Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 232 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 05 Lut 2023 13:58 

niebieski
Ale np. przy trzeciej zmianie, lot uzyskany po drugiej zmianie staje się tak jakby nowym pierwotnym.
No bo to w końcu TEN nowy lot (po drugiej zmianie) zmieniasz w trakcie trzeciej zmiany (nie zmieniasz lotu totalnie-pierwszego, bo ten został już zmieniony przecież)
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#182 PostWysłany: 05 Lut 2023 14:04 

HON fly4free
bawarka napisał(a):
Kwestia cos jest lotem pierwotnym:
- czy lot z pierwszej, najwcześniejszej rezerwacji
- czy lot z aktualnie zmienianej rezerwacji.
to_ja napisał(a):
za wikisłownikiem...
pierwotny
(1.3) ten, który funkcjonuje jako pierwszy

co zresztą potwierdzają Twoje wyliczenia dopłat.

ja bym się wikisłownikiem nie sugerował, bo niezbadane są meandry myślowe twórców regulaminów, nie mówiąc już o sytuacji, gdy te regulaminy są tłumaczone z innych języków...

sprawdziłem na przykładzie swojej rezerwacji, którą wczoraj zmieniałem
wczoraj przy zmianie dopłaciłem do taryfy X
dzisiaj przy zmianie trasy na lot z tą samą taryfą X mam możliwość bezpłatnej zmiany

wynika - co w sumie wydaje się logiczne - że pierwotny w tym moim przypadku znaczy: lot z aktualnie zmienianej rezerwacji
 Profil Relacje PM off
to_ja uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 05 Lut 2023 14:09 

Loty: 104
Kilometry: 134 356
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Regulamin flexa u landryny nie precyzuje niestety takiego scenariusza, dlatego najlepiej byłoby już bezpośrednio z z nimi się skontaktować.

#184 PostWysłany: 05 Lut 2023 14:16 

Zmieniałam 7 razy lot z flexem w ciągu kilku miesięcy i zawsze dopłacałam do ostatniej ceny, nie do pierwotnej. A cena stopniowo rosła od 39 do 140.
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.
to_ja uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 05 Lut 2023 15:03 

niebieski
@bawarka Z moich doświadczeń wynika,że dopłata jest zawsze do różnicy w cenie samego biletu (bez opłaty administracyjnej) Pierwszy lot RT miał cenę biletu 2zł (wtedy opłata administracyjna była 37 zł) potem dopłaciłaś i masz wyszczególnione na wtedy przesłanym planie podróży ile kosztuje sam bilet. Teraz powinnaś dopłacić ponownie stricte do ceny nowego biletu w stosunku do ostatnio zmienionego.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 05 Lut 2023 15:11 

srebrny
Oczywiście, że dopłaca się zawsze do ceny z aktualnej rezerwacji, dlatego trzeba pilnować, aby nie zmieniać na tańszą.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 05 Lut 2023 19:58 

srebrny
Niestety tak to działa, w uproszczeniu jeśli kupi się bilet za 1000 zł, zmieni go na taki za 100 i potem ponownie zmieni na bilet za 500, to system zażąda dopłaty 400 zł, a nadmiarowe 900 zł z pierwszej zmiany zostanie ujęte w podsumowaniu jako "spoilage fee" i nie będzie miało wpływu na wysokość dopłaty w kolejnych zmianach.

Natomiast zmieniając za każdym razem bilety na droższe w przybliżeniu dopłaca się jedynie różnicę, chociaż nie wykuczam że i tutaj Wizz stosuje "kreatywną matematykę" aby oszukać na drobne kwoty.

Temat postu: WizzAir bilet z Flex
#188 PostWysłany: 11 Mar 2023 06:13 

Przegladam regulamin Wizzlex i nasuwaja mi sie 3 pytania.
Zakupilem 4 pojedyncze bilety wizzflex rezerwacje,Na mnie i na corke kazda osobna w jedna strone. NIe wiem czy nie bede musial odwolac rezerwacji i pojechac w innym terminie z synem gdzie indziej.

W regulaminie wizzflex
Usługa WIZZ Flex nie obejmuje możliwości zmiany nazwisk pasażerów. ( to jest nie jasne czy chodzi o nowe loty po anulacji czy poprostu o aktualne)
Kwota za anulowaną rezerwację zostanie zwrócona na konto WIZZ właściciela rezerwacji.

- czy robiac rezerwacje z swojego konta ,wszyskie srodki wracaja na moje konto ,czy wracaja na konta osob na ktore robilem rezerwacje -inaczej czesc kwoty bedzie na moim koncie czesc bedzie na koncie corki?
- czy za srodki z konta moge zrobic rezerwacje w przyszlosc na mnie i na syna ?oraz zmienic destynacje?-nie chodzi o zmiane lotu tylko wykup biletu ze srodkow

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
pawel319 lubi ten post.

#189 PostWysłany: 11 Mar 2023 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 1 484 217
Krajów: 94 / 43.9%
srebrny
@Jogibabu środki wracają na konto osoby, która zakładała rezerwację, tak później można ich użyć dla dowolnych osób warunkiem jest aby właściciel WDC był na rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 11 Mar 2023 11:29 

niebieski
Jeśli anulujesz rezerwację z flexem to środki pomniejszone o kwotę zakupu flexa wrócą na konto z którego była robiona rezerwacja czyli twoje.. Będą ważne 90 dni i w tym czasie możesz za nie kupić nowe dowolne loty i usługi wizzair dla siebie i osób, które będą z tobą na jednej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 12 Mar 2023 09:47 

Dzieki wielkie!! Rozumiem, ze nie musi byc to tez ta sama trasa..?
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 12 Mar 2023 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Trasa dowolna.

#193 PostWysłany: 19 Mar 2023 20:47 

Mam bilet z Flexem w którym nastąpiła zmiana godzin odlotu. Zgodnie z regulaminem mogę zmienić 14 dni w tył i 30 w przód. Jak mam flexa to jak zmienić na zupełnie inną datę? Muszę najpierw zaakceptować zmiany a dopiero potem zrobić drugą zmianę z użyciem flexa?
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 19 Mar 2023 20:50 

złoty
Dokładnie tak.
 Profil Relacje PM off
konradb90 lubi ten post.

#195 PostWysłany: 19 Mar 2023 21:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tylko że w ramach 14/30 zmienisz w tej samej cenie, a po akceptacji zmian i wykorzystaniu flexa, przy wyższej cenie nowego biletu, będziesz musiał dopłacić różnicę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#196 PostWysłany: 19 Mar 2023 21:04 

złoty
O ile cena nowego zmienionego lotu jest wyższa. :!:

A i nie da się zmienić o ile nie ma lotów alternatywnych. Jak się nie uprosi zmiany na inne nie alternatywne loty do tych anulowanych to taka rezerwacja z flexem zostanie tylko anulowana.
 Profil Relacje PM off
konradb90 lubi ten post.

#197 PostWysłany: 19 Mar 2023 21:37 

Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi ? zawsze się zastanawiałem dlaczego zmieniając lot nic nie dopłacam a cena w kalendarzu jest 10x większa. Teraz wiem dlaczego.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 10 Lis 2023 13:47 

niebieski
Hej,
Rezerwacje KTW-TLV zyskały darmową opcję Flex (możliwe, że z innych miast też). Widać to w podsumowaniu rezerwacji.

Załatwiałem dzisiaj zmianę TLV na inne lotnisko - lista podana przez kolegów wcześniej jest nadal aktualna, ale dopiero za trzecim podejściem mi się udało.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Michal Szyszka uważa post za pomocny.

#199 PostWysłany: 10 Lis 2023 14:26 
Awatar użytkownika

potwierdzam - acz nie do końca
mam rezerwację do TLV na
a) początek grudnia - z opcją flex z KRK (orginalnie z KTW przebukowany automatycznie przez system na KRK)
b) koniec grudnia - z opcją flex (z KTW)
c) maj - już bez opcji flex (z KTW) - tu chyba za późna data

PS. Oczywiście opcji flex nie kupowałem
PS2. Te 3 rezerwacje kupiłem za zwrot z jednej odwołanej rezerwacji w październiku.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 10 Lis 2023 14:32 

Świeżo założona i jeszcze nieopłacona "rezerwacja" na koniec grudnia - ani śladu Flexa
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 232 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość