Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 204 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 09 Cze 2023 22:54 

srebrny
@Jeden2trzy
Cytuj:
Z tego co się orientuję w ostatnim czasie na Sri Lance wprowadzony został zakaz rejestrowania pojazdów o napędzie spalinowym i hybrydowym niemalże z dnia na dzień. Zarejestrować można tylko elektryki.

Podasz źródło tej informacji?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 09 Cze 2023 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
Mówił mi to przewodnik na wycieczce więc to nie do końca sprawdzone źródło informacji.

Natomiast zagłębiłem się w temat i bardziej oficjalne źródła (https://globalpressjournal.com/asia/sri_lanka/businesses-crushed-vehicle-import-ban/ lub https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/power/sri-lanka-seeks-remittances-jump-start-from-electric-cars/93317109?redirect=1) podają że w marcu 2020 ówczesne władze Sri Lanki zakazały importu pojazdów by zatrzymać odpływ dolara z rynku, Obecnie to złagodzono o możliwość sprowadzania samochodów elektrycznych. Lokalny przemysł motoryzacyjny praktycznie nie istnieje. Pewnie stąd uproszczenie, że istnieje zakaz rejestracji samochodów spalinowych.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 10 Cze 2023 00:05 

srebrny
Czyli ta informacja nie jest prawdą - delikatnie to ujmując?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 12 Cze 2023 15:11 
Awatar użytkownika

Jest prawdą. Wszystko jest opisane w podlinkowanych przez mnie artykułach:
- zakaz importu pojazdów,
-wysokie ceny dostępnych pojazdów,
- problemy branży turystycznej.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 12 Cze 2023 15:15 

srebrny
Mam wrażenie, że nie rozumiesz treści pod tymi linkami.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 16 Cze 2023 17:01 
Awatar użytkownika

A ja mam wrażenie, że zwyczajnie spamujesz. Co takiego miałbym nie zrozumieć?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 16 Cze 2023 17:03 

srebrny
Najwidoczniej niczego nie rozumiesz, skoro twierdzisz, że:
Cytuj:
na Sri Lance wprowadzony został zakaz rejestrowania pojazdów o napędzie spalinowym i hybrydowym niemalże z dnia na dzień. Zarejestrować można tylko elektryki.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 21 Cze 2023 18:51 
Moderator forum

Loty: 181
Kilometry: 526 040
Krajów: 69 / 32.2%
To ja może też kogoś polecę. Byliśmy z nim na wycieczce bardzo dawno temu, ale polecałem go kilku osobom, które były niedawno i wszystkie są zadowolone.
Historia Suresha do poczytania tu: https://zrzutka.pl/4hdpsd
Grupa FB na której jest aktywny: https://www.facebook.com/groups/1149174462663696
Kontakt przez FB: https://www.facebook.com/suresh.tours

Przykładowy plan wycieczki na 10 dni (oczywiście krótsze też są, nawet jednodniowe, rozkład jazdy elastyczny). Ta dziesięciodniowa to koszt ok $800/osobę przy 2 osobach, ok. $680/osobę przy 6 osobach:

Suresh napisał(a):
Day 1
Pickup from airport, going hotel in sigiriya little bit rest,afternoon climbing sigiriya Rock,staying overnight in sigiriya hotel.
Day 2
Climbing pidurangala rock ,afternoon minneriya safari, staying overnight same hotel in sigiriya.
Day 3
Visit dambulla cave temple, bighest Hindu temple, wood carving factory, kandy, staying overnight in kandy
Day 4
Elephant millennium sanctuary, herble and spice garden, silk factory, Royal botanical garden, staying overnight kandy same hotel.
Day 5
Nelligala budhist temple, rain forest,kandy temple of the toothralic, gem mind,staying overnight in kandy
Day 6
Tea plantation and factory, ambuluwawa tower, water falls,small city tour,staying overnight in nuwaraeliya
Day 7
Nanuoya to haputale train journey, staying overnight in haputale
Day 8
Lipton seat,tuk tuk ride water falls and swim, staying overnight in haputale
Day 9
Nine arch Bridge, small adamspeak, water fall ella,staying overnight in ella
Day 10
Coconut tree hill, stick fishermen, galle Dutch Fort, turtle hatchery, tsunami memorial, moonstone mind, then drop to ur hotel.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 22 Cze 2023 17:30 
Awatar użytkownika

boots napisał(a):
Najwidoczniej niczego nie rozumiesz, skoro twierdzisz, że:
Cytuj:
na Sri Lance wprowadzony został zakaz rejestrowania pojazdów o napędzie spalinowym i hybrydowym niemalże z dnia na dzień. Zarejestrować można tylko elektryki.

Czepiasz się. Skoro nie można sprowadzić to i nie można zarejestrować i wprowadzić do ruchu.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 22 Cze 2023 17:45 

srebrny
Proponuję, żebyś jednak zaniechał powtarzania kolejny raz tych bzdur.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#111 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:22 

Loty: 78
Kilometry: 219 739
Krajów: 22 / 10.3%
Hej, w lutym wybieram się w dwie osoby na 7 dni na Sri Lankę. Pisałem maile do polecanych osób i odezwał się Buddhika Gomis, Vishan Fernando oraz Siroshan Silva. Dwóch mi przesłało ofertę. Czekam jeszcze za Vishanem. Lecimy TK i lądujemy 13.02 o 06:10 w CMB, a wylatujemy 20.02 o 07:40, więc ostatnią noc spędzimy pewnie w Negombo.

1 Oferta Buddhika

01
Airport
Dambuulla
Pic you from the airport. Breakft & quick shower in my place. (close to the airport)
Pinnawala Elephants
Cave temples & Goden temple of Dambulla

02
Dambulla -> Dambulla
Lions rock in Sigiriya
Village tour & village lunch
Pidurangala rock

03
Dambulla -> Kandy
Hindu temple in Mathale
Spice & herbs grow in Mathale
Kandy tooth relic temple

04
Kandy -> Ella
Ramboda water fall
tea factory & tea plantation
city tour & Local Market in Nuwara eliya
Train ride to Ella from Nanu Oya

05
Ella -> South Coast
Mini Adams peak In Ella
Nine arch old railway bridge
Rawana water fall
Evening Safari in Yala or Udawalwa national park
(depends of the weather witch one is better)
drop you to south coast (Tangall/Mirissa/Unawatuna/Hikkaduwa)

I can arrange this trip for 290$ including -
Luxury A/C new car with Driver.
Driver accommodation, fuel, parking & expressway tickets
Train tickets (reservation seats)
Mineral water bottles.
Entrance tickets , hotels or any transport on the beach are not include the package.

2 oferta Siroshana

Sleeping
Sigiriya 1 Night
Kandy 1 Night
Ella. 1 Night
Drop of South Beach

Activities
After Arrival go to the
Sigiriya Lion Rock or pidurangala Rock village tour
Dambulla Cave Temple
Kandy temple Borternical Garden Kandy lake
Culture Shoe Tea plantation and Factory Water falls
Trin Ride Nanuoya to Ella
Maine Aarch Bridge Little Adam pick Udawala national park Drop of South Beach
End of my service.

Price 400 $

Includes
A/C Car
English speaking Driver
Fuel
Full insurance
Garvantmant tax
High Way fee
Parking fee
Driver Accommodation

Not Included
Your Accommodation
Safari jeep
Train tieket
Entrance free
Your personal cost extra

Co myślicie o tych ofertach? Ostanie dni chcemy spędzić na plażowaniu. Z góry dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off
Marta Lipnicka lubi ten post.

#112 PostWysłany: 11 Sie 2023 17:55 
Awatar użytkownika

boots napisał(a):
Proponuję, żebyś jednak zaniechał powtarzania kolejny raz tych bzdur.

To nie są bzdury, ale z trolem nie ma sensu się przepychać.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 22 Wrz 2023 14:03 

Zgodnie z poprzednimi poleceniami na forum kończymy właśnie kilkudniową wycieczkę z Vishanem

Ogólnie, jesteśmy mega zadowoleni. Byliśmy tutaj we dwójkę, pierwszy raz w Azji. Vishan odebrał nas z lotniska i ruszyliśmy w drogę. Jest mega miły i kontaktowy, więc dowiedzieliśmy się sporo o kraju.
Najlepiej kontaktować się z nim przez Whatsapp. Na maile trzeba było trochę czekać. Jeździ hybrydową Hondą Jazz(Fit), dla pary z tyłu komfortowo i cicho.

Plusem podróżowania z lokalnym przewodnikiem jest to, że ludzie nie zaczepiają na ulicy, a Vishan znał miejsca z dobrym i tanim jedzeniem, proponował mniej znane atrakcje i znajdował przyzwoite i tanie hotele.

Naszym ulubionym punktem była nocka w chatce przy dżungli. Piękna sprawa.

Płaciliśmy 60$ za dzień. Wzięliśmy też za radą z tego forum alkohol z bezcełówki jako mały gift dla niego.

Image

Kod:
Sep 17 - Airport to kandy
On the way we can see elephant orphanage
In evening we can see the tooth temple and kandy dance
Night in kandy
Sep 18 : kandy to sigiriya in sigiriya we can climb the sigiriya rock and if you like evening we can do a safari to see elephants.back to kandy
Night in kandy
Sep 19 : kandy to Mahiyanganaya
We can have natural bath in watarfalls there and evening we can have a boat safari in " sorabora wewa lake "
Night in Hasalaka near paddy field , its a village.
Sep 20 : Hasalaka to Nuwaraeliaya
On the way we can see tea plantations , tea factory , view points and few waterfalls.
Night in Nuwaraeliya
Sep 21 : Nuwaraeliya to Negombo through kandy
We can see the botanical garden and can go direct Negombo.
I am trying to show you maximum in this little time.
First two nights in kandy
Third night in Hasalaka
Fourth night in Nuwaraeliya and last night in Negombo
How is this plan ??
I can find a good hotel in kandy also my hometown is kandy.
I find hotels due your budget ok.
No worries ?
 Profil Relacje PM off
LukasPi lubi ten post.
LukasPi uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 25 Lis 2023 15:23 

Data podróży 14-21.11.2023

Przewodnik/kierowca: Dinal Trasanga
Mail: trasangadinal12345@gmail.com
Nr tel.: +94 77 421 6071 (Whatsapp)

Plan wyjazdu ustalony z Dinalem, którego polecali użytkownicy na tym forum. Jesteśmy zachwyceni tym co zobaczyliśmy. Mieliśmy zawsze sporo czasu na miejscu. Podróżowanie było przyjemne, ponieważ Dinal ma duży 7-9 osobowy klimatyzowany samochód. Nigdy nie robił z niczym problemu, oferował noclegi oraz zabierał nas na śniadania i obiady do ciekawszych miejsc niż podpowiadał to tripadvisor czy google mapy.

Jeśli chodzi o Dinala, to bardzo porządny człowiek, uczciwy, godny zaufania, przywitał nas w swoim rodzinnym domu tradycyjnym śniadaniem oraz pożegnał tradycyjną kolacją.

Serdecznie polecam
 Profil Relacje PM off

#115 PostWysłany: 30 Lis 2023 01:01 

Loty: 53
Kilometry: 124 190
Krajów: 19 / 8.9%
Wróciłem tydzień temu ze Sri Lanki, naszym kierowca był Dinal +94 77 421 6071.Wszystkim szczerze polecam Dinala jako kierowcę a po kilku spędzonych dniach zmieni się z kierowcy na Waszego przewodnika i dobrego znajomego. Ustaliłem przed przyjazdem swój plan podróży do którego inni kierowcy mieli zastrzeżenia. Jakie było moje zaskoczenie kiedy spałem przed wylotem jeszcze w Polsce a zadzwonił do mnie Dinal że czeka na lotnisku w Colombo z kwiatami. Okazało się że pierwszy raz pomyliłem daty całego wyjazdu.... Dotarliśmy dzień później, na lotnisku czekał Dinal który już zdarzył zadzwonić do wszystkich zarezerwowanych noclegów żeby zmienić nam daty. Z Dinalem pojechaliśmy wszędzie gdzie chcieliśmy, pomógł w rozplanowaniu trasy na każdy dzień i czekał o 5 rano w gotowym samochodzie. Wiem że sporo Polaków korzystało z jego usług, nie wiem czy tylko mnie o to pytał ale Dinal chce przyjechać chociaż turystycznie do Polski. Co myślicie o tym żeby pomóc mu w załatwieniu wizy i pokazaniu Naszego kraju? Możemy go sobie "przekazać" między miastami tak by zwiedził jak najwięcej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
panwalen uważa post za pomocny.

#116 PostWysłany: 01 Sty 2024 19:27 

Loty: 3
Kilometry: 3 860
Krajów: 3 / 1.4%
Cześć, mam pytanie ws. tych kierowców do wynajęcia - czy można się z nimi umówić na jednorazowy przejazd w jedną stronę (ok 6h) w głębi kraju, czy działa to raczej tylko na zasadzie startu z lotniska na ileś dni? Chciałbym dostać się z Elli do Trincomalee.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 01 Sty 2024 19:33 

srebrny
A jest jakiś problem z zapytaniem o to bezpośrednio ich?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#118 PostWysłany: 07 Sty 2024 18:38 

mcaron07 napisał(a):
Cześć, mam pytanie ws. tych kierowców do wynajęcia - czy można się z nimi umówić na jednorazowy przejazd w jedną stronę (ok 6h) w głębi kraju, czy działa to raczej tylko na zasadzie startu z lotniska na ileś dni? Chciałbym dostać się z Elli do Trincomalee.

Cześć, sporo kierowców jest w okolicy Negombo/Kolombo, podróż z Negombo do Ella to 5-6h, a potem z Ella do Trikunamalaja to kolejne 6h, więc ciężko może być kogoś znaleźć tanio, bo to dla nich jakieś 2 dni podróży (nie jeżdżą za dużo w nocy, starają się to robić za dnia). Do tego dochodzą opłaty za autostradę i paliwo, które teraz od listopada podrożało znacznie. Napisz do Dinala z mojego poprzedniego posta i dopytaj o cenę :)
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 31 Sty 2024 21:03 
Awatar użytkownika

marcinorl napisał(a):
Wróciłem tydzień temu ze Sri Lanki, naszym kierowca był Dinal +94 77 421 6071....

Hej Marcin, mogę spytać na jaką dniówkę/ kwotę umówiłeś się z Dinalem? Chciałabym mieć jakiś punkt odniesienia do negocjacji:) Dziękuję z góry za info!

mskr napisał(a):
Data podróży 14-21.11.2023

Przewodnik/kierowca: Dinal Trasanga
Mail: trasangadinal12345@gmail.com
Nr tel.: +94 77 421 6071 (Whatsapp)

Dzięki za polecenie. Czy podzielisz się informacją o cenie za usługi Dinala? Będę wdzęczna:) Jestem żółtodziobem w Azji;)

Ostatnio edytowany przez marcinsss, 02 Lut 2024 03:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:11 

Loty: 53
Kilometry: 124 190
Krajów: 19 / 8.9%
Płaciłem 65$ za busa za dobę, podróżowaliśmy w 2 osoby
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 204 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości