Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Czy jesteś za usunięciem tego tematu trwale?
Ankieta zakończyła się 05 Wrz 2012 19:19
Tak - całkowicie 35%  35%  [ 38 ]
Nie - niech zostanie w obecnym miejscu 50%  50%  [ 55 ]
Jestem za przeniesieniem go do "Luźne gatki" 15%  15%  [ 16 ]
Razem głosów : 109
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:22 

Witam, nie rozumiem wogóle dlaczego komuś to tak bardzo przeszkadzało, nawet jeśli coś kopiował z innych stron to też przecież musiał to "znaleść, wyszukać"...ja mu jestem wdzięczna za czas i pracę którą zrobił. Szkoda, że jest tyle zawistnych ludzi NIE chcesz nie czytaj i tyle, ale daj pisać innym jak mają na to ochotę!!!!!!!!
 Profil Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:22 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Krajów: 24 / 11.2%
jacek69 napisał(a):
[...] bo nie każdy sprzedawca chce, by sprzedawano jego towar, [...]

Znam jedną z niewielu pewnie sytuacji, gdy sprzedawca nie chce, aby sprzedał się jego towar - to przypadek, gdy pomylił się i zaniżył jego cenę. A takie znaleziska są jak najbardziej na F4F nagłaśniane, reklamowane i omawiane. Zamknąć F4F ? O to Ci chodzi ?
:lol:
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:24 

Pan napisał(a):
Uważam, że Maris83 powinien dodać jeszcze jedną opcję w ankiecie - kto jest za, żeby Maris83 "odczepił się" od lukasz.zst (i przestał nabijać sobie w ten sposób posty na forum). Będę za.

BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:25 

Zbanowany
niebieski
najlepiej byloby zrobic opcje na forum typu 'ignoruj uzytkownika'.
I ten komu nie pasuje posty lukasza po prostu by ich nie widzial.
Proste rozwiazanie jak drut.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:26 

Maris83 napisał(a):
Ja rozumiem, że osoby z mniejszym stażem nie miały do czynienia z promocjami, i to co on tam wkleja może dla nich wydawać się ciekawymi ofertami, jednakże tak nie jest. Ciekawe oferty pojawiają się na stronie głównej serwisu oraz w w/w dziale "Promocje + znalazłem/łam tani przelot" - ale jego temat tego nie obejmuje już.

Nie zgodzę się. Mam duży staż w szukaniu lotów a sama skorzystałam ze znalezisk Łukasza. 12 moich znajomych także (6 różnych ofert). Cżasem jest tak, że na stronie głównej pojawi się super promocja ale daty/miejsca wylotu nie pasują. I wtedy w wątku Łukasza znajduje się inne daty/miejsca wylotu - w moim przypadku było tak już 3 razy. Ułatwia to bardzo sprawę.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 114 845
Krajów: 22 / 10.2%
niebieski
Ja tylko nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego niektóre osoby chcą uszczęśliwiać na siłę innych

I mean, jeśli widzisz że ktoś bierze kota i zaczyna zjadać żywcem to słusznie podnosisz raban bo to niemoralne i nielegalne, ale jeśli ktoś wrzuca na forum posty które Cie nie interesują to najrozsądniejsze wydaje mi się nie podnoszenie rabanu i wołanie o skasowanie tych postów (bo wtedy osoby które sa zainteresowane także nie będą mogły ich czytać!), tylko... nie czytanie ich
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.6%
złoty
jasiek napisał(a):
moim zdaniem, opinie, że temat od łukasza.zst powinno sie przerzucić do "luźne gatki" dlatego, że jest na wierzchu, powtarza się, albo co chwilę się tam coś pojawia i przez to nie widać innych tematów sa niewłaściwe- w czym problem otworzyć zakładkę "promocje+znalazłem" i przejrzeć listę tematów, powiedzmy raz na dzień. Jak ktoś inny w innym temacie napisze i przez to nie pojawi się Wasz ulubiony temat na wierzchu to też psioczycie? Łukasz.zst nie wychodzi ze swoimi ofertami poza swój temat, co widać tez w tym że często treść się pokrywa, ale nie zarzuca każdego działu. Jeśli chcę znaleźć jakiś tani lot w dane miejsce to i tak używam opcji "szukaj". Poza tym zawsze lepiej, żeby było więcej informacji niż mniej w jednym miejscu. A jak ktoś nie chce, to niech nie patrzy na ten temat, albo doda Łukasz.zst do ignorowanych. Z tego co zauważyłem, to on nie komentuje cudzych wypowiedzi jeśli nie dotyczą go osobiście.
Pozdro i udanych łowów. :)

Jakbym oglądał zakładkę promocje znalazłem tani lot raz dziennie to nawet bym nie powąchał śladu po niektórych promocjach/błędach itp. Nie byłbym w Barcelonie za 54zł nie leciałbym do Japonii za 350zł itd.
Choć ja ignorowałem ten temat, nie przeszkadza mi jego lokalizacja i się w nim nie wypowiadałem to biorąc pod uwagę jego wartość merytoryczną, uważam, że lepsze miejsce to luźne gatki a nie promocje. Promocje z nich b.często były żadne ...

#28 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:49 
Awatar użytkownika

złoty
Maris83 napisał(a):
smartflyer napisał(a):
Temat jest w porządku. Po prostu cwaniak maris chciał być cwańszy od innych i podbierać promocje. Dlatego go irytuje częste wpisywanie postów, bo ktoś pokrzyżował jego szyki i musi teraz wchodzić na forum jak każdy by przejrzeć czy jest coś nowego. Teraz szanse się wyrównują dla wszystkich.

Że tak zapytam: co Ty p*****isz użytkowniczku z 1 postem? :lol: :lol: :lol:

Gaszpar napisał(a):
Jakbym oglądał zakładkę promocje znalazłem tani lot raz dziennie to nawet bym nie powąchał śladu po niektórych promocjach/błędach itp. Nie byłbym w Barcelonie za 54zł nie leciałbym do Japonii za 350zł itd.
Choć ja ignorowałem ten temat, nie przeszkadza mi jego lokalizacja i się w nim nie wypowiadałem to biorąc pod uwagę jego wartość merytoryczną, uważam, że lepsze miejsce to luźne gatki a nie promocje. Promocje z nich b.często były żadne ...

Dokładnie - przenieść do "luźne gatki" i nie będzie problemu. Absolutnie jego aktywność nie zasługuje na bycie w dziale z promocjami lotniczymi. Gaszpar, wyjaśnij tym ludziom to jakoś, bo mi się pomału kończy cierpliwość.

Maris jak widać, cześć użytkowników uważa, że podróż ze Stambułu do Delhi za 350E to promocja.Dla części to śmiech na sali...
My szukamy lotów za złotówkę no albo i za zero. Latamy z infantami, które zostały w domu:-) A inni wielbią Łukasza z jego "promocjami".
Mnie tylko zastanawia dzisiejszy przykład bo tam zajrzałem dzisiaj, promocje Qatara były wypisywane na forum od rana pisały też MP i L też od nocy/rana a Łukasz pisał o 18 jako swoje znaleziska ... Cóż wypada pogratulować i myśleć, że to nie było tylko kopiowanie.

#29 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:51 
Awatar użytkownika

Maris83 napisał(a):
Witajcie, dostrzegając fakt, iż tylko mnie irytuje temat "Znaleziska od lukasza" chciałbym przeprowadzić ankietę - czy jesteście za całkowitym zlikwidowaniem tego tematu. Ankieta potrwa 24 godziny.

Osobiście jestem jak najbardziej na tak, z kilku powodów:
Użytkownik ten spamuje, zamiast skorzystać z opcji "edytuj" woli dodać 30 wiadomości pod rząd z odstępem 30sek od każdej, przez co co chwile pojawia się nowa wiadomość w dziale "promocje lotnicze!". Nie są to jego znaleziska, a jedynie działanie kopiuj-wklej, a robi on to bez podania źródła co jest zwykłą kradzieżą artykułu, który ktoś napisał.

Widzę, że po naszej dyskusji nie odpuściłeś i nawet ankietę robisz...

MAJ GAT...

Musi Ci się nudzić...

#30 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:54 

Loty: 428
Kilometry: 511 350
Krajów: 58 / 27.0%
niebieski
No dobra ... zobaczymy co powie Kamil ...
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 04 Wrz 2012 22:57 
Awatar użytkownika

złoty
turecky napisał(a):
No dobra ... zobaczymy co powie Kamil ...

Pewnie nic i będzie to jedno z lepszych rozwiązań jakie można by zastosować w tej sprawie.

#32 PostWysłany: 05 Wrz 2012 00:11 

jacek69 napisał(a):
toczyliśmy procesy z handlarzami z allegro, którzy wykorzystywali nasze zdjęcia i materiały reklamowe bez naszej wiedzy i pozwolenia.

A sprzedawali wasze wyroby czy podróbki ? Bo jeżeli wasze, to nie widzę sensu w toczeniu procesów - ale ja może staroświecki jestem. lukasz.zst nie "sprzedaje" podróbek - tylko informuje o możliwości nabycia usług. Oryginalnych ...
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 05 Wrz 2012 00:23 

Maris83 napisał(a):
on to kopiuje i wkleja, bez żadnego źródła, łamiąc tym samym prawa autorskie.

O, neguje się politykę forum zabraniającą wklejania linków zewnętrznych ? Bo przecież jak dokładnie opisze źródło to tak, jakby podał link ... I dostanie za to bana, że chciał być sprytniejszy od admina i modów ...

Oj, nieładnie, nieładnie Maris83...
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 05 Wrz 2012 08:35 

uwazam ze jezeli "znalezisko od łukasza.zst" pomogło chociaz 1 osobie to jest potrzebne.
w tym miejscu dziekuje Ci za to ze dajesz te informacje

widze że tak naprawde w tym temacie chodzi o to gdzie powinien znajdować sie ten temat.
czy w promocjach czy tez w luznych gatkach.
przy promocjach mamy napisane - Zniżki i okazje
przy luznych - Rozmowy na tematy gdzie indziej na forum nie ujęte

gdzie bardziej pasuje temat Łukasza ??
dla mnie w promocjach.

dodatkowo wchodzac w ten dział mamy kilkadziesiat aktywnych tamatow, w tym ten Łukasza. Mozna wiec nie wchodzic w ten temat.
przy okazji popatrzcie ile osob go odwiedza.

zwroccie tez uwage ze np w czołowce nadal jest Tokio za niecałe 100E a przeciez tej "promocji" juz dawno nie ma - temat powinien trafic pewnie do spamu :) bo przeciez nikt wiecej sie nie załapie na te promocje bo juz dawno nieaktywna (notabene ja rowniez jade do Tokio na 6h)

dajmy wiec spokoj Łukaszowi i nich bedzie wiecej takich osob, ktore cos wyszukuja w sieci.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 05 Wrz 2012 08:47 

A może administratorzy boją się że okaże się iż część ofert sami "skopiowali" z tych stron "zapominając" o podaniu źródeł.
Inną kwestia jest że część osób nie zna dobrze języka niemieckiego lub angielskiego w jakim publikowane są w większości informacje na tych stronach więc i tak będzie czytać polskie strony i fora o promocjach lotniczych.

I nie ma tu sensu wykłócania się o godzinę dodania postu bo to też można sobie zmienić i mówić że się znalazło pierwszym info.
80% informacji na stronach to informacje powielane od siebie na wzajem i nie uważam tego za naganne ani za łamanie praw autorskich, ponieważ i tak właścicielami są linie lotnicze lub strony które sprzedają oferty, do nich należą prawa do znaków towarowych i ciekawi mnie czy strony informujące o promocjach zwracają się do tych firm o zgodę na użycie ich znaków towarowych, logo czy też innych zdjęć na których rozpoznać można logo.

Jest też coś takiego jak dozwolone użycie.
Nie zagłębiam się w temat lukasz.zst bo sam sobie sprawdzam strony z których bierze "natchnienie", można mu zwrócić uwagę że jak wkleja screeny to niech robi swoje, zawsze można użyć hostingu zdjęć i tam wstawiać takie screeny. zamiast wklejać grafiki zrobione przez innych.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 05 Wrz 2012 09:55 

Nie mam długiego stażu na tym forum, ale jednak trochę czasu już korzystam z internetu i z różnymi forami miałem do czynienia.
Moim zdaniem watek, o którym mowa w tym temacie nie powinien znajdować się w ty miejscu gdzie się znajduje obecnie.
Jeśli już go nie likwidować to przenieść do luźnych gatek albo nawet utworzyć specjalny dział i kto będzie chciał to sobie zasubskrybuje.
To wbrew pozorom naprawdę męczące takie otrzymywanie powiadomień co 30 sekund.

Co do samej wartości merytorycznej "znalezisk" to przyznaję że poziom jest raczej żenujący. Nie mówię tu tylko o tym że w większości to same screeny najgorsze są te posty żywcem wyciągnięte z jakiegoś translatora (szanujmy nasz język), gdzie aż razi to, że wklejającemu nie chciało się tego zedytować.
reasumując "znaleziska" w obecnej formie nie powinny mieć racji bytu na tym forum (IMO jednym z lepszych zarówno pod względem merytorycznym jak i każdym innym)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 05 Wrz 2012 14:40 

Zbanowany
Ja jestem za usunięciem tematu. Irytujące to jest

#38 PostWysłany: 05 Wrz 2012 15:00 

Maris83 napisał(a):
Poprzez kopiowanie informacji z innych serwisów, w których napisanie ktoś włożył trud - on to kopiuje i wkleja, bez żadnego źródła, łamiąc tym samym prawa autorskie.

Nie łamie żadnych praw, bo nie czerpie z tego żadnych korzyści. A co do praw autorskich, to skoro podnoszony jest ten temat to proponowałbym, skoro tak leży Ci dobro tego forum na sercu, zajęcie się konkurencyjnymi profilami i stronami dotyczącymi taniego latania. Tam to jest rżnięcie z fly4free. I to jest prawdziwe łamanie praw autorskich, bo twórcy innych stron zarabiają na nich (reklamy). W omawianym przypadku nie widzę łamania prawa autorskiego. I tak z ręką na sercu - ile podobnych newsów pojawiło się na forum a zostało skądś zerżniętych bez podania źródła?

A wracając - niech sobie Łukasz wrzuca, co tam chce. Po to jest forum, do tego jest stworzone. Widzę troskę o czystość na tym forum, ale w dziesięć minut znalazłbym mnóstwo śmieciowych postów, bzdurnych tematów, które nie wiem po co jeszcze wiszą. Tym bym się zajął a nie jałową dyskusją (która również zaśmieca forum) o to, czy ktoś ma prawo do zamieszczania postów, czy też nie. Skoro regulamin forum nie jest łamany - jego sprawa.
 PM off  

#39 PostWysłany: 05 Wrz 2012 15:28 

Już raz pytałem na łamach "fly4free" (zapytam jeszcze raz) co oznacza:
"© 2010-2012 <nazwastrony>. All Rights Reserved"

no co oznacza?
że można kopiować? że można kopiować do woli bez podania źródła? że można kopiować jeśli nie czerpie się z tego korzyści majątkowych?

@brigante32
jest po za tym pewna różnica pomiędzy wpisem bez podania źródła nawet takiego samego lotu, w takiej samej dacie (ze strony X) a zrobieniem printscreena rysunku z "domalowanymi" szczałeczkami ect. Choćby taka że w drugim przypadku jest to 100% plagiat a w pierwszym skopiowanie jest nie do udowodnienia.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 05 Wrz 2012 16:45 

Loty: 428
Kilometry: 511 350
Krajów: 58 / 27.0%
niebieski
Borubar napisał(a):
Już raz pytałem na łamach "fly4free" (zapytam jeszcze raz) co oznacza:
"© 2010-2012 <nazwastrony>. All Rights Reserved"
no co oznacza?
że można kopiować? że można kopiować do woli bez podania źródła? że można kopiować jeśli nie czerpie się z tego korzyści majątkowych?

W zależności od kraju, zakres ochrony jest różny. W Polsce zapis sam w sobie jest niepotrzebny.
Pytanie tylko, czy wpis na forum jest objęty prawami autorskimi, czyli czy jest "utworem"?
Cytat z ustawy: "Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."
IMO: jeśli ktoś znalazł/wyszukał fajną promocję, to będzie to "utwór"; jeśli właściciel strony w regulaminie nie napisał inaczej, to w dalszym ciągu prawa autorskie będą przysługiwać temu, kto post napisał.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości