Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
elwirka napisał(a):
"Nowe zasady dotyczące: kwarantanny, testów i maseczek ?.
Od 28.03.2022 obowiązują nowe zasady wjazdowe dla osób podróżujących zarówno ze strefy SCHENGEN, jak i spoza.
- Nie ma już obowiązku wypełniania formularza lokalizacji pasażera,
- Nie ma obowiązkowych testów, zarówno po przylocie, jak i po wylądowaniu,
- Nie ma obowiązku odbywania kwarantanny po przylocie.
Zniesiony został również obowiązek zakrywania ust i nosa na terenie lotniska, choć w dalszym ciągu są one zalecane w miejscach większych skupisk pasażerów."
z facebookowej strony Kraków Airport.

PLF zbędny!
https://www.gov.pl/web/gov/wypelnij-klp ... pKjGetIgnY

Temat dotyczący przekraczaniu granicy przez dzieci:
testy-dzieci-przy-przekraczaniu-granicy-polski,184,158360

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 138  Następna
Autor Wiadomość
#2401 PostWysłany: 10 Sty 2022 17:05 
Awatar użytkownika

ncn napisał(a):
No tak, tylko że na stronie jest napisane, że dostajesz PDFa z informacją, że dokument jest ważny z Twoją kasetką z negatywnym wynikiem, więc jeżeli ktokolwiek to przeczyta, to raczej nie weźmie takiego świstka pod uwagę...

Jeśli śledziłeś wątek to wiesz, że napisałem, że na PDFie wyraźnie jest napisane, że test jest ważny wyłącznie z kasetką testową, dowodem osobistym i zdjęciem przed i po zrobieniu testu.

I że doświadczenie pokazuje, że nikt o to nie pyta.
 Profil Relacje PM off  

#2402 PostWysłany: 10 Sty 2022 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
Zresztą nie widzę problemu żeby mieć fotki i kasetkę (tylko trzeba pamiętać o markerze)
 Profil Relacje PM off  

#2403 PostWysłany: 10 Sty 2022 19:53 

Nikt nie sprawdzi, że byłeś np. w USA, jeśli lecisz na oddzielnych biletach i innymi liniami.
 Profil Relacje PM off  

#2404 PostWysłany: 10 Sty 2022 20:04 

niebieski
A tak btw, to wiadomo kiedy zniosą te idiotyczne zasady?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2405 PostWysłany: 10 Sty 2022 20:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.8%
26 maja 2023 roku ;)
6 ludzi lubi ten post.
pabien uważa post za pomocny.

#2406 PostWysłany: 10 Sty 2022 20:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
Cytuj:
Nikt nie sprawdzi, że byłeś np. w USA, jeśli lecisz na oddzielnych biletach i innymi liniami.

No i ty wracałeś na oddzielnym bilecie z Londynu, i do tego z lotniska który nie ma strefy tranzytowej. Według rozporządzenia powinieneś mieć test lub kwarantanna. Po prostu trafiłeś na niekumatego pracownika SG, które ostatnio nie problem.
 Profil Relacje PM off  

#2407 PostWysłany: 10 Sty 2022 20:46 

niebieski
Japonka76 napisał(a):
26 maja 2023 roku ;)

Pytałem się serio :) Zazwyczaj są jakies przecieki... Tymbardziej, że to trwa już miesiąc prawie :cry:
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#2408 PostWysłany: 10 Sty 2022 21:08 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.8%
niebieski
Ale o które zasady pytasz? Testy dla zaszczepionych spoza Schengen? Jeżeli o to chodzi to prawdopodobnie po Wielkanocy.
 Profil Relacje PM off  

#2409 PostWysłany: 10 Sty 2022 21:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
Przecieki dostaniesz 10 minut przed północą kiedy rozporządzenie ma się skończyć
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2410 PostWysłany: 11 Sty 2022 01:00 

Pracownik SG był kumaty i wiedział co robi, ale ewidentnie nie chciał robić problemów. Czy to tylko jego ludzkie podejście, czy ustalony standard, tego nie wiem. Nie udało mi się dodzwonić do SG przed podróżą, a teraz mi ta wiedza już niepotrzebna. Już raz mi w Modlinie przepuścili dzieciaki bez testów i kwarantanny, chociaż wtedy tez niby były wymagane. Za miesiąc będę testował w odwrotną stronę - powrót spoza Schengen i przesiadka w Schengen i powrót do Modlina. Oddzielne bilety, inne linie, więc nie ma powodu do obaw.
 Profil Relacje PM off  

#2411 PostWysłany: 11 Sty 2022 09:37 

A czy przy powrocie spoza Schengen przez n.p. Frankfurt, ktoś sprawdza bilety i testy? Jak wyglądało to w waszym przypadku? N.p. powrót z USA lub Meksyku do Krakowa.
 Profil Relacje PM off  

#2412 PostWysłany: 11 Sty 2022 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 490
Kilometry: 516 531
Krajów: 56 / 26.1%
niebieski
@barbo przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, jak to w praktyce działa na lotniskach. Jeżeli przylatujemy spoza Schengen, to przywożą nas (lub ogólnie "puszczają") korytarzem, gdzie prędzej czy później napotykamy bramki z celnikami. Z góry wiadomo, że samolot przyleciał np. z USA.
Po przylocie ze strefy Schengen, przywożą nas do drzwi, gdzie stoi sobie celnik i sprawdza tylko certyfikaty zaszczepienia, bo samolot przyleciał z Frankfurtu.
Oczywiście, może zapytać skąd przylecieliśmy, ale skoro samolot przyleciał z FRA, to wiadomo, że z FRA. Nie spodziewam się, żeby ktokolwiek powiedział "wie pan, teraz z FRA ale ogólnie wracamy z US" - wtedy to oczywiste, że zechce nas dodatkowo wypytać i respektować zapis mówiący o teście/kwarantannie. Ale nawet gdyby zapytał (co któregoś pasażera by pytał), a odpowiedzielibyśmy "z FRA", to nikt nie ma podstaw sądzić inaczej.

Wylatujemy z np. US i lecimy do DE. Obowiązują nas przepisy wyjazdowo/wjazdowe na trasie US-DE. Jeżeli DE nie wymaga testów, nie musimy ich mieć.

Wsiadamy po 50 minutach do samolotu z DE do PL, a więc obowiązują nas procedury związane z podróżą na trasie DE-PL. Z DE do PL nie musimy mieć testu a jedynie certyfikat zaszczepienia.

Proste.

Oczywiście, teraz co niektórzy powiedzą "to nieuczciwe, bo przylecieliśmy z USA a nie z DE". Jasne, ale jakie kryteria należy przyjąć w tym wypadku? Lot na jednym bilecie? A co, jeśli ja np. na jednym bilecie mam przylot z US do DE w czwartek a z DE do PL lecę w niedzielę? To też musiałbym w myśl "uczciwości" zrobić test? A co jeżeli mam dwa oddzielne bilety, to też jest podróż spoza Schengen? I w końcu co, jeżeli w ogóle przyleciałem z US do DE 2 tygodnie temu, zatrzymałem się u cioci i wracam do PL - to też kategoryzuje mnie do powrotu spoza Schengen (w końcu nie było mnie w Polsce od momentu powrotu z US)?

Można dywagować. Rozpatrywać pod wieloma aspektami co jest etyczne a co nie. Trzeba sobie jednak uświadomić jedno: przepisy należy traktować sucho (tak jak one traktują nas) - wróciliśmy w tym wypadku z FRA a nie z US (taki był ostatni odcinek). Po drugie: tak samo możemy się (i kogoś) zarazić tym pobytem w DE (w ogóle o tym nie wiedząc) i jeżeli ktoś jest wybitnie wrażliwy, powinien mimo braku takiego przepisu robić test przed każdym wejściem do samolotu - dla własnego spokoju.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2413 PostWysłany: 11 Sty 2022 11:31 

niebieski
Warto odróżniać celników od Straży Granicznej ;) Niektórzy mawiają, że celnik to nie zawód, a charakter. :lol: Mi się zdarzało, że kiedy celnik widział wózek z walizkami to prosił na kontrolę. Skąd państwo przylecieli? Z Frankfurtu. A wcześniej? :mrgreen: Zawsze padało takie pytanie, poza tym walizki są ładnie oklejone.
Natomiast rutynowa kontrola Straży Granicznej, sprawdzanie testu czy szczepienia to oczywiście racja, 99% szansy że nikt nie będzie zgłębiał tematu. Przyleciał samolot z Frankfurtu? To sprawdzają jak z Schengen. Chyba że będzie jakaś akcja sprawdzania tranzytowców, np. po przeczytaniu tego forum. Albo ktoś przyleci w krótkich spodenkach spalony na brąz. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2414 PostWysłany: 11 Sty 2022 11:59 

srebrny
j_a napisał(a):
Albo ktoś przyleci w krótkich spodenkach spalony na brąz. :mrgreen:

Sugerujesz segregację rasową w odpytywaniu o testy?
Zakładając jednak, że Polak "spalony na brąz" spędzi po powrocie z Florydy dodatkowy tydzień np. w Portugalii to również łapie się na konieczność okazania testu?
 Profil Relacje PM off  

#2415 PostWysłany: 11 Sty 2022 12:36 

niebieski
Chyba wyraźnie napisałem, że jedynie wpada w oko kontroli na granicy ;)

Jak wiadomo tzw czynnik ludzki ma wciąż spore znaczenie przy interpretacji przepisów. Możesz mieć rację i skończyć z wpisaną kwarantanną, potem trać czas, nerwy i odkręcaj.
 Profil Relacje PM off  

#2416 PostWysłany: 11 Sty 2022 23:36 

barbo napisał(a):
A czy przy powrocie spoza Schengen przez n.p. Frankfurt, ktoś sprawdza bilety i testy? Jak wyglądało to w waszym przypadku? N.p. powrót z USA lub Meksyku do Krakowa.

Lot: Meksyk->USA->Frankfurt->Krakow
Wszystko na jednym bilecie, w Krakowie traktowany jesteś jako przylatujący z Schengen (Frankfurt) więc wystarczył certyfikat zaszczepienia.
 Profil Relacje PM off  

#2417 PostWysłany: 12 Sty 2022 01:46 
Awatar użytkownika

Loty: 873
Kilometry: 1 640 650
Krajów: 79 / 36.7%
niebieski
j_a napisał(a):
Chyba że będzie jakaś akcja sprawdzania tranzytowców, np. po przeczytaniu tego forum. Albo ktoś przyleci w krótkich spodenkach spalony na brąz. :mrgreen:

Wciągu dwóch tygodni byłem w Emiratach , Meksyku , Jordanii . Przylot do PL z Meksyku przez Bergamo - wystarczył certyfikat szczepienia. Przylot z Jordanii przez Ciampino wystarczył certyfikat szczepienia. Choć po dwóch tygodniach na słońcu skóra w kolorze heban i w KRK jednak SG pyta (wiedząc że lot z Rzymu) skąd pan przylatuje z takim słońcem na twarzy.....z Rzymu a wcześniej z Sycylii gdzie słońce pięknie operuje. :) Tyle w temacie.
pietia lubi ten post.

#2418 PostWysłany: 12 Sty 2022 02:18 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.1%
złoty
@1955845624
Masz rację ale z drugiej strony intencja osób tworzących przepisy była (zapewne) inna ;) Piszę to jako osoba, która uważa, że w obecnej sytuacji testy przed podróżą nie mają praktycznie żadnego sensu, niemniej jednak można to było załatwić de facto w "PLFie", który po odpowiedniej modyfikacji dawałby możliwość sprawdzenia pasażera na szybko przez SG... To jest kolejny absurd covidowy w ostatnich miesiącach (jak rok temu piesze przekraczanie granicy Polski, aby nie korzystać z transportu zbiorowego).
 Profil Relacje PM off  

#2419 PostWysłany: 12 Sty 2022 12:58 

Hej!

Czy jest na tym forum ktoś poszkodowany przez Straż Graniczną, wracając ze Strefy Schengen lub Turcji, komu nałożono kwarantannę (lub kazano zrobić test w celu jej uniknięcia), mimo że był zaszczepiony (sprzecznie z obowiązującymi przepisami)? Współpracuję właśnie z prawnikiem i będę domagać się odszkodowania i skargi na organ Straży Granicznej. Ponieważ bardziej zależy mi na wymiarze społecznym tej sprawy, byłoby najlepiej, gdybyśmy zebrali jak najwięcej poszkodowanych osób. Ja pokrywam koszty prawników.

Dzięki za pomoc!
Dorota
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#2420 PostWysłany: 12 Sty 2022 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 17.7%
niebieski
dominikanin napisał(a):
czy ktoś pobierał zaświadczenie na immuner.de ? Jaki meila podawaliście i w jakim formacie podawaliście numer telefonu ? bo czekam już kilkadziesiąt minut i kod nie przychodzi...

Dostałeś kod ? Wczoraj, będąc w Istambule kupiłem test oraz dwukrotnie rejestrowałem się na stronie podając nr telefonu w różnych formatach. Otrzymałem tylko maile z info o konieczności oczekiwania na kod weryfikacyjny. Kody nie dotarły. Ostatecznie zrobiłem standardowy test w laboratorium.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 138  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości