Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#7541 PostWysłany: 08 Lip 2023 12:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Albo zamienionego imienia i nazwiska?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#7542 PostWysłany: 08 Lip 2023 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@Raffles To nie jest nowa karta M&M? W sensie właśnie przeskoczyłeś na FTL albo SEN? Ewentualnie dopiero teraz przystąpiłeś do programu i zaczynasz zbierać mile?

System potrzebuje 48-72 godzin na propagacje numeru czy jak to się tam nazywa. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#7543 PostWysłany: 08 Lip 2023 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Jw. Miałem dokladnie to samo po zmianie statusu i dodaniu numeru FTL zamiast zwykłego.
 Profil Relacje PM off  

#7544 PostWysłany: 10 Lip 2023 03:02 

niebieski
Niestety nie jest to ani nowa karta, ani zmiana statusu. Po prostu nie można dodać nr M&M w rezerwacji LOTu i na stronie LOTu. Sprawdziłem teraz i ten sam problem. Przyszło mi do głowy jednak odnaleźć tą rezerwację LOTu na stronie LH i tam spróbować dodać FTL M&M. Udało się bez problemu.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#7545 PostWysłany: 10 Lip 2023 10:30 

Czy ktoś z Was wie, czy będzie można zdobywac punkty (zastępujące od 2024 Mile) także innymi drogami jak dzisiaj ? (wypożyczalnie aut, hotele etc). Bo w zajawce nowego programu od 2024 jako źródła punktów wymienione są tylko loty oraz ew. wybrane połączenia kolejowe...
 Profil Relacje PM off  

#7546 PostWysłany: 10 Lip 2023 10:34 

HON fly4free
Punkty zastępują mile statusowe, a premiowe zostają. Za hotele, wynajmy itp. zdobywasz tylko te drugie, czyli to zostanie po staremu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
ryszekmiszek uważa post za pomocny.

#7547 PostWysłany: 10 Lip 2023 12:53 

Chciałbym na chwilę jeszcze pociągnąć temat. Konkretnie chodzi mi o punkty (status/kwalifikacje) od 1.01.2024, nie o mile. Jednej rzeczy nie jestem pewien, prosze Doświadczonych Forumowiczów o wyjaśnienie: Dlaczego ilości do zgromadzenia punktów oraz punktów kwalifikowanych potrzebnych do osiągnięcia statusu FT są różne ? Przecież naliczanie obu rodzajów punktów jest identyczne - czyli zawsze zdobywam taką samą ilość obu rodzajów punktów za segment (uwzględniając zasięg lotu i klasę rezerwacyjną) ? Np za Dlaczego zatem dla uzyskania statusu np FT musze mieć 650 pkt i 325 pkt kwalifikujących ? W sensie czemu nie ma tu równości, a jest nierówność: 650 ≠ 325 Podobna nierówność (tylko inne liczby) występują dla Senator.

Mnie przychodzi tylko jedno wyjaśnienia na myśl jak niżej w cytacie, chodzi o zamkniętą listę linii do punktów kwalifikujących oraz pełny zbiór linii należących do SA w przypadku zwykłych punktów - proszę o komentarz czy dobrze myślę, czy też jeszcze coś przeoczyłem:

Punkty będzie można gromadzić na rejsach obsługiwanych przez Polskie Linie Lotnicze LOT, Lufthansę, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Eurowings Discover i Air Dolomiti oraz inne partnerskie linie lotnicze programu Miles & More – Croatia Airlines i Luxair – a także wszystkie pozostałe linie lotnicze należące do Star Alliance.

Punkty kwalifikujące i punkty HON Circle uczestnik gromadzi na rejsach obsługiwanych przez następujące linie lotnicze:
Polskie Linie Lotnicze LOT, Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Eurowings Discover, Air Dolomiti oraz Croatia Airlines i Luxair.

Załączniki:
679_733_1.5.png
679_733_1.5.png [ 108.03 KiB | Obejrzany 1456 razy ]
812_802_1.5.png
812_802_1.5.png [ 93.55 KiB | Obejrzany 1456 razy ]
592_862_1.5.png
592_862_1.5.png [ 107.77 KiB | Obejrzany 1456 razy ]

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 11 Lip 2023 09:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#7548 PostWysłany: 10 Lip 2023 13:07 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
@ryszekmiszek Jest to warunek łączony tzn. nie wystarczy zdobycie 650 pkt, ale z tych 650 musi być przynajmniej 325 kwalifikujących.
A te ostatnie zdobywa się za loty wymienionych niżej linii, czyli LH, LO itd.
Innymi słowy, jeżeli wylatasz 650 pkt np. TK, TP lub A3, to nie zdobędziesz FTL-a. Połowa tego co latasz musi być liniami M&M.
ryszekmiszek lubi ten post.
ryszekmiszek uważa post za pomocny.

#7549 PostWysłany: 10 Lip 2023 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
maginiak napisał(a):
@SPLDER Sprawa się nie skończyła, ale tak jak piszesz wygląda beznadziejnie i skończy się najpewniej tak, że wystąpię o zwrot i na własną rękę będę szukać nowego połączenia.

Spędziłam od wczoraj na różnych infoliniach ponad 5 godzin.

Na infolinii amerykańskiej rozmawiałam z bardzo pomocnym konsultantem, który niestety również nie widział dostępności w Premium, ale za to z całą stanowczością stwierdził, że odpowiedzialność za zapewnienie alternatywnego lotu leży po stronie przewoźnika i że LOT dobrze o tym wie, a jeśli udaje że nie wie, to tylko udaje.

LOT w pierwszej kolejności odesłał mnie do Lufthansy, bo bilet został wystawiony przez nich. Lufthansa twierdzi, że oni z tym biletem nie mają nic wspólnego oprócz tego, że z automatu wystawiają bilety rezerwowane przez stronę M&M bo to Lufthansa stworzyła program. Operatorem M&M w Polsce jest natomiast LOT (o co zresztą przez wiele lat walczył i dużo zainwestował) i dlatego tylko LOT lub M&M mogą zmienić bilet.

Rozmowy z konsultantami w LOT zawsze kończyły się tak samo - twierdzą że wprawdzie znają rozporządzenie ale ponieważ bilety są kupione za mile, to jedyne co mogą zrobić to mnie przekierować do M&M, bo sami systemowo nie mogą zmienić biletu.
A M&M twierdzi, że skoro nie ma dostępności to mogą zaproponować jedynie zwrot, ewentualnie mogę próbować za infolinii niemieckiej. I tak w kółko.

Szczytem absurdu było to, że kiedy zadzwoniłam dziś ponownie na numer niemiecki, to pan Hindus stwierdził, że on też nie może mi zmienić biletu i że tylko M&M w Polsce może to zrobić.

Ręce opadają.

Rozumiem, że po anulacji w apce Lufy nie pojawiła się możliwość własnoręcznego przeklikania na alternatywne?
Ja mam bilet za mile i jak pojawiła się zmiana rozkładowa, to można nią samemu zarządzać, choć dostępny tylko ten zmieniony lot. :lol:
Natomiast już tu czytałem, że coś milowego udało się komuś samemu zmienić, tylko nie pamiętam okoliczności. @tropikey Chyba Ty o tym pisałeś?

BTW @maginiak Na infoliniach raczej nic nie zdziałasz i chyba nie ma co tracić na to czasu, tylko samemu szukać alternatywy. Nie znam się na prawie, ale uważam że to jest skandal, że sądy nie dowalają liniom dodatkowych kar czy zadoścuczynień paxom, których prawa respektowane są dopiero po pójściu do sądu (patrz szczególnie - bezczelne uchylanie się od należnych odszkodowań).

Ostatnio edytowany przez benedetti, 10 Lip 2023 20:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#7550 PostWysłany: 10 Lip 2023 20:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Niby była opcja zmiany online przy jednym locie, ale próby wykorzystania tego w praktyce spełzły na niczym.
We wrześniu mam 2 loty za mile, w obu są zmiany rozkładowe, ale opcji samodzielnej modyfikacji online nie ma. Tak więc, nie dość, że nie ma reguły, to na dodatek, jeśli nawet opcja samodzielnej zmiany się pojawia, to na nic nie pozwala (przynajmniej tak było w moim przypadku).
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#7551 PostWysłany: 10 Lip 2023 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 787 864
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
@benedetti W profilu Lufthansy nie dało rady nic zmienić, pojawiał się komunikat który odsyłał na infolinię.

Kończąc jeszcze moją sprawę, ostatecznie poddałam się, odwołałam rezerwację i będę szukać alternatywnego połączenia.
Szczerze mówiąc już dawno nie czułam się tak bezradna próbując załatwić cokolwiek, jak w tym przypadku, kiedy przez kilka godzin odbijałam się od ściany do ściany, wiedząc że mam rację. Ale co z tego.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7552 PostWysłany: 10 Lip 2023 23:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@maginiak Ja zwykle jak rezerwuję bilet za mile, to nastawiam się na kilka wielogodzinnych rozmów z infolinią US. Wygląda to tak, że mówię agentowi co chcę, a on na to, że się nie da. Ja na to, że spokojnie, bez stresu, da się, tylko proszę wklepywać dokładnie po kolei to co mówię. No i jak konsultant ogarnięty, to się udaje, choć bywa, że nieogarnięcie wychodzi dopiero w trakcie i trzeba próbować z innym.
Na polską czy hindi/niemiecką już nawet nie dzwonię, bo to dla mnie całkowita strata czasu.
Także przy sytuacji jak Twoja, pozytywne załatwienie tego traktowałbym jako rozwalenie systemu. ;)
maginiak lubi ten post.

#7553 PostWysłany: 11 Lip 2023 17:16 

dziś na polskiej infolinii babka mi przekazała, że jak są bilety kupione za mile to nie można zmienić miasta wylotu i powrotu nawet za opłatą. To jakies chore...
 Profil Relacje PM off  

#7554 PostWysłany: 11 Lip 2023 17:31 
Awatar użytkownika

srebrny
@konkwisotr Nie, żebym był fanem zasad M&M, ale to akurat jest zgodne z ich regulaminem.

Załączniki:
IMG_6569.jpeg
IMG_6569.jpeg [ 70.56 KiB | Obejrzany 1201 razy ]
Zeus lubi ten post.

#7555 PostWysłany: 11 Lip 2023 18:10 

Pytałem sie czy za opłatą mozna zmienić to powiedział że też nie. A tu ludzie pisali że oplata 200 zl wszystko załatwia. Wiec już nie wiem. Mam lot w listopadzie liczyc na jakies zmiany rozkladowe skoro od lutego nie było żadnych i może wtedy się da ?
 Profil Relacje PM off  

#7556 PostWysłany: 11 Lip 2023 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
konkwisotr napisał(a):
A tu ludzie pisali że oplata 200 zl wszystko załatwia. Wiec już nie wiem. ?

Odwołujesz, płacisz 50 euro, czekasz aż wrócą mile i rezerwujesz ponownie lot jaki sobie tylko życzysz.
2 ludzi lubi ten post.

#7557 PostWysłany: 11 Lip 2023 18:24 

Tylko to są mile których ważność wygasła w marcu wiec chyba muszę od razu na infolinii zarezerwować inny lot ?
 Profil Relacje PM off  

#7558 PostWysłany: 11 Lip 2023 18:27 
Awatar użytkownika

srebrny
konkwisotr napisał(a):
Pytałem sie czy za opłatą mozna zmienić to powiedział że też nie. A tu ludzie pisali że oplata 200 zl wszystko załatwia. Wiec już nie wiem. Mam lot w listopadzie liczyc na jakies zmiany rozkladowe skoro od lutego nie było żadnych i może wtedy się da ?

Nawet jeśli zmieni się rozkład, to będziesz mógł zmienić na takich samych zasadach jak w przytoczonym przeze mnie punkcie regulaminu, z tym, że wtedy za free. Mało tego. Jeśli bilet jest wieloodcinkowy, to mogą chcieć zmienić tylko lot, na którym nastąpiła zmiana.
Pamiętaj o dostępności. Im później, tym zwykle oczywiście gorzej.
Zeus lubi ten post.

#7559 PostWysłany: 12 Lip 2023 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Pewnie odpowiedz jest gdzies w temacie, ale wyszukiwanie slow kluczowych "wyszukiwanie" i "szukac" nie znalazlo odpowiedzi. Jak szukac dostepnosci przez M&M bez odpowiedniej ilosci mil na koncie? Chce zmienic lot, ale najpierw musze wiedziec na co moge go zmienic, a nie mam wystarczajacej ilosci mil na koncie, zeby pozwolilo mi uzyc wyszkiwarki, mowi, ze musze miec 7tys mil minimum.
Oczywiscie wiem, ze moge wyszukac loty na stronie United i potem zadzwonic do M&M, ale dalekie daty nie pokrywaja sie z datami na M&M. Np United mial daty na prawie 11 miesiecy do przodu, a M&M tylko na pol roku do przodu, wiec zarezerwowalam najpozniejszy dostepny lot, zeby nie stracic mil. Teraz chce zmienic ten lot z konca wrzesnia 2023, gdzies na polowe lutego 2024. Moze ktos moze mi sprawdzic na stronie M&M loty HNL-GUM i z powrotem do jakiej najpozniejszej daty sa widoczne.

#7560 PostWysłany: 12 Lip 2023 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 637
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Może to? https://www.miles-and-more.com/pl/en/spend/flights/flight-award.html

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość