Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 50  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 06 Kwi 2023 18:31 

platynowy
3. Zdarza się że pytają o przebieg wycieczki, ale nie spotkałem się z prośbą o pokazanie rezerwacji. Szanuj drzewa i nie drukuj nic. Jeżeli chcesz i musisz to dla świętego spokoju zrób sobie z rezerwacji .pdf'a i zapisz na telefonie.
 Profil Relacje PM off
JR Jazda lubi ten post.
JR Jazda uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#502 PostWysłany: 06 Kwi 2023 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 322 327
Krajów: 16 / 7.5%
@Zeus @Kothson
Dziękuję za info. Coś już wcześniej poczytałem w necie - co trzeba przygotować, co można lub nie.
Mam już screenshot biletu lotniczego T+P i rezerwacji na Booking, to sobie wkleję do tabletu. Rozumiem, że opisany w necie "zakaz używania telefonów na terenie kontroli paszportowej" dotyczy bardziej fotografowania i może jeszcze rozmów. Więc raczej nie będzie problemu z pokazaniem ekranu przy kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 06 Kwi 2023 18:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jedyne miejsce, które truli 4 litery, faktycznie, zeby nie korzystać z komórek w trakcje kontroli paszportowej, było w MEX. Kolejka na 2h i co chwilę wypominali mi, żebym schował komórkę.

W USA nie miałem nigdy z tym problemem. Jedynie jak darmowy net się skończył a jeszcze miałem min 1h do kontroli
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 06 Kwi 2023 19:00 

platynowy
@JR Jazda zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale wjazd do USA budzi wiele kontrowersji. Prawda jest taka, że procedura nie różni się zupełnie niczym od wjazdu do innych krajów. Podchodzisz do okienka, zostaniesz zapytany (lub nie) o jakąś pierdołę, ale bardziej to small talk niż maglowanie w Izraelu. Możesz zostać zapytany na jak długo wjeżdżasz, ile masz gotówki, gdzie spędziez najbliższe dni, czy masz rodzinę w USA. Wjeżdzałem wiele razy, zawsze odpowiadam naturalnie i zgodnie z tym co zamierzam: -przyjechałem na wakacje dobrze się bawić, chcę wygrać w kasynie, zjeść tyle steków ile tylko dam radę. Usłyszysz witaj w USA, have fun i droga wolna.

Zamiast tych kartek, potwierdzeń i napinki, zabierz ze sobą dobry humor i bądź szczery. Udanych wakacji.

P.S. telefon możesz mieć włączony, chodzi o zakaz fotografowania - jak wszędzie.
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 13 Kwi 2023 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Dla pewności:

Po ślubie kobieta zmieniając nazwisko na 2-członowe, a co za tym idzie zmieniając paszport na nowy, musi również złożyć wniosek o nowa ESTA?

#506 PostWysłany: 13 Kwi 2023 21:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://www.estaform.org/faqs/do-i-need ... proceeding

Wszędzie piszą, ze lepiej nową estę zrobić
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#507 PostWysłany: 14 Kwi 2023 10:35 

Dla spokoju ducha lepiej zrobić, ale z doświadczenia - moja żona wjechała na wizie na stare nazwisko (jak zobaczył wizę nie chciał nawet ESTY oglądać). Wszystko zależy od urzędnika na granicy.
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#508 PostWysłany: 14 Kwi 2023 10:58 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Gryzek32 napisał(a):
Witam. Chciałbym się doradzić. Dzisiaj odrzucony został wniosek o ESTA (prawdopodobnie, dlatego że w zeszłym roku odrzucony został wniosek o wizę turystyczną B1. Firma źle wypisała dokumenty) Potrzebowałem wniosku tylko po to, ponieważ lecę 8.03 na wakacje do Meksyku i mam przesiadkę w Miami...
Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie czy pomimo odrzuconego wniosku jestem wstanie przejść przez odprawę?
W ambasadzie w Warszawie nie mają wpływu na wnioski ESTA i doradzono mi tylko wypełnienie ponowne wniosku o wizę B1, ale prawdopodobieństwo dostania do 8.03 jest małe.. Czy pozostaje zakupienie nowego lotu..
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Sprawdz w warunkach biletu. Wiekszosc linii ma zapis- full refund in case of visa.

#509 PostWysłany: 17 Kwi 2023 21:12 

niebieski
Mam niestandardową sytuację, więc pozwolę sobie zapytać: lecę przez Nowy Jork na Portoryko, a stamtąd na parę innych państewek Małych Antyli, potem znów Portoryko i powrót przez Nowy Jork. Łącznie na Portoryko więcej noclegów niż w pozostałych krajach. Rozumiem, że w miejscu, gdzie jest pytanie, czy USA sa tylko tranzytem, zaznaczam opcję nie, skoro większość noclegów będzie w Portoryko, a do Portoryko obowiązuje ten sam formularz co do kontynentalnych Stanów? Czy jest to jednak tranzyt w rozumieniu Esty?
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:21 
Awatar użytkownika

Witam
Gdzie mogę napisać o pismo że Esta została cofnięta
Już pisze o co chodzi …
Dostałem Este ważna na dwa lata a na lotnisku okazało się ze jednak USA się nie zgadza na moj wylot i cofają moja Estę .. NA LOTNISKU !! Bilet kupiony za 5000 zł a Pani na lotnisku mówi ze nie ma szans żebym leciał
Teraz powalczę o zwrot za bilet tylko potrzebuje tego pisma o Anulacji Esta …
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:24 

niebieski
Dlaczego się nie zgadza? Czyżby dwa imiona w paszporcie, a we wniosku o ESTA podane jedno?

#512 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ty czy twoja mama? Zdecyduj sie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#513 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:40 
Awatar użytkownika

-- 18 Kwi 2023 09:36 --

Mama .. przepraszam ale takie nerwy od wczoraj , że już różnie pisze
Pisze w jej imieniu po prostu bo mało komputerowa jest

-- 18 Kwi 2023 09:40 --

Esta była ważna do 2024 a na lotnisku powiedzieli ze w USA cofnęli bez podania przyczyny.
I nie było by tematu ale mogli by taka wiadomosc wysłać na maila np wcześniej i przed kupnem biletu
A nie ze przy bramkach okazuje się ze nie leci .. gdzie wszystko kupione itp
Już nie wspomnę o wstydzie jakiego się najedliśmy na lotnisku z tego względu
. Jeden wielki cyrk
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 19 Kwi 2023 21:35 

Loty: 160
Kilometry: 168 863
Krajów: 25 / 11.7%
Kiedy dokładnie była wyrabiana?

Parę miesięcy temu ktoś na polskiej grupie ESTA na FB pisał że też mu skasowali ten dokument.
Twierdził ze napisał maila do CBP i odpisali mu że (o ile dobrze pamiętam) ponad rok od wyrobienia nie poleciał i dlatego mu skasowali. Nie wiem oczywiście czy to prawda, ale teoretycznie ESTA może być skasowana w każdej chwili.

Najlepiej sprawdzać regularnie przed wylotem ważność dokumentu.

#515 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:22 
Awatar użytkownika

WSZYSTKIE wytyczne były dopoełnione w 110 % ważność ESTA do 2024
Przyczyna : tak naprawdę brak- USA ESTA odpisała mi ze faktycznie aplikacja została anulowana, ale jeśli chce wiedzieć dokładnie dlaczego to mam się zgłosić cytuje do Rządu Stanów Zjednoczonych
W regulaminie faktycznie doczytałem, że ESTA nie gwarantuje, że się poleci do USA jest kilka punktów, które wykluczają wyjazd. Szkoda tylko, że zgoda została wydana a na lotnisku jednak cofnięta ….I 5000 zł bo to był LOT w plecy
Wizy jednak nie zostały usunięte. Dalej wybiórczo decydują sobie kto ma lecieć a kto nie , dawniej mimo wszystko wiedziałeś to przed kupnem biletu a teraz … albo niech powiedzą TAK albo NIE, ale niech nie bawią się z Nami w ten sposób. Złota tam na ulicy nie ma , american dream już dawno przeminął. A siostra nie może nawet poleciec raz odwiedzić brata ( prawnego obywatela USA )
Co to ma być !!!???
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:32 

srebrny
a byla jakas historia pobytow w USA, cos za dlugo, za czesto czy podobnie?
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
W zeszłym roku moja szwagierka też musiała wyrobić nową ESTA, bo poprzednia została jej anulowana, gdyż nie poleciała do Stanów przez rok od momentu jej wyrobienia.
Zawsze trzeba sprawdzać przed wylotem.

Zaznaczone jest, że ESTA czy też promesa wydana w ambasadzie nie gwarantują, że zostanie się wpuszczonym na teren USA. I jak widać zdarzają się takie przypadki. Rzadko, ale jednak. Musisz się po prostu dowiedzieć co się stało i próbować jeszcze raz.
Tylko ja widzę, że Ty się gubisz w zeznaniach. Raz piszesz, że Ciebie nie wpuścili, potem, że mamy a teraz, że siostry.

#518 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Chyba siostra, to jego mama, ktory leci do brata, czyli wójka.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#519 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:38 

niebieski
@Japonka76, chyba chodzi o to, że jego matka nie mogła odwiedzić swojego brata, czyli jego wujka.

#520 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Ok. Nieważne już te powiązania rodzinne.
Myślę, że sytuacja mogła być podobna jak u mnie w rodzinie. ESTA praktycznie przyznana na 2 lata, ale anulowana po roku ze względu na brak wjazdu do USA.
Trzeba wyrobić nową aktualną i fru realizować amerykański sen.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 50  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości