Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 11 Sie 2012 13:28 

złoty
marek napisał(a):
mucha napisał(a):
marek napisał(a):

Kupując bilet przez ebookers na Alitalię, sam bilet poszedł jako "płatność za granicą" a prowizja ebookers jako "płatność przez internet" - więc w Syncu byłby zwrot tylko za to drugie (niska kwota, kilka euro).

Expedia.de zrobi podobnie, wartość biletu będzie obciążona przez przewoźnika (w większości przypadków NIE jako transakcja internetowa) a ich prowizja osobno.

Rozumiem, ze osobiscie kupilas bilet i nie otrymalas 5 % zwrotu za bilet, otrzymalas tylko 5 % za prowizje ?

Tak dokładnie, ponieważ Alitalia nie potraktowała tego zakupu jako transakcję internetową. Większość linii niestety tak robi.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#162 PostWysłany: 13 Sie 2012 10:09 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
A jak to jest z tymi rachunkami walutowymi w Syncu?
Trzeba je jakoś dodatkowo aktywować bo po zalogowaniu widoczny jest tylko rachunek osobisty w PLN?

#163 PostWysłany: 13 Sie 2012 10:18 

Trzeba je założyć: Rachunki - Lista rachunków - Podpisz umowę o nowe konto
Zakładasz w takiej walucie w jakiej potrzebujesz.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 13 Sie 2012 10:36 

niebieski
Ok dzięki wielkie
A ja z kosztami za te rachunki?

#165 PostWysłany: 13 Sie 2012 10:43 

0,00 za otwarcie i prowadzenie
0,00 za kartę (kartę w odpowiedniej walucie trzeba dodatkowo sobie wyrobić)
5,00 PLN za wypłatę z bankomatu za granicą
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 13 Sie 2012 15:11 

niebieski
A czy za płatności kartą walutową w internecie Synca tez przysługuje 5% cashback ?

#167 PostWysłany: 13 Sie 2012 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
AFC napisał(a):
A czy za płatności kartą walutową w internecie Synca tez przysługuje 5% cashback ?

nie
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 13 Sie 2012 15:36 

niebieski
Pytam bo zacząłem analizować co jest bardziej korzystne czy otwarcie konta i karty walutowej EUR w Sync czy kantorze Alior Banku?
Chodzi o analizę pod względem wyjazdu wakacyjnego ale również o konieczność comiesięcznego kupowania EUR ( ale akurat do tego karta nie jest potrzebna a konto w Kantorze już mam) oraz być może również wpłat waluty obcej na to konto ( tu widzę że darmowa opcja jest w Sync)

Widzę również że w przypadku GBP sytuacja nie jest już tak kolorowa bo wszelkie operacje traktowane są jako przelew zagraniczny
Ogólnie wydaję mi się ze jest to jedno i to samo

Nie wiem czy ktoś z Was może to analizował?

#169 PostWysłany: 13 Sie 2012 18:08 
Awatar użytkownika

niebieski
AFC napisał(a):
Pytam bo zacząłem analizować co jest bardziej korzystne czy otwarcie konta i karty walutowej EUR w Sync czy kantorze Alior Banku?
Chodzi o analizę pod względem wyjazdu wakacyjnego ale również o konieczność comiesięcznego kupowania EUR ( ale akurat do tego karta nie jest potrzebna a konto w Kantorze już mam) oraz być może również wpłat waluty obcej na to konto ( tu widzę że darmowa opcja jest w Sync)

Widzę również że w przypadku GBP sytuacja nie jest już tak kolorowa bo wszelkie operacje traktowane są jako przelew zagraniczny
Ogólnie wydaję mi się ze jest to jedno i to samo

Nie wiem czy ktoś z Was może to analizował?

tak, ja i dalej uważam, że to najlepsza opcja: http://livesmarter.pl/w-jakim-banku-zalozyc-konto-walutowe-czyli-polak-za-granica-cz-ii/
Ew można skorzystać z rady osób w komentarzach i zrobić tandem Alior -> Alior Sync -> mBank. Dzieki temu nie zapłacimy ani grosza za wypłatę, wymianę, przelew itp.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 17 Sie 2012 10:47 

niebieski
przede wszystkim a Alior Banku masz zdecydowanie lepsze ceny niż w Alior Sync. Np na tą chwilę EUR za 4,2070 w Syncu a 4,07 w Alior Banku. Przelew Aliora bezpłatny więc nie widzę problemu żeby przelać sobie kasę do Synca.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 17 Sie 2012 12:04 

Podaję mój sposób. Kupujemy euro w kantorze walutowym aliora i przelewamy je na bezpłatne konto w euro w citibanku. Przepinamy kartę do konta ze złotówek na euro (można to zrobić przez internet) po czym wypłacamy w eurozonie bez prowizji (posiadacze citikonta w bankomatach citi, posiadacze citione – we wszystkich bankomatach za granicą). Citi ma jeszcze konta w $ ale nie korzystałem. Myślę, że jest podobnie. Prowadzenie konta i karta są w Citi bezpłatne przy określonym poziomie wpłat bądź salda na rachunku tak więc opcja pewnie nie dla wszystkich ale za to zupełnie bezpłatna ;) Wypłaty z bankomatów kartą aliora to euro za 4,40 a z kartą synca to wprawdzie tylko 4,20 ale za to dochodzi 10 zł za wypłatę. Więc chyba jednak Citi jest na prawdę bezpłatne...
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 17 Sie 2012 13:11 

niebieski
ayahaga napisał(a):
Podaję mój sposób. Kupujemy euro w kantorze walutowym aliora i przelewamy je na bezpłatne konto w euro w citibanku. Przepinamy kartę do konta ze złotówek na euro (można to zrobić przez internet) po czym wypłacamy w eurozonie bez prowizji (posiadacze citikonta w bankomatach citi, posiadacze citione – we wszystkich bankomatach za granicą). Citi ma jeszcze konta w $ ale nie korzystałem. Myślę, że jest podobnie. Prowadzenie konta i karta są w Citi bezpłatne przy określonym poziomie wpłat bądź salda na rachunku tak więc opcja pewnie nie dla wszystkich ale za to zupełnie bezpłatna ;) Wypłaty z bankomatów kartą aliora to euro za 4,40 a z kartą synca to wprawdzie tylko 4,20 ale za to dochodzi 10 zł za wypłatę. Więc chyba jednak Citi jest na prawdę bezpłatne...

A po co tyle kombinować
Przecież w Alior Banku (kantor walutowy)masz konta walutowe i do tego dorabiasz kartę która tez jest za darmo ( trzeba tylko dokonać transakcji w ciągu 6 miesięcy, może byc tez transakcja internetowa)
Za granicą wypłacasz tą karta środki które masz na koncie walutowym więc nie ma tu żadnego przewalutowania typu 4,20 czy 4,40.
Pierwsza wypłata jest za darmo kolejne po 9 zł
Mówimy oczywiście o kantorze internetowym Aliora chociaż z tego co pamiętam w Syncu jest podobnie.

#173 PostWysłany: 17 Sie 2012 13:43 

Też uważam, że Alior Kantor to najwygodniejsze rozwiązanie. W citi trzeba pilnować obrotów na rachunku, poza tym korzystnie to można tylko wypłacić gotówkę w bankomacie citi. Do konkretnego bankomatu trzeba jechać, nie można też korzystnie płacić tą kartą, np. w hotelu. W mbanku trzeba pilnować terminu wypowiedzenia karty. Jest też ten problem, gdy chcemy mieć trochę więcej euro na wszelki wypadek, ale ich nie wydamy. Gdybyśmy chcieli później sprzedać te euro z mbanku, to trzeba robić przelew SEPA lub korzystać z beznadziejnych kursów mbanku. W Alior Kantor nie trzeba nic pilnować, żadnych obrotów na rachunku, żadnego wypowiadania kart. Robisz jedną transakcję i karta jest już bezpłatna. Nie ma też problemu z korzystną zamianą nadmiaru euro na złotówki, robisz to bezpłatnie i po korzystnych kursach. Minusem jest tylko jedna w miesiącu bezpłatna wypłata z bankomatu za granicą, ale mi to nie przeszkadza. Jadąc za granicę zawsze mam trochę euro w gotówce, karta jest tylko dodatkowym zabezpieczeniem gdyby mi zabrakło. Nawet jeśli jeżdżę za do strefy euro 2x w miesiącu to nie ma problemu. Dopiero gdy ktoś jeździ często do strefy euro, powyżej 3 razy w miesiącu może mieć problem.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 17 Sie 2012 13:52 

niebieski
mm0512 napisał(a):
Też uważam, że Alior Kantor to najwygodniejsze rozwiązanie. W citi trzeba pilnować obrotów na rachunku, poza tym korzystnie to można tylko wypłacić gotówkę w bankomacie citi. Do konkretnego bankomatu trzeba jechać, nie można też korzystnie płacić tą kartą, np. w hotelu. W mbanku trzeba pilnować terminu wypowiedzenia karty. Jest też ten problem, gdy chcemy mieć trochę więcej euro na wszelki wypadek, ale ich nie wydamy. Gdybyśmy chcieli później sprzedać te euro z mbanku, to trzeba robić przelew SEPA lub korzystać z beznadziejnych kursów mbanku. W Alior Kantor nie trzeba nic pilnować, żadnych obrotów na rachunku, żadnego wypowiadania kart. Robisz jedną transakcję i karta jest już bezpłatna. Nie ma też problemu z korzystną zamianą nadmiaru euro na złotówki, robisz to bezpłatnie i po korzystnych kursach. Minusem jest tylko jedna w miesiącu bezpłatna wypłata z bankomatu za granicą, ale mi to nie przeszkadza. Jadąc za granicę zawsze mam trochę euro w gotówce, karta jest tylko dodatkowym zabezpieczeniem gdyby mi zabrakło. Nawet jeśli jeżdżę za do strefy euro 2x w miesiącu to nie ma problemu. Dopiero gdy ktoś jeździ często do strefy euro, powyżej 3 razy w miesiącu może mieć problem.

A możesz powiedzieć po jakim czasie dostałeś kartę do konta walutowego od momentu złożenia wniosku?

Dzięki

#175 PostWysłany: 17 Sie 2012 13:55 

AFC napisał(a):
A możesz powiedzieć po jakim czasie dostałeś kartę do konta walutowego od momentu złożenia wniosku?

Kilka dni, ok. tygodnia.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 17 Sie 2012 14:02 

Jeszcze w temacie bankomatów citi. Ile jest bankomatów citi w Niemczech, w Austrii, we Francji, we Włoszech, w Estonii lub w Finlandii? Bo mi wychodzi, że zero, Citibank w ogóle nie prowadzi działalności detalicznej w tych krajach i w ogóle nie ma tam swoich bankomatów.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 17 Sie 2012 22:31 
Awatar użytkownika

Dochodzi jeszcze ryzyko zmiany kursu walutowego. Możemy co prawda kupić walutę w kantorze internetowym jeszcze przed wyjazdem, ale może zaistnieć sytuacja, do naszego wyjazdu że kurs waluty spadnie na tyle, że cała ta transakcja nie będzie miała sensu, gdyż taniej będzie płacić każdą inną kartą w PLN. Mi się taka sytuacja przytrafiła ;-)

#178 PostWysłany: 18 Sie 2012 01:02 

Każdy pewnie robi jak mu pasuje. Mnie pasuje wypłacać po 50 euro dzień w dzień i nie nosić ze sobą żadnej gotówki. A wyjeżdżam dość często. I pasuje mi że citi nie pobiera ża to żadnej prowizji. Z żadnego bankomatu (citione). Poza tym kartę citi dostajesz od ręki przy założeniu konta a nie czekasz kilka dni. Na dodatek nie masz kilku różnych kart, a jedną którą przełączasz między kontami. Więc także oszczędność miejsca w portfelu ;)
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 18 Sie 2012 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
ayahaga napisał(a):
Każdy pewnie robi jak mu pasuje. Mnie pasuje wypłacać po 50 euro dzień w dzień i nie nosić ze sobą żadnej gotówki. A wyjeżdżam dość często. I pasuje mi że citi nie pobiera ża to żadnej prowizji. Z żadnego bankomatu (citione). Poza tym kartę citi dostajesz od ręki przy założeniu konta a nie czekasz kilka dni. Na dodatek nie masz kilku różnych kart, a jedną którą przełączasz między kontami. Więc także oszczędność miejsca w portfelu ;)

otóż to. Mam dokładnie te same przemyślenia, tylko nieco inny sposób (alior -> mbank). Nie po to mam karte walutową, aby zastanawiać się czy wypłacić czy nie bo mnie to kosztuje te 10zł, o noszeniu ze sobą paruset euro nie wspominając. A takto albo płacę karta, albo wyplacam z bankomatu kiedy chce (20/50€) i nawet w przypadku kradzieży złodziej dużo nie zyska. Swoją drogą będę niedługo testowal przelew SEPA z synca który powinien byc darmowy, dzieki czemu opcja wymiana -> sync -> mbank bedzie w 100% darmowa (łącznie z wypłatami za granica)
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 20 Sie 2012 11:24 
Awatar użytkownika

niebieski
jesli ktos na to czekał: Kolejny raz: 50 PLN za założenie konta w Alior Sync
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrkr oraz 2 gości