niemiec? Przypomnę, że przez opóźnienie dwa ostatnie bilety zostały już nie tylko operowane ale też wydane przez LH (choć podejrzewam, że na koszt UA - nie jestem pewna jak to sobie rozwiązują).
5) Dla pewności: wysłać oryginały boarding pass i kopię biletów elektronicznych ewentualnie dokumenty związane ze zmianą nazwiska?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 14 Paź 2012 15:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Póki co opowiem na 2 - każdy musi mieć swoje konto ;-) Więc masz też częsciową odpowiedź na 3 ;-) Co do reszty dam się wykazać innym ;-)

#788 PostWysłany: 14 Paź 2012 15:26 

Czyli później mając dwie karty jeśli jedno z nas rezerwuje bilety dla 2 to jest gdzieś miejsce na podanie numerów obu kart? Już nie mówiąc o np rodzinach z dziećmi (każdy ma osobną kartę?) Czy jak to w praktyce później działa przy rodzinnych lotach? ;)
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 14 Paź 2012 15:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Punkty każdy zbiera dla siebie. Wykorzystać możesz na kogo chcesz, jeśli tylko starczy Ci punktów ;-)

#790 PostWysłany: 14 Paź 2012 16:08 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Ja mam również pytanie odnośnie naliczania "wstecznych" mil
Zaaplikowałem na stronie M&M o naliczenie wstecznych mil wypełniłem formularz i teraz miałem taką sytuację:
Na lot tam dostałem komunikat : Mile zostały naliczone - niestety mile nie pojawiły mi się na koncie milowym, nie wiem dlaczego?
Po wypełnieniu jeszcze raz formularza na ten lot komunikat brzmiał: Mile nie mogły zostać naliczone.
Natomiast na lot powrotny po wypełnieniu formularza dostałem od razu komunikat iż mile nie mogły zostać naliczone - tylko nie wiem dlaczego?

Próbowałem kilka razy i nic.

#791 PostWysłany: 14 Paź 2012 16:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
1. Tak, te loty którymi rzeczywiście leciałaś, a nie te na które kupiłaś bilet ale później zostały skasowane. Wpisz numer rejsu, na jaki wystawiony był Twój bilet. Czyli jeżeli leciałaś Lufthansą, a bilety miałaś wystawione na United to wpisz United. W gruncie rzeczy nie będzie to miało, jednak, większego znaczenia czy wpiszesz tak czy tak bo na 99% i tak sami do tego dojdą.
2. Tak jak zostało już wcześniej powiedziane - jedno konto przypisane jest do jednego człowieka. Czyli Ty na swoim koncie zbierasz mile wyłącznie za swoje własne przeloty i mąż analogicznie.
3. Najlepiej przy składaniu wniosku o naliczenie mil napisz też o tej sytuacji związanej ze zmianą nazwiska w związku ze zmianą stanu cywilnego i załącz kopię odpowiedniego dokumentu potwierdzającego ów fakt. Możesz też spróbować bez tego i jest spora szansa, że przejdzie, a jeśli jednak mile nie zostaną naliczone to dopiero wtedy tłumacz im o co chodzi z tymi różnymi nazwiskami.
4. Wnioski o wsteczne naliczenie mil możesz złożyć online na swoim koncie M&M bez żadnego wysyłania tradycyjnej poczty. Nie dla każdej linii lotniczej da się złożyć taką prośbę online i dla niektórych trzeba wysyłać papiery w kopercie do Niemiec, ale akurat LOT/Lufthansa/United wszystkie 3 załatwisz nie odchodząc od komputera.
5. Tak jak w punkcie 4, nie musisz wysyłać żadnych papierów tradycyjną pocztą, ewentualnie jeśli nie będą chcieli naliczyć mil w związku z różnicami w nazwisku to wtedy ślij papiery prosto do Niemiec. Jeśli nie chcesz się bawić w zgadywankę "naliczą mile czy będę musiała wyjaśniać zmianę nazwiska" to nie składaj prośby online tylko wszystko naraz wrzuć do koperty (wydrukowany i wypełniony wniosek o naliczenie mil ze strony M&M, oryginały kart pokładowych plus w Twoim przypadku jakieś wyjaśnienie dotyczące zmiany nazwiska plus dokumencik potwierdzający ów fakt) i ślij do Verl.
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 15 Paź 2012 16:41 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Kilka opcji na 2x mile:

LOT Polish Airlines
Fly to Europe and gain double miles
Register now and earn double award miles in all booking classes on selected european routes.

http://www.miles-and-more.com/online/portal/mam/pl/earn/special_offers/offer?nodeid=1008253937&l=en&cid=1000340

LOT Polish Airlines
New York with double miles
Register now and earn double award miles on routes to/from New York.

http://www.miles-and-more.com/online/portal/mam/pl/earn/special_offers/offer?nodeid=461816163&l=en&cid=1000340

LOT Polish Airlines
Discover Katowice, Szczecin, Tel Aviv and gain double miles
Register now and earn double award miles for these flights.

http://www.miles-and-more.com/online/portal/mam/pl/earn/special_offers/offer?nodeid=1737852936&l=en&cid=1000340
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 16 Paź 2012 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Jakby co, grupon znowu wznawia kartę mastercard mbanku + bonus http://www.groupon.pl/deals/cala-polska ... 290&a=1661

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#794 PostWysłany: 17 Paź 2012 19:24 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Do nikozji ;)
Przez ostatnie lata, a prawdopodobnie nigdy nie było połączenia DEN-MUC. Ale owszem było/jest ono sprzedawane jako dwa loty z jednym numerem przez United z przesiadką w IAD. To całkiem powszechne w US, że różne loty mają ten sam numer. W tym przypadku po locie z DEN do IAD, później do MUC nie leciała nawet ta sama maszyna. Nic się więc w Twojej rezerwacji nie zmieniło, ale takie sytuacje są przyczyną problemów w wzajemnym "widzeniu" lotów w rezerwacji w różnych systemach (zwykle pomiędzy US i Europą). Przez M&M i tak Twój lot byłby widoczny jako DEN-IAD-MUC i tak też dostałabyś mile (nie da się tego przelecieć na 1 karcie pokładowej).

W przypadku problemów, gdy potrzebna jest zmiana trasy zwykle jeśli numery M&M są w systemie dostaje się mile według nowej trasy (zwykle więcej), ale zawsze można to reklamować, bo formalnie mile należą się według pierwotnej trasy (myślę tu o lotach MUC-DUS-KTW, zamiast MUC-KTW, bo w przypadku MUC-DEN nic się nie zmieniło, po prostu wcześniej system rezerwacji United "uprościł" plan Twojej trasy ;) W przypadku wstecznego naliczania mil spróbuj najpierw "wklepać" wszystkie odcinki zgodnie z kartami pokładowymi - dopiero później jeśli coś się nie uda lub po prostu według pierwotnej trasy dostałabyś więcej mil dzwoń do M&M i poproś o wskazanie kierunku rozwiązania problemu.

1) Podajesz zawsze numer lotu zgodny z linią operującą na danym locie.
2) Tak jak Ci napisali inni, mile każdy może zbierać tylko za swoje loty (odbyte loty)
3-4-5) Mile automatycznie się nie naliczą, jeśli nazwisko będzie niezgodne. By nie tracić czasu zadzwoń po prostu do M&M by Ci powiedzieli, czy masz przysłać oryginały kart pokładowych z kopią aktu małżeństwa do nich, czy zrobić to inaczej. Szkoda czasu na kombinowanie.

Prościej byłoby zrobić konto na stare nazwisko, naliczyć mile i potem wysłać sam akt w celu zmiany nazwiska w profilu konta.
 Profil Relacje PM off  

#795 PostWysłany: 03 Lis 2012 10:48 

słuchajcie, a ile mniej więcej mil kosztuje lot berlin-kanada (toronto/calgary) na święta..? powrót po nowym roku
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 05 Lis 2012 13:15 

Loty: 88
Kilometry: 263 674
Krajów: 23 / 10.8%
bajkerone napisał(a):
słuchajcie, a ile mniej więcej mil kosztuje lot berlin-kanada (toronto/calgary) na święta..? powrót po nowym roku

Obecnie Toronto na święta praktycznie niedostępne - tylko kilka terminów i tylko Business Class. Przykładowo 19.12-1.01 to koszt 105 tys mil + 2000PLN opłat dodatkowych, czyli kompletnie nieopłacalna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 05 Lis 2012 21:05 

Jeśli ktoś z posiadaczy karty m&m mBanku jeszcze nie widział promocji, to w listopadzie przy wyrobieniu 40 transakcji bank podwaja liczbę mil za ten miesiąc. 40 transakcji nie jest łatwo wyrobić, ale jak komuś brakuje kilku, to zawsze w celu uzyskania podwójnych mil można kilka transakcji za 5 złotych dodatkowo dobić :)
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 05 Lis 2012 21:24 
Awatar użytkownika

srebrny
40 transakcji można nabić bardzo łatwo. W żabce można kupić 40 bułek, albo batoników. W biletomacie bilety jeśli ktoś podróżuje komunikacją miejską. Prowizję allegro jeśli ktoś płaci to nie wszystko naraz tylko np 40 razy po 1zł ;-)

#799 PostWysłany: 05 Lis 2012 22:11 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
40 transakcji można nabić bardzo łatwo. W żabce można kupić 40 bułek, albo batoników. W biletomacie bilety jeśli ktoś podróżuje komunikacją miejską. Prowizję allegro jeśli ktoś płaci to nie wszystko naraz tylko np 40 razy po 1zł ;-)

nie, nie i jeszcze raz nie. http://livesmarter.pl/2-razy-wiecej-mil ... ore-mbank/ pogrubione, prawie na samym końcu
co do tego, że łatwo - zgadza się, tylko trzeba to robić z głową - kolega by nie miał podwójnych mil ;)

swoją droga specjalnie założyłem osobny temat 2-razy-wiecej-mil-m-m-od-mbanku-w-listopadzie,82,20440 aby nie dyskutować w kilku miejsach to widze, że zarówno tu pojawił się wątek jak i w temacie o kindlu.. ;)
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 05 Lis 2012 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Aaaa to nie wiedziałem. Myślałem, że 40 transakcji na byle jaką kwotę, a to że by się nie przeliczyły na mile to inna sprawa (bo i tak przepadłoby tylko 13 mil) :) Ale skoro muszą być i tak powyżej 3zł to zwracam honor.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości