Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza on arrival
#1 PostWysłany: 16 Lis 2021 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 738 170
Krajów: 85 / 41.1%
srebrny
Aby otrzymać wizę on arrival do Mozambiku potrzebujemy:
- biletu lotniczego powrotnego, albo poza granice kraju (w ciągu 30 dni - ważność wizy);
- potwierdzonej rezerwacji hotelu/noclegu (wystarczy na jeden dzień);
- w obecnych czasach - testu PCR wykonanego nie pożniej niż 72h przez przylotem.

Koszt: 50 USD lub 50 EUR. Podobno można również płacić kartą.

Wiza on arrival teoretycznie przysługuje obywatelom krajów, które nie posiadają ambasady Mozambiku (jak Polska), lub w 'nagłych przypadkach' także pozostałym.

Załączniki:
Komentarz do pliku: wiza
viza_mozambik.jpg
viza_mozambik.jpg [ 178.22 KiB | Obejrzany 2363 razy ]
10 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
 Temat postu: Re: Wiza on arrival
#2 PostWysłany: 08 Kwi 2023 19:02 

niebieski
Dzień dobry.
Czy ktoś ostatnio był i może potwierdzić, że obywatele PL (brak ambasady u nas) dostaną wizę on arrival? Konkretnie to w Maputo na lotnisku.
@Apocalipse pisze "teoretycznie", a czy ktoś był i wie jak to wygląda w praktyce? Czy może jednak napisać do ambasady by się upewnić.?Wylot mamy 23.06
Będę bardzo wdzięczna za pomoc i z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Kwi 2023 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 312 584
Krajów: 98 / 47.3%
srebrny
Obywatele PL mogą dostać wizę na lotnisku (VOA) ale jeśli lecisz TAPem, to prawdopodobnie bez wizy nie będziesz wpuszczona na pokład w Lizbonie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
justysia75 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2023 20:36 

niebieski
No tak.. lecę TAP-em. No to byśmy się zdziwili w Lizbonie- nigdy bym nie podejrzewała, że coś takiego może mi się przydarzyć :shock:
A czy wiesz dlaczego jest taka procedura ? Można to jakoś inaczej ..? Byłam na stronie TAP i tam jest napisane, że trzeba wizę - No to wiem, ale nie wiem , tylko dlaczego nie mogę on arrival..?
Na stronie TAP-u jest e-visa (20$) czy może ktoś w ten sposób załatwiał wizę? Czy jednak trzeba przez ambasadę?
Będę wdzięczna za pomoc .
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Kwi 2023 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 312 584
Krajów: 98 / 47.3%
srebrny
Przyczyną jest najprawdopodobniej duża ilość pasażerów TAPa w locie do Maputo nieotrzymujących wizy na granicy Mozambiku i zawracanych do Lizbony. Linia nie tylko musi takiego pasażera przewieźć z powrotem do portu wylotowego ale także zabulić karę.
Diabeł tkwi w szczegółach, jak zwykle. Do otrzymania mozambickiej VOA, jako zasada, są uprawnieni obywatele krajów, gdzie nie ma konsulatu Mozambiku. Natomiast w Lizbonie na pokład wsiadało sporo Portugalczyków bez wklejki wizowej, w Lizbonie oczywiście i konsulat i ambasada mozambicke są i wydają wizy. Niektórym Portugalczykom udawało się wizę dostać a niektórym nie. Zdarzali się pewnie obywatele innych krajów, gdzie konsulat jest, np. Niemcy, którzy lecieli bez wizy i byli zawracani. Sam byłem świadkiem długich dyskusji przy okienku wizowym na lotnisku w Maputo z Portugalczykami bez wizy, a byłem w październiku 2021, kiedy jeszcze dało się TAPem polecieć bez wlepki. Mniej więcej rok temu, może trochę wcześniej, TAP zaostrzył zasady. Nie chcąc, aby agenci na lotnisku sprawdzali, czy w kraju obywatelstwa pasażera Mozambik ma swój konsulat (tego TIMATIC przecież nie pokaże) wprowadził dla wszystkich pasażerów (od których Mozambik wymaga wizy, czyli prawie dla wszystkich) ten obowiązek.
Gdybyś leciała Ethipianem albo TAAGiem, problemu by nie było. Musisz obstalować wizę w Berlinie. Chyba że zacznie działać coś, co jest zapowiadane ale nie wiem, czy już działa: https://evisa.gov.mz/
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 09 Kwi 2023 19:16 

niebieski
A czy korzystał ktoś może z tego :
https://apply.joinsherpa.com/products?p ... uage=pl-PL
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Kwi 2023 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 738 170
Krajów: 85 / 41.1%
srebrny
Wszystko wskazuje na to, że evisa faktycznie ruszyła i nie ma potrzeby korzystania z żadnych egzotycznych pośredników.
Źródło: fragomen.com/insights/mozambique-e-visa-platform-launched.html
evisa: https://evisa.gov.mz/
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 09 Kwi 2023 23:48 

niebieski
Hmmm… próbowałam , ale coś mi się nie otwierało na komórce … jutro zaatakuje męża, bo on bardziej biegły w tych komputerowych sprawach, więc zobaczymy.
Nie mniej jednak baaaardzo dziękuje za pomoc!!!W innych sprawach dot. Mozambiku będę pytać w odpowiednich działach ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Kwi 2023 06:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Działa na komórce :)Image
 Profil Relacje PM off
justysia75 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 15 Maj 2023 17:09 

srebrny
Pracownicy lotniska (policja migracyjna) są bardzo restrykcyjni, zwłaszcza dla osób o białym kolorze skóry. Udają, że nie mówią po angielsku, traktują jak powietrze lub gorzej - tam nie ma komunikacji. Nie polecam przylatywać tutaj bez wszystkich wymaganych dokumentów. Bezwzględnie egzekwują prawo i żadne metody "załatwienia sprawy" po prostu nie działają. Być może coś się zmieniło od zeszłego roku, ale byłem świadkiem zawrócenia kilkunastu osób (cywili, osób, które były już kilkanaście razy w Mozambiku, misjonarzy itd.). Powody były przeróżne i chyba nie było klucza - Europejczycy, Azjaci, Amerykanie, ale co ciekawe nigdy nie zatrzymali czarnoskórego. :) Raz na jakiś czas dosłownie czepiali się kogoś o coś, zawsze ta osoba była zatrzymywana i musiała wracać. Momentami wyglądało to wręcz komicznie, chociaż to sytuacja raczej w typie śmiech przez łzy. ;) Patrząc z boku wyglądało to, jakby niewpuszczanie pasażerów do ich kraju sprawiało im przyjemność. :D

Zabrano mi paszport i spędziłem na lotnisko w Maputo łącznie 4 dni. Nie wpuszczono mnie, gdyż miałem wolne 2 strony w paszporcie, 2 wolne na wpisy urzędowe plus oczywiście wiele stron częściowo pustych/w pieczątkach. Według przepisów wymagane są natomiast 3 pełne wolne strony. Leciałem TAAG-iem, ale z tego co pamiętam pasażerów TAP nikt się nie czepiał za bardzo. Najwięcej "przechwyceń" było z RPA. W razie czego w Maputo jest honorowy konsul Polski, mogę udostępnić nr gdyby ktoś był w potrzebie.
5 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 14 Cze 2023 08:57 

niebieski
Wizę mamy już wydaną-wszystko bez problemu. Wniosek wysłany w niedzielę wieczorem i w poniedziałek rano już mail z wizą. Niestety, wyrychliliśmy się i wizę dają na miesiąc od dnia złożenia wniosku :? ...nie wiedzieliśmy, że tak to działa.
@Arekkk co masz na myśli pisząc o "wszystkich wymaganych dokumentach", bo może coś przeoczyłam ...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Maj 2024 20:12 

srebrny
Np. jednego Amerykanina nie wpuścili, bo nie miał zarezerwowanych noclegów na czas pobytu. Gość pokazywał mi paszport i był w Mozambiku 10x, nigdy nie rezerwując hoteli wcześniej. A tym razem akurat wymagali. Co ciekawe nie obchodziło ich to, że miał porezerwowane dalsze loty wewnętrzne LAM-em. :) To tylko jedna z historii. Także lepiej mieć tam wszystko tip top albo trzeba liczyć na szczęście.
bim-bam lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości