Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Mar 2023 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
@tasma No, z turystami, to z pewnością :D natomiast co do pasa, to nie jestem na bieżąco, ale z tego co wiem, to nie mają zgody na budowę nowej drogi, a stara wymaga pilnego remontu, co w konsekwencji spotkałoby się z czasowym zamknięciem (zamknięciami) w najbliższych latach.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 10 Mar 2023 00:12 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Katowice przynajmniej na papierze tworzą największą aglomerację w Polsce. Choć tematem do dyskusji pozostaje na ile bardziej Kraków jest atrakcyjny marketingowo, jednocześnie będąc w stanie nieźle obsłużyć aglomerację górnośląską, razem ze swoją aglomeracją.

Katowice trochę lepiej mogą też obsłużyć Wrocław i... Ostrawę.

Katowice są trochę słabe pod względem dojazdu, choć autobusy jeżdżą chyba całą dobę, za niewielkie pieniądze. Kraków z kolei, mam wrażenie, że jest już za ciasny. Ale to może moje indywidualne doświadczenia.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#43 PostWysłany: 10 Mar 2023 00:16 

HON fly4free
Proste: KRK gwarantuje przyciągnięcie w jakiejś części sensownego ruchu przeciwnego; potencjał KTW w tym zakresie jest w zasadzie znikomy.

msala napisał(a):
Będzie to głównie ruch z przepływem PL -> IST -> reszta świata, a nie sprowadzanie turystów do Krakowa z Afryki, Ameryki Południowej itd.

I tu się mylisz. Całkiem sporo ludzi przylatujących do Krakowa np. z Azji czy Am będzie mogło teraz zrobić to via IST zamiast FRA czy inny AMS, jeśli oferta TK będzie dla nich lepsza od konkurencji cenowo / jakościowo / rozkładowo itp.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 10 Mar 2023 00:30, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 10 Mar 2023 00:27 

niebieski
chyba czasowo też lepiej to wypadnie...
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 10 Mar 2023 01:41 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
złoty
@ghostwriter
Dobrze to ująłeś, może oprócz dojazdu. KTW jest dużo lepiej skomunikowane niż KRK pod względem transportu drogowego (A1, S1 i niedaleko od A4). Do tego za kilka miesięcy dojdzie wreszcie pociąg. Tymczasem jadąc do KRK z południowego-zachodu Polski mamy właściwie głównie zakorkowaną i strasznie drogą, prywatną A4kę na odcinku z Katowic.

Latam i z KRK i z KTW. Bliżej i taniej mi do KTW (choć to różnica tylko ok. 30-40 min.). Jeśli chodzi o sam terminal to jednak wolę KRK ale również odnoszę wrażenie, że przydałaby się tam pilna rozbudowa. Do tego dochodzą mgły i częste przekierowania do KTW w sezonie jesiennym, droższe parkingi w Balicach. Zgadzam się, że marketingowo KRK broni się o wiele bardziej niż KTW ale prawda jest taka, że te lotniska są od siebie oddalone o zaledwie 1h drogi samochodem i przeciętnemu pasażerowi z naszego kraju, zwłaszcza z aglomeracji górnośląskiej czy z zachodniej Małopolski, nie robi dużej różnicy, które lotnisko wybierze (decyduje głównie kierunek i cena). Turyści owszem - wybiorą bardziej Kraków.

Szkoda, że tak to wyszło bo Pyrzowice mają ostatnio trochę pecha - zamieszanie z TK, zawieszenie lotów KLMu (ale tu głównie o słabe godziny chodziło) a także zmniejszenie oferowania LH z tego co kojarzę...

Nadal jednak zastanawia mnie to: ponoć obłożenie na lotach z KTW było (jest?) mimo wszystko bardzo wysokie (info z innego forum) a do tego dla TK powstało biuro w KTW, została przeszkolona obsługa, podpisana umowa handlingowa; loty z KTW mają inne numery niż z KRK oraz minimalnie inne godziny, ciągle są w systemie TK (choć jako "full") a Pyrzowice oficjalnie milczą. Wiem, że to wszystko da się wytłumaczyć i jakoś nie potrafię sobie wyobrazić TK latającego zarówno z KTW jak i KRK ale nadzieja umiera ostatnia... ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 10 Mar 2023 02:36 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 602 356
Krajów: 62 / 29.0%
srebrny
tarman napisał(a):
@Zeus jasne. To nie dotyczyło Twojego posta.
Umowa blokuje lowcosty niestety...
Dziwi mnie troche ze nikt jeszcze na to nie zwrocil uwagi. Pegasus wciaz zablokowany :(
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 10 Mar 2023 03:01 

niebieski
Zeus napisał(a):
KTW ma ILS, który Kraków nie ma. I najważniejsza kwestia.

What?

marek2011 napisał(a):
Proste: KRK gwarantuje przyciągnięcie w jakiejś części sensownego ruchu przeciwnego; potencjał KTW w tym zakresie jest w zasadzie znikomy.

O to to… Istotne zwłaszcza z perspektywy LO.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 10 Mar 2023 09:19 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Zeus napisał(a):

Ma czy nie ma to nie wiem, ale czekać 3h w samolocie musiałem. Czy nie mogą coś z tym zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 10 Mar 2023 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
złoty
Wracając do głównego wątku i tego co napisałem wcześniej:
monroe napisał(a):
Nadal jednak zastanawia mnie to: ponoć obłożenie na lotach z KTW było (jest?) mimo wszystko bardzo wysokie (info z innego forum) a do tego dla TK powstało biuro w KTW, została przeszkolona obsługa, podpisana umowa handlingowa; loty z KTW mają inne numery niż z KRK oraz minimalnie inne godziny, ciągle są w systemie TK (choć jako "full") a Pyrzowice oficjalnie milczą. Wiem, że to wszystko da się wytłumaczyć i jakoś nie potrafię sobie wyobrazić TK latającego zarówno z KTW jak i KRK ale nadzieja umiera ostatnia... ;)

Do tego dochodzi inny typ samolotu w systemie z KTW (A320 zmienili na B738). Czy to na pewno błąd czy jednak TK nie zostanie również w KTW a LO - zgodnie z umową - dołoży Ankarę z WAW?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 10 Mar 2023 11:19 

złoty
benedetti napisał(a):
@tasma No, z turystami, to z pewnością :D natomiast co do pasa, to nie jestem na bieżąco, ale z tego co wiem, to nie mają zgody na budowę nowej drogi, a stara wymaga pilnego remontu, co w konsekwencji spotkałoby się z czasowym zamknięciem (zamknięciami) w najbliższych latach.

Jest tak jak piszesz. Decyzja środowiskowa na budowę nowego pasa została uchylona. Na razie nie ma szans żeby budowa miała się rozpocząć w najbliższej przyszłości (kilka lat IMO). Żeby wyremontować stary pas trzeba będzie zamknąć lotnisko na kilka miesięcy (wtedy KTW doczeka się Turkisha, ciekawe czy będzie salut wodny ;) ).
Do tego ten nieszczęsny ILS kategorii 1 co przy częstych mgłach prowadzi do zamykania lotniska. Kategorii ILSa bez budowy nowego pasa nie podniosą bo jest to ponoć nie możliwe.
KRK jest w czarnej D, ale linie i tak chcą z niego latać.
Jak ktoś chce poczytać więcej to na innym forum z "lotnictwo" w nazwie, w części dotyczącej lotniska KRK jest wątek "Nowa droga startowa". Linka nie wrzucę bo to chyba niezgodne z regulaminem.
p.wl lubi ten post.

#51 PostWysłany: 10 Mar 2023 11:30 

Zeus napisał(a):

Z podejścia od wschodu, czyli na pasie 25 mają Kat 1. Ponoć jakieś papiery już podpisali, żeby zrobić Kat 3
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 10 Mar 2023 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
drt_c napisał(a):
Zeus napisał(a):

Z podejścia od wschodu, czyli na pasie 25 mają Kat 1. Ponoć jakieś papiery już podpisali, żeby zrobić Kat 3

ILS cat. II w KRK mial byc juz "na ostatniej prostej" w roku 2009.
Nie ma go (cat. II) i nie bedzie na obecnym pasie, bo ten ma isc w odstawke, gdy powstanie nowy.
Jednakze, jak wiemy, nowa droga nie powstanie przynajmniej przez najblizsze kilka lat.
A cat. IIIa to juz nie za mojego zycia, niestety.
Czyli bez zmian, jak Kirsta 08/15 - krakowska rzeczpospolita "niedasie".

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#53 PostWysłany: 10 Mar 2023 23:44 
Site Admin

Loty: 539
Kilometry: 996 635
Krajów: 82 / 38.3%
Temat oczyszczony z politycznego offtopu (były wręczane nagrody)

Proponuję by kolejne posty w tym temacie dotyczyły - zgodnie z jego nazwą - promocji
13 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 15 Kwi 2023 17:43 

niebieski
Dzień dobry,
Mam pytanie, historia z tą trasa potoczyła się bardzo szybko.
Zatem czy są jakieś szanse ze tutaj będą zmiany, bądź jakieś przesunięcia ?
Czy raczej na 100 % wszystko wystartuje i będzie zgodnie z rozkładem?
Pytam ponieważ zastanawiam się czy jest sens brać bezzwrotne Hotele etc.
Dziękuje za info. Może ktoś z was ma jakaś tajemna wiedzę.
Dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 15 Kwi 2023 17:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Połączenie startuje za 2 tygodnie, nie będzie już żadnych zmian.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 6 gości