Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 08 Gru 2022 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 710 244
Krajów: 59 / 27.4%
srebrny
ale tobie jakos mocno pozmieniali?

#102 PostWysłany: 08 Gru 2022 16:51 

Loty: 81
Kilometry: 120 420
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
No aktualnie skasowali tylko ten pierwszy odcinek, reszta siedzi bez zmian.
Spróbuję zmienić na wylot z KRK LH albo OS, ale idk czy przepuszczą, jak nie to mam nadzieję, że chociaż cofnięcie na wylot 31.07 z tej WAW przejdzie...
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 10 Gru 2022 17:55 

niebieski
Jak coś, to ja po pierwszych zmianach w związku z anulacją, o której pisałem parę postów wyżej, no i informacyjnie:

Najpierw spróbowałem pare razy na chacie, ale na jakieś 5 prób w 3 po informacji 'agent joined to the chat' nic się nie działo przez kilkanaście min, a w 2 udało się skontaktować, to jacyś azjaci klepali gotową formułkę, że jak rezerwacja była przez pośrednika, to mam się do niego udać.

W związku z tym zacząłem dzwonić na infolinię - na początek polska LH (bo SN nie ma dedykowanej infolinii dla naszego kraju), ale tam pani zapytała o stock biletu, który był SNa i odesłała do nich.
Tak też zrobiłem i na Belgijskiej wersji odebrała bardzo miła pani, która po weryfikacji bez zbędnych pytań od razu zaproponowała połączenie alternatywne (LH: WAW-MUC-LIS). Chciałem zmienić WAW na KRK, ale się nie zgodziła, natomiast bez problemu przeszło cofnięcie o 1 dzień wstecz, także suma sumarum na ten moment dla mnie jest git.
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#104 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:28 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 710 244
Krajów: 59 / 27.4%
srebrny
Czy ma ktoś doświadczenia z SN na premium eco na longhaul? Pojawiło się kilka polączeń na Y+ do "głębokiej" Afryki za cenę przyjemną i zastanawiam się czy to jest warte. A zadnych review na yt znaleźć nie mogę.
mikapi22 lubi ten post.

#105 PostWysłany: 20 Cze 2023 18:56 

niebieski
czy ktoś dokonywał zmian przez Brusselsa (rezerwacja robiona na SN a nie LH) dzwoniąc na numer inny niż +32 2 723 23 62? Dziś wisiałem 30min i szło to jak krew z nosa po czym połączenie zostało przerwane.

#106 PostWysłany: 21 Cze 2023 08:36 

niebieski
@KamcioPL pamiętasz może na jaki dokładnie numer dzwoniłeś?
Wczoraj wisiałem 30 min dzwoniąc pod numer +32 2 723 23 62, bardzo wolno szło załatwianie i ostatecznie połączenie zostało przerwane. Jeżeli ktoś ostatnio się kontaktował używając innej metody niż ten numer w kwestii zmiany lotu i ten kontakt był owocny to chętnie usłyszę co to za alternatywa. Próbowałem również chatu na ich stronie, ale komunikacja tam jest na bardzo niskim poziomie + działa mi tylko na mobilnej przeglądarce.

#107 PostWysłany: 21 Cze 2023 08:50 

niebieski
@mcichecki sprawdziłem w historii telefonu i 'niestety' dzwoniłem pod ten sam numer. Z tego co widziałem, to próbowałem wtedy z 4-5 razy i chyba też miałem sytuację, że mnie rozłączało.
Także jak nikt nie ma innego kontaktu, to chyba po prostu musisz trochę popróbować, najlepiej o różnych porach dnia
 Profil Relacje PM off
ziutek ziutson lubi ten post.
mcichecki uważa post za pomocny.

#108 PostWysłany: 21 Cze 2023 18:30 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.6%
platynowy
A nie można tego samego załatwić na infolinii LH?

#109 PostWysłany: 22 Cze 2023 08:34 

niebieski
@Sudoku to było pierwsze co zrobiłem i powiedzieli, że nie mogą ogarniać lotów bookowanych na stronie SN. Szkoda, bo nasza polska infolinia w porównaniu do tej belgijskiej to niebo a ziemia.
Sudoku lubi ten post.

#110 PostWysłany: 22 Cze 2023 08:39 

platynowy
@mcichecki Daj znać, czy udało Ci się w końcu załatwić, co chciałeś.
mcichecki lubi ten post.

#111 PostWysłany: 29 Cze 2023 22:42 

niebieski
Chwilę mi zajęło, ale wracam z updatem. Czy Brussels ma najgorszą obsługę klienta? Myślę, że to mało powiedziane, a miałem okazję wisieć już na infoliniach AirChina, Thai Lion Air czy LATAM (tu szczególnie niezłe cyrki były).

Minęły 2 tygodnie od pierwszego kontaktu na numer +32 2 723 23 62. Od tego czasu spędziłem ponad 5h na telefonie (oczywiście uwzględniając czas oczekiwania, który mógł wynieść ~1/4 całości). Żeby dać małe tło: próbuję zmienić rezerwację lotów WAW-BRU-JFK-BOG-LIM-BOG-JFK-ZRH-WAW kupionych w dealu SN+AV z kwietnia/marca. Znajomi, którzy kupowali przez LH bez problemu dokonali przesunięcia identycznych lotów o ponad miesiąc, więc myślałem, że też uda się to załatwić bezproblemowo (zmieniono nam kilka lotów, jedne o ~2h, inne o pół dnia). Ja niestety nie kupiłem na stronie LH, bo akurat wtedy nie znajdowało mi lotów dla tych dat.

Praktycznie przy pierwszym kontakcie zaproponowano mi zmianę WAW-BRU-JFK-BOG-LIM na WAW-AMS-LIM wykonywany przez... KLM. Wydaje mi się to dziwne, że linia należąca do Star Alliance oraz Lufthansa Group nie potrafi zaoferować połączenia LH np. WAW-FRA-BOG-LIM, które dostali znajomi. Jak ktoś zna szczegóły czemu SN oferuje KL to chętnie usłyszę, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Za każdym razem chciałem najpierw przejść przez wszystkie loty (trochę ich jest - w rezerwacji na stronie SN są rozbite na 3 połączenia, mimo że ja rezerwowałem jako 4 w multi city) i dopiero po ustaleniu dat potwierdzić całą rezerwację. Niestety było bardzo dużo problemów - często rozmowa urywała się po ~30 min, czasami miałem wrażenie, że pracownik infolinii się rozłącza oraz z 1/3 razy twierdzili, że zmian nie da się zrobić, bo nie ma żadnych dostępnych lotów.

Po tygodniu walki, wstrzeliwszy się w dobrą linię i pracownika, który był skory do zmian zacząłem przechodzić przez kolejne loty. Zaczęliśmy oczywiście od WAW-AMS-LIM, potem LIM-JFK i przy omawianiu JFK-WAW połączenie znowu się przerwało. Tym razem w mojej rezerwacji pojawił się lot WAW-AMS-LIM bez usunięcia oryginalnego lotu do tej destynacji.

Załącznik:
Komentarz do pliku: 2x WAW-LIM
Screenshot 2023-06-29 at 22.01.50.png
Screenshot 2023-06-29 at 22.01.50.png [ 69.42 KiB | Obejrzany 3148 razy ]

Od tego momentu od pracowników SN słyszałem, że nie da się zrobić zmian w rezerwacji i mam czekać na oddzwonienie ze strony linii przez s u p e r v i s o r a, który ogarnie zmiany. Callback miał nastąpić najpierw w przeciągu ~24h, a w ostatnich dniach w ciągu ~2h. Oczywiście nikt nigdy nie zadzwonił mimo potwierdzenia mojego numeru.

Ostateczna rozmowa nastąpiła chyba dzisiaj wieczorem. Konsultant około 18:00 powiedział, że otrzymam callback, a jeżeli nikt nie zadzwoni to mam zadzwonić koło 20:00 i ktoś ogarnie tę sprawę. Powtórka z rozrywki - nikt nie zadzwonił, więc skontaktowałem się o ~20:30 i odebrał dość ogarnięty typ. Co prawda na początku twierdził, że wykorzystałem już jedną darmową zmianę zweryfikował jednak, że lot WAW-AMS-LIM nie ma wystawionych etixów w związku z czym możemy przesunąć loty. W trakcie zmian jak przeszliśmy do lotu powrotnego LIM-JFK stwierdził jednak, że Brussels nie może dokonać tych zmian bo jest to rezerwacja multi-city...

Co zostało mi ostatecznie zaproponowane - udać się na lotnisko Chopina i pracownicy SN przy okienku wszystko zmienią tak jak chcę. W sumie to Brussels chyba nawet nie ma żadnego punktu oprócz tych, w których można nadawać bagaże więc nic tu po mnie. Spróbuję przedzwonić jeszcze do LH i zapytać czy gdzieś mnie pokierują.

Trochę się rozpisałem, ale cała ta sytuacja wydaje się ultra kuriozalna. W LH tę sprawę można załatwić w 10 min, a tutaj straciłem ponad 30x więcej i do niczego nie doszedłem. Szkoda, że 2 tygodnie temu nie dostałem info, że te zmiany są naprawdę niemożliwe (pomijam argument, że dnia X nie ma dostępnych lotów).

Jako protip zostawię info, że w takich sytuacjach warto wykupić abonament na Skype. Pierwsze dwie/trzy rozmowy wykonałem z telefonu i przy stawce 1zł/1min poszło ponad 50 zł. Na Skype można ogarnąć abonament za ~12zł/mies (pierwszy miesiąc za friko) np. do Belgii i dzwonić praktycznie bez limitu.
3 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 05 Lip 2023 18:00 

niebieski
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego posta (może jakiś mod mógłby je złączyć), ale chciałem dokończyć przygodę z infolinią.

Następnego dnia otrzymałem rzeczywiście telefon od Brusselsa, wyjaśniłem że chcę zmienić loty i dostałem odpowiedź, że teraz się rozłączymy, oni ogarną te loty i ktoś może znowu oddzwoni, a jak nie to ja mam znowu próbować i wtedy będę mógł dokonać zmian. W sobotę rzeczywiście dzwonili drugi raz (za każdym jak oddzwaniali to był to numeru z UK), ale połączenie trwało całe ~2s.

W związku z tym, że znajomy robił rezerwację identycznych lotów, ale w LH i też chciał dokonać zmian zadzwonił w poniedziałek i jeszcze raz upewnił się czy również będzie mógł zmienić te loty. Po potwierdzeniu zadzwoniłem do Brusselsa i w końcu się udało. Wydaje mi się, że rzeczywiście od początku mógł być jakiś problem po ich stronie, który musieli rozwiązać, ale nie rozumiem czemu to tyle trwało. Niestety też nie było super sprawnie i też musiał prosić o sprawdzanie lotów LH bo nadal wciskali mi loty KL, twierdzili, że niektóre loty mogą nie być możliwe do zmiany bez opłat itd. Ostatecznie wszystko zmieniłem tak jak chciałem czyli trochę skracając dolot + przesuwając lot o ponad miesiąc.

Jake wnioski można wyciągnąć z tej prawie 3-tygodniowej walki? Wydaje mi się, że po 2-3 połączeniach gdzie kręcą nosem i mówią, że lotu nie da się zmienić albo nie widzą dostępnych lotów w danych terminach, teraz prosiłbym o połączenie z przełożonym. Jeżeli nie byłoby z tym problemu to można zaoszczędzić bardzo dużo czasu, bo dopiero wtedy wszystko ruszyło. Może mój przypadek był specjalny przez lot multicity + kupiony na rzekomym EFie, trudno mi powiedzieć, ale nie sądziłem, że tak prosta sprawa może zająć tyle czasu. Oby nikt nie musiał spędzić tyle czasu co ja dzwoniąc do nich w przyszłości.
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 02 Sie 2023 14:59 

platynowy
Widzę, że pozmieniali godziny lotów pomiędzy W-wą i Brukselą w rozkładzie zimowym.
Lot tam przesunięty o 20 minut, a powrotny już w okolicach 2 godzin.
Żadnego powiadomienia nie przysłali.
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 02 Sie 2023 15:18 

@Sudoku mój nie drgnął (niedzielny powrót) ale tak pobieżnie zerkając to chyba poranną rotację zmienili, nie wiem jak u Ciebie jest.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 02 Sie 2023 15:42 

platynowy
@miszla Wylot miałem o 6:50 z W-wy, jest przesunięty na 6:30.
Natomiast powrotny (też w niedzielę) miałem 13:25-15:20, a teraz jest 15:20-17:15.
2 ludzi lubi ten post.

#116 PostWysłany: 17 Paź 2023 14:53 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.5%
srebrny
Od 31 marca powrót lotów do Krakowa:

SN2548 BRU-KRK 09:35-11:30 (1-3-5-7) A319
SN2548 KRK-BRU 12:20-14:15 (1-3-5-7) A319
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 27 Paź 2023 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 178 010
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
Ja z kolei mam chyba szczęście :)
Dzisiaj udało mi się za pierwszym razem połączyć z konsultantem z infolinii belgijskiej, który bez problemu zmienił mi lot WAW-BRU-JFK-BOG-LIM na WAW-AMS-LIM wykonywany przez Lot/KLM tak jak kolega wcześniej w wątku pisał.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#118 PostWysłany: 17 Lis 2023 18:47 

platynowy
Mam pytanie, czy komuś udało się skutecznie dokonać zmiany w SN z powodu zmian rozkładowych, które były mniejsze niż 2 godziny?
Jeżeli tak, to będę wdzięczny za wskazówki, jak to się udało zrobić.
Ja chcę przestawić loty z dealu SN-AV do Ameryki Płd. i odbijam się od ściany. Nie chcą nic zmienić za darmo ani też zawiesić biletu, co pozwoliłoby mi zagrać otwartą kartą. Próbowałem infolinii belgijskiej, angielskiej, niemieckiej i czatu. Generalnie wszędzie siedzą Hindusi, którzy przepraszają, ale nic nie mogą.

#119 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:15 

platynowy
Czy ktoś przerabiał zwrot w tych dziadowskich liniach i może się podzielić, ile to mniej więcej trwało?

#120 PostWysłany: 27 Maj 2024 17:37 

niebieski
Ktoś wie czy mając RT, da się ogarnąć jakieś OJ? Przesunęli nam powrót o 2 dni..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: marek2011 oraz 33 gości