Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AMS-SCL 1402zl
#141 PostWysłany: 25 Lut 2022 13:35 

Loty: 818
Kilometry: 1 453 044
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
A w drugą stronę?

Mam NY-AMS United, zmienią wtedy rozumiem bez problemu na LH z przesiadka w MUC/FRA?
onufry_z lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#142 PostWysłany: 25 Lut 2022 14:37 

srebrny
W tym wypadku bez najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.

#143 PostWysłany: 25 Lut 2022 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
cart napisał(a):
Ja szukałem dat tak:
wchodziłem na lufthansa.com na ich kalendarz, wybierałem interesującą mnie długość pobytu i szukałem gdzie są najniższe taryfy pod RT AMS-SCL.
A potem dodawałem stopy i próbowałem co podchodzi a co nie..

A szukałeś na komputerze czy telefonie? Bo na mobilnej wersji nie ma raczej kalendarza albo nie jest łatwo go znaleź. W innych kwestiach wyszukania i upewnienia się że jest najtaniej też jest dużo, dużo ciężej.

Link do rozszerzonego wyszukiwania lufthansy gdzie można mobilnie szukać multicity(jednak dużo czasu się z tym schodzi aby najtaniej znaleźć, standardowo mobilnie wchodzi się na wyszukiwarkę bez mulicity) :
https://www.lufthansa.com/ba/en/flight-search

Dziwne to niekiedy forum a raczej dziwni niektórzy ludzie. Nazywa się „fly4free” a jak ktoś ma problem z ustaleniem czy nie można czegoś 50€ taniej to niby żenada jest.
A za tyle to ponad 50 lotów do Oslo można czasem kupić.
Można wymienia spostrzeżenia i pytania co do bagażu a co do cen danej konstrukcji już żenada.

Życzę udanej i taniej podróży do Santiago. Ja pasuję.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 25 Lut 2022 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Ale ja nie rozumiem o co tutaj wielkie halo. @LonDynia wrzucił deal, @jakwilk go doprecyzował o stopy i sobie leży. Nie wiem czy to nawet trafiło na SG czy inne ustrojstwa, tam pewnie są kalendarze lotów, albo jak przed wielu laty robiło flipo i inne portale. Nie będę tutaj pisał jednej czy drugiej osobie "jak nie potrafisz sobie sam znaleźć to spadaj", bo często mimo, że potrafię sobie znaleźć albo zwyczajnie nie mam na to aż tyle czasu (matrix i lh.com działają wolno), albo nie mam weny jak ugryźć temat. Też chciałem np. LIM dodać, ale widać, że nie bardzo się da. Wrzucono przykłady, inni wrzucili daty nawet konkretne - jest z czego brać. Otwierasz wtedy lh.com albo nawet momondo.pl, wklepujesz multicity i rzeźbisz z datami (na momondo idzie to sprawnie), z miejscami też. W 15 minut sprawdzić można różne warianty i oszacować, czy się leci czy nie.

To nie jest deal jak El Burrito, gdzie wszyscy wiedzieli co i jak - wąskie daty wchodziły, routing zawsze taki sam AMS-MEX-C1/C4 i to ograniczało dość mocno opcje. Tutaj jest inaczej, taryfa AMS-SCL nie ma ograniczeń czasowych sama w sobie, więc możesz lecieć jutro albo (prawie) za rok. Do tego wchodzą różne stopovery wg różnych kryteriów - jedno tanio drugie mniej tanio. Wykopano PTY, BOG, GIG, GRU, MIA, YYZ, NYC, IAH i chyba EZE (jeśli coś zgubiłem to sorry), MEX/CUN też się da. Wiadomo, że nie klepnie się z tego Limy czy Boliwii, ale i tak opcji jest multum.

Wiadomo, że da się zejść nieco poniżej 300Eur/os w najtańszych wersjach (np. AMS-PTY-SCL-IAH-AMS, mam bilety na mailu). Jak ktoś ma bardziej wyszukane życzenia to: a) szuka sam, b) pisze do kogoś PW i proponuje "słuchaj czy masz czas? poszukasz mi czegoś a ja zrewanżuję się tym albo tamtym" - ot jakiś barterek albo drobnostka, c) idzie do biura podróży.
I nie chodzi mi o to, że "przecież to forum 4free", ale o to, że trzeba się szanować. Wygrzebanie dobrego deala to masa czasu albo kwestia szczęścia. Latanie po 10-stronach i szukanie optymalizacji to kolejny czas spędzony nad tematem, często nawet przez osobę, która sama nie poleci. I fajnie, że robimy to pro-bono, ale każdy (w tym i ja) powinien wiedzieć w którym miejscu jeszcze proszę o pomoc (czy na otwartym forum, czy przez PW), a w którym już wchodzę na poziom żerowania na innych.

Sorry za lekki OT, taki mój komentarz w sprawie.
Kto kupił ten kupił, może polecimy, może nie.
Kto nie kupił, poleci gdzieś indziej i kiedy indziej. Nie pierwszy deal, nie ostatni.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 25 Lut 2022 16:17 
Awatar użytkownika

złoty
Dlaczego bardzo wielu lotów które są dostępne na stronie LH czy przez momondo nie wyszukuje na Matrixie? :?
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 25 Lut 2022 16:32 

złoty
@ncn
Generalnie matrix wyświetla jakąś ilość kombinacji z zapytania. Załóżmy że masz 10 stron odpowiedzi po 20 lotów na stronie (proszę mnie nie łapać za słowo, nie liczyłem) czyli powiedzmy 200, a wszystkich kombinacji jest 2000. Matrix nie wyświetli Ci tych najtańszych tylko pokaże losowo te które mu się pierwsze wyszukały.
Z kolei strona Lufy pokaże tylko niektóre loty, ale będą to te z najmniejszą ilością przesiadek i najtańsze i realizowane przez nich czyli te o które Ci chodzi.
Wracając do Matrixa. Im lepiej napisane(w sensie zawężone) zapytanie tym lepszy wynik końcowy. Proponuje albo używać ograniczenia na linie lotnicze albo miejsca przesiadkowe.
Na przykład, jeśli szuka się lotów na trasie AMS-SCL i chce się lecieć przez FRA i BOG to w routing codes można zastosować:
FRA BOG - co oznacza dowolna linia ale trasa AMS-FRA-BOG-SCL
można też wpisać: LH LH AV - co oznaczać będzie , że pierwszy i drugi odcinek realizowany jest na numerze LH, a trzeci na Avianki, ale przez dowolne lotniska
można też zastosować kombinacje powyższych: LH FRA LH BOG AV : co spowoduje połączenie obu warunków.
W przypadku kodu linii lotniczej proszę zwrócić uwagę, że zapis LH AC da wyłącznie wynik AMS-YYZ-SCL gdzie oba loty wykonywane będą przez Air Canada bo akurat lot AC z AMS do YYZ ma numer codeshare Lufthansy.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#147 PostWysłany: 25 Lut 2022 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
No to ja też przepraszam za lekki offtop i tak poleci do kosza
ale @zawiert uświadomię Cię abyś zrozumiał o co chodzi, w dużym skrócie o to że jak ktoś nie ma takiego punktu widzenia jak akurat ma ktoś inny to jego posty są nazywane żenującymi.

Ja akurat nie mam dużego ciśnienia na ten deal. Moją wyszukaną trasę i moim terminie, do przełożenia za 200€ pewno bym brał, za 300 bym się zastanowił za 350 na razie podziękuję. Mam też technicznie ograniczone możliwości szukania, co niektórym bardzo nie pasuje w ich punkcie widzenia. Mimo to znalazłem i dałem screen z lufhansy, nic bardzo odkrywczego ale termin, konstrukcja, strona z której był jakich jeszcze nie było i do tego cena ogólnie nie najgorsza. Ale niektórym to było okropnie nie w smak bo akurat dyskutowali o czymś innym. Do tego grzecznie i niezobowiązująco spytałem czy można podobnie ale taniej bo mam możliwości ograniczone. Dlaczego miałbym na pw pisać i ten screen dawać a nie na ogólnym to ja z kolei nie rozumiem. I do niego prośbę/pytanie.

Te AMS-PTY-SCL-IAH-AMS za 300 to jakie daty? Bo akurat szukałem na grudzień ale odwrotnie IAH w drodze tam a PTY na powrocie ale tak też może być.
Jak uważasz, może odpowidz na pw, żeby nie śmiecić i żenady nie robić, bo przecież komuś innemu na pewno się to nie przyda :D
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 25 Lut 2022 18:35 

srebrny
Ja mam inne pytanie - czy wszyscy brali via strona LH?

Zastanawiałem się nad tym, bo ticketowanie via strona LH zabija sens zbierania mil do M&M. United takich kombinacji nie puści przez swoją stronę - bo tych lotów nie widzi.

Generalnie strona LH nie widzi kombinacji via GIG i powrót via MIA, trzeba szukać ręcznie - najlepiej przez Google flights (Matrix też nie widzi większości tych kombinacji).
Dla chętnych wchodzi koniec października - połowa listopada - co optymalizuje 2 dni urlopu.
Weekend w GIG, weekend w MIA, reszta w SCL.

28.10 AMS - GIG
31.10 GIG - SCL
13/18.11 SCL - MIA
15/21.11 MIA - AMS

356 euro via LH.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
ncn uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 25 Lut 2022 18:40 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Czytając ostatnie wpisy doszedłem do wniosku, że może mała podstawa teoretyczna z taryf zakończy dość dziwne dyskusje.
W wątku wrzucone było wiele świetnych routingów.
Wiadomo, że podstawą rewelacyjnych cen jest wzięcie lotów, które zachowują niską taryfę (BF) - o ile pamiętam 26 Euro na trasie AMS-SCL - jest stała niezależnie od routingu.
Za resztę odpowiadają podatki i dopłaty paliwowe.
W zależności od routingów są one różne - dlatego jedne loty są tansze inne droższe.
Znalezione loty z najniższymi dopłatami były po ok, 300 euro i taniej nie będzie - deal opiera się na niskim BF a nie FuelDumpingu dopłat paliwowych :) Są to loty bez 2 stopoverów , tylko przesiadki do 24h.
Jeśli dokładamy stopover to nowy lot liczy się jako wylot z danego państwa/lotniska i dochodzą związane z tym opłaty np. departure tax danego państwa. Dlatego taki lot MUSI być droższy niż lot bez stopoverów i patrząc na matrixa dokładnie widać o ile :)
Na przykładzie powyższego AMS-PTY-SCL-IAH-AMS wychodzi ok 300 euro bez stopoverów i 350 z stopoverami.

Popatrzmy na matrixa i przesiadkę w Panamie:
Bez stopu
Załącznik:
bezstoppw.png
bezstoppw.png [ 45.53 KiB | Obejrzany 1172 razy ]

Ze stopem
Załącznik:
zestopami.png
zestopami.png [ 53.71 KiB | Obejrzany 1172 razy ]

Czyli wiemy, że taniej niż te 350 euro na tym routingu ze stopami nie będzie niezależnie jak długo ktoś się będzie dopytywał :)

Edit: @jakwilk podał w naszej dalszej dyskusji inny routing, gdzie LH myli się na naszą korzyść i można jednak zrobić stop bez dopłaty

Ostatnio edytowany przez jasiub, 25 Lut 2022 21:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
24 ludzi lubi ten post.
21 ludzi uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 25 Lut 2022 19:19 

Może głupie pytanie, ale nigdy jeszcze nie leciałem na takim składaku. Gdzie sprawdzacie czy macie bagaże nadawane na każdym odcinku? Na stronie Lufy nie widzę, na stronie UNITED mam napisane "2 free bags", a na stronie Latam nie wyszukuje mi mojej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 25 Lut 2022 19:57 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
Mija trzecia godzina moich styczniowych poszukiwań. Ktoś w innych datach trafił jakikolwiek routing z EZE/MVD w jakiejkolwiek dacie ?

#152 PostWysłany: 25 Lut 2022 19:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@jasiub cena zakupu to jedna sprawa, ale biorąc pod uwagę, że na odległe terminy jeszcze pewnie zmienia się godziny lotów i UNLIMITED STOPOVERS PERMITTED IN EACH Direction to może uda się w przyszłości na infolinii zrobić stopover w PTY na bilecie kupionym za ok. 300eur?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 25 Lut 2022 20:11 

złoty
h3rlitz napisał(a):
Ja mam inne pytanie - czy wszyscy brali via strona LH?

Zastanawiałem się nad tym, bo ticketowanie via strona LH zabija sens zbierania mil do M&M. United takich kombinacji nie puści przez swoją stronę - bo tych lotów nie widzi.

Generalnie strona LH nie widzi kombinacji via GIG i powrót via MIA, trzeba szukać ręcznie - najlepiej przez Google flights (Matrix też nie widzi większości tych kombinacji).
Dla chętnych wchodzi koniec października - połowa listopada - co optymalizuje 2 dni urlopu.
Weekend w GIG, weekend w MIA, reszta w SCL.

28.10 AMS - GIG
31.10 GIG - SCL
13/18.11 SCL - MIA
15/21.11 MIA - AMS

356 euro via LH.

Co do stocka wydaje mi się że masz trzy możliwości: LH LX i OS co w sumie nic nie zmienia poza pierwszymi trzema numerkami w numerze biletu i tym, że LH ma polska infolinię, a Swiss i Austrian chyba nie. Ani UA ani AC nie widzą tych połączeń więc ich stocki odpadają.

Jeśli strona LH nie widzi jakiegoś połączenia spróbuj dodać więcej punktów w podróży wieloodcinkowej. Na przykład. Chcesz lecieć AMS-ZRH-YYZ-AMS. Jak wpiszesz AMS-SCL wyjdzie 3-5 kombinacji w tym żadna z tych które wpisałem, ale jak wpiszesz osobno AMS-ZRH i tego samego dnia ZRH-SCL to już znajdzie ten routing.
Nie da się tam niestety znaleźć (albo mi się nie udało) połączeń BoA i Gol, choć matrix je czasami pokazuje dla lokalizacji w Boliwii i Brazylii. Wtedy pozostaje gotogate albo priceline przez matrixa. Oczywiście pierwsze rozwiązanie tylko dla największych twardzieli ;).
ncn uważa post za pomocny.

#154 PostWysłany: 25 Lut 2022 20:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@jasiub - masz rację apropos taryf, ale zauważ, że loty via IAH są przez stronę LH przeliczane taniej o jakieś 75 euro niż wyniki w matrix. Musi więc zachodzić jakiś „błąd” (nie chce mówic, od razu, że FD) szczególnie, że nie ma tu znaczenia, czy lecimy z 2 czy 3 stopoverami (a 2 stopy są tańsze przez opłaty lotniskowe i podatki niż 3, więc jest to dziwne)

Na załączonych obrazkach porównanie wyceny tej samej trasy AMS-GIG-SCL-IAH-AMS (z pełnymi 3 stopoverami po tydzień na GIG, SCL i IAH) w LH i matrix:

Załączniki:
Zrzut ekranu 2022-02-25 o 19.43.11.png
Zrzut ekranu 2022-02-25 o 19.43.11.png [ 56.75 KiB | Obejrzany 1022 razy ]
Zrzut ekranu 2022-02-25 o 19.43.35.png
Zrzut ekranu 2022-02-25 o 19.43.35.png [ 131.78 KiB | Obejrzany 1022 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 25 Lut 2022 21:13 

srebrny
@jakwilk , jesteś ponad 24h w IAH? Bo u Ciebie różnice to inaczej liczone BF , brak naliczenia YR(*) i właśnie brak US ( czyli podatku przylotowego - powinien być naliczony >24h , jeśli krócej to bład matrixa ).

Co ciekawe u mnie -- routing z PTY. Dwa pierwsze są tak samo, ale podatek już mam bo stop w IAH >24h i zniżka jest już mniejsza właśnie o ten podatek. Co ciekawe mam też w LH naliczone Trinidad & Tobago Arpt. Improvement Tax (AH) - zapewne jakiś błąd parsowania danych , bo niestety przez Port of Spain się nie leci :)
matrix
Załącznik:
matrix.png
matrix.png [ 138.28 KiB | Obejrzany 981 razy ]

bilet
Załącznik:
bilet.png
bilet.png [ 28.57 KiB | Obejrzany 981 razy ]

(*) miałeś rację z tym małym FD, ale to nie na ten wątek :twisted:
 Profil Relacje PM off
jakwilk lubi ten post.

#156 PostWysłany: 25 Lut 2022 21:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Skoro wszyscy się edukujemy to pragnę zwrócić uwagę, że pobyt w SCL formalnie nie jest "stopoverem" tylko pobytem w miejscu docelowym dla tego biletu. Stopovery w tym dealu można zrobić de facto 2, po jednym w drodze do i z SCL.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#157 PostWysłany: 25 Lut 2022 21:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@jasiub - to jest właśnie ciekawe, ponieważ przy konstrukcji którą podałem (AMS-GIG-SCL-IAH-AMS) cena jest taka sama, gdy IAH to pełnoprawny stop z pobytem ponad 24h (w mojej konstrukcji to tydzień pobytu) jak i transfer do 24h - 299 eur. Niestety nie działa to tak pięknie, gdy lecimy przez BOG, wtedy jest taniej, gdy traktujemy to miasto jako transfer do 24h pobytu, niż jako stopover, ponad 24h. W przypadku, gdy BOG traktujemy jako pełnoprawny stopover, cena konstrukcji AMS-GIG-SCL-BOG-AMS wynosi 399 euro...

@kemot - dobra uwaga, przy lotach mamy możliwość 2 stopoverów, jednego "do" SCL, tak jak i jednego "z". Ciekawe jest to, że OTA pokazywały loty z 3 stopami w daną stronę (i była wtedy możliwość LIM czy MVD jako transfer) ale w warunkach taryfy w matrixie nie jest to możliwe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#158 PostWysłany: 25 Lut 2022 21:34 

srebrny
No to teraz CI, którzy szukali <300euro ze stopem stawiają @jakwilk piwo , bo jasno podał na tacy czego trzeba szukać - ewidentnie jest to miły błąd w kalkulacji po stronie LH, bo ten podatek powinien zostać naliczony. Przez PTY jest dokładnie jak przez BOG - czyli prawidłowo i niekorzystnie dla nas.

@amphi - zapewne będzie można tak jak piszesz , ale np. dla mnie Panama była najważniejsza (bo nie byłem dotychczas ) i za parę groszy wolałem mieć pewność :)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
amphi uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 25 Lut 2022 21:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@jasiub - ???

Skoro sobie gadamy, dodam, że wciąż działa inny moim zdaniem super deal lotów ZRH-BNE publikowany na forum (też dający darmowe stopovery w największych miastach Australii) i co najlepsze, da się zmotać Święta i NYE w szalonej na dzisiaj cenie 630 euro. Może kogoś zainteresuje, to dziwna taryfa, która wypluwa w matrixie inne wyniki niż na stronie linii, ale powertools i priceline robią robotę!
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 25 Lut 2022 22:51 

Loty: 73
Kilometry: 189 084
Krajów: 24 / 11.2%
za 396EUR znalazłem trasę ze stopami AMS -> GIG -> SCL -> PTY - AMS także taka kombinacja też wchodzi
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości