Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 50  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:15 
Awatar użytkownika

Tak brawo @Japonka76 nie sądziłem, że to takie trudne zreszta tłumaczyłem wcześniej ze pisze w imieniu mamy bo jest mało komputerowa . Po II temat rozmowy to Anulacja Esta - tutaj zwracałem się o pomoc …
Piszemy to za dużo o dziwnych powodach, przypadkach itp
Skoro ESTA jest ważna do 2024 to jest ważna a jeśli traci ważność ( z jakiegoś powodu ) to przysyła się maila lub SMS ( bo te i setki innych danych tam się wysyła ) np uwaga TWOJA ESTA ZOSTAŁA ANULOWANA spróbuj jeszcze raz .
Skoro masz dokument, ze dostałeś prawo jazdy to wsiadasz i jedziesz ,a nie piszesz list czy napewno dostałeś prawo jazdy ( tylko taki przykład )
Miłego
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#522 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:38 

srebrny
Japonka76 napisał(a):
Zaznaczone jest, że ESTA czy też promesa wydana w ambasadzie nie gwarantują, że zostanie się wpuszczonym na teren USA.

W kwestii formalnej, to USA nie wydają promes wizowych obywatelom Polski, wbrew temu co wielu dziennikarzy błędnie zamieszcza w swoich artykułach.

Zresztą nie wiem czy jeszcze jakiekolwiek państwo tzw "pierwszego świata" wydaje promesy.
2 ludzi lubi ten post.

#523 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:46 

srebrny
@Koor Dynator
Cytuj:
.I 5000 zł bo to był LOT

To bilet z jakiegoś EF?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#524 PostWysłany: 22 Kwi 2023 19:07 

Mam zatwierdzoną estę od lutego 2022. Ponad rok z niej nie skorzystałam (zmieniły mi się plany i musiałam przełożyć lot). Teraz chcę lecieć. Na oficjalnej stronie moja esta jest ważna. Czy anulowanie esty będzie widoczne wcześniej po zalogowaniu się na oficjalnej stronie? Czy jedziemy w ciemno na lotnisko i zonk? Czy gdzieś można się tego wcześniej dowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 24 Kwi 2023 11:37 
Awatar użytkownika

Cześć, mam duży problem z ESTA.
Po uzyskaniu numeru aplikowania nie mam możliwości zapłacania.
pojawia się taki komunikat: We are unable to process your payment. Please try again later.

Czy ktoś może pomóc ? do wylotu 4 dni
z góry dziękuje :)
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 24 Kwi 2023 11:40 

srebrny
zmien przegladarke/urzadzenie
zmien karte
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#527 PostWysłany: 24 Kwi 2023 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 909 504
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Dcm napisał(a):
Mam zatwierdzoną estę od lutego 2022. Ponad rok z niej nie skorzystałam (zmieniły mi się plany i musiałam przełożyć lot). Teraz chcę lecieć. Na oficjalnej stronie moja esta jest ważna. Czy anulowanie esty będzie widoczne wcześniej po zalogowaniu się na oficjalnej stronie? Czy jedziemy w ciemno na lotnisko i zonk? Czy gdzieś można się tego wcześniej dowiedzieć?

Status ESTA można na stronie internetowej i najlepiej zrobić to przed kupnem biletów i bezpośrednio przed wylotem.
Ja wyrabiałem Estę w lutym 2020, a finalnie poleciałem do USA w grudniu 2021 w zupełnie inny region niż deklarowałem we wniosku i nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogliby mi wycofać zgodę, bo nie poleciałem wcześniej... :)

Co do sytuacji opisanej przez @Koor Dynator - szczerze, to dziwna sprawa, że komuś ot tak wycofali zgodę :roll:
Mama nie miała biletu powrotnego? Ktoś z rodziny siedzi nielegalnie w Stanach?

#528 PostWysłany: 24 Kwi 2023 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
@ibartek
To nic nie da. Jest awaria systemu, nie da się złożyć nowego wniosku, ani opłacić istniejącego
https://m.independent.ie/business/irish/travellers-to-us-face-delays-over-issues-with-esta-travel-permit-processing-website-42446162.html

Edycja: serwis znowu działa, powinno być OK.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 24 Kwi 2023 20:59 
Awatar użytkownika

Runo-88 mama normalnie miała bilet kupiony w dwie strony LOT-em za 5000 zł
Leciała do brata ( Polaka ale juŻ pełnoprawnego obywatela USA )
W ręku ważne dokumenty plus ważny paszport wszystko dopięte na 100% na odprawie ZONK
Telefony po kierownikach to tu to tam i nagle przychodzą do mamy dwie Panie i mówią, że jej ESTA nie ważna i nie może lecieć i nie mogą nic zrobić bo to USA odpowiada za unieważnienie ESTA…
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 24 Kwi 2023 21:10 

srebrny
Najwidoczniej po wydaniu ESTA wydarzyło się coś, co poskutkowało jej unieważnieniem.
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 10 Maj 2023 20:25 
Awatar użytkownika

Anna1994 napisał(a):
Hej! Wypełniam ESTE dla rodziców. Przesiedzieli wizę 30 lat temu. Zostali w stanach na 2 lata. Czy wybrać odpowiedz YES przy pytaniu „ Have you ever stayed in the United States longer than the admission…” czy nie ma to znaczenia po tylu latach? Nie chciałabym popełnić błędu żeby nie została odrzucona ESTA.

Cześć, czy ktos z was przerabiał coś takiego? Mój znajomy obecnie emeryt przesiedział kiedyś wizę w latach 80tych. W tym roku chciałby lecieć do USA odwiedzić rodzinę. Czy przyznawać się we wniosku do tego że przesiedział wizę? Czy jeśli odpowie pozytywnie na to pytanie to ma szansę na wjazd?
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 10 Maj 2023 20:28 

srebrny
Zasada jest jedna - zawsze pisać im prawdę.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#533 PostWysłany: 11 Maj 2023 11:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Bandzi napisał(a):
Czy przyznawać się we wniosku do tego że przesiedział wizę? Czy jeśli odpowie pozytywnie na to pytanie to ma szansę na wjazd?

Jeśli odpowie negatywnie to znacznie bardziej zmniejszy to szansę na wjazd - oni i tak to mają w swoich systemach i to widzą, więc po co wciskać im kit, który od razu im się wyświetli na czerwono ryzykując deportację na granicy z wilczym biletem?
 Profil Relacje PM off
Bandzi lubi ten post.

#534 PostWysłany: 11 Maj 2023 11:41 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@Bandzi
Jak sugerowali przedmówcy, lepiej nie ryzykować kłamstwa, zwłaszcza że to może się nie opłacać.
Jak rozumiem, jeśli ów znajomy by nie otrzymał akceptacji wniosku ESTA (czyli zgody na wjazd w ramach ruchu bezwizowego), to wówczas może wystąpić o wizę. Wizy ciągle funkcjonują i każdy, kto np. chce wjechać do USA na dłużej, niż wynika to z kryteriów ESTA to i tak będzie się o wizę ubiegać.
 Profil Relacje PM off
Bandzi lubi ten post.

#535 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:24 
Awatar użytkownika

Hej, dzięki za odpowiedzi.
Znajomy zaznaczyl zgodnie z prawdą. Niestety przyszła odmowa. Trzeba się starać w konsulacie o zwykłą wizę.
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 30 Maj 2023 11:26 

Cześć. Piszę z zapytaniem o konieczności aktualizacji ESTA. Przejrzałem cały temat, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Mam ważną ESTA bo w ubiegłym roku leciałem do Meksyku i miałem przesiadkę w USA . W związku z tym w formularzu mam zaznaczone na tak, że jestem tylko tranzytem w Stanach i lecę do innego kraju. We wrześniu lecę ponownie i tym razem zostaje w USA, to nasz kraj docelowy. Czy muszę jakoś aktualizować ESTA? Bo nawet próbowałem to zrobić, w opisie na stronie jest, że można zmienić dane odnośnie podróży, ale jak klikam update, to mogę tylko maila edytować. Więc jak to w końcu jest, trzeba w takim przypadku coś zmieniać, czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 30 Maj 2023 11:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie, nie musisz.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 30 Maj 2023 12:06 

Dzięki za info. Rozumiem, że sprawdzone? Sory, że tak dopytuje, ale po prostu nie chciałbym sytuacji w której strażnik na wjeździe zapyta mnie czy lecę dalej, ja mu odpowiem, że zostaje w Stanach a on mi powie nara wracaj do siebie bo w ESTA zaznaczyłem, że jesteś tylko tranzytem ?

Ostatnio edytowany przez Stusi 30 Maj 2023 12:10, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 30 Maj 2023 12:08 

niebieski
@Stusi, miałem odwrotną sytuację. Raz na tej samej ESTA poleciałem do Chicago, a następnym razem miałem tranzyt.
Stusi uważa post za pomocny.

#540 PostWysłany: 30 Maj 2023 12:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Leciałem turystycznie do NYC i rok później przesiadka w MIA. Nic nie zmieniałem.
 Profil Relacje PM off
Stusi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 50  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości