Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Sty 2023 20:45 

HON fly4free
Dla bardziej ambitnych: taryfa UA obejmująca przelot z Ameryki Centralnej / Meksyku (bardzo rożne lotniska) via US via FRA do JNB.
TATL Y+ , FRA-JNB w F LH; klasy rezerwacyjne odpowiednio: B(UA), A(UA), A(LH)
OW: 5800 PLN

Za: TD
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 29 Sty 2023 00:12 

Wziąłem z ciekawości bo miałem prawie 500 dolarów w voucherach u nich. Dam znać jak się sprawa rozwinie. Póki co miejsca 1A i 1K udało się zająć :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Sty 2023 02:00 

HON fly4free
Sam próbowałem się dla sportu pobawić (są 24 h na anulowanie), ale na UA wszystkie płatności we wszelkich konfiguracjach, które wypróbowałem odrzuca.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sie 2023 00:20 

HON fly4free
Ciekawy update dotyczący tej taryfy: ktoś na niemieckim forum donosi, że siedząc już w poczekalni czy terminalu F we FRA został zdowngradowany przez LH do PE, po czym elegancko nawet odwieziony limuzyną do samolotu ;-), sprawa reklamacji w toku, LH oczywiście się na razie wykręca. Dla przypomnienia bilety tu były wystawiane przez UA. Generalnie na pierwszy rzut oka wchodzi kwestia odpowiedzialności LH za dgrd z 261, pytanie jak to kalkulować, bo był mix klas itd. Druga płaszczyzna to EF - za bliźniacze akcje m.in. LX przegrał procesy w sądach dobrych parę lat temu, kazus słynnej taryfy F ex-Rangun sprzed dekady mniej więcej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
moppuskaft uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 04 Sie 2023 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
O rany, rozważałem, bo moja pierwszoklaśna piżama lufthansowa już trochę znoszona...
W sumie za downgrade należy się 75% ale tej części odcinka który się poleci, czyli licząc, że |MEX - FRA| = |FRA - JNB| wychodzi 75%*1/2*5800 wychodzi około 2200 pln.
Kolejne pytanie czy za downgrade z F do Y należy się też to samo 75% co z PE do Y.
Dużo pytań, warto może założyć konto youhavebeendowngraded i zbierać historie ;)
moppuskaft lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Sie 2023 09:48 

HON fly4free
261 jest ogólnikowe i nie stopniuje niestety dgrd więc formalnie przeniesienie z F do C i F do Y są równoważne; tu IMO przepisy wymagają w przyszłości zmiany, bo "dolegliwość" obu sytuacji jest oczywiście różna. Jeśli chodzi o wyliczenie mowa o cenie biletu, tu też brakuje precyzji, z resztą na marginesie tego sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, gdy bilet jest opłacony milami czy innymi punktami w obcym programie w stosunku do danej linii. Ale wracając do tego przypadku licząc odcinkowo pytanie jak były skalkulowane komponenty tej taryfy, bo nie zawsze to jest 50/50.
No i wreszcie odrębna kwestia to faktyczne okoliczności dgrd - choć tu trudne mogą być sprawy dowodowe (linia zawsze może twierdzić, że np. zepsuł się akurat fotel w danej klasie), no ale są inne kwestie, czy np. były wolne miejsca w C na tym rejsie, czy F była w pełni zabukowana itd. W tle oczywiście jest w istocie nienależyte wywiązanie się z zawartej umowy przewozu (żeby było bardziej zagmatwanie, to zawartej z UA), akurat wiadomo dlaczego ono nastąpiło, ale paxa to już średnio interesuje, zwłaszcza że obie linie miały mnóstwo czasu od stycznia, żeby się do tego odnieść.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sie 2023 02:08 

Dam znac za troche ponad 2 tygodnie jak było
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Sie 2023 17:42 

Na lotnisku w Kostaryce z kartami pokładowymi na 1A i 1K w ręce. Myślicie że to już wystarczy do lotu i FCT czy raczej posłuchać Niemca i przylecieć na boarding w ostatniej chwili żeby nie budzić podejrzeń ? We Frankfurcie mamy 10 godzin na przesiadkę wiec trza będzie jakiś hotel w tym wypadku…
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Sie 2023 18:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie wiem, czy w SJO jest coś nadzwyczajnego do robienia w oczekiwaniu na lot, więc może faktycznie lepiej przyjść z bagażem jak najpóźniej...
A co do przesiadki we FRA, to hotel w sumie nie aż taki potrzebny, skoro w FCT mają "nap rooms". Nawet jeśli będą zajęte, to jest tam sporo innych miejsc na wygodną drzemkę, np. fotele bzycząco-masujące :)
Chyba że chodzi Ci o sytuację, gdyby kazali Wam pójść do PE. Nawet jeśli, to zanim stracicie zasięg zdążysz jeszcze coś zarezerwować, zwłaszcza jeśli wcześniej coś sobie upatrzysz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Sie 2023 18:59 

Ja o tej podwózce do PE. System mi rano wywalił że ostatni segment w eco ale poprosiłem supervisora do check innu i powiedział ze naprawi i od razu da karty pokładowe. Karty są i wszystko wygląda ok. Nawet się przygotowałem że jak powiedzą nie to ja na to denied boarding tyle że jutro jest 4/8 w F z nami a pojutrze 7/8 co sugeruje że nici z lotu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2023 20:38 

HON fly4free
@moppuskaft: zdaje się, sądząc z niemieckich relacji, że jeśli będzie jakieś problem to z LH i dopiero we FRA: kolejność przyjścia na boarding nie ma w tym wypadku znaczenia bo i tak jesteś nań indywidualnie odwożony z terminalu F. Jeśli mają cokolwiek zrobić to to zrobią sami z siebie.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 24 Sie 2023 11:43 

Wątek z mojej strony zakończę w pozytywnym tonie - pełen sukces.Odpuściliśmy FCT i w zamian do First Class Lounge przy bramkach B. Dla pewności przed wejściem wydrukowałem karty pokładowe Lufthansy w automacie. Krótka kontrola i po 9 godzinach podjechał VW bo był jeszcze jeden pax w F.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
apadlo uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 24 Sie 2023 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 708
Krajów: 117 / 54.7%
platynowy
Pic or didnt happen :mrgreen: ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 24 Sie 2023 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 771
Kilometry: 1 124 537
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Volkswagen?
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#15 PostWysłany: 24 Sie 2023 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Nie żebym hejtował, fajnie, chętnie bym polatał w w F, ale jak zobaczyłem zdjęcia z FCT i tego czarnego Transportera Exclusive Shuttle to pomyślałem - jakie eko taki F. ?

Ostatnio edytowany przez benedetti, 24 Sie 2023 14:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#16 PostWysłany: 24 Sie 2023 14:19 
Awatar użytkownika

platynowy
O przepraszam, z FCT korzystałem tylko raz i trafiło mi się Porsche (Cayenne). Do dyspozycji FCT i FCL jest cała flota aut i to pewnie kwestia losowa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 24 Sie 2023 15:08 

HON fly4free
@moppuskaft: super, że się udało bez przykrych niespodzianek 8-)
@benedetti: nie przesadzajmy, chociaż oczywiście produkt LH zdążył się był zestarzeć pod paroma względami. Idzie nowy, ale nawet jeśli pojawi się realnie w 2024 to trzeba zapomnieć, że będzie gwarantowany przez kilka długich kolejnych lat; raczej będzie to kwestia szczęścia trafienia na samolot albo wyboru ściśle określonych tras.

Także komu tęskno do F nie ma co wybrzydzać - zwłaszcza że teraz w porównywalnej randze cenowej (zestawiając koszt przelotu ow do ow) można bez ryzyka i kombinacji rezerwować : kreski nie tak wymyślne, ale za to bez tego mało fancy początku, jak w przypadku tej taryfy mix i wygodnie spod domu ;-)
 Profil Relacje PM off

#18 PostWysłany: 30 Sie 2023 22:49 

Zbanowany
moppuskaft napisał(a):
Wątek z mojej strony zakończę w pozytywnym tonie - pełen sukces.Odpuściliśmy FCT i w zamian do First Class Lounge przy bramkach B. Dla pewności przed wejściem wydrukowałem karty pokładowe Lufthansy w automacie. Krótka kontrola i po 9 godzinach podjechał VW bo był jeszcze jeden pax w F.

Swietnie, ze wypalilo, jaka maszyna i masz moze fotki z F?

#19 PostWysłany: 30 Sie 2023 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 874
Kilometry: 1 445 771
Krajów: 134 / 62.6%
srebrny
Również raz tylko korzystałem i 100% trafności w Cayenke :)

tropikey napisał(a):
O przepraszam, z FCT korzystałem tylko raz i trafiło mi się Porsche (Cayenne). Do dyspozycji FCT i FCL jest cała flota aut i to pewnie kwestia losowa.
aragonix lubi ten post.
aragonix uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 30 Sie 2023 23:08 

Zbanowany
A czy auto, ktorym dowoza jest takie wazne?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości