Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W lotach wewnątrz UE-Schengen nie jest wymagane podanie numeru dowodu osobistego/paszportu, nie będzie on podany na karcie pokładowej.

Wykaz lotnisk, na których odprawa online jest niedostępna (odprawa na lotnisku jest bezpłatna):

Dubaj (tylko do Budapesztu)
Korfu
Moskwa
Marrakesz-Menara
Palma de Mallorca
Saragossa
Tirana (tylko do Budapesztu)
Bilbao

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... b_check-in

Tańsza infolinia: (22)1284905

Odprawa 48h przed odlotem.
https://www.fly4free.pl/wizz-air-zmieni ... d-wylotem/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4629 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 232  Następna
Autor Wiadomość
#4041 PostWysłany: 23 Lut 2023 10:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
W ostateczności bagaż rejestrowany będziesz mógł dokupić na lotnisku w stanowisku odprawy - zgodnie z cennikiem taka "przyjemność" kosztuje 60 EUR/292 PLN za lot za sztukę bagażu.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4042 PostWysłany: 23 Lut 2023 10:41 

trunks napisał(a):
Wizzair nie ma czegos takiego jak bagaz podreczny wiekszy tylko usługa pierszeństwa wejścia na pokład i w gratisie wiekszy dodatkowy bagaż, być może dlatego coś poszło nie tak, bagaż rejestrowy powinien normalnie przejść.

Zgadza się ale w ja kupowałem w apce kiwi i tam jest możliwość dokupienia bagażu podręcznego z pierwszeństwem wejścia.
Czyli mam się nie martwić bagaż rejestrowany przejdzie?
 Profil Relacje PM off  

#4043 PostWysłany: 23 Lut 2023 10:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
Na rejestrowany nie ma limitów, więc na 99% przejdzie. Pytanie czy w ostatecznym rozrachunku zakup przez kiwi wciąż będzie opłacalny.
Zeus lubi ten post.

#4044 PostWysłany: 23 Lut 2023 11:01 

-- 23 Lut 2023 10:49 --

Tego niewiem bilet był tańszy na kiwi a bagaż droższy na kiwi niż na wizz. Rejestrowany bagaż 20kg kosztuje 440pln
Następnym razem pewnie będę mądrzejszy

-- 23 Lut 2023 11:01 --

Proszę powiedzcie mi jeszcze bo po raz pierwszy lecę samolotem i jestem kompletnie zielony.
Czy mam podejść do odprawy i nadać bagaż rejestrowany czy mam to zrobić online. Czy powinienem coś wydrukować czy mogę mieć w aptece?
 Profil Relacje PM off  

#4045 PostWysłany: 23 Lut 2023 11:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Odprawę robisz online, drukujesz bilety (albo masz na aplikacji e-bilet) i idziesz do stanowsika nadac bagaz
 Profil Relacje PM off  

#4046 PostWysłany: 23 Lut 2023 11:08 

niebieski
Adam81 napisał(a):
--
Czy mam podejść do odprawy i nadać bagaż rejestrowany czy mam to zrobić online. Czy powinienem coś wydrukować czy mogę mieć w aptece?

Jest stanowisko do nadawania bagażu i tam podejdź i nadaj. A kartę pokładową,która jest równocześnie biletem wydrukuj lub miej na telefonie ,apteki raczej nie zabieraj ;)
 Profil Relacje PM off  

#4047 PostWysłany: 23 Lut 2023 11:11 

Dziękuję za ekspresową pomoc i przepraszam za słownik
 Profil Relacje PM off  

#4048 PostWysłany: 25 Lut 2023 18:43 

Witam ponownie. Słuchajcie doradżcie jeszcze bo zostało mi 4 dni do wylotu a Kiwi nadal nie dało mi odpowiedzi czy mogę zabrać bagaż rejestrowany. Czy tak w praktyce bywa że oni wysyłają zapytanie do wizz i czekają na odpowiedż? Co zrobić jeśli nie otrzymam informacji potwierdzającej do dnia wylotu. Chcielibyśmy jakoś zaplanować pakowanie.
 Profil Relacje PM off  

#4049 PostWysłany: 25 Lut 2023 18:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Sprawdź bezpośrednio na stronie Wizzair (podajesz numer rezerwacji WIZZ i swoje nazwisko) czy masz wliczony bagaż czy nie.

#4050 PostWysłany: 25 Lut 2023 19:14 

Sprawdziłem ,niemam
 Profil Relacje PM off  

#4051 PostWysłany: 26 Lut 2023 12:49 

Czy jeśli do jutra nie dosta e potwierdzenia z kiwi czy mogę kupić bagaż na stronie wizz a następnie zwrócić się do kiwi o zwrot kosztów?
 Profil Relacje PM off  

#4052 PostWysłany: 26 Lut 2023 13:28 

niebieski
Możesz tylko oby się nie okazało,że ostatecznie będziesz miał dwa bagaże nadawane i nie dostaniesz zwrotu od kiwi.
 Profil Relacje PM off  

#4053 PostWysłany: 26 Lut 2023 13:38 

Rozumiem ,jest taka możliwość. W takim razie czekać do ostatniego dnia?
 Profil Relacje PM off  

#4054 PostWysłany: 26 Lut 2023 15:34 

niebieski
Bagaż nadawany samodzielnie przez stronę wizzair dodasz nawet kilka godzin przed lotem .
 Profil Relacje PM off  

#4055 PostWysłany: 26 Lut 2023 19:19 

Rozumiem, czyli tak czy siak mogę się pakować na bagaż rejestrowany.
Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#4056 PostWysłany: 27 Lut 2023 10:28 

Dzień dobry

Pojawiła mi się informacja na stronie wizz dotyczącą mojego bagażu więc chyba wszystko ok. Podpowiedzcie ile wcześniej w praktyce powinienem pojawić się na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#4057 PostWysłany: 27 Lut 2023 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 129 075
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Masz w aplikacji Wizzair tą informację. Pamiętaj, żeby się wcześniej odprawić.

W Waw w zależności od godziny mogą być z bagażem potrzebne 3h jak i 25minut. Jeśli lecisz pierwszy raz i wszystko jest dla Ciebie nowe to bądź odpowiednio wcześnie i najwyżej pochodź sobie po sklepach, pójdź coś zjeść i tyle.
Pamiętaj, że na bilecie masz godzinę odlotu, a nie wejścia na pokład. Gate jest zamykany odpowiednio wcześniej.

Więc w Twoim przypadku będzie to wyglądało tak:
1. W ciągu 48h przed lotem odprawiasz się przez aplikację wizzair. (Chyba, że wykupiłeś miejsca wtedy możesz to zrobić nawet 30 dni wcześniej)
2. Przyjeżdżasz na lotnisko Chopina - 4h przed lotem to będzie spory zapas nawet jak pierwszy raz lecisz. Szukasz stanowiska Wizzair i tam oddajesz bagaż.
3. Idziesz do kontroli bezpieczeństwa już tylko z bagażem podręcznym więc pamiętaj, żeby tu nie mieć płynów powyżej 100ml czy siekiery :) Pełną listę z czym wpuścili lub nie wpuścili na pokład znajdziesz w na tym forum w jednym z wątków.
4. Na jednym z monitorów szukasz swojego lotu (sprawdź linię i godzinę - nieraz leci kilka samolotów w to samo miejsce w podobnych godzinach), tam będziesz miał też numer Gate'u - jak będziesz dosyć wcześniej to może być jeszcze nie podany wtedy pójdź do sklepu albo gdzieś sobie usiądź i spokojnie poczekaj.
5. Około godziny przed lotem sprawdź ponownie numer gate - zdarza się, że on może się zmienić - i udaj się w jego okolice. To jest wizzair więc pewnie nic tam jeszcze nie będzie się działo, ale będziesz spokojniejszy jak usiądziesz w pobliżu.
6. Obserwuj wejście do gate - w pewnym momencie na monitorach nad drzwiami wyświetli się informacja o linii, kierunku i godzinie odlotu. Wtedy też zapewne zacznie się tworzyć tam kolejka. W większości przypadków nie trzeba w niej stawać tylko poczekać (są bardzo rzadkie w wizzair sytuacje overbookingu, ale to raczej wyjątki)
7. Przyjdzie obsługa i zacznie wpuszczać do samolotu sprawdzając bilet (ten który masz na telefonie w aplikacji po odprawie) i dokument tożsamości. W przypadku wizzair może to się zacząć 45 minut przed godziną wylotu ale tez 15 minut przed godziną wylotu. W każdym razie warto obserwować już to wejście, żeby nie przegapić momentu wpuszczania (a są na tym forum nawet doświadczone osoby które to zrobiły :) ) - Jeśli samolot się spóźnia jest na to odpowiednia procedura - jest na ten temat wątek na forum
8. W samolocie zajmujesz swoje miejsce, procedura bezpieczeństwa itd. W wizzair nie dostaniesz nic za darmo do jedzenia.
9. Godzina lądowania na bilecie czy w rezerwacji to godzina lądowania - samolot może nawet jak wyląduje o danej godzinie to będzie jeszcze kołował, czekał na autobusy podstawione dla pasażerów itd. Im większe lotnisko tym dłużej może to trwać (kiedyś w Hamburgu zeszło na to wszystko mi 45 minut).
10. Po wyjściu z samolotu idziesz za strzałkami odebrać bagaż z odpowiedniej taśmy - nieraz jest od razu nieraz trzeba na te bagaże poczekać. Jeśli bagażu Twojego nie ma - jest na to odpowiednia procedura - szczegóły w odpowiednim wątku na forum.
11. Bierzesz bagaż i korzystając z wybranej opcji transferowej jedziesz do zwiedzać lub zameldować się w hotelu.

Mam nadzieję, że czegoś nie pominąłem - bo rutyna gubi człowieka. Ale tak mniej więcej powinno to wyglądać.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4058 PostWysłany: 27 Lut 2023 13:00 

Bardzo Tobie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, mam instrukcję czarno na białym. Wszystko już jest jasne.
Dziękuję Wam wszystkim za szybką pomoc.
Pozdrawiam
Życzę miłego dnia
 Profil Relacje PM off  

#4059 PostWysłany: 13 Mar 2023 10:38 

niebieski
Dostałem taki standardowy mail od Wizza dotyczący odprawy na lotnisku
Zalecamy przybycie na Lotnisko Chopina w Warszawie (WAW) przynajmniej 2 godziny 30 minut przed lotem aby zapewnić sobie wystarczająco dużo czasu na odprawę, kontrolę bezpieczeństwa i procedury BHP.

Na swoje nieszczęście zacząłem się zastanawiać, jakie procedury BHP będę przechodził? Coś się zmieniło od kiedy leciałem z nimi parę miesięcy temu, czy wprowadzili jakieś szkolenia BHP, muszę przeczytać regulamin, może kontrolują czy nie dźwigam za dużo bagażu? :D

Dobra, żartuję, ale poważnie, co mają do odprawy na lotnisku procedury BHP? Czy staję się pracownikiem W6 na czas lotu? Czy tak tylko się napisało w nowomowie, żeby groźniej brzmiało? Może czegoś nie wiem, może jest jakieś prawne tłumaczenie stosowania procedur BHP wobec pasażerów? Pewnie nikt nie zwraca uwagi na takie maile, ale tak mnie jakoś naszło :roll:
 Profil Relacje PM off  

#4060 PostWysłany: 13 Mar 2023 10:46 

niebieski
Ten zapis pewnie dodano w okresie restrykcji covidowych ,oby był tylko pamiątką ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4629 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 232  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości