Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Mar 2023 03:57 
Awatar użytkownika

Nie mam zielonego pojęcia! ;))). Wiem zaś by w samolocie pomyśleć zanim coś powiem ;)))
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#22 PostWysłany: 23 Mar 2023 08:11 

Z opowiesci: VIE-BKK zmarl facet i zawrocili, podobno bardzo dlugo go reanimowali/do ladowania.

Ciaza: kobieta w zaawansowanej ciazy moze leciec bez przeciwskazan, obostrzen lini lotniczych?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 23 Mar 2023 08:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Zależy co rozumiesz przez zaawansowana. Można latać bodajże do 36 tygodnia. Ja osobiście leciałam w 31 tygodniu, ale to już było lat temu ojjj. ;)

EDIT: Właśnie wygooglowałam, że to jest w zasadzie wewnętrzne ustalenie linii lotniczej, więc wszędzie będzie inaczej. Np FR jest bardzo restrykcyjny z 28 tygodniami.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 23 Mar 2023 08:32 

niebieski
@jackrabbit Regulaminy danego przewoźnika z reguły określają od którego tygodnia ciąży trzeba mieć zaświadczenie lekarskie ,że można odbyć lot.Oczywiście nie zawsze go sprawdzają.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Mar 2023 08:40 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@potylika
W wątku jest sporo gdybania i wysnuwania własnych teorii ale demagogii raczej nie ma. Celowo napisałem, że śmierć stwierdza lekarz oraz o podejrzeniu śmierci.
Natomiast jeśli coś jest demagogią (chociaż raczej ogólnikowym bełkotem nazwałbym) to niektóre fragmenty przywołanych instrukcji, chyba że czytając całość nabiera to sensownego obrazu ale sam wstęp jest wielce wątpliwy. Czytamy fragment pierwszej Instr operacyjnej, to w świetle ww kwestii mamy tak:
"jeśli nastąpiła śmierć na pokładzie..." (If death has occured on board) - wtedy pilot-dowódca wysyła wiadomość zawierająca przyczynę (jeśli znana lub podejrzewana). Czy to nie zakrawa o absurd? Zastanówmy się: jest ktoś bez oznak życia, lekarza nie ma - zatem nie można mówić o śmierci a jedynie, formalnie rzecz biorąc, o podejrzewaniu jej. Czy dowódca ma wysłać wiadomość? Wolno mu i może to zrobić, ma radio do dyspozycji, jest ACARS, ma łączność ze swoim centrum operacyjnym, ale obowiązek ma literalnie czytając procedurę, gdy stwierdzona będzie śmierć. A podanie przyczyn? Sekcję mają zrobić na pokładzie, nawet jeśli jest lekarz-patolog? Absurd. najwyżej o podejrzeniach można mówić lub o objawach i tym co zaobserwowano: że był krwotok, albo pasażer miał duszności. Podobnie małowartościowy i teoretyczny jest fragment instrukcji Wizzair: "śmierć na pokładzie - w przypadku śmierci: jeśli możliwe, lekarz stwierdza śmierć" A dalej jak gdyby wszystko było jasne.
Natomiast fragment Instr. operacyjnej Lotu brzmi sensownie, dość szczegółowo, żeby było wiadomo co kto ma robić (CC1 powiadamia dowódcę) a dalej rozdzielono śmierć stwierdzoną przez lekarza i podejrzenie jej. dodatkowo odwołują się do szczegółowych procedur personelu pokładowego zawartych w CCM - Cabin Crew Manual - Podręcznik Personelu Pokładowego.

Dzięki za przytoczenie fragmentów instrukcji kilku linii. Mam nadzieję, że ich rozpowszechnianie nie jest zabronione.
 Profil Relacje PM off
potylika lubi ten post.

#26 PostWysłany: 23 Mar 2023 10:29 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Takie pytania to chyba lepiej zadawać po locie a nie przed :lol:
 Profil Relacje PM off
czukuczuku lubi ten post.

#27 PostWysłany: 23 Mar 2023 11:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 1 386 639
Krajów: 76 / 35.5%
Albo najlepiej jakimś pilotom na Youtube lub instagramie zamiast tym podczas służby.
tanhayi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 23 Mar 2023 11:57 
Awatar użytkownika

@Przemm Każda instrukcja przewoźnika uwarunkowała pewną zależność jeśli chodzi o sytuacje nadzwyczajne. Każdy przewoźnik w przypadku gdy coś dzieje się niestandardowego na pokładzie wymusza na flight decku kontakt ze służbami, wręcz pilot jest do tego zmuszony właśnie przepisami SOP - standard operation procedures. SOP musi mieć każda linia i tam znajdziemy informacje odnośnie powiadamianiu służb, natomiast nie każda linia lotnicza na pokładzie ma kontakt ze swoim centrum operacyjnym (na przykład Wizzair takowej nie ma).
Tutaj pilot ma obowiązek skontaktować się z kontrolą ruchu lotniczego. Taka sytuacja była właśnie ostatnio z Wizz, gdzie nasz to nasz PAŻP kontaktuje się z przedstawicielami linii na ziemi (na to też jest procedura w przypadku śmierci na pokładzie, z tym, że dokumentów PAŻPu tutaj nie wstawie) i powiadamia, że ma informacje o podejrzeniu zgonu na pokładzie.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#29 PostWysłany: 23 Mar 2023 12:22 
Awatar użytkownika

srebrny
potylika napisał(a):
Nigdy nie wiesz czy leciałbyś obok nieboszczyka. W historii zdarzały się przypadki, gdzie pasażer u którego podejrzewano zgon obudził się po wylądowaniu i miał zdiagnozowaną zapaść (?). Był przypadek jeden z Air France, jeden z Marathon Air, jeden w Gulf Air. A może i było więcej, tylko nie dotarło info do szerszej publiki ;)

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-l ... e-64716821
Lecac w dwójke, jeden pilot stwierdzi ze drugi zasnal i sie wyglupia, wiec ten sam wyladowal. Potem okazalo sie ze zmarl. Wiec czasem nie jest tak latwo rozpoznac.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Mar 2023 12:26 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@potylika
Rozumiem oczywiście, że prezentujesz pojedyncze strony instrukcji poświęcone przedmiotowi dyskusji w wątku. Zdaję sobie sprawę, że są też ogólne zasady postępowania.
Kontakt z odpowiednimi służbami jest zrozumiały w przypadku niestandardowych sytuacji, przy czym teoretycznie może wystąpić coś, co nie jest opisane w odpowiednim rozdziale procedur i wtedy trzeba działać wg zasad bardziej ogólnych.
Załogi Wizzair nie mają możliwości kontaktu z centrum operacyjnym? Chyba nie wynika to z braku środka łączności, rozumiem, że takie przyjęli rozwiązania oceniając je jako bardziej efektywne?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Mar 2023 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 709 136
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Wystarczy przeczytać pierwszą z brzegu książke napisaną przez pilota czy stewke, albo jakiś wywiad ze stewkami.
Tam tem śmierci jest praktycznie nagminnie poruszany.
Dużo historii, co się dzieje z ludzkim ciałem , po co zakłada się wkłada worek takiej osobie. Czy się ląduje czy nie.

#32 PostWysłany: 23 Mar 2023 14:14 
Awatar użytkownika

@Przemm Właśnie po to są dokumenty ogólne, standardowe praktyki postępowania (SOP) aby w przypadkach, gdzie zarządzając bezpieczeństwem w lotnictwie nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć i opisać to dajemy dowolność załodze w postępowaniu. Zazwyczaj kapitan ma wtedy w obowiązkach w każdej niestandardowej sytuacji kontaktować się ze służbami, albo ze swoimi flightOPS, albo z wieżą w której obszarze kontrolowanym (TMA) obecnie przelatuje albo przy grubszych emergency nadawać na 121.500. Naciska się na kontakt z wieżą a nie ze swoim flightOPS bo po prostu wieża może szybciej i efektywniej organizować np. przyjazd służb, ogarniać ambulift, straż graniczną, policje itd. na przylocie.

Dlaczego Wizz z flightOPS nie ma kontaktu? Nie mam pojęcia, podałem przykład akurat jeden z kilku, mamy pare linii jeszcze w Europie, Azji i Afryce, które nie mają kontaktu ze swoim centrum, po prostu nadają na kontrole radarową w TMA albo 121,500 z prośbami o wskazówki. Być może komputery pokładowe (konkretnie MCDU) w Airbusach wizza nie mają możliwości łączności z OPS albo OPS sobie nie ogarnęli częstotliwości na którą mógłby samolot się zgłosić.

PS. według CBZ (centralna baza zgłoszeń) ULC w Polsce w 2023 roku było już osiem przypadków, gdzie samolot wylądował z nieboszczykiem na pokładzie. Po prostu nie zawsze musi znaleźć się pasażer, który zgłosi informacje na jakąś 'gorącą linie rmf fm, radia zet czy na kontakt24 do tvn-u'. Załoga też ma bardzo ogólnie zapisane, co też wstawiłem, jak ma postępować. Nikt nie będzie klientowi robił namaszczenia, smarował nosa olejem, odmawiał modlitw czy krzyżował nóg. Wystarczy po prostu odpowiednio takiego delikwenta zabezpieczyć pasami. Nie piszcie też tych dziwacznych komentarzy o żadnych workach, bo zdarzało się, że ktoś 'do żywych' wracał i raczej wolałby się nie udusić łapiąc oddech mając łeb w worze.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 23 Mar 2023 14:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko, że worek nie dotyczy włożenia całego czlowieka do worka a tym bardziej główy, tylko pewnej części jego ciała.
Dalej sobie dopoweidz. Albo poczytaj.

#34 PostWysłany: 23 Mar 2023 14:22 
Awatar użytkownika

Uwierz właśnie odpaliłem kilka manuali (AF, KL, MS, DL, LO) nawet sam sobie z ciekawości sprawdziłem w kilku CCM jak to wygląda jeśli chodzi o załogę stricte jeśli mówimy o akcji z takim klientem. W naszym LO jest wprost - przykryć klienta (zmiany na ciele nie każdy chciałby widzieć), przypiąć (warto by przy lądowaniu nam nie wypadł z fotela), założyć maskę tlenową na twarz (zdarzyło się obudzić parę razy w historii, także raz w LOT). Zresztą wszędzie jest procedura podobna.

Nikt nikogo do wora nie wkłada...

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-03-23 o 13.18.57.png
Zrzut ekranu 2023-03-23 o 13.18.57.png [ 212.07 KiB | Obejrzany 2721 razy ]
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#35 PostWysłany: 23 Mar 2023 15:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak czytałem ksiazki z opisami kapitanow i stwek, to chodziło o włożenie w taki sposób do wora,zeby nie zaczął defekować na siedzienia, bo tak to mięsnie reagują na śmierć.
Mniemam, że oni ( stewki plus kapitanowie) opisywali po prostu praktyczne działania, które defacto mogą być pomijane w dostępnych opisach, z uwagi na pewną ... nieprzyjemność.

#36 PostWysłany: 23 Mar 2023 15:21 
Awatar użytkownika

Po to jest koc. Ciało z siebie wypuszcza płyny dopiero po jakimś czasie + kwestia różnicy ciśnień działa tu na korzyść klienta :D
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Mar 2023 15:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli bierzesz pod uwagę, bo tak jest, że nie ląduje się na pierwszym dostepnym lotnisku, to taki lot może potrwać całkiem długo.
Co do koca - to tej opcji nie slyszalem ( chyba, że mówisz o przykryciu od góry kocem, a mi chodzi o to, żeby jednak nie zabrudzic tego na czym siedzisz) , i mam doświadczenia że przez dany koc przeleci wszystko, chyba każdemu zdarzylo się wylać na koc ( niekoniecznie w samolocie) napój, itp. nie pomagalo.
Tak jak mówie mogę rzucić kilkoma tytułąmi ksiazek gdzie stewki włąsnie zwracaly uwagę podczas smierci na ubranie delikwenta w ten worek oczywiscie, w taki sposób zeby był częsciowo w to włożony i w miarę mozliwosci sadza się obok stewarda, jesli oczywiscie jest taka mozliwosc z uwagi na miejsce w samolocie.

#38 PostWysłany: 23 Mar 2023 19:53 
Awatar użytkownika

Eeeeee że jak?? pasażera potencjalnie martwego obok stewarda? na jump seacie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości