Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:09 

Loty: 100
Kilometry: 130 631
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
@flus bo jeździ tylko raz na godzinę?
3 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#442 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:22 

srebrny
@flus O prawie popytu i podaży można mówić gdy jedzie pociąg komercyjny bez zatrzymania tylko na trasie centrum miasta - lotnisko. Tymczasem to jest zwykła linia kolei aglomeracyjnej w ramach podstawowych usług publicznych dotowanych zamawianych przez województwo. Nie da się też stwierdzić, że pociąg wozi tylko pasażerów lotniska. Trasa nie wiedzie przez pustynię i pasażerowie wsiadają i wysiadają też na pozostałych pięciu przystankach między lotniskiem i dworcem głównym, I wszystko się zgadza na odcinku od dworca głównego do przystanku Kraków Olszanica. Bilet za przejazd 9,7 kilometrów kosztuje 5,50 zł. Natomiast dodatkowe dwa kilometry tej samej trasy powodują, że bilet drożeje o 300%.
Porównajmy to teraz np. z Wiedniem gdzie ruch jest dużo większy, a lotnisko również jest w oddaleniu od centrum. Owszem istnieją szybkie ekspresowe pociągi CAT z drogimi biletami. Ale jeśli chcesz jechać zwykłym S-bahnem w jego standardowej taryfie to nikt ci tego nie utrudnia.

@Zeus Na ten moment funkcjonuje linia 792 relacji Cracovia Stadion - Olszanica Bory, która kursuje generalnie co pół godziny od 4 do 22. Z przystanku Olszanica Bory do Lotniska odległość wynosi 1,5 kilometra oświetlonym chodnikiem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#443 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:25 

Zbanowany
niebieski
Kol. @to_ja
Przeciez sam napisalem ze tlok to pewnie tez kwestia czestotliwosci.
Niemniej jednak, skoro jest popyt, to w jakim celu Koleje Malopolskie mialyby obnizac cene dzialajac na szkode swojej spolki...?
Jakby rzeczywiscie nikt tymi pociagami nie jezdzil z/na lotnisko (pomijam ruch aglomeracyjny mieszkancow, bo tam przejazd jest dotowany, jak wspomnial juz Kol. @KL_user) to by pewnie musieli obnizyc koszt biletu lub wprowadzic jakies promocje i tak przeciez dawniej bywalo, jak pociagi jezdzily jeszcze na stary tymczasowy peron blizej jednostki wojskowej.
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:34 

srebrny
flus napisał(a):
Mam wrazenie Koledzy, ze zapominacie w dyskusji o jednym podstawowym prawie ekonomii; popytu i podazy. Nie wiem, czy tak tylko teoretyzujecie, czy jechaliscie ostatnio tym pociagiem?

Wbrew pozorom mówimy o usłudze publicznej, a nie ekonomii.

flus napisał(a):
Kol. @to_ja
Niemniej jednak, skoro jest popyt, to w jakim celu Koleje Malopolskie mialyby obnizac cene dzialajac na szkode swojej spolki...?

To nie jest takie proste, bo na temat zlecania usługi publicznej w transporcie zbiorowym, określania jej cen, dofinansowywania, wyższości modelu A nad B czy C napisano już wiele doktoratów. Ja wiem tylko, że sytuacja, w której województwo tworzy własną (że niby publiczną) spółkę (ale jednak spółkę, więc jej nie wolno zaniedbać zysku, bo to przestępstwo), następnie zleca usługę publiczną (zakładając, że już sam fakt zlecenia i jakiegoś tam dofinansowania wyczerpuje znamiona organizacji usługi o charakterze użyteczności publicznej) i daje wolną rękę do kształtowania cen i oferty, to po prostu patologia.

marrak napisał(a):
@KL_user dzięki, to że można regionalne wykorzystać nie zależnie od godziny na którą kupuje się bilet to nie wiedziałem. Zawsze jakiś plus, ale wg mnie to powinno być w aplikacji wyraźnie napisane a nie gdzieś w jakiś regulaminach których nikt nie czyta (no prawie nikt sic!)

Widzisz, bo takie dziadki jak ja to się wychowały w czasach, gdy bilet kupowało się od stacji A do B (w wielu cywilizowanych krajach wciąż tak można) i był ważny na dowolny pociąg w odpowiednim przedziale czasowym. Potem przyszły nowe lepsze czasy, z odmiennymi taryfami na różnych przewoźników (de facto jest to absurd), obowiązkowymi miejscówkami, przypisaniem do pociągu itd. Więc dla mnie bazą odniesienia i sprawą oczywistą jest to, co Ciebie dziwi. A te Wasze aplikacje to już w ogóle dziwny wynalazek.

Ostatnio edytowany przez obibok, 13 Mar 2023 17:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
tiffany lubi ten post.

#445 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:38 

srebrny
@flus Cena biletu na lotnisko nie jest ustalana bezpośrednio przez Koleje Małopolskie w celach komercyjnych tylko przez jego właściciela tj. Województwo Małopolskie i wynika z Taryfy Małopolskiej https://polregio.pl/media/20695/taryfa- ... 5%82-3.pdf . Jakich sobie samorządowców mieszkańcy wybierają, tak oni później nimi rządzą.

Przypominam, że gdy jeszcze pociągi kursowały pod jednostkę wojskową to Przewozy Regionalne za radą konsultanta ustaliły cenę za przejazd na poziomie 19 zł. Wtedy to była jeszcze bardziej absurdalna kwota niż dziś i z perspektywy czasu uważa się, że to był błąd. Po modernizacji i elektryfikacji trasy cena była wyższa niż wynikająca z kilometrówki ale niewiele.
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:46 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Faktem jest, że miasta/samorządy/spółki stosują różne podejścia do ustalania cen przejazdów lotniskowych. W wielu miastach kosztuje tyle co zwykły bilet na lokalne linie, ale też w wielu są specjalne taryfy lotniskowe, często znacznie droższe od przejazdów lokalnych. Kraków nie jest tutaj wyjątkiem. Kto nigdy nie szedł np. z BLQ do Birry, żeby oszczędzić te kilka EUR niech pierwszy rzuci kamieniem. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#447 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:56 

Loty: 100
Kilometry: 130 631
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
@flus pewnie mało kto miałby z tym problem gdyby częstotliwość kursowania pociągu była atrakcyjniejsza, nie było zastępczych busów, lub gdyby nie likwidacja bezpośredniej linii autobusowej dającej wybór pasażerowi.

W takiej Warszawie nie ma problemów z dotarciem na lotnisko w cenie biletu jednorazowego niezależnie od dnia czy godziny(a także środka transportu).
3 ludzi lubi ten post.

#448 PostWysłany: 13 Mar 2023 17:56 

srebrny
obibok napisał(a):
Widzisz, bo takie dziadki jak ja to się wychowały w czasach, gdy bilet kupowało się od stacji A do B (w wielu cywilizowanych krajach wciąż tak można) i był ważny na dowolny pociąg w odpowiednim przedziale czasowym. Potem przyszły nowe lepsze czasy, z odmiennymi taryfami na różnych przewoźników (de facto jest to absurd), obowiązkowymi miejscówkami, przypisaniem do pociągu itd. Więc dla mnie bazą odniesienia i sprawą oczywistą jest to, co Ciebie dziwi. A te Wasze aplikacje to już w ogóle dziwny wynalazek.
W pociągach regionalnych w Polsce nie ma przypisania biletu do konkretnego kursu. Jest przeważnie tylko wyznaczony przedział czasowy, w którym należy rozpocząć podróż od godziny uwidocznionej na bilecie. Natomiast miejscówki występują przy biletach jednorazowych (bo przy miesięcznych czy innych sieciowych to już niekoniecznie) w pociągach PKP Intercity (BTW: według mnie miejscówki na trasach do np. 150 kilometrów to wymysł szaleńca).
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 13 Mar 2023 18:15 
Awatar użytkownika

srebrny
OT po całości, więc dodam 3 grosze. Tak dla szerzzego oglądu ?
W UK pomiędzy LTN, a stacją kolejową uruchomiono właśnie kolejkę DART (o tym w dedykowanym temacie).
Cytując Kolegę @NBE322 : "DART kursuje 24 godziny na dobę, czas przejazdu to 2 minuty 40 sekund, w godzinach szczytowych kursują co 5 minut, a bilet na przejechanie tego dwukilometrowego odcinka będzie nas kosztował £4.90."
To po dzisiejszym kursie revo: 26,03 PLN.
W KRK drogo, ale to wciąż kilkanaście kilometrów.
NBE322 lubi ten post.

#450 PostWysłany: 13 Mar 2023 18:21 

srebrny
KL_user napisał(a):
@flus Cena biletu na lotnisko nie jest ustalana bezpośrednio przez Koleje Małopolskie w celach komercyjnych tylko przez jego właściciela tj. Województwo Małopolskie i wynika z Taryfy Małopolskiej https://polregio.pl/media/20695/taryfa- ... 5%82-3.pdf .

To jeszcze gorzej.

KL_user napisał(a):
W pociągach regionalnych w Polsce nie ma przypisania biletu do konkretnego kursu. Jest przeważnie tylko wyznaczony przedział czasowy, w którym należy rozpocząć podróż od godziny uwidocznionej na bilecie. Natomiast miejscówki występują przy biletach jednorazowych (bo przy miesięcznych czy innych sieciowych to już niekoniecznie) w pociągach PKP Intercity

No wiem. Nie napisałem tego łopatologicznie, ale o to mi chodziło. Że dla mnie taka sytuacja jest normalna i wyjściowa, a jedynie Intercity ją psuje (czytaj: w pozostałych zostaje bez zmian).

Cytuj:
(BTW: według mnie miejscówki na trasach do np. 150 kilometrów to wymysł szaleńca).

Hm, to zależy. Ja dawniej preferowałem wariant, w którym miejscówek nie ma i drażniło mnie, że Intercity je wmuszało i jeszcze kazało za nie płacić. Potem nie wypadało im sprzedawać miejscówki bez wskazania miejsca (bo to jak woda w proszku), to wymyślili, że to jest dopłata do kategorii (ale już od ceny wyższej, więc kolejny absurd). Nie zmienia to jednak faktu, że społeczeństwo (a vox populi się jednak liczy) chce tych miejscówek. Główne powody narzekania na takie pociągi jak "Słoneczny" to brak miejscówek właśnie. I nie powiem - ja lubię wsiadać bez rezerwacji czy to do pociągu, czy do samolotu (ech, te czasy, gdy Wizz i Ryanair nie miały wskazania miejsc..), ale jak ktoś do takiego "Słonecznego" chce wsiąść na stacji Legionowo, to miejsca raczej nie znajdzie. Z drugiej strony obecnie dobrze bawię się, wybierając miejsce (znaczy czasem się dobrze bawię, a czasem kurwię pół nocy, bo się nie da). No i jak można sobie przy odpowiedniej liczbie towarzyszy podróży zrobić prywatny przedział (w EIP już z dwójką dzieci), to też miło. Wydaje mi się, że niezłym rozwiązaniem jest to, co mają Czesi czy Niemcy - miejscówka tak, ale jako opcja, a nie przymus.
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 13 Mar 2023 22:27 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
sranda napisał(a):
Kto nigdy nie szedł np. z BLQ do Birry, żeby oszczędzić te kilka EUR niech pierwszy rzuci kamieniem. ;)

Np ja ;)

Nie wiem jak kiedyś, ale teraz jeździ autobus bezpośrednio z lotniska za 1.5 euro.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#452 PostWysłany: 13 Mar 2023 23:19 

srebrny
Raczej, kto nie szedł, ten kiep. Ale to i tak mało spektakularny przypadek. Ja na przykład chodziłem pieszo w nocy z PMI do Can Pastilli do hotelu i to w czasach, gdy można było mieć wątpliwości, czy tamtędy naprawdę można iść. I wiele innych. Ale jeśli przystanek normalnego autobusu jest 30 metrów za przystankiem lotniskobusa dla lemingów (jak w NCE), albo ktoś daje się namówić na CAT w VIE; no cóż - kto bogatemu zabroni?
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 14 Mar 2023 11:35 

złoty
Ej a może by tak wydzielić temat o cenach dojazdu na lotniska na świecie, bo to całkiem ciekawy temat do dyskusji i np znalezienia najbardziej ekstremalnych przypadków :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#454 PostWysłany: 14 Mar 2023 11:52 

srebrny
obibok napisał(a):
Ja na przykład chodziłem pieszo w nocy z PMI do Can Pastilli do hotelu
Po tej kładce nad autostradą do której prowadzi ulica od lotniska, ale nie ma zrobionego chodnika?

piotrkr napisał(a):
Nie wiem jak kiedyś, ale teraz jeździ autobus bezpośrednio z lotniska za 1.5 euro.
Coś się ostatnio zmieniło w Bolonii? Według strony organizatora transportu https://www.tper.it/navettaaeroporto w autobusie linii 944 obowiązuje specjalna dopłata w wysokości 4 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Naprawde spedza Wam sen z powiek bilet za 15 PLN czy tam 17 PLN ?

Wygodna podroz z centrum Krakowa pod praktycznie bramke security bez potrzeby szukania parasola gdy leje deszcz.
Nie wiem ile kosztowalo wybudowanie lini, calej infrastruktury, kto i jak ja finansowal, jakie sa biezace koszty funkcjonowania, ale robienie gownoburzy o w/w kwote?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#456 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:12 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
correos napisał(a):
Nie wiem ile kosztowalo wybudowanie lini, calej infrastruktury, kto i jak ja finansowal, jakie sa biezace koszty funkcjonowania, ale robienie gownoburzy o w/w kwote?

Ja też nie wiem ile kosztowało, ale zbudowano to za m.in. moje pieniądze, dlatego chciałbym z tego pociągu korzystać w takiej cenie co np. jadąc podobną odległość do Wieliczki.
8 ludzi lubi ten post.

#457 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:19 

niebieski
Dyskusja o 2pln to moze i gownoburza, ale uwazam ze offtop jest sensowny :)
Otoz wiele miast z lotniskami w granicach (lub tuz za granicami) miasta dorzuca specjalne 'taryfy lotniskowe' lub oferuje 'linie lotniskowa' gdzie 'bilet lotniskowy' kosztuje kilka razy tyle co zwykly bilet miejski i niestety KRK sie wpisuje w ten trend. Wg stronki Koleji Maloposkich w 17min dojedziemy na lotnisko i zaplacimy 17zl, ale juz np. do Wieliczki bilet nas wyniesie 6.50pln mimo ze podroz trwa 24min.
Przykladem, ze moze byc inaczej jest Warszawa - na Chopina dojedziemy na zwyklym bilecie za 4.40pln nikt nie cuduje z jakimis specjalnymi taryfami. Co innego Modlin - lotnisko jest niezly kawal za miastem, ciezko oczekiwac aby moc dojechac tam na bilecie za 4.40pln :lol:
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#458 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:19 

Zbanowany
niebieski
Kol. @J29
Moze i zbudowano za Twoje pieniadze, ale raczej nie zbudowano za pieniadze turystow, wiec dlaczego wojewodztwo, czy KM ma nie zarabiac glownie na turystach i ich przejazdach lotniskowych? Przypominam ze dla mieszkancow przejazdy sa dotowane i dzieki temu np. do Olszanicy mozesz sobie z Wieliczki dojechac za 8,50 zl.
Ale przejazdy lotniskowe w wielu miastach sa drozsze od lokalnych i nie widze powodow do oburzania sie, ze Krakow tez przyjal taki model.
Moze sie to nie podobac, ale zawsze jest wybor - mozna latac z Warszawy, Katowic czy Wroclawia gdzie dojazd na lotnisko z centrum jest tanszy. A jak pociagi na lotnisko beda puste, do czego im teraz sporo brakuje, to moze ceny tez spadna.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:21 

niebieski
J29 napisał(a):
Ja też nie wiem ile kosztowało, ale zbudowano to za m.in. moje pieniądze,[...]

Co do "zbudowania za Twoje pieniądze" - racja, tylko co to ma do rzeczy? Działalność operacyjna przewoźnika na tej trasie już na szczęście nie wymaga dotacji, bo zakładam, że przy kilkunastu PLN za bilet to połączenie być może nawet jest rentowne. I kto nie potrzebuje jechać na lotnisko, już nie musi się dokładać do tego, który jedzie.

J29 napisał(a):
[...] dlatego chciałbym z tego pociągu korzystać w takiej cenie co np. jadąc podobną odległość do Wieliczki.

To jedź do Wieliczki, a nie na lotnisko.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#460 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:29 

platynowy
Bardzo fajnie w tym Krakowie macie. Katowice centrum - Pyrzowice lotnisko bilet jednorazowy 5,40 (ponad 30 km).

Cena kosmos. Dla porównania, wracając z lotniska w Krakowie do Katowic, można pojechać Uberem za 9 zł. na stację Mydlniki Wapiennik, a z niej do Katowic pociągiem. Bilet kosztuje... 18 zł., a to ponaf 70 km.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości