Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sie 2023 22:12 

Za miesiąc wylatuję do Kanady i USA, a tu taka przygoda:
w jakimś chwilowym zaćmieniu dałam się naciągnąć oszustowi, który wyłudził ode mnie dane oraz zdjęcie paszportu.

Zadzwoniłam do banku, żeby zastrzec paszport. Ale nie mam pewności, czy to zastrzeżenie dotyczy tylko polskich instytucji finansowych (żeby ktoś na moje dane nie wziął pożyczki, kredytu, itp.), czy unieważnia mi paszport również na przekraczanie granicy.
Co ciekawe, policjantka w komisariacie powiedziała, że według tej to dotyczy tylko kwestii finansowych i mogę się posługiwać dalej tym dokumentem, a pani z infolinii banku powiedziała przeciwnie, że dokument traci ważność (chyba, że odwieszę zastrzeżenie).

Kto ma rację? Ewentualnie - gdzie mogę znaleźć podstawy prawne /wiarygodne informacje na ten temat?

Oczywiście wolałabym nie wyrabiać nowego paszportu, ale czy to nie będzie ryzykowne?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 15 Sie 2023 22:14 

niebieski
W ramach alternatywy można też, jak coś, wyrobić na Okęciu w 15 minut paszport tymczasowy na okres podróży
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.
Bossa uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Sie 2023 22:26 

niebieski
Chyba tymczasowy wyrabiany na lotnisku akurat na tym kierunku nie da rady. ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Sie 2023 22:43 

srebrny
Wyrób sobie nowy paszport.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:20 

złoty
Bossa napisał(a):
Za miesiąc wylatuję do Kanady i USA, a tu taka przygoda:
w jakimś chwilowym zaćmieniu dałam się naciągnąć oszustowi, który wyłudził ode mnie dane oraz zdjęcie paszportu.

Zadzwoniłam do banku, żeby zastrzec paszport. Ale nie mam pewności, czy to zastrzeżenie dotyczy tylko polskich instytucji finansowych (żeby ktoś na moje dane nie wziął pożyczki, kredytu, itp.), czy unieważnia mi paszport również na przekraczanie granicy.
Co ciekawe, policjantka w komisariacie powiedziała, że według tej to dotyczy tylko kwestii finansowych i mogę się posługiwać dalej tym dokumentem, a pani z infolinii banku powiedziała przeciwnie, że dokument traci ważność (chyba, że odwieszę zastrzeżenie).

Kto ma rację? Ewentualnie - gdzie mogę znaleźć podstawy prawne /wiarygodne informacje na ten temat?

Oczywiście wolałabym nie wyrabiać nowego paszportu, ale czy to nie będzie ryzykowne?

Nie musisz wymieniać paszportu, bo Straż Graniczna nie ma podglądu do systemu operacyjnego banków. Oczywiście o ile paszport ma wystarczający termin ważności.
Jedynie nie możesz się nim legitymować podczas kontaktu z bankiem czy inną i instytucją finansową.
Na Twoim miejscu założyłbym jakieś odpłatne konto w Biurze Informacji Kredytowej BIK czy ktoś nie próbował na wyłudzone dane zaciągnąć kredytu itp.

Jest tu podobny temat
pytania-dotyczace-paszportu,135,69172
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Wyrobienie nowego paszportu potrwa mniej niż miesiąc.

Wyprawa do Kanady to nie jednodniówka z którymś z europejskich miast - szkoda, żeby przepadło przez takie zaniechanie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:24 

złoty
Ani przez chwilę go nie utraciła, ani też nie zaistniał żaden powód zobligujący do wymiany.
Może oczywiście to uczynić ale będzie to odpłatne.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:32 

srebrny
Cytuj:
Nie musisz wymieniać paszportu, bo Straż Graniczna nie ma podglądu do systemu operacyjnego banków

Informacja o zastrzeżeniu ląduje w systemie DZ, a on jest dedykowany tym podmiotom, które w ramach prowadzonej działalności identyfikują osoby na podstawie dokumentów umożliwiających stwierdzenie tożsamości.
Zastrzeżony dokument traci ważność.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#9 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:40 

złoty
Straż Graniczna, Policja itp dane np o utraconych dokumentach czerpie z Krajowego Systemu Informacji Policyjnej KSIP.
Z danych tych korzystają straże graniczne i policje obcych państw, gdyż są one kopiowane do System Informacyjny Schengen SIS

W opisie do DZ podano jakiego rodzaju instytucje z niej korzystają.
Paszport jest dokumentem podróży, jedynie może pełnić funkcję dokumentu tożsamości.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:45 

srebrny
Podano - napisałem powyżej, jakie. Masz wiedzę, że np. SG nie?
Paszport jest dokumentem tożsamości, a nie podróży.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Sie 2023 23:49 

złoty
Tak, bo z nimi współpracuję w tym zakresie i wiem skąd formalnie mają wiedzę np o skradzionym dokumencie.
Dokument paszport może formalnie unieważnić bez popełnienia przestępstwa tylko urząd paszportowy.

@Bossa w tych okolicznościach odwiesz zastrzeżenie.
Ale jakieś konto w BIK załóż.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#12 PostWysłany: 16 Sie 2023 00:04 

srebrny
W takim razie niech @Bossa polega na twojej wiedzy.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#13 PostWysłany: 16 Sie 2023 00:11 

złoty
Na pewno lepiej niż na Twoich przypuszczeniach.
Formalnie nie ma żadnych podstaw do anulowania paszportu, jedynie musi w DZ unieważnić pochopne zastrzeżenie tego dokumentu.
Ps nr paszportu jest np na karcie pokładowej, a pesel na dokumencie bankowym. Oba wydruki możemy zgubić i nikt rozsądnie myślący z tego powodu nie wyrabia nowego dokumentu.
Ale rozsądnie jest założyć konto w BIK
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#14 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:36 

-- 16 Sie 2023 09:34 --

@dg72
A czy masz orientację co do praktycznego działania tego konta w BIK? Założyłam na razie połowicznie, bo system ma mi wysłać list polecony, żeby potwierdzić adres zamieszkania.
Czy samo bezpłatne założenie konta BIK cokolwiek daje, czy trzeba kupić któryś z pakietów z alertami o potencjalnym wykorzystaniu danych przez oszustów?

-- 16 Sie 2023 09:36 --

I jeszcze: czy odwieszenie zastrzeżenia paszportu nie zostawia śladu w systemach? Czy potencjalnie nie wzbudzi to czyjejś podejrzliwości na granicach?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:43 

złoty
Jest tu taki temat, ale obecnie zapewne nie ma promocji
bik-pl-wybrobuj-za-darmo,1499,45787&hilit=Bik

Każdorazowo, gdy ktoś np bank po peselu zapyta o Twoją zdolność kredytową itp zostaniesz o tym poinformowana. Przy tym podstawowym koncie bodajże 30 zł/rok informują chyba tylko, że było takie zapytanie bez szczegółów.
Ale wejdź na stronę BIK i poczytaj.
Ci oszuści działają przeważnie z terenu Ukrainy i Anglii, jedynie masowo oszukują on-line czy telefonicznie np Polaków.
Ale teoretycznie i praktycznie mogą wykorzystać podane im dane choć nie sądzę. Kłania się jednak przysłowie "strzeżonego... strzeże"

@Bossa jak ktoś tam coś napisał o jakimś tam dz i uważasz, że korzysta z tego na granicy SG to jeszcze dziś złóż wniosek o nowy paszport.
Bo wychodzi masło maślane czy komedia dziwnych pytań.
Na teraz problem będzie jak paszportem się wylegitymujesz w banku, operatora komórkowego itp.

Ostatnio edytowany przez dg72 16 Sie 2023 17:19, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:45 

dg72 napisał(a):
Na pewno lepiej niż na Twoich przypuszczeniach.
Formalnie nie ma żadnych podstaw do anulowania paszportu, jedynie musi w DZ unieważnić pochopne zastrzeżenie tego dokumentu.
Ps nr paszportu jest np na karcie pokładowej, a pesel na dokumencie bankowym. Oba wydruki możemy zgubić i nikt rozsądnie myślący z tego powodu nie wyrabia nowego dokumentu.
Ale rozsądnie jest założyć konto w BIK

A propos tych danych - to nie było przypadkowe zgubienie, tylko przekazanie danych oraz zdjęcia paszportu oszustowi, który, jak się okazało, sam posługiwał się fałszywymi danymi, skradzionymi komuś innemu - miał w posiadaniu zdjęcie dowodu i dane właściciela nieruchomości i fikcyjnie tę nieruchomość usiłował "sprzedać" wyłudzając zadatek rezerwacyjny.
Zatem, mając zdjęcie mojego paszportu i adres, może teraz potencjalnie próbować "sprzedawać" mój dom, nie mówiąc o zaciąganiu różnych pożyczek i kredytów. To jest poważna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:51 

złoty
Co zmieni wymiana paszportu w opisanej sytuacji?

To co opisujesz to "budowanie" legendy pod grube oszustwo, zapewne pod przesłanie dużego zadatku czy opłaty rezerwacyjnej itp.
Masz potwierdzenie zgłoszenia wyłudzenia danych i na pewno to nie ? będziesz osobą podejrzaną przy ewentualnym oszustwie.

Skoro taka poważna @Bossa to zakładaj konto premium w BIK, po chwili już taka nie będzie.
Co do paszportu, bez emocji przeczytaj wpisy i ewentualnie wymień jeszcze dziś, najpóźniej jutro ten "Bogu ducha winny" paszport.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Sie 2023 10:20 

@dg72
Czekaj, pogubiłam się.
To ostatecznie sugerujesz, żeby wymieniać ten paszport, czy raczej tylko zakładać konto w BIK i nie wymieniać paszportu , tylko odwiesić zastrzeżenie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sie 2023 10:24 

złoty
Paszport nie jest niczemu winny i przeczytaj ponownie posty w tym temacie.

A po tym co tu wypisujesz dzisiaj to jednak wymień. Dla dobra Twojego stanu psycho fizycznego, bo wyobraźnia jak poczytać pracuje intensywnie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Sie 2023 11:32 

@dg72
Ale co ja tu niby "wypisuję"? Nie dowierzasz historii, która mi się przydarzyła?

Opowiem bardziej szczegółowo ku przestrodze, bo sama dałam się prawie omamić "legendzie", o której piszesz.

Otóż na olx pojawiło się ogłoszenie mieszkania, dokładnie w lokalizacji, w jakiej od dłuższego czasu poszukuję, w dodatku za ok. 60% ceny rynkowej. Facet rzeczowo i kulturalnie odpowiadający na pytania, podał numer księgi wieczystej, którą sprawdziłam -czysta, bez zastrzeżeń, mieszkanie należące do małżeństwa (on niby jest tym mężem). Przeszliśmy na korespondencję mailową, oczywiście stwierdził, że jest tłum chętnych, a on jest na urlopie, więc sugeruje, żebyśmy spisali umowę przedwstępna emailowo z zadatkiem, bo jeśli nie ja, to zaraz ktoś następny to zrobi, a za kilka dni umówimy się na spokojnie na obejrzenie mieszkania. Wysłał mi zdjęcia dowodów osobistych tegoż małżeństwa właścicieli -wszystko zgadzało się z danymi w księdze wieczystej.

Moje zaćmienie było tak wielkie, że zatrzymałam się dopiero po wysłaniu mu uzupełnionej o dane umowy przedwstępnej ze zdjęciem mojego paszportu.
Co mnie uratowało przed stratą „zadatku”? Zaczęłam się dokładnie przyglądać zdjęciom z ogłoszenia i zupełnie nie zgadzał mi się widok z okna z adresem budynku. Poszukałam w necie i znalazłam te zdjęcia w ogłoszeniu wynajmu w zupełnie innej lokalizacji…
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości