Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ranking miast Europy
#1 PostWysłany: 12 Wrz 2012 21:45 

Na stronie virtualtourist.com znalazłem taki oto zestaw 50 najatrakcyjniejszych do zwiedzania miast Europy.

Kod:
1. Paryż
2. Londyn
3. Barcelona
4. Amsterdam
5. Rzym
6. Wenecja
7. Wiedeń
8. Praga
9. Budapeszt
10. Berlin
11. Kopenhaga
12. Florencja
13. Dublin
14. Madryt
15. Lizbona
16. Sztokholm
17. Bruksela
18. Monachium
19. Mediolan
20. Ateny
21. Moskwa
22. Kraków
23. Santorini
24. Kreta
25. Helsinki
26. Petersburg
27. Palma de Mallorca
28. Brugia
29. Oslo
30. Edynburg
31. Antwerpia
32. Warszawa
33. Tallinn
34. Ibiza
35. Nicea
36. Salzburg
37. Werona
38. Benidrom
39. Manchester
40. Dubrownik
41. Zurych
42. Frankfurt
43. Sewilla
44. Zagrzeb
45. Grenada
46. Hamburg
47. Blackpool
48. Sofia
49. Ljubljana
50. Rodos

Zgadzacie się z nim? Co za nisko, co za wysoko i którego miasta brakuje? Jak Wy byście to ułożyli?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 12 Wrz 2012 21:52 

niebieski
ja się nie zgadzam, przypomina to wypociny onetowego pismaka: wypisał wszystkie miasta jakie znał a że pierwszy przyszedł mu do łba paryż...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Wrz 2012 22:07 

O kant d... potłuc ;) A gdzie Valetta ja się pytam? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Wrz 2012 22:10 

Słabe... a gdzie Luksemburg?? Paryż najładniejszy? Zależy dla kogo... Helsinki są.. słyszałem, że słabe, no, ale jednak wynika, że są warte odwiedzenia. A gdzie Gdynia w takim razie:p?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Wrz 2012 22:13 

A co to znaczy najatrakcyjniejszy? Wg jakich kryteriów te miasta były wybierane i porządkowane? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Wrz 2012 22:19 

radekgdynia napisał(a):
Helsinki są.. słyszałem, że słabe, no

Helsinki są sprecyficzne, mają swój urok, ale raczej niedostępny dla zwiedzającego, trzeba pomieszkać jakiś czas żeby docenić :)
Mi osobiście w Finlandii bardziej podobało się Turku i Tampere (przypomina mi Łódź z "Ziemi obiecanej")
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Wrz 2012 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Okej... ktoś może woleć Paryż niż Londyn, ktoś inny może woli jednak Londyn. Ale twórca tego rankingu chyba jednak nie był w tych wszystkich miastach osobiście. Zachodzę w głowę co on znalazł w tym Manchesterze...

#8 PostWysłany: 12 Wrz 2012 23:20 

możemy zrobić swój ranking :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Wrz 2012 23:32 
Awatar użytkownika

Mi brakuje francuskiego miasta Nancy, które jest tak wspaniale polskie (upiększone wręcz ucudnione przez naszego króla St. Leszczyńskiego. Nancy to bajka nie miasto :) a jego rynek jest najpiękniejszym rynkiem Europy (nie wiedziałem chyba tylko Rygi ze stolic i ...Moskwy, ale do tej ostatniej mi nie śpieszno :p
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Wrz 2012 00:11 
Awatar użytkownika

srebrny
nie ma Valencii, a powinna być i to wysoko --- powie to praktycznie każdy kto tam był choćby te 2 czy 3 dni

Benidorm imho jest bardzo fajny, ale to raczej dyskusyjny wybór na tego typu liście
podobnie Blackpool w którym nie byłem ale ponoć to takie Lloret / Benidorm dla tych, których nie stać na Lloret / Benidorm : )
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:31 

Wybitnie sztampowy, stereotypowy ranking. Nie ma tu wielu ładnych i świetnych do zwiedzania, lecz nie tak utartych miast, np. Regensburg; Niemcy i Włochy pełne są takich miejsc.
Poza tym moja prywatna opinia, Barcelona trzecia? To jakaś bzdura. Barcelona to najbardziej przereklamowane miasto w Europie. Ja bym zamienił Barcelonę i Madryt miejscami. Barcelona ma kilka ładnych miejsc, ale ma całą masę wad i rzeczywistość zdecydowanie nie dorasta do powszechnego "mitu" Barcelony.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Wrz 2012 11:14 

rw30 napisał(a):
nie ma Valencii, a powinna być i to wysoko --- powie to praktycznie każdy kto tam był choćby te 2 czy 3 dni

Potwierdzam. Też mnie to zdziwiło. Poza tym, że jest bardzo klimatycznie to powinna być umieszczona w tym rankingu chociażby ze względu na oceanarium i cały kompleks mu towarzyszący.

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2012 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Krajów: 38 / 17.8%
O ile można się spierać co do Paryża (moim zdaniem najbardziej przereklamowanego miasta świata), oklepanej Barcelony, zatłoczonej Wenecji, śmierdzących Aten, czy arcynudnych Helsinek - w końcu wrażenie opierają się na subiektywnych odczuciach - o tyle naprawdę trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby zachwycać się Benidormem. To jedno z najpaskudniejszych tworów, którego twórcy smażą się teraz pewnikiem w piekle, a także doskonały przykład jak zniszczyć atrakcyjne względnie wybrzeże.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Wrz 2012 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Krajów: 15 / 7.0%
usurper napisał(a):
radekgdynia napisał(a):
Helsinki są.. słyszałem, że słabe, no

Helsinki są sprecyficzne, mają swój urok, ale raczej niedostępny dla zwiedzającego, trzeba pomieszkać jakiś czas żeby docenić :)
Mi osobiście w Finlandii bardziej podobało się Turku i Tampere (przypomina mi Łódź z "Ziemi obiecanej")

byłam kilka dni w Finlandii - Helsinki brzydkie, Tampere jak polska Łódź, Turku trochę jak Gdynia... Ale najbardziej w Finlandii podobały mi się jeziora ;)
A ranking słaby - Paryż na pierwszym miejscu bo wieża Eiffle'a? Luwr? W Barcelonie to tylko uważałam na kieszonkowców w metrze... Dla mnie miasta molochy nigdy nie są atrakcyjne - zdecydowanie bardziej przekonują mnie mniejsze miasteczka z uroczymi uliczkami i rynkiem lub wręcz dzika natura wprost za oknem.

#15 PostWysłany: 13 Wrz 2012 20:35 

AndziaP84 napisał(a):
byłam kilka dni w Finlandii - Helsinki brzydkie, Tampere jak polska Łódź, Turku trochę jak Gdynia... Ale najbardziej w Finlandii podobały mi się jeziora ;)

To ja chyba jakiś dziwny jestem ;) Mieszkałem w Helsinkach prawie 3 miesiące i strasznie mi się z czasem zaczęły podobać. Najbardziej urzekło mnie ich podejście do historii, była jaka była i nikt nie próbuje jej zmieniać przez usuwanie "niewłaściwych" pomników.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Wrz 2012 22:40 

A dla mnie number one wciąż Porto, którego też nie ma.

#17 PostWysłany: 13 Wrz 2012 22:52 
Awatar użytkownika

Ja na czele postawiłbym Stambuł, Valletę, z mniejszych miasteczek to Kadyks, Veliko Tarnovo (Bułgaria), Ohryd (Macedonia), Korça (Albania). Nie samą europą zachodnią żyje człowiek :)

#18 PostWysłany: 13 Wrz 2012 23:12 
Awatar użytkownika

srebrny
ziberro napisał(a):
O ile można się spierać co do Paryża (moim zdaniem najbardziej przereklamowanego miasta świata), oklepanej Barcelony, zatłoczonej Wenecji, śmierdzących Aten, czy arcynudnych Helsinek - w końcu wrażenie opierają się na subiektywnych odczuciach - o tyle naprawdę trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby zachwycać się Benidormem. To jedno z najpaskudniejszych tworów, którego twórcy smażą się teraz pewnikiem w piekle, a także doskonały przykład jak zniszczyć atrakcyjne względnie wybrzeże.

zachwycać jak zachwycać, skoro są też Manchaster i Blackpool...

ale z drugiej strony takie jechanie na maxa po Benidormie też bez sensu, w tym mieście jest sporo ciekawych miejsc / atrakcji i to wcale nie jest tak że to jakieś-tam najbrzydsze miasto, absolutnie nie
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Wrz 2012 23:52 

Kreta to przesada, bo 1 to nie miasto 2 w zasadzie nie ma nic cudownego i unikatowego. Pałac w Knossos przereklamowany, wąwóz Samaria jak kazdy trekking, Iraklion to w zasadzie standardowe weneckie miasto. I dlaczego Szwajcaria tak nisko.
Nie żebym narzekał jak standardowy polak, że warszawa nie na pierwszym miejscu :P ale żeby ocenić te miejsca trzeba w nich być najlepiej w tym samym roku, a bardzo wątpię, żeby to autorzy zrobili.
A dwa o gustach się nie dyskutuje. : :?

#20 PostWysłany: 14 Wrz 2012 14:20 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Samaria to najdłuższy wąwóz w Europie więc chyba nie do końca taki zwykły trekking

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości