Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 204 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 26 Cze 2023 14:32 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
ProAuto polecam rowniez, odbior auta i zwrot bez problemow. Faktycznie brak formularza dot. uszkodzen czy tez brak zaznaczen na umowie - na moja prosbe pracownik powiedzial zebym sobie porobil zdjecia gdyby ktos mial problem ale on "nie sadzi zeby ktos sie ocokolwiek czepial" i faktycznie tak bylo

Cena 150 eur za 4 doby z full ubezp. za citroena C2 + dwojka kierowcow. IMHO ok jak na platnosc gotowka i bez depozytu, ale w Zabljaku sie troche dusil (bylismy w 5 os :D) takze wyprzedzanie mocno utrudnione.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#162 PostWysłany: 26 Lip 2023 14:30 

Jak wygląda sprawa z rezerwacją w ProAuto ? Widzę że ceny są po 50 euro za auto gdzie tutaj ludzie piszą o niższych cenach. Rezerowaliście mailowo czy przez stronę ?
Lepiej to chyba wygląda w Terrae-car.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 26 Lip 2023 15:29 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
@BilboBagosz nie wiem jaka jest roznica w cenie ale w pro auto nie ma depozytu wiec to jest np. dla mnie spory plus ;)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 31 Lip 2023 10:06 

złoty
Kalispell napisał(a):
@klamath wydaje się sporo, ja ostatnio za 8 nocy zapłaciłem 158 euro w tej cenie było jeszcze 3 dodatkowych kierowców. Wypożyczałem w Avis samochód Renault Captur R.S. Line w automacie, praktycznie nowy - około 700 km. W potwierdzeniu miałem 205 euro, ale na miejscu dostałem jakąś zniżkę, może za status, a może za płatność Visa Infinite.

Jak wrażenia po oddaniu?
Właśnie szukam auta na sierpień i widzę, że opinie w Googlu Avis ma fatalne (1,8) a też ze względu na status cena jest znośna (też mam status za Infinite).
Płaciłeś na miejscu - ja widzę 2 ceny (na miejscu - wyższa i online - niższa) w systemie.
Ktoś może brał jeszcze w AVIS na lotnisku Podgorica i może się podzielić opinią?
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 31 Lip 2023 11:10 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 22.2%
niebieski
@lluukk u mnie obeszło się bez problemu. Miałem rysę z boku samochodu, z lekkim wgnieceniem, ale była już przed moim odbiorem - sfotografowałem i miałem w archiwum. Przy zdawaniu samochodu miałem wrażenie, ze facet chciał przypisać mi tą szkodę, ale powiedziałem mu że była wcześniej i mam zdjęcia - wówczas odpuścił.
Płaciłem na miejscu i co mnie zaskoczyło - wyszło taniej niż miałem na rezerwacji, ale to może właśnie przez zniżkę Visa lub status - nie wiem.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#166 PostWysłany: 31 Lip 2023 11:39 

złoty
Taka ciekawostka - logując się do AVIS ale DE zamiast PL auto jest ponad 100zł tańsze ;)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 14 Sie 2023 20:03 

Witam. Szukam informacji na temat wypożyczalni aut w której nie wymagany jest paszport. Ktoś mógłby coś polecić?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 15 Sie 2023 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
@PiotrRarinski
Dajesz Dowód Osobisty i po problemie. Zawsze wszędzie pisze się Paszport ale wystarcza DO.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 25 Sie 2023 22:10 

Polecane na forum Proauto nie miało żadnych aut w interesującym mnie terminie więc wybór padł na Gulliver Montenegro https://gulliver.me/en/

Odbiór/zdanie auta: lotnisko w Podgoricy.
Cena za dobę zależy od długości wypożyczenia. Ja za 9 dób w sierpniu 2023 zapłaciłem 405 EUR (45 EUR/doba).
Paliwo: full/full.
Auto rezerwowałem korzystając z pośrednictwa strony hvala.pl (pośrednictwo nic nie kosztuje), gdyż przy probie rezerwacji bezpośrednio na stronie wypożyczalni nie było dostępnych małych aut (tylko większe i droższe), przez hvala.pl udało się zarezerwować to co chciałem. Można jak ktoś chce wykupić dodatkowe ubezpieczenie kół i opon za 35 EUR.
W cenie pełnie ubezpieczenie, brak depozytu, zielona karta, dodatkowy kierowca. Płatność tylko gotówką przy odbiorze. Formalności na lotnisku trwały maks. 5 minut, wszystko sprawnie, dobry kontakt.
Rezerwowałem Toyotę Yaris 1.5 manual, w cenie dostałem automat. Auto miało 32 tys. na liczniku, wyglądało jak nowe, bardzo dobrze wyposażone.

Zwrot: Lot miałem o 7:00, a w wypożyczalni powiedzieli że najszybciej mogą odebrać auto o godz. 6:00. Na moją propozycję czy nie możemy spotkać się jakieś 10 min wcześniej na ewentualne formalności + oględziny odpowiedzieli, że skoro mi zależy na czasie + auto nie ma żadnych uszkodzeń i jest do pełna zatankowane to aby je zostawić na parkingu lotniskowym a kluczyki wrzucić do schowka. I to był koniec formalności związanych ze zwrotem auta :)

Ze swojej strony polecam, wszystko szybko, sprawnie, bezproblemowo.
 Profil Relacje PM off
herki99 lubi ten post.

#170 PostWysłany: 26 Sie 2023 07:51 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Rezerwowałem w Payless (grupa z Avis i Budget) przez Rentalcars. Wziąłem dodatkowe pełne ubezpieczenie. Na miejscu gościu mówi, że żadne ubezpieczenie nie działa i dał mi do wyboru basic za 130 euro i full za 180 euro.
Pierwszy raz się spotkałem bym nie mógł wypożyczyć samochodu nie wykupując ubezpieczenia przy wypożyczeniu. Zawsze mogłem zapłacić depozyt i w drogę. Tu gościu powiedział że nie da mi samochodu jak nie wykupię żadnego ubezpieczenia.
Rentalcars umywa ręce - oddali mi 185 zł za ich ubezpieczenie ale co z kwestią tego, że musiałem kupić ubezpieczenie na miejscu? Powiedzieli, że to sprawa pomiędzy mną a wypożyczalnią.
Napisałem do Avis w Podgoricy ale się nie odzywają.

#171 PostWysłany: 26 Sie 2023 10:19 

złoty
@cart a nie mogłeś w takiej sytuacji zrezygnować i wypożyczyć w innej wypożyczalni na lotnisku? W sumie Rentalcars Cię trochę "wystawił".
Jestem właśnie w Czarnogórze, mam auto z Europcar - odbiór bez problemu, moje ubezpieczenie w kk (zablokowali depozyt na kk 1,5k EUR) choć gość jakieś mini ryski miał zaznaczone (które ciężko zauważyć) zobaczymy jak pójdzie zdanie auta (29.08) czy nie będą kombinować.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 26 Sie 2023 13:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Miałem z góry zapłacone, poza tym byłem z rodziną i nie bardzo miałem siłę walczyć.
Muszę na przyszłość czytać opinie na googlach bo Avis jest totalnie zjechany w komentarzach.
Największa lipa z sieciowymi wypożyczalniami to że jest to franczyza w każdym kraju więc jak centrala w danym kraju takie rzeczy toleruje lub nawet daje wytyczne to nic nie wskórasz. Nie ma centrali światowej.
A wiem to bo kiedyś w Avis na Saint Lucia nie mieli dla mnie samochodu i ten sam oddział odpowiadał.

#173 PostWysłany: 31 Sie 2023 09:31 

złoty
Z kronikarskiego obowiązku:
Wynajem w Europcar - przy odbiorze dwa depozyty (nie pobrali opłaty - dopiero przy zdaniu) na łącznie 1,5k EUR. Mam ubezpieczenie w kk.
Auto prawie nowe, przebieg 17k km. Pan bardzo dokładnie oglądał i wskazał nawet prawie niewidoczne rysy.
Zdanie - auto umyłem - oglądał dokładnie ale bez przesady, wszystko OK podbite na kwitku zdania.
Blokady zdjęte, opłata kartą zrobiona w okienku. Mam nadzieję, że już nic nie wyskoczy.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 31 Sie 2023 10:57 

Jako, że informację z tego wątku bardzo mi pomogły to dodaję, jeszcze jedną wypożyczalnie wartą uwagi: Abeona. http://www.abeonarentacar.com/en
Mieszczą się w Tivacie ale bez opłat dostarczyli samochód na lotnisko w Podgoricy. Dostałam nowiutką (5000km na liczniku) Yariskę w automacie, za 44 EUR dziennie na 10 dni + pełne ubezpieczenie 10 EUR dziennie.
Pani czekała na lotnisku z kartką z nazwiskiem, odbiór samochodu 10 min., płatność gotówką, brak kaucji, za dodatkowe 25 EUR umówiliśmy odbiór w Barze.
Przy odbiorze wysłaliśmy pinezkę z lokalizacją hotelu, ta sama Pani podjechała, obejrzała pobieżnie samochód. Gdybyśmy jej nie wskazali, nie zauważyłaby obtartego nadkola. Zrobiła zdjęcie, wysłała do szefa, szef powiedział OK. Podziękowaliśmy i pojechała. Całość 3 min.
Z uwag ogólnych a propos Czarnogóry i wynajmu samochodów:
- pełne ubezpieczenie jest naprawdę niezbędne - drogi są wąskie, kamienie naprawdę spadają na drogę, ruch jest duży i miejscowi parkują jak wariaci. Nadkole obtarli nam na parkingu z Žabljaku, nikt kartki z kontaktem nie zostawił. Właśnie z powodu braku pełnego ubezpieczenia nie zdecydowaliśmy się na polecane Proauto (plus za odbiór samochodu w Barze chcieli 40 EUR) a Terraecar był za drogi.
- im mniejszy samochód tym lepiej, powody takie same jak wyżej
- automatyczna skrzynia biegów jest cudem stworzonym z myślą o Czarnogórze ;)
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 31 Sie 2023 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 68 / 32.9%
niebieski
@cart
Jest kilka rzeczy odnośnie wypożyczalni które wypdało by wiedzieć.
Po pierwsze branie przez pośrednika to jest zwykle problem. Wypożyczalnie Avis, Europcar, Hertz to potentaci ale mają też spore wymagania od franczyzobiorców i zawsze mogą stanąć pomiędzy tobą i punktem jako rozjemca co zwykle działa. Pośrednicy mają to w ...
Jak bierzesz w Payless czy rentalcars może się zdarzyć, że to co ci pośrednicy obiecali to bzdury na patyku i nic na to nie poradzisz, stoisz przed okienkiem albo bierzesz na warunkach wypożyczalni albo nie.
Bezpośrednio w dużej wypożyczalni nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło, żeby ktoś kwestionował warunki umowy, wciskał na siłę ubezpieczenie. W razie problemów także jest zupełnie inna obsługa.
Wystawią ci protokół, który uzna każdy ubezpieczyciel, a nie wezmą 50 euro do kieszeni. Jak rozwalisz auto podstawią ci nowe, albo pobiorą coś z karty po wynajmie. Piszesz do centrali i masz odpowiedź, rachunek, zdjęcie z radaru lub cokolwiek, nikt nie zostawi cię bez odpowiedzi. A w Pierdziszewie mogą cię olewać latami...
to oczywiści trochę kosztuje, ale zwykle bez przesady. Kodami z forum w Avisie,czy Hertzu spokojnie zbijesz cenę do okolic ceny pośrednika.
Pomaga też status, który stosunkowo łatwo uzyskać a potem można go przenosić pomiędzy wypożyczalniami.

Jak stajesz w takim Piździkowie przed gościem a on ma 40 samochodów i pracuje z bratem na zmiany to jak przyjdziesz z rezerwacją Avisa, czy Hertza to gość wie, że nie ma co pogrywać bo ma taką umowę, ze mogą go zdyscyplinować.
Rentalcars... nie ma auta nie ma kasy i tyle...
Odnośnie opinii w google, nie patrz na to. W goglach frustraci wylewają żale. 20 opinii negatywnych i 2 pozytywne a gość wypożycza kilkaset aut miesięcznie od paru lat. Akurat tutaj świetny jest rentalcars mają bardzo dużą bazę.
Pośrednik to świetne miejsce do szybkiej preselekcji ale niekoniecznie do zakupu.
Duże wypożyczalnie mają zwykle franczyzy w tak małych punktach, że im się to nie opłaca, ale każde większe lotnisko to po prostu oddział i zupełnie inna obsługa.

Jak masz awersję do dużych wypożyczalni, lub gdzieś ich nie ma to bezpośredni kontakt z wypożyczalnią także jest lepszy. Uzgadniasz temat @ jak powiesz, że w rentalcars jest taniej na 99% dostaniesz rabat, a potem jak staniesz przed gościem i mu powiesz, że John W. ci obiecał, to zupełnie inna gadka niż, że rentalcars napisali....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#176 PostWysłany: 31 Sie 2023 13:43 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.4%
niebieski
Hehe, mam wrażenie, że uczysz kogoś, kto ma setki wypozyczen za sobą :)..

Ja ze swej strony dodam, że nie jest prawda, że przez pośrednika zawsze jest problem, bo sam wypożyczałem zarówno w wypożyczalniach sieciowych jak i małych bezpośrednio jak i przez pośrednika, i nie widzę różnicy. Nie demonizowalbym też tych standardów sieciowek, bo często i gęsto są one mówiąc oglednie.. rozne. I tak samo potrafią przekrecac klienta, zarówno takiego, co przyszedł od pośrednika, jak i takiego, rezerwującego bezpośrednio (czego doświadczył np mój kolega 2 tygodnie temu w USA, gdzie gość z Avisa mu naściemniał odnośnie jego bezpośredniej rezerwacji tak, że naciągnął go na 200usd, twierdząc, że jego rezerwacja ma błędy i że on nie ma takiego rate w systemie itp). Wiele zależy od człowieka.

Odnośnie kodów, to pamiętaj, że bardzo wiele kodów obnizajacych ceny w wypożyczalniach sieciowych jest dla określonych grup. I to że kod ci wszedł, to spoko, cena w dół. Ale w razie incydentu może Ci się okazać, że zgodnie z t&c nie miałeś uprawnień do skorzystania ze zniżki i np ubezpieczenie nie działa). I wtedy jestes w przysłowiowej dupie. Wszystko fajnie, dopóki nie ma problemów. Sam np korzystam z kodu korporacyjnego swojego pracodawcy, ale upewniam sie, że jest to kod dla wyjazdów prywatnych, to raz. A dwa, nie zawsze cena z nim jest najlepsza. Czasem cena jest super dobra, jak np wypożyczenie wakacyjne we Włoszech (bo cena korpo jest flat, niezależnie od terminu wynajmu na tym kodzie), a czasem taniej ma posrednik. Zdarzało mi się też już udowadniać wypożyczalni, że mam uprawnienia do danego kodu. Np w Miami rok temu musiałem pokazać, że faktycznie jestem pracownikiem firmy, z której kodu korzystałem. Jak bierzesz kody "z forum" to możesz zostać z ręką w nocniku.. Chyba, że dobrze wiesz co to za kod, i jesteś pewien, że możesz go użyć.
 Profil Relacje PM off
como lubi ten post.

#177 PostWysłany: 31 Sie 2023 14:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Generalnie to zawsze najpierw szukam u pośredników, a potem sprawdzam cenę bezpośrednio w wypożyczalni. Przeważnie biorę przez pośrednika, bo jest taniej, a na ubezpieczeniu dużo taniej. Korzystałem też z tych ubezpieczeń przez pośredników i wypłacali w kilka dni. Wypożyczałem auto pewnie ponad 100 razy i pierwszy raz mi się zdarzyło, że ktoś powiedział, że nie ma w ogóle ubezpieczenia. W Avis w Czarnogórze, w opiniach kilka razy czytałem, że gościu blokował zwrotny depozyt, a potem z tego rozliczył dodatkowe ubezpieczenie, także wały tam robią na grubo. Myślę, że przy rezerwacji bezpośrednio mogłaby być podobna sytuacja.

Jakbym był sam to bym nie popuścił. Co innego jak stoisz z 2 letnim dzieckiem i bagażami w przejściu i dzieciak rozkłada sobie drewnianą kolejkę z Ikei na środku gdzie chodzi mnóstwo ludzi, a żona chce cie za**bać, że siedzisz w tej kanciapie już 15 minut :twisted:

Rentalcars o tyle się dobrze zachował, że momentalnie oddali pieniądze za ich ubezpieczenie, bo z niego nie skorzystałem. Centrala w Podgoricy w ogóle nie odpowiedziała, co oznacza, że akceptują takie zachowania. Centrali światowej nie ma, więc nie masz gdzie zgłosić wyżej.

Potraktuję to jako error fare - raz my ich, raz oni nas. Kilka razy oddałem samochód z jakimiś uszkodzeniami i nikt się nie kapnął, więc na zero wyszedłem ;)

#178 PostWysłany: 31 Sie 2023 14:41 

niebieski
cart napisał(a):
Rezerwowałem w Payless (grupa z Avis i Budget) przez Rentalcars. Wziąłem dodatkowe pełne ubezpieczenie. Na miejscu gościu mówi, że żadne ubezpieczenie nie działa i dał mi do wyboru basic za 130 euro i full za 180 euro.

Przez chwilę miałem podobna sytuację w Limie, w zeszłym tygodniu, z Enterprise.. Odbieram auto, gadka szmatka a tu gość mi mówi, że nie mam żadnych ubezpieczeń. To mu mówię, że mam przecież CDW z wkładem własnym na bodajże 1000usd. Pokazuje mu rezerwację zrobiona przez pośrednika. A ten mi pokazuje na swoim tablecie, że mam opłacone tylko base rate, a reszta to mi pośrednik niby oferuje, ale oni nic o tym nie mają.. I w związku z czym odpowiadam do pełnej wartości auta, chyba że kupię u niego.. Miałem świeżo w pamięci historie @cart i pomyślałem, że to podobny scenariusz.. Ale na szczęście okazało się, że gość pomylił wynajmujących :). I pokazywał mi rezerwację innej osoby.. Przeszliśmy razem przez ich wszystkie rezerwacje na dany dzień i znalazłem swoją, która była ok. Czasem więc i takie historie się zdarzają..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 31 Sie 2023 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 68 / 32.9%
niebieski
cart napisał(a):

I właśnie do tego się odniosę.
Ubezpieczenie z rentalcars jest ubezpieczeniem zewnętrznym. Dla gościa z wypożyczalni ono nie istnieje.
W razie szkody musisz samemu rozliczyć się z wypożyczalnią na warunkach wypożyczenia (czyli po prostu zapłacić za szkodę) a potem próbować dochodzić swoich pieniędzy z ubezpieczenia jakie sprzedał ci rentalcars.
Z owu wynika, że ubezpieczenie z rentalcars to max 20K Euro wypłacane w 30 dni chyba, że.... (czyli całkiem przyzwoicie)
Wkład własny w normalnej wypożyczalni wacha się od 600E za małego grata do kilku tysięcy za limuzynę. I tyle zapłacisz a potem będziesz to musiał wyciągnąć od ubezpieczyciela.
Trzeba być na to gotowym (czyli mieć kartę kredytową z odpowiednim limitem)
Ubezpieczenie z wypożyczalni zdejmuje ci z głowy ten problem. Czasem jest droższe, ale wygodniejsze. (żeby nie było ja nie używam)
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 01 Wrz 2023 00:25 

niebieski
No ale problem tutaj chyba był taki, że ubezpieczalnia twierdziła, że nie ma żadnego ubezpieczenia. Ja np. prawie zawsze wypożyczam z udziałem własnym, bo mam w karcie kredytowej ubezpieczenie do bodajże 50k euro na udział własny i w razie czego będę z tego dochodził odszkodowania. Normalnie, jak masz cdw wraz np z twoim udziałem typu 1-2k usd to jest maksymalna kwota twojej ekspozycji na ryzyko. I tyle doubezpieczasz u pośrednika. U carta był wałek, że Payless twierdził, że nie ma żadnego ubezpieczenia. I to nie jest kwestia pośrednika itp, tylko raczej tego, że wypożyczalnia go naciągnęła.

Ja kiedyś np miałem historie w avis w USA, gdzie rezerwowałem bezpośrednio przez polska stronę avis.pl, że laska w wypożyczalni też twierdziła, że nie mam cdw pomimo tego, że na polskiej stronie pokazywało mi zero excess. To był weekend, polski avis nie pracował i nie mogłem się dodzwonić. Co więcej, nie była w stanie mi dodać ich ubezpieczenia, bo jej "wyrzucało" je z rezerwacji. W końcu zrezygnowałem i pojechaliśmy Megabusem :). Chociaż na koniec jak już zdecydowałem, że kasuje rezerwację, to laska stwierdziła, że skoro nie może dodać swojego, to pewnie mam racje i to ubezpieczenie jednak jest i działa. Ale wolałem nie ryzykować.. Rezerwacja bezpośrednia, duża sieciówka, USA, stolica kraju.. A jednak coś nie zadziałało.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 204 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość