Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ibiza połowa maja
#21 PostWysłany: 11 Kwi 2011 23:10 

Loty: 31
Kilometry: 72 801
Krajów: 10 / 4.7%
Razem ze znajomymi właśnie wróciliśmy z Ibizy. Chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami i wrażeniami po pobycie. W końcu nie zdecydowaliśmy się na auto, a podróżowaliśmy tylko autobusami. Jak już to było wspomniane, autobus z Lotniska nr 10 - koszt 3,2e, kursuje w zasadzie co 30minut poza sezonem. W Eivissie zatrzymuje się na tzw. dworcu autobusowym, a tym mianem jest określana ulica w mieście, wzdłuż której co 100m jest kilka przystanków autobusowych z których odjeżdżają autobusy w różne części wyspy. Bilety na autobusy w dni powszednie dostępne w którymś ze sklepików oznaczonym jako "BUS BAR", w soboty, niedzielę i święta - dostępne u kierowcy. Do San Antonio (gdzie nocowaliśmy), jest możliwość dojazdu autobusem nr 3 - koszt 1,85e - kursy co 1h, lub lekko okrężną drogą przez San Josep - koszt 2,20e chyba - kursy również co 1h.
W San Antonio nocowaliśmy w hotelu Marco Polo II, bardzo miły hotelik, miła obsługa, czysto, schludnie, wygodnie, za bardzo dobrą cenę jak dla nas. Ogólnie w mieście sporo miejsc jest pozamykanych, lub są w remoncie przed sezonem, nie udało się nam znaleźć żadnej dyskoteki czynnej teraz w San Antonio przed sezonem. W San Antonio polecam obejrzenie zachodu słońca - naprawdę robi wrażenie. Poza tym spacery po wybrzeżu i ciasnymi uliczkami też mają swoje uroki. Zakupy polecam robić w markecie SPAR - naprawdę da się tanio zakupić sporo rzeczy, alkohol tańszy niż innych sklepach ;) Ciepłe dania w restauracjach zaczynają się od około 5-6e, niedaleko marketu SPAR jest w miarę tani Doner Kebab, gdzie nawet idzie się najeść. Woda w morzu dosyć zimna, ale kto zechce to śmiało może zakosztować kąpieli
Co do Eivissy to tam spędziliśmy jeden dzień tylko, polecam wizytę na słynnych plażach Playa de Bossa, Playa des Figueretes. Poza tym co polecam wizytę na wzgórzu z katedrą i fortyfikacjami, bardzo piękne widoki rozciągają się stamtąd na całe miasto i okolicę. Ceny jedzenia nieco wyższe niż w San Antonio, ale również widziałem co najmniej dwa SPAR-y, poza tym, przy wjeździe do miasta, obok lotniska jest LIDL, McDonald's.
Ogólnie cały wyjazd oceniam na plus, dwa dni spędzone na Ibizie robią niesamowite wrażenia, drzewka z pomarańczami, cytrynami wyglądają świetnie. Ceny na pewno niższe z uwagi na okres przed sezonem, co się tyczy i noclegów i restauracji, stosunkowo mało ludzi, więc jest miło i przyjemnie :)
Jak ktoś ma jakieś pytania do chętnie odpowiem lub coś jeszcze dopowiem czego nie napisałem ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 12 Kwi 2011 08:50 

Dodam jeszcze że od 1 maja kursują bezpośrednio z lotniska do San Antonio autobusy nr 9 .

W tej chwili, jeśli jedziecie w 4 osoby to warto przejechać się taksówką
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Kwi 2011 13:34 

To ja może od siebie też coś dodam, bo my korzystaliśmy z samochodów ( 8 osob, 2 samochody), to jakieś informacje może się komuś przydadzą. Płaciliśmy 32,81 euro za 2 dni http://www.auto-hire-online.com/index.php (z prawej strony język polski) wybraliśmy grupę samochodów typ A, na stronie było P107, w voucherze miałem Ford K2 or similar, a dostaliśmy dwa nowe białe Fiaty 500. Wypożyczalnia jest w Saint Jordi des Salines, bo te auto-hire to tylko pośrednik a wynajmującym było Centauro. Po wyjściu z lotniska idzie się na lewo do parkingu P1 i na stanowisku F14 czeka busik, który zabiera do firmy. Na miejscu spisują dane z prawa jazdy i dowodu osobistego, i trzeba depozyt zapłacić resztę w euro w naszym przypadku 27 euro i (blokują) kartą kredytową w wysokosci 300 euro. Do tego mimo, że w warunkach było napisane, ze bak pusty, to dają z bakiem pełnym, za który się płaci z góry 61 euro , ale jeżeli zwróci się z pełnym bakiem to te 61 euro oddają z powrotem na kartę. Ogólnie zrobiliśmy 250 km po wyspie ( 4 osoby + pełne bagaże) i spaliło nam to autko paliwo za 20 euro. Ceny paliwa to 1,35 E za 95 i 1,30 E za Diesla. Z plaż do kąpania polecamy w Sant Vicent i Cala D'Hort, ale jest też sporo plaż takich małych, dzikich. Oznakowanie na wyspie bardzo dobre. W Elvissie łątwo zaparkować przy Lidlu i Mcd. W Santa Eulana, tez jest duzy parking przed miastem, wszędzie blisko piechotą można dojść. Z cen w sklepach to najtaniej znaleźliśmy bez problemu wodę mineralnę Primaverę 2 l za 0,25 Euro, piwo 1l za 0,65 Euro, bagietki za 0,45Euro, cheesburgery w mcd po 1 euro, tak więc można tanio się najeść :)
Sporo osób z Polski także było, dwóch chłopaków w Elvissie wypożyczało skuterki, płacili 23 euro za 2 dni + 100 euro kaucji gotówką, z tego co mówili przejechali koło 200km po wyspie i wyszlo im to jakieś 7 euro za paliwo :) Jakby ktoś nocował w drodze powrotnej na Sztokholm Skavsta to najlepsze miejsca do spania są na końcu przy oknach w sekcji nadawania bagażu( ale jest tylko 6 miejsc do spania) Dobrze się śpi na 4 złączonych krzesłach w barze przy stanowiskach do internetu. Minusem jest to, że o 4.30 już kazali nam wstawać, a o 13.00 dopiero lot mieliśmy, no ale takie rzeczy się robiło dla mega tanich lotów. Co do noclegów na Ibize, także spaliśm w Marco Polo II w Portmany, z voucherami z lastminute.de nei było żadnych problemów.
Jak coś mi się jeszcze ważnego przypomni to dopiszę.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:47 

Z tego co czytam poza sezonem noclegi na Ibizie są tanie, w restauracjach też jest taniej, a jak wygląda to pod kątem klubów? Wiadomo, że w sezonie jest masakrycznie drogo. Poza sezonem jest cokolwiek otwarte? Jeśli tak to czy jest taniej?

#25 PostWysłany: 13 Wrz 2012 11:14 

srebrny
kluby sa cholernie cholernie drogie. bylem w klubie pascha, 24.05.12 bodajze, wtedy bylo otwarcie na sezon, opening party, dj-em byl david guetta, wejscie kosztowalo... 70euro.... male piwo 0,3 12euro, cola 10e, cola redbull 17e...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Wrz 2012 11:34 

Trochę odkopane ale byłem to się wypowiem : ) Tym bardziej, że wybraliśmy się tam na początku pażdziernika, podobnie jak w maju poza sezonem. Pogoda super, ciepło i słonecznie, temepratura wody w sam raz. Spanie można było znaleźć już od 10 ojro za noc, choć my obozowaliśmy głównie w terenie. W nocy nie najgorzej, dość ciepło, śpiwór, długie spodnie+bluza i można kimać. Dzięki spotkanym Polakom czasem udawało nam się zostawić cały sprzęt podróżniczy i ruszyć w teren (czytaj na imprezę). Największe kluby na wyspie otwarte tylko w czerwcu-wrześniu, ale w miastach (a przynajmniej w San Antonio, gdzie głównie byliśmy) można było znaleźć jakiś klubik. To pewnie nie to samo co Pacha czy Amnesia, ale i tak było gorąco (tym razem w przenośni). Kawiarnie czy wspomniane małe kluby otwarte całą noc, wejściówki za free, było co robić. Wyspa bardziej mi się podobała niż Majorka, polecam wszystkim spontanicznym śpiworowiczom : )
EDIT: A co do wspomnianego wyżej wejśćia za 70 euro i drinka za 17. Niewiele więcej wyniosła mnie CAŁA dwutygodniowa wycieczka (z lotem, jedzeniem, spaniem łącznie około 550 zł, byłoby taniej gdybyśmy nie spędzili nocy czy dwóch w hostelu), więc duże kluby warte do polecenia jeśli komuś nie zależy na kasie - w innym wypadku warto kombinować, a można się bawić na podobnym poziomie za znacznie niższą cenę.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Wrz 2014 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 865
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
eXe napisał(a):
I my też wróciliśmy,
to samo co poprzednicy, wyspa na wymarciu, dopiero od maja zaczyna się sezon, dla mnie to dobrze, brak aut na drogach, dobra pogoda do zwiedzania, choć ciężko zjeść coś ciepłego.
Byliśmy w hotelu w San Antonio. Miło przyjemnie, gadająca papuga i doba za 7.5 E ze śniadaniem.

Warto poszukać auta (jeśli ktoś chce wypożyczyć) wcześniej bo jednak ceny na wyspie nie powalają, my wybraliśmy Nisana Note za 45 E za 2 dni. Przejechalismy 300 km, benzyna ok 1.3 E za litr. Wyspa właściwie objechana calutka, bardzo fajna, poza sezonem bardzo spokojna, nie ma pośpiechu.

Przykład cen:
Chleb tostowy: 1.2 E
Piwo 1 l. San Miguel -1.3 Euro.

Ogólnie bardzo polecam wizyte.

Witam,
czy mógłbyś podać namiary na hotel w którym byłeś? wybieram się na Ibizę w październiku i szukam w miarę taniego lokum.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Wrz 2014 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 26 356
Krajów: 3 / 1.4%
maci3q napisał(a):
Ja byłem w październiku, polecam wypad na Formentere (rejs w obie strony = 18 euro), można zobaczyć ciekawe saliny z endemiczną florą i fauną, szczególnie dużo jaszczurek :) Zabytków na Ibizie prawie nie ma, poza tym ja jestem fanem przyrody.

Również polecam, Formentera jest 10 razy ładniejsza od Ibizy. Najlepsza plaża: Ses Illetes.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 11 Wrz 2014 20:24 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Dodam i ja coś od siebie. Jako fanatyk Balearów na Ibizie wylądowałem 2-krotnie (2011 i 2012) + 1 razem przypłynąłem promem z Barcelony (2009). Całość ująłem w foto-relacji z pobytu na wyspie, link : ibiza.

Może się komuś przyda ta relacja. Chciałbym tylko zaznaczyć, że Ibiza jest różnorodna. Każdy znajdzie coś dla siebie :-) Imprezy to jedno, ale zatoczki z morzem ciepłym jak zupa...to jest to.

Image

Image

Image

Przedmówcy piszą o Formenterze. Chill Out 100%. Kto nie był, powinien :-)

Link : formentera

i poniżej wspomniane wcześniej w temacie Ses Salines...

Image

Pozdrawiam,
K
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Wrz 2014 20:41 

Warto też odwiedzić sobotni jarmark, na hipodromie w Elvissa.
Można tam spotkać ostatnich prawdziwych hippisów. Mieszkają na Ibizie od lat 70-tych.
Grają na bębnach i sprzedają własnoręczne wyroby, związane z tą subkulturą. Kolorowe ciuszki, koraliki itp. Byłem tam parę godzin i nie nudziłem się wcale. :D
 PM off  

#31 PostWysłany: 14 Wrz 2014 08:30 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Warto też odwiedzić sobotni jarmark, na hipodromie w Elvissa.
Można tam spotkać ostatnich prawdziwych hippisów. Mieszkają na Ibizie od lat 70-tych.
Grają na bębnach i sprzedają własnoręczne wyroby, związane z tą subkulturą. Kolorowe ciuszki, koraliki itp. Byłem tam parę godzin i nie nudziłem się wcale. :D

W tematyce hipisowskiej polecam plażę Benirras na północy wyspy, gdzie hipisi zbierają się wieczorami i dają koncerty przy akompaniamencie zachodzącego słońca.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Wrz 2014 16:39 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Bylem na poczatku lipca w San Antonio. Mieszkalem w hostal Horizonte i bylo niezle, lokalizacja dobra i warunki tez znośne. Rejs na Formentere 30e/osoba/RT. Uwazam ze warto i napewno nie żałuję ze poplynalem bo widoki i klimat rekompensują w 100% koszt tego "nietaniego" rejsu. Plaze dookoła San Antonio sporo oddalone i nawet rowerem troche sie zejdzie zeby sie do nich dostac i pozniej wricic, autobusy miejskie tez do najtanszych nie należą i rozklad jazdy w szczycie sezonu nie powala częstotliwością kursów. Stare miasto w Ibiza town ladne i ze wzgórza rozciagaja sie ladne widoki. Plaza przy klubie bora-bora w godzinach popoludniowych wyglada jak male wysypisko ale kazdy kto wczuje sie w imprezowy klimat nawet nie zwroci na to uwagi ;p kluby bardzo drogie i na dobra impreze trzeba przeznaczyc 35-40e

#33 PostWysłany: 14 Wrz 2014 23:51 
Awatar użytkownika

konrad91 napisał(a):
Rejs na Formentere 30e/osoba/RT.

Pamiętasz jakimi liniami płynąłeś?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 15 Wrz 2014 10:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
lucas napisał(a):
konrad91 napisał(a):
Rejs na Formentere 30e/osoba/RT.

Pamiętasz jakimi liniami płynąłeś?

http://www.aquabusferryboats.com/es/tic ... a-regular/ tu masz nawet prawdopodobnie taniej.
wpisz "ferry ibiza formentera" w googlach i będziesz miał mnóstwo.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości