Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Wrz 2012 22:08 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
Jak w temacie - prosiłbym o wskazówki dotyczące wyjazdu objazdowego do Portugalii. Na forum można znaleźć sporo informacji o południu, ale czy był ktoś i mógłby opisać pozostałe części kraju? Interesuje mnie głównie przyroda, ładne miejsca widokowe, plaże, niekoniecznie zabytki czy miasta ;) Takie Wasze godne polecenia miejsca - są oczywiście przewodniki, ale osobiste relacje też z chęcią bym poczytał
pozdr

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 09 Wrz 2012 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
planuje wypad w okresie 13-20 pazdziernik

bedzie to jazda niczym wsciekly pies po calej Portugalii

Laduje w Porto: ruszam trasa Porto-Braga-Guimares-Aveiro-Sintra-Lizbona-Fatima-Evora-Algarve

Na ile starczy sil i czasu zobaczymy sam czekam na Wasze inne propozycje, napisalem dodatkowo juz do ambasady Portugalii z prosba o przeslanie folderow prospektow etc mogacych pomoc mi w planowaniu podrozy :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Wrz 2012 23:01 

właśnie dzisiaj wróciłem z objazdówki po "całej" Portugalii, zaczepiając jeszcze o Hiszpanię (stamtąd był powrót), zdjęcia się już zgrywają :D cała podróż wspaniała, polecam Portugalię każdemu kto ma okazję się tam wybrać! jak znajdę chwilę i ochłonę po 2 tygodniach wojaży może uda mi się coś opisać, ale najlepiej samemu poszukać, poczytać, wtedy najwięcej skorzystasz i zapamiętasz, ja jechałem od Porto kończąc na Faro, po drodze odwiedzając takie miejsca jak:
Porto - Aveiro - Coimbra - Leiria - Peniche - Fatima - Tomar - Lizbona - Sintra - Cabro da Roca - Evora - Burgau - Faro (nie sposób wszystko zwiedzić i dobrze zobaczyć w krótkim czasie :roll: ) na sam koniec była Sewilla i Madryt, napisz konkretnie pytanie, co chciałbyś wiedzieć, jeżeli będę potrafił postaram się na nie odpowiedzieć, będzie łatwiej i "szybciej" ;) udanego wyjazdu!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Wrz 2012 11:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Mokry :) Pytanko - przejazd autostradami opłacales na poczta po podaniu nr rejestracji?

Electronic tolls /

There are some highways in Portugal on which the tolls are electronic only. It means that there are no cabins and the passing of vehicles is detected by devices placed at the beginning of those highways.
The highways are identified at the beginning with: "Electronic toll only".

The highways concerned:

Norte Litoral (Littoral North-highway)
- A27/IP9: Viana do Castelo - Ponte de Lima
- A28/IC1: Viana do Castelo - Porto

AE Transmontana
- A4: Variante Sul de Bragança

Interior Norte
- A24/IP3: Vila Verde da Raia (border) - Viseu

Grande Porto
- A4: Matosinhos - Águas Santas
- A41/IC24: Perafita/Freixieiro - Sêroa (Oeste)
- A42/IC25: Sêroa (Oeste) - Lousada

Centro (Costa de Prata)
- A17/IC1: Estádio de Aveiro - Mira – Autoestrada do Litoral Centro (entre Mira e Aveiro)
- A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) - Vilar Formoso (fronteira)
- A29/IC1: Miramar - Angeja

Centro (Beira Interior)
- A23/IP6: Torres Novas - Guarda

Lisboa Region (Pinhal Interior)
- A13/IC3: Atalaia - Tomar

Lisboa Região (west littoral)
- A8/IC36: Variante Sul de Leiria
- A19/IC2: Variante da Batalha

Baixo Tejo
- A33 - Belverde - Coina

Algarve (Via do Infante)
- A22: Lagos - Castro Marim
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Wrz 2012 11:51 

correos napisał(a):
planuje wypad w okresie 13-20 pazdziernik

bedzie to jazda niczym wsciekly pies po calej Portugalii

Laduje w Porto: ruszam trasa Porto-Braga-Guimares-Aveiro-Sintra-Lizbona-Fatima-Evora-Algarve

Na ile starczy sil i czasu zobaczymy sam czekam na Wasze inne propozycje, napisalem dodatkowo juz do ambasady Portugalii z prosba o przeslanie folderow prospektow etc mogacych pomoc mi w planowaniu podrozy :)

Również noszę się z takim zamiarem ale na przyszłą wiosnę. Daj znać czy ambasada w ogoe odpowiedziała na Twoją prosbę?pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Wrz 2012 12:14 

correos napisał(a):
Mokry :) Pytanko - przejazd autostradami opłacales na poczta po podaniu nr rejestracji?

Electronic tolls /

There are some highways in Portugal on which the tolls are electronic only. It means that there are no cabins and the passing of vehicles is detected by devices placed at the beginning of those highways.
The highways are identified at the beginning with: "Electronic toll only".

The highways concerned:

Norte Litoral (Littoral North-highway)
- A27/IP9: Viana do Castelo - Ponte de Lima
- A28/IC1: Viana do Castelo - Porto

AE Transmontana
- A4: Variante Sul de Bragança

Interior Norte
- A24/IP3: Vila Verde da Raia (border) - Viseu

Grande Porto
- A4: Matosinhos - Águas Santas
- A41/IC24: Perafita/Freixieiro - Sêroa (Oeste)
- A42/IC25: Sêroa (Oeste) - Lousada

Centro (Costa de Prata)
- A17/IC1: Estádio de Aveiro - Mira – Autoestrada do Litoral Centro (entre Mira e Aveiro)
- A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) - Vilar Formoso (fronteira)
- A29/IC1: Miramar - Angeja

Centro (Beira Interior)
- A23/IP6: Torres Novas - Guarda

Lisboa Region (Pinhal Interior)
- A13/IC3: Atalaia - Tomar

Lisboa Região (west littoral)
- A8/IC36: Variante Sul de Leiria
- A19/IC2: Variante da Batalha

Baixo Tejo
- A33 - Belverde - Coina

Algarve (Via do Infante)
- A22: Lagos - Castro Marim

W wypożyczalni zaopatrzyłem się za dodatkową opłatą (bodajże 13€) w urządzenie do elektronicznego poboru opłat, tzw. Via Verde, aby dodatkowo nie mieć "kłopotu" z dokonywaniem opłat na poczcie, tych specjalnie nie widziałem, nie rzucają się w oczy ;) Korzystałem ze swojej nawigacji i tak zostałem skierowany na płatną A22 jadąc z Evory do Burgau, mimo, że wybrałem opcję, aby unikać tras płatnych. Zdarzyło mi się też wjechać w okolicach Lizbony na płatną autostradę, ominąłem jeden zjazd o zaledwie kilkadziesiąt metrów, przejechałem bardzo mały kawałek, po czym był wyjazd. W tym drugim przypadku były bramki i pobierało się bileciki, przy wyjeździe zapłaciłem 0,25€ :lol: Tak więc doświadczenia z opłatami na poczcie nie mam, było to dla mnie zbyt "skomplikowane" rozwiązanie ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Wrz 2012 12:56 
Site Admin

ja osobiście na rozległe opisy nie liczę, gdybyś mógł napisać np 5 miejsc które najbardziej Ci się podobały i jednozdaniowo dlaczego to już było by super;)
gdy już sfinalizuje w głowie trasę przyjdzie czas na konkretne, "techniczne" pytania ;)

#8 PostWysłany: 10 Wrz 2012 13:53 

mokry napisał(a):
correos napisał(a):

W wypożyczalni zaopatrzyłem się za dodatkową opłatą (bodajże 13€) w urządzenie do elektronicznego poboru opłat, tzw. Via Verde, aby dodatkowo nie mieć "kłopotu" z dokonywaniem opłat na poczcie, tych specjalnie nie widziałem, nie rzucają się w oczy ;) Korzystałem ze swojej nawigacji i tak zostałem skierowany na płatną A22 jadąc z Evory do Burgau, mimo, że wybrałem opcję, aby unikać tras płatnych. Zdarzyło mi się też wjechać w okolicach Lizbony na płatną autostradę, ominąłem jeden zjazd o zaledwie kilkadziesiąt metrów, przejechałem bardzo mały kawałek, po czym był wyjazd. W tym drugim przypadku były bramki i pobierało się bileciki, przy wyjeździe zapłaciłem 0,25€ :lol: Tak więc doświadczenia z opłatami na poczcie nie mam, było to dla mnie zbyt "skomplikowane" rozwiązanie ;)

Oplaty na poczcie sa rzeczywiscie skomplikowane...
Idziesz do okienka podajesz nr rej pojazdu i Pani drukuje Ci wykaz jakimi drogami jechales, kiedy i ile sie nalezy i płacisz. Masz na to 5 dni.
A poczty sa w kazdej miejscowosci, zwykle w samym centrum, wiec nie ma absolutnie zadnego problemu.
Ja wrocilem z portugalii kilka tyg temu i te drogi "electronic tall only" zaskoczyly mnie bo nie bylo info ani w przewodniku, ani temat nie byl poruszany na forach, wiec troche sie zaniepokoilem gdy przejechalem sie taka droga.

#9 PostWysłany: 10 Wrz 2012 21:40 

Washington napisał(a):
ja osobiście na rozległe opisy nie liczę, gdybyś mógł napisać np 5 miejsc które najbardziej Ci się podobały i jednozdaniowo dlaczego to już było by super;)
gdy już sfinalizuje w głowie trasę przyjdzie czas na konkretne, "techniczne" pytania ;)

Porto - 1 dzień to zbyt krótko, lepiej 2+, piwnice pełne win, piękne miasto, trzeba koniecznie zobaczyć (podobało mi się najbardziej w całej Portugalii, może też dlatego, że to pierwsze od którego zacząłem zwiedzanie)
Lizbona - dość dużo do zobaczenia, można sobie pospacerować, przejechać 28, itd.
Cabo da Roca - wiadomo, koniec Europy ;)
Burgau - cicho i spokojnie (sierpień/wrzesień), prawie jak na bezludnej plaży, można sobie odpocząć...

pozostałe, w których byłem też powinienem zarekomendować, z wielu różnych powodów, Tomar/Fatima (za jednym razem), Evora, Sintra, Coimbra

najmniej podobało mi się Faro (nie przypominało mi żadnego z pozostałych miast w Portugalii, w których już byłem), Lagos to typowe miejsce kurortowe

hansel napisał(a):
Oplaty na poczcie sa rzeczywiscie skomplikowane...
Idziesz do okienka podajesz nr rej pojazdu i Pani drukuje Ci wykaz jakimi drogami jechales, kiedy i ile sie nalezy i płacisz. Masz na to 5 dni.
A poczty sa w kazdej miejscowosci, zwykle w samym centrum, wiec nie ma absolutnie zadnego problemu.
Ja wrocilem z portugalii kilka tyg temu i te drogi "electronic tall only" zaskoczyly mnie bo nie bylo info ani w przewodniku, ani temat nie byl poruszany na forach, wiec troche sie zaniepokoilem gdy przejechalem sie taka droga.

z Twojego opisu faktycznie wygląda na skomplikowane ;) ale ja opierałem się na wcześniejszych poradach innych osób w internecie, mówili, że trzeba podawać jakimi drogami się przejechało (ze zidentyfikowaniem miałbym mały problem), poza tym podczas całej podróży widziałem tylko jedną placówkę pocztową :roll:

Ostatnio edytowany przez mokry, 11 Wrz 2012 08:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Wrz 2012 22:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Mokry pomyliles osoby cytujac

Ja dopiero sie wybieram do Portugalii i zbieram informacje odnosnie odplatnosci za drogi ktore wymienilem :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Wrz 2012 22:50 
Site Admin

dzięki! jeśli ktoś jeszcze miałby czas napisać kilka słów w tym stylu co mokry to będę wdzięczny!

#12 PostWysłany: 11 Wrz 2012 08:26 

correos napisał(a):
Mokry pomyliles osoby cytujac

dzięki :) zmienione...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Wrz 2012 08:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Bylem w Portugalii dwukrotnie, pierwszy raz z 15 lat wstecz na dzikusa autam spiac na plazach i jedzac paprykarze szczecinskie :) wiec informacje z tego okresu sa bezuzyteczne. W zeszlym roku bylem z zona i córka na Algarve. Skupie sie wiec na wrazeniach z tego wlasnie regionu.

Faro, Olhao, Tavira, Monte Gordo - dla mnie rozczarowanie, spacer po tych miastach ani mnie niczym nie zachwycil ani nic nie utkwilo na dluzej w pamieci. W tym roku nie planuje ani dnia pobytu na wschód od Albufeiry.

Dla mnie prawdziwą perełka na Algarve jest wybrzeze i magiczne plaze. Zobaczylem kilka plaz i zachorowałem na nie :) kilka dni spedzilem jezdzac od poranka a wracajac noca, "zaliczajac" kolejne urokliwe plaze zatoczki klify skaly etc, ogromny plus wiekszosc atrakcyjnych plaz nie ze wzgledu na komercje ale na walory widokowe jest swietnie oznakowana i kluczac za strzalkami dociera sie az nad sam brzeg.

Z wschodu na zachod.
Olchos se Agua, Albufeira, Gale, Armacao de Pera, Benagil, Carvoeiro, Portimao, Lagos, Luz, Sagres - na te trase z sentymentu poswiece jeden dzien

Z poludnia na połnoc
Od Sagres do Sines - ten odcinek planuje poswiecic jeden dzien

Ja sobie troche skomplikowalem sprawe bo mam wylot i powrot z Porto a reszta ekipy nie chce latac na trasie Porto-Faro wiec trase polnoc poludnie zrobie linia brzegowa, a wracac bede trasa rownolegla do autostrady byc moze IC1. Moze to lepiej posmakujemy pelniej Portugalie. Wrocimy zarznieci iloscia kilometrow brakiem snu ale mam nadzieje nasyceni na dluzej Portugalią.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Wrz 2012 23:15 

Witajcie
Lecimy we dwójke do Porto i z powrotem 13-18 październik i jeszcze na jeden dzień chcemy sie przelecieć do Faro. Jezeli ktos z wynajmujących samochód miałby dwa wolne miejsca w aucie na wypad npdo Bragi to z checia sie zabierzemy i dorzucimy do kosztów.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Wrz 2012 11:58 

Ja lecę 10.10 i wynajmuję auto w Faro od 11.10. Jak ktoś ma ochotę dołączyć na trasę: Faro-Sevilla-Gibraltar-powrót do PT i całe wybrzeże Algarve-Lizbona-Sintra-Fatima-Porto
to zapraszam:
romeyy@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Wrz 2012 21:53 
Awatar użytkownika

platynowy
Przydatna stronka dla zamierzajacych sporo kilometrow krecic autem po Portugalii

http://www.precoscombustiveis.dgeg.pt/
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Wrz 2012 11:31 

RomeY napisał(a):
Ja lecę 10.10 i wynajmuję auto w Faro od 11.10. Jak ktoś ma ochotę dołączyć na trasę: Faro-Sevilla-Gibraltar-powrót do PT i całe wybrzeże Algarve-Lizbona-Sintra-Fatima-Porto
to zapraszam:
romeyy@gmail.com

10.10 środa – przylot Faro, nocleg, CS lub hostel

11.10 czwartek – śniadanie, miasto, odbiór auta, 12:00 wyjazd kierunek Sevilla N125 = 200km, 3h

15:00 Sevilla – krótkie zwiedzanie

18:00 Sevilla -> Gibraltar 213km, 3h

21:00 Gibraltar – nocleg tam lub wcześniej w La Linea de la Concepcion lub Palmanes, San Roque, Compamento, CS lub hostel

12.10 piątek – Gibraltar -> Tarifa -> Jerez de la Frontera -> Tavira = 450km

Zwiedzanie Gibraltar i przylądek Tarifa, podróż

Nocleg Monte Gordo lub Lagoa lub Tavira, CS lub hostel

13.10 sobota – Tavira -> Albufeira -> Silves -> Portimao (Praia da Rocha) -> Lagos -> Sagres = 200km

Nocleg w Sagres CS lub hostel, (ewentualnie przylądek i powrót do Faro i nocny trip do Lizbony)

14.10 niedziela– Sagres -> przylądek St. Vincent -> Faro = 150 km

Oddanie auta

Faro -> Lizbona autobus 20€, miasto nocą, nocleg

15.10 poniedziałek – Lizbona w dzień, wynajem auta (?), podróż do Sintry, Cabo da Roca, powrót Lizbona, nocleg

16.10 wtorek – Lizbona w dzień -> Fatima (?) -> Porto (bus), nocleg CS lub hostel

17.10 środa – Porto w dzień, winnice, nocleg CS lub hostel

18.10 czwartek – wylot do Bergamo, miasto, nocleg CS lub hostel

19.10 piątek – powrót do Polski

romeyy@gmail.com
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#18 PostWysłany: 09 Paź 2012 09:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Na stronie rentspain.com promocja na wynajem aut.

Bookowalem przed chwila 13-20.10.2012 /citroen c1, ford ka/ odbior zwrot w Porto cena 61,95 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Paź 2012 21:32 
Site Admin

Ok, to jako że jestem już po tripie, może komuś przyda się moja opinia/doświadczenia;)

Ogólnie należy pamiętać że nie ma zniżek studenckich w odwiedzanych miejscach (jedyny wyjątek - oceanarium w Lizbonie- zniżka..10% :D), isic nie honorują, wejścia są drogie, po min 6-7euro za każdy zamek/klasztor/pałac, w poniedziałek zabytki w większości są nieczynne, dość wcześnie też zamykają wieczorami
Koszta - jedzenie z pingo bardzo tanie jak na Portugalię, ceny porównywalne do polskich, alkohol czasami tańszy - wina, benzyna ok 1,7euro za 95.. Hotele/hostele - nie wiem, nie sprawdzałem;)

Odwiedziłem:
Porto - wiadomo, jeden z fajniejszych punktów w Portugalii, urokliwie, mi zwłaszcza przypadła do gustu Villa Nova de Gaia z tamtejszymi degustacjami, nie są zupełnie nachalni jeśli chodzi o sprzedaż, poza tym Ribeira, Livraria Lello..
Bucaco – las jak las, ale pałacyk przemieniony w hotel bardzo urokliwy, polecam
Serra da Estrela – najwyższe góry, planowałem treking ale pogoda przeszkodziła (widoczność na 1,5m i deszcz:/) jednak myślę z tego co czytałem że warto, pomocna stronka http://www.manteigastrilhosverdes.com/en
Belmonte - nie odwiedzać..
Piodao – wioska z łupków w górach, ekstra
Coimbra - fajny klimacik, pomieszanie średniowiecznego miasteczka z rzeszami studentów
Montemor-o-velho - nic specjalnego.. jakby komuś się bardzo nudziło
Tomar – templariusze, super wrażenie, zdecydowanie warto
Batalha, Alcobaca – klasztory, Batalha chyba trochę bardziej mi się podobała, ale warto oba
Grutas de Mira de Aire – mega jaskinie, największe w Portugalii, szkoda że kicz zabija część ich naturalnego uroku (sztuczne dodatki pod turystów)
Monsanto- omijać szeroko, nic! tam nie ma (a kilka przewodników poleca..)
Sintra – sporo pałacy, willi, zamek - warto wejść na zamek, świetne widoki, no i obok bajkowy pałac (niestety we wnętrzu nie udało mi się być - byłem jak był nieczynny)
Mosteiro Palácio Nacional de Mafra - z zewnątrz robi imponujące wrażenie, też niestety nie wiem co do wnętrza - był zamknięty.
Cabo da rocco – najdalej na zachód wysunięty punkt, bardzo malowniczo, z akcentami polskimi;)
Lizbona - no wiadomo że warto:) oceanarium zapierające dech w piersiach (ale może dlatego że jestem akwarystą i nurkiem w jednym, taki konik;), a z bardziej klasycznych mosteiro dos jeronimos koniecznie trzeba odwiedzić, oraz pobliską tower of belem, no i centrum też fajne, jednak wolę Porto;)
Evora – stare miasto, sympatycznie, jak ktoś jest po drodze
No i z akcentów plażowo widokowych, najpierw zachód
Zambujeira de Mar - fajne klify, ładna plaża, no ale jak na zachodzie - fale
Praia Amalia – bardzo trudno znaleźć, ale najładniejsza plaża z zachodniego wybrzeża, z Brejao trzeba poszukiwać
Praia de Odeceixe - z rzeką, fajnie to wygląda, no ale do południa się nie umywa
Cabo de São Vicente - najdalszy południowo-zachodni punkt, widok fajny, ładnie też widać z Praia de Belixe
No i południe, cud, miód i orzeszki :D W mojej subiektywnej opinii kolejno pod względem piękności (od tej naj):
Praia de Marinha(!!!), Camilo, Sao Rafael, Dona Anna, i dalej już gorzej ale nadal ładnie Vau, Rocha

Jeśli zaś chodzi o samochód - ja miałem nieprzyjemne doświadczenia, wypożyczałem z auto europe, miała być karta obciążona wedle umowy do ok 250euro (koszta wypożyczenia + paliwo + podatek), ale od guerin dowiedziałem się że tyle to mi pośrednik obciąży jeśli chce, oni obciążą na tysiące euro, musiałem ubezpieczenie dokupić
poza tym parkowanie - horror, trzeba bardzo uważać gdzie można - często jest znak że postój możliwy ale pod spodem dopisek po portugalsku - który może znaczyć cokolwiek, od "tylko w pełnię księżyca" po "dla siwobrodych mężczyzn w kapeluszach"
z plusów - omijałem całkowicie autostrady, ich ekspresówki są aż nadto dobre - niby jednopasmowe ale w poboczem szerokim na drugie tyle, odgrodzone i z telefonami alarmowymi - takie jednopasmowe autostrady

Mam nadzieję że komuś się przyda to co wypociłem;) w razie czego chętnie odpowiem na pytania
Davepl lubi ten post.
Davepl uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 19 Paź 2012 19:06 

My tez juz z powrotem, doświadczenia z wypozyczalnia - guerin bardzo ok, wzielismy ubezpieczenie, zeby nie zablokowali nam całego limitu karty, dostalismy autko 2 klasy wyzsze niz zamówiona ibiza - meganke kombi GT line w dieslu, która spaliła smiesznie mało paliwa.

Turystycznie ruszylismy na pólnoc -
Porto - niezwykłe miasto, jak wyzej :)
Braga - ciekawe koscioły, samo miasto mało ciekawe
Bom Jesus - kościól piekgrzymkowy i piekne schody do niego - warto zobaczyć.
Park narodowy peneda-Geres - niestety pogoda sie tak zapsuła, ze nie było sensu z autka wysiadac, ale jest tam przepieknie
Guimaraes - piekne stare miasteczko, jak ktoś lubi takie klimaty polecam
Viana do Castelo - urocze, szczególnie poza sezonem gdy sa tylko miejscowi
Camihna, maleńkie i sliczne
Moncao - ciekawie połozone ale samo srednio ciekawe, z olbrzymimi fortyfikacjami, po drugiej stronie rzeki/granicy tez ufortyfikowane miasto.

W Porto polecam hotel Grande Rio - maleńkie pokoje z łazienkami ale bardzo czysto, przyzwoite sniadania i bardzo dobra cena.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości